Spelen tegen Jan Timman, zaterdag 29 april café Ari (1 mei)
Café Ari wil de maandagavond omtoveren tot wekelijkse schaakavond. Om dit te promoten werd er zaterdag 29 april een simultaan georganiseerd met Jan Timman. Voor degenen die niet weten wie Jan Timman is; hij werd maar liefst 9 x Nederlands kampioen, stond een tijdje 2e op de wereldranglijst achter Karpov (en verloor van hem om de wereldtitel), en won een aantal hele grote toernooien zoals Wijk aan zee, Linares en Immopar. Zijn bijnaam was Best of the West.

Er waren 31 deelnemers met daarbij 7 kinderen. Vanuit RSR Ivoren Toren waren Joep, Jannes en Joaquin aanwezig. De prijzen: voor remise een fles whisky of een krat chocomel. Voor winst een etentje bij café Ari. Stipt om twee uur werd er begonnen.

Gerard Cox ging er (licht beteuterd) als eerste af. Joaquin kreeg een pion voorsprong te pakken ("ik sta een pion voor tegen Jan Timman!"). Helaas bleek dit een pionoffer geweest te zijn, waardoor Timman richting mat kon. Joep bleef heel knap als één van de laatsten over, maar gaf tenslotte in een verloren stelling op. Uiteindelijk verloor Jan Timman geen enkele keer en speelde hij 10 keer remise.

Eén van die remises was tegen een kind en jawel, dat was tegen Jannes! Jan Timman probeerde een paardoffer, maar Jannes zag dat door het paard te slaan zijn toren gepend zou worden. Hij liet netjes het paard staan, waardoor Jan Timman opeens een stuk minder stond. Daarna volgde een spannende partij. Uiteindelijk bood Jan Timman remise aan, waar Jannes gretig ja op zei. De krat chocomel werd afgekocht met een tientje ;-)

Nog een eervolle vermelding was er voor Kathleen Velasco, die als "last (wo-)man standing" meer dan 3 uur weerstand bood, eventjes zelfs leek te winnen, maar op het eind in het pionneneindspel ten onder ging.

Een leuke middag en een mooie ervaring rijker gingen we weer naar huis.























Verslag: Robert Aarts
Foto's: Robert Aarts en Markus van Rest