Jeugdnieuws: start JCC; RSR Ivoren D1 start prima (10 september)
Elk jaar wordt de JeugdClubCompetitie (JCC), oftewel het NK jeugdteams, georganiseerd. De teams bestaan uit 4 spelers. Er zijn vier leeftijdscategorieŽn:
  • AB (tot en met 20 jaar);
  • C (tot en met 14 jaar);
  • D (tot en met 12 jaar)

RSR Ivoren Toren doet mee in de Meesterklasse D. Onze spelers zijn: Jannes, Joaquin, Bent, en Joep (Oscar is reserve). Het kampioenschap wordt gespeeld over 3 dagen. Zaterdag 9 september was de eerste. Ze spelen 3 partijen met een bedenktijd van 55 minuten per speler plus 10 seconden per zet. De D1 is altijd erg sterk bezet en met in totaal 28 teams zullen we ook veel bekenden tegen komen. We stonden in het begin als 16de geplaatst (gemiddelde rating 852).

Ronde 1:
Onze eerste tegenstander was een favoriet voor het erepodium, Almere D1, met een gemiddelde rating van 1478! Met spelers als Daniel Kutchoukov (meervoudig Nederlands Kampioen), Roger, Duncan en Brendan. Het gehele team nam zijn tijd. Bent speelde goed, in het begin verloor hij 2 pionnen maar kwam heel goed terug. Helaas voor hem verloor hij toch de partij. Joaquin had de gehele tijd een remisestelling en speelde erg goed. Echter, op het eind wist Roger toch net te winnen. Na 1,5 uur waren Joep en Jannes nog steeds bezig. Joep had een hout stuk voor op Brendan, en dit voordeel gaf hij met actief spel niet meer weg. Ons eerste punt was binnen. Jannes speelde nog steeds en had aan het einde van het middenspel een mooi kans gecreŽerd om met een aftrekaanval een toren te winnen. Na 2 zetten had hij de toren te pakken en de eerste sensatie van de dag werd een feit. Jannes won van de meervoudig Nederlands kampioen. 2-2 en 1 matchpunt.

Ronde 2:
Of de eerste ronde al niet zwaar genoeg was, mochten we nu tegen STB D1. Winnaar van vorig jaar, als eerste geplaatst en een gemiddelde rating van 1792, terwijl wij maar 852 hadden. Bent verloor zijn partij, Joaquin pakte heel mooi de winst. Joep stond in het middenspel voor, echter werd afgeleid en verloor een stuk. Jannes was weer als laatste bezig. In het middenspel zetten de beide kemphanen elkaar vast. We gingen voor een tactische remise. Bordpunten zijn ook heel belangrijk in een kampioenschap. 1Ĺ-2Ĺ maar geen matchpunten.

Ronde 3:
Dit keer tegen Zukertort D1 uit Amstelveen. Bent speelde dit keer iets minder en verloor de partij. Als hij gespeeld had zoals hij de eerste 2 partijen speelde had hij naar eigen zeggen zeker gewonnen. Joaquin zorgde voor het eerste winstpunt. Joep en Jannes waren nog steeds bezig. Joep stond inmiddels een toren voor, bleef goed rekenen en pakt zijn punt. Jannes bouwde in het eindspel zet voor zet zijn positie en dreiging op en kreeg de toren op de 7de rij. Niet snel daarna gaf zijn tegenstander het op. De volle 2 matchpunten waren binnen met een 3-1 overwinning!

We staan nu met 3 matchpunten en 6Ĺ bordpunten op de 14de plek! Bijvangst is dat de rating van onze denkhoofden flink zal stijgen!

Verslag en foto's: Jan-Dirk Westerhof