Nieuwe Ronde, Nieuwe Kansen (28 augustus)
Aanstaande vrijdag, de 4e september begint alweer het nieuwe seizoen. De groepsleiders zijn weer aan het werk gezet en zullen binnenkort weer gaan zorgen voor een overvolle mailbox. De webmaster is aan het schaven met de site en geruchten gaan dat er zelfs wel eens aan de Schakelaar gewerkt zou kunnen worden. Of dit laatste ergens toe zal leiden betwijfelt inmiddels iedereen, maar er gaan geruchten dat de redactie volledig overhoop is gehaald en goeddeels naar huis is gestuurd. Ze, de redactie, hebben zelfs het verzoek gedaan om jullie kopij nogmaals in te zenden, dit keer naar Dolf [dnmeijer@hotmail.com], wat voor insiders toch weer een tipje van de sluier licht.

En de leden, die zitten te smachten naar informatie, de voorbereiding kan immers niet vroeg genoeg beginnen. Daarom ook via dit kanaal alvast wat informatiebrokken.

Aanvangstijd
We beginnen voortaan, zoals dat al jaren zou horen om 20:15 precies. De klokken gaan dan aan. Om dat mogelijk te maken gaan we zelfs de jeugd om acht uur met zachte hand verwijderen richting de bar, waarmee we als bijkomend voordeel hebben dat we ze ook daarmee een stap dichter volwassen[en] schaak sturen.

Aanmelden Groep 3
Om het begintijdstip van 20:15 ook voor Groep 3 voor elkaar te krijgen heeft het bestuur een nieuwe Groepsleider aangetrokken namelijk Wijnand Dobbinga. Wijnand verwacht [zachtjes uitgedrukt] om acht uur precies alle Groep 3 spelers in de bar, zodat hij tijdig een correcte en eerlijke indeling voor elkaar heeft. Ook dit heeft weer een voordeel, namelijk verhoging van de baromzet, waarmee het bestuur er in geslaagd is de contributie [mits tijdig betaald] ongewijzigd te laten.

Bedenktijd
Niet onbelangrijk is verder dat we dit seizoen een nieuwe bedenktijd hebben, namelijk: 90 minuten voor de gehele partij plus 15 seconden per zet vanaf zet 1. Volgens het legioen RSR-spelers dat daarmee in het afgelopen RSB-kampioenschap ervaring opgedaan heeft is dat een sterke verbetering. In 15 seconden bedenktijd kom je tot aanmerkelijk betere [minder slechte] zetten dan in de oude 5 seconden wat meer op reflexschaken, wat dat ook moge zijn, neerkwam. Hierbij nog een niet onbelangrijke opmerking: De jeugd mag opteren voor een versneld tempo van 60 minuten in plaats van de eerder genoemde 90 [wat dan geldt voor beide spelers], wel met behoud van de extra 15 seconden. Noteren is verplicht tot de eerste keer dat je klok minder dan 5 minuten aangeeft, daarna hoef je niet meer te noteren, al is er niemand die je verbiedt om dat wel te doen, altijd handig bij claims inzake de 50 zetten regel. Tenslotte is de materiaalcommissaris aan het uitzoeken hoe we deze nieuwe bedenktijden in moeten voeren in de drie en twintig verschillende modellen klok waarover de club beschikt. Een vrijwilliger buigt zich over het probleem rond de good old Garde klokken. Naar verwachting krijgen we nog in september een workshop van naar verwachting een viertal avonden over dit onderwerp.

Agenda
Zoals reeds eerder vermeld beginnen we op 4 september aan de 1e cyclus. Groep 3 heeft de laatste ronde op 18 december. Zij spelen maximaal 13 ronden en moeten er minimaal 7 spelen om voor een van de vier promotieplaatsen in aanmerking te komen. Daarna is het rapid spelen tot op 29 januari de nieuwe cyclus begint. De andere groepen spelen tot en met uiterlijk 22 januari. De uitgespeelde spelers kunnen ook meedoen aan de rapidcompetitie. De loting voor de Coppa gebeurt ergens in november en de partijen starten kort daarna. Het snelschaken ten slotte staat gepland op 29 april 2016. En oh ja, op 25 december en 1 januari is het Nivon gesloten en kunnen we daar dus helaas niet schaken.

Ten slotte wens ik iedereen een succesvol maar vooral prettig seizoen. (Leo de Jager)