Eijgenbrood 31ste editie: Jannes beste jeugdspeler en Joep beste aspirantspeler (30 oktober)
Vrijdag 27 tot en met zondag 29 oktober 2017 vond de 31e editie van het Eijgenbroodtoernooi plaats. Er werd gespeeld in het Multifunctioneel Centrum Coenen-Lydia in hartje Amsterdam. Er waren 2 groepen; Groep A is voor spelers met een rating van 1700 en hoger, groep B is voor spelers met een rating van 1800 en lager. Voor Jannes en Joep was dit de eerste keer dat ze meededen met een volwassenentoernooi; het speeltempo was 1 uur en 30 minuten voor de hele partij, met vanaf het begin 15 seconden per zet increment. In groep B deden in totaal 58 spelers mee. Naast Jannes en Joep waren er nog meer jeugdspelers: Sam van Dongen, Olivier Zanoli, Rufus Ang, Charles Molin.

Dag 1 ronde 1: Joep zorgde gelijk voor een verrassing waarvoor zelfs door de organisatie gelijk een speciale vermelding kwam op de website!: "Ook groep B liet de nodige verrassingen zien [..] de remise van de in 2008 geboren Joep Westerhof (jeugdrating 750) tegen Marcel Kusse (1578) mag ik niet onvermeld laten." Jannes begon gelijk met een lange partij. Helaas verloor hij deze en vertrokken we om 23:30 weer naar Rotterdam??

Dag 2 ronde 2 en 3: Ondanks dat het heel laat was geworden, waren we er weer om 9:30 en Jannes speelde geconcentreerd en behaalde heel netjes 2 remises op een rij. Joep verloor de tweede en in zijn derde partij stond hij heel knap voor. Echter, de vermoeidheid sloeg toe en hij verloor. De vierde ronde ('s avonds) hadden we een bye (= reglementaire remise). Tussenstand na 4 rondes: Jannes 1½ punt en Joep 1 punt.

Laatste dag, ronde 5 en 6: Joep speelde met zwart en opende solide, vrij vlot ging hij in de aanval, loperoffer op h3 en 4 zetten later had hij zijn tegenstander in een aftrekschaak waarmee hij de dame won! De tegenstander gaf op! Jannes ging de vijfde ronde er tegenaan en zijn tegenstander ging in 34 zetten mat. De zesde ronde was voor Joep te veel en hij verloor. Jannes dacht er anders over en had een lange partij. Na 2,45 uur schaken had hij zijn tegenstander op de knieėn. Zijn tegenstander deed wel een remiseverzoek maar Jannes zag dat hij kon winnen en dat deed hij ook.

Er waren verschillende prijzen te winnen. Zo was er de spektakelprijs, beste aspirant (geboren in of na 2007), beste jeugdspeler (geboren in of na 2000), ratingprijs t/m 1925 (groep A), ratingprijs t/m 1550 (groep B).

Jannes had in totaal 3½ punt, (2 gewonnen, 2 remises, 1 bye remise en maar 1 verloren). Hiermee werd hij overduidelijk beste jeugdspeler en mocht hij een dikke enveloppe in ontvangst nemen. En om het feest compleet te maken was Joep met 2 punten beste aspirantspeler en kreeg ook hij een enveloppe. Leuk om te vermelden is dat Sam van Dongen groepswinnaar werd met 5 punten.

Hieronder de cijfers:

    Plaats Punten Rating  TPR   W-We
Joep  41 ste  2    750  1342  +1,48
Jannes 21 ste  3½   1085  1581  +2,61


Verslag en foto's: Jan-Dirk Westerhof