RSR intern (16 april)
De journalistiek heeft het moeilijk in de huidige wereld. In Turkije heb je meer kans in de bak te eindigen dan je werk gepubliceerd te krijgen. Als meneer Poetin niet blij met je epistel is kan het leven wel eens erg lastig, zelfs kort, voor je worden. In China werken meer mensen in de censuur dan in de journalistiek. In Nederland heb je in no time een proces aan je broek. Het is dus heel begrijpelijk dat er niemand meer over onze interne durft te schrijven.
Daarom een voorzichtig stukje van mij waarbij ik vanzelfsprekend alle lange tenen probeer te vermijden evenals botsingen met ego’s en zeker niet op de schaaktechnische onkunde van sommige leden in zal gaan.

We beginnen met de Coppa. Op de agenda zien jullie dat op 18 april de gezamenlijke kwartfinale gepland staat. De trouwe bezoeker van onze site weet ook dat die datum er al een eeuwigheid staat. Daarom kan ik u met trots vertellen dat, op twee spelers na, iedereen aanwezig zal zijn. Komende donderdag zullen de te spelen partijen officieel bekend gemaakt worden. Eén van de spelers die de laatste acht hebben bereikt is Philip. De kans dat hij de laatste vier haalt is aanzienlijk. Niet alleen heeft hij de winnaar van de vorige Coppa eigenhandig uitgeschakeld, maar hij heeft tevens een jaar besteed aan juridische ondersteuning en opleiding en is nu zowel indelingsdeskundige als wedstrijdleider. Kortom het kleinste foutje op of naast het bord van zijn ongelukkige tegenstander zal genadeloos afgestraft worden.

In Groep 3 zijn dit keer maar twee promotieplaatsen te verdelen. Nadat topfavoriet Wijnand al zijn kruit in Corus verschoten had, begon hij met een erg lange rochade. Er lijken nog maar drie kandidaten voor promotie. Martin staat soeverein bovenaan met 6 uit 8, Brian met 4½ en Paul met 4 maken het trio kanshebbers vol, al weten we natuurlijk niet of één van de achtervolgers de geest krijgt en een tussensprintje gaat trekken.

In de CL vinden we gedoodverfd winnaar Oscar pas terug op plaats 4 en moet hij nog maar zien of hij Wim achter zich kan houden. Revelatie hier is echter Rob, die na een rampzalig begin in de voorronde, een halfje uit drie, aan een ware inhaalrace bezig is en inmiddels gedeeld tweede staat. Gedeeld tweede met Jos die bijna een omgekeerd scoreverloop heeft. Met een halfje voorsprong staat Leo K. [nog] op kop. Kortom met vijf kandidaten niemand die het weet.

In Groep 2 denkt Lennard dat hij hard op weg is om zich met 100% te plaatsen. De statistieken zijn hem echter niet gunstig gezind: het is nog nooit iemand gelukt om die score te halen. Nog een feitje voor hem: soms is 10 uit 11 niet genoeg voor de eerste plaats. Desalniettemin zal niemand ontkennen dat hij op promotiekoers is. Wie hem gaan vergezellen naar de voorronde weet nog niemand. Er staan vijf spelers op een halfje of heel punt achter hem. Dat Peter er daar één van is zal niemand verbazen. Gert valt er ook wel te verwachten, maar positieve verrassingen zijn Ed, Wouter en Leo die dit keer kennelijk niets voor het heen en weer bootje voelen. Een grote verrassing is Herman. Al zijn energie is opgegaan aan Team 3. Hij is de teamleider, arme ziel, en topscorer van het team met een TPR van bijna 2100, maar zoals gezegd, dat is een afmattende dubbelfunctie. We hopen dat degradatie hem bespaard blijft, want daarvoor is hij samen met Mischa wel degelijk kandidaat al hebben ze nog wel wat speling. Minder speling hebben Emilian, Shakir en Jeffrey met elk slechts twee schamele puntjes. Léon moet heel snel een ander vaatje gaan zoeken om uit te tappen anders is degradatie al snel een feit.

De MPG ten slotte. Ja wat moet ik daarvan zeggen. Marco voert een schrikbewind, maar hij voelt toch nog wel wat gehijg in zijn nek van Arno, Joost en Paul Tromp. En als we in ogenschouw nemen dat Paul Batenburg altijd slecht start heeft ook hij nog kansen, al heeft hij het niet meer helemaal in eigen hand. Onderaan is eigenlijk nog niet veel bekend. We hebben nog negen kandidaten voor vier plaatsen. Bob, Arend en Maarten hebben al veel gespeeld en weinig punten, en dat is geen goede combinatie als je tegen degradatie speelt. Mark en Joop hebben ook weinig punten, maar ook weinig gespeeld, een aanzienlijk betere positie, maar dan moeten ze wel gaan scoren. Leo de Jager, Michael, Paul Dekker en Alek staan nog boven de streep, maar zullen nog het nodige moeten gaan scoren om de heksenketel van Groep 2 te kunnen ontlopen. (Leo de Jager)