Jeugdnieuws: Joep wint de 21 editie van het open jeugdtoernooi "De Mercatel"; Jannes wordt heel mooi tweede (3 september)
In de reeks van "On tour in BelgiŽ" bezochten Jannes en Joep Westerhof het 21ste Open jeugdtoernooi "De Mercatel" in Sint-Amandsberg (BelgiŽ). De indeling is op leeftijdscategorie. Joep nam deel in de categorie t/m 10 jaar, Jannes in de categorie t/m 12 jaar. We zagen weer een aantal Belgische bekenden van het ONJK j.l. in augustus. Locatie en organisatie was (uiteraard) weer erg goed geregeld.

Jannes: Hij begon goed met 2 overwinningen op rij. Tegen Leon D'Heanes (uit eindelijke winnaar) moest hij zijn meerdere erkennen. Daarna herpakte hij zich goed en versloeg hij Sven de Putter (meervoudig Belgisch kampioen). Na 6 ronden had Jannes 5 uit 6 en stond gedeeld derde. Hij mocht in de laatste ronde tegen Maxim Sioen. Het werd een spannende pot. Jannes speelde voor de winst, wetende dat hij aan remise voldoende had om tweede te worden. Ze speelden door tot de laatste minuut op de klok. Uiteindelijk bood Jannes toch remise aan en kwam hij voor het eerst op het Belgisch podium. De enveloppe werd dankbaar aangenomen.

Joep: Hij begon geconcentreerd en won de eerste 2 partijen met solide spel. In de derde ronde mocht hij tegen ONJK kampioen Hugo. Joep vond het spannend maar speelde solide en rekende goed door. De opening en het middenspel waren duidelijk Joep en toen hij het eindspel inging had hij een houtstuk voorsprong. Hij schrok ervan dat hij voorstond en maakte in het eindspel een tactische rekenfout, waardoor hij in de afruil zijn houtstuk voorsprong weggaf. Met 1 vrijpion voorsprong en allebei nog een toren besloten ze om een remise te doen:-). Uiteraard werd in de analyse door beide ouders aangegeven dat het eigenlijk een winst had moeten worden. Daarna gingen beiden rustig door en wonnen daarna alles. Met beiden 8Ĺ uit 9 kwam het aan op een ingewikkelde spreiding (weerstandspunten) berekening. Joep had hierin een half punt voorsprong en mocht de grote beker en de enveloppe in ontvangst nemen. Bij de prijsuitreiking was hij vooral bezig met de enveloppe:-). Later kwam het besef dat hij zich nu winnaar van de 21ste editie mocht noemen in de leeftijd t/m 10 jaar.

Kortom, een bliksemstart van zowel Jannes als Joep!

Verslag en foto's: Jan-Dirk Westerhof