Jeugdnieuws: verslag 2de Lytje Willem GP te Schiermonnikoog; Joep beste speler van het toernooi (23 oktober)
Op 21 oktober werd het 2de Lytje Willem schaaktoernooi georganiseerd. Dit toernooi werd georganiseerd door de NOSBO en gehouden in het Hotel van der Werff te Schiermonnikoog! Aangezien het heel mooi in de herfstvakantie viel, verbleven Jannes en Joep er een paar dagen. Er waren verrassend veel deelnemers, 55. Ook de bezetting was sterk. De A-poule bestond uit 6 denkhoofden met een rating vanaf 1200! Jannes deed mee in de B-poule, Joep in de C-poule.

De omgeving en de organisatie was heel goed verzorgd. Alle denkhoofden kregen gratis drinken en ook werd er na elke ronde een groot bord met bittergarnituur en andere "lekker" eten rond gebracht. We waren niet als enige uit het "verre" Rotterdam gekomen, ook Lizzy van Anrooij uit Spijkenisse was afgereisd naar het hoge Noorden. Daarnaast was GM Jan Werle aanwezig. Op vrijdag kon je al simultaan schaak tegen hem spelen. Op de dag zelf kon je je partij met hem analyseren!

Joep speelde vanaf het begin zeer actief en rustig. Hij won partij achter partij en ook een paar "bekende" denkhoofden van de NOSBO en NK gangers waren niet tegen hem opgewassen. Met een klinkende 7 uit 7 werd hij eerste in groep C.

Jannes speelde in groep B. Hier was de denktijd 35 min p.p. en 6 deelnemers. Ook Jannes behaalde de punten consequent binnen. Alleen in de 4de ronde verrekende hij zich, maar met 4 uit 5 was hij nog steeds de nummer 1 van de groep!

Beide kregen de mooie rode vuurtoren. Het toernooi had echter ook nog een prijs voor "de beste speler van het toernooi"... en jawel. Met bijzondere vermelding mocht Joep weer naar het podium komen en ontving de grote wisselbeker!

Leuk om te vermelden is dat Jurre ook zijn eerste partijtje heeft gespeeld. Hij speelde heel geconcentreerd tegen ...... de klok. Hij opende met Pc3 en dit paard "sloeg" heel veel stukken van het bord, ook de zwarte koning, Hij mocht zijn eerst winstpartij noteren:-)

We bleven nog een dag en zondag vertrokken we weer naar het Westen. Volgend jaar gaan we zeker weer. Hopelijk met meer uit het Westen.Verslag en foto's: Jan-Dirk Westerhof