KNSB-bekerteam scoort maximaal (30 oktober)
Afgelopen vrijdag, 27 oktober, kreeg ons KNSB-bekerviertal bezoek van de Bekerkampioen van de Haagse Schaakbond. Deze club met de illustere naam Novelty Destroyers is een schaakclub van werknemers van het Europees Octrooi Bureau (European Patent Office, EPO). Hun dagelijks werk bestaat uit het beoordelen van patentaanvragen. Er zijn bij het EPO in Rijswijk werknemers van vrijwel elke Europese nationaliteit. De club is nog betrekkelijk kort lid van de HSB, sinds 2013. Vorig seizoen werden ze Bekerkampioen van deze regionale bond en mochten ze als zodanig meedoen aan de nu lopende competitie om de KNSB-cup 2018. Voor mij was deze vereniging een onbeschreven blad, en ik was dan ook benieuwd wat ons team te wachten stond.

Eventjes na half acht gaf arbiter Arrian het sein voor de aftrap en ging ons viertal het ongewisse avontuur tegemoet. Uit de naamgeving van hun club zou moeten blijken of onze gasten er op uit waren onze openingsnieuwtjes, zo die er al waren, te kraken. Uit wat ik er van zag viel af te leiden dat er weinig werk voor hen aan de winkel was. Na zo'n twee uur spelen droeg Arrian het stokje aan mij over en mocht ik de wedstrijd, intussen tegen half twaalf, affluiten. Maar voordat het zover was gebeurde er wel het een en ander.

In chronologische volgorde: Jason Zondag won in het middenspel 'n kwaliteitje en hevelde dat over naar een eenvoudig te winnen eindspel: 1-0. In zijn eigen woorden: "Gewoon geen nieuwtje spelen, dan kunnen ze ook niks vernietigen, was de tip van de dag. OK, ik speelde dus braaf een zooi boekzetten en wachtte tot mijn tegenstander Cťsar Fernandes Jo„o zichzelf vernietigde met een zwak nieuwtje. Dat leverde kwaliteitswinst op. Daarna leek het nog best gevaarlijk te kunnen worden voor mijn koning, maar Houdini moest daar na afloop hard om lachen. Soepel 1-0 voor ons."

Vervolgens, en dat viel echt niet te verwachten, werd de tegenstander van Harmen van de Werken pardoes mat gezet, midden op het bord, met toren en loper: 2-0. Toen moesten de Rijswijkers met de moed der wanhoop gedwongen voor de winst gaan op de topborden, in stellingen waarin dat eigenlijk een onmogelijke opgave was. Geforceerd op winst te moeten spelen loopt vaak verkeerd af. Ook nu bleek dat het geval. Eerst nam Joost van Rosmalen zijn opponent te grazen in een toreneindspel: 3-0 en voor het slotakkoord zorgde NathanaŽl Spaan in de uitvluggerfase, waarin hij twee minuten extra toebedeeld kreeg vanwege een onreglementaire zet van de enige dame in de vijandige gelederen: 4-0.

Op onderstaand wedstrijdformulier staan uiteraard ook de namen vermeld van de respectievelijke tegenstanders, waaruit het internationale karakter van dit bedrijfsteam blijkt. In de tweede ronde wordt thuis aangetreden tegen, jawel, Charlois Europoort. Hulde voor ons kwartet!! (Paul Dekker)

  RSR Ivoren Toren     2080 - Novelty Destroyers (HSB) 2085 4 - 0
1. Joost van Rosmalen   z 2142 - Michel Debard      w 2148 1 - 0
2. NathanaŽl Spaan     w 2113 - Paula Craciun      z 2076 1 - 0
3. Harmen van de Werken  z 2058 - Feike Liefrink     w 2083 1 - 0
4. Jason Zondag      w 2007 - Cťsar Fernandes Jo„o  z 2033 1 - 0