RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Ivoren toren in Krimpen: sterk duo en degelijk achttal (31 december)
Maar liefst 10 spelers van onze club hebben deelgenomen aan het Menno Ploegertoernooi in Krimpen aan de IJssel. Een aantal was al opgewarmd op het oliebollentoernooi op dinsdag (Angelo, Shakir, Dik, Arend, Mark): een dag niet geschaakt is een dag niet geleefd, tenslotte. Joost Ruit, een van de favorieten, moest de eer van de overwinning laten aan Mark Timmermans (8,5 uit 9). Joost eindigde in een groepje van 7 achtervolgers met ieder 7 punten op de vierde plaats. Als beloning mocht hij een keuze maken uit een aantal schaakboeken. Mark speelde een sterk toernooi, hij eindigde met 5,5 punten en een tpr van 2083 op de 26e plaats. Om ondoorgrondelijke redenen werd hiervoor geen ratingprijs toegekend. Misschien mag hij het boek van Ruit lenen? De overige ivorentorenaars vormden een achttal met het motto "leuk geprobeerd , maar nog even doorstuderen". Peter Torczynski en Dik scoorden iets onder verwachting en behaalden 5,5 punten. Wil viel tegen en Brian scoorde goed met 5 punten. Leon deed het goed ondanks zijn uitspraak dat snelschaken hem niet ligt (4,5). Hekkensluiters waren Arend (3 punten) die na een sterke start ver terugviel, Shakir (2,5 punten) die de smaak van het winnen te pakken krijgt, en Angelo (2 punten). Volgend jaar twee achttallen naar dit gezellige toernooi? (Arend)

Rectificatie (30 december)
In mijn verslag over het oliebollentoernooi schreef ik dat Philip dinsdag een verschrikkelijke off-day had. Dat was niet waar. Beter zou zijn geweest: … (7), want in het Pank Hoogendoorn toernooi in Dordrecht behaalde hij een mooie vierde plaats met een score van 4½ uit 7 (TPR 2068). Als hij daar in de laatste ronde zijn partij gewonnen had, was hij zelfs toernooiwinnaar geweest. (Dik) Antwoord: (7) off-evening.

Oliebollen Snelschaak Toernooi (29 december)
Dinsdag was het weer volle bak in Boerderij Landvreugd, het thuishonk van schaakvereniging Groenoord waar ooit onze eigen ... (1) nog clubkampioen was (vul in op de puntjes jouw best guess, de antwoorden staan onder vermeld). De deelnemers komen naar dit traditionele toernooi voor een gezellig avondje schaken, niet voor de oliebollen. De RSR-delegatie bestond dit jaar uit 7 man. Geen vrouw, want Daniëlle moest door haar blessure ook deze schaak-happening aan zich voorbij laten gaan. Een ... (2) van de organisatie lijkt mij wel op zijn plaats, want flink wat deelnemers moesten onderling bekennen dat ze zich hadden ingeschreven, alleen maar omdat Daniëlle hun dat gevraagd had. De formule van het toernooi is als volgt: na een voorronde worden de deelnemers ingedeeld in 14 verschillende groepen van ieder 7 schakers op basis van hun scores en rating. Tenminste, dat denk ik. Maar het kan ook goed zijn dat de organisatie, evenals het gros van de schakers, zomaar wat deed. Tijdens de opening werd ons voor in de pauze een lezing over Vooroorlogse Kabinetten beloofd, met als spreker ... (3), maar dat moet ik in alle hectiek weer gemist hebben. De twee toernooitijgers Angelo en Shakir hadden eerder op de dag al in het Pank Hoogendoorn toernooi te Dordrecht gespeeld. En Shakir stak de hele dag in uitstekende vorm. Na goed gepresteerd te hebben in de voorronde werd hij ingedeeld in Groep 8 en behaalde daar vervolgens een keurige 3 uit 6. Personal coach Angelo kon dat tempo niet bijhouden en kwam uit op 2 punten in Groep 12. Don Leo is slecht in rapid, beroerd in snelschaken en had nog veel meer uitvluchten bij de hand. Maar dit verhinderde hem allemaal niet om met 4 uit 6 de tweede prijs in Groep 7 weg te kapen. Ook Mark viel in de prijzen met 3 behaalde punten, goed voor een derde prijs in Groep 6. Philip en (D)ik kwamen in Groep 5 terecht en het devies was daar: winnen van de Charlois-spelers. Mijn mislukt schaakjaar kreeg onverwacht toch nog grote glans door achtereenvolgens te winnen van Herman van Malde, John van de Laar (!) en Philip (!!). De eerlijkheid gebied te zeggen dat Philip (1 uit 6) een verschrikkelijke off-day had, wat al eerder op de dag duidelijk was geworden in Dordrecht. Arend kwam in de voorronden nog het verst en wist zich in Groep 4 te wurmen, maar bleef daar vervolgens steken op 1½ punt. Een mooi toernooi, wat gekenmerkt wordt door een oergezellige speelzaal, ... (4) groepsleiders, leedvermaak om oliedomme zetten en door ... (5) die hun beste tijd gehad hebben. De - toch wel verrassende - toernooiwinnaar, ... (6), bleek lid te zijn van een schaakclubje op Zuid. (Dik) Antwoorden: (1) Herman Keetbaas (2) boekenbon of fruitmandje (3) H.T. van Malde, als vervanger voor Mr. G.B.J. Hilterman (4) ’aimabele’ en ’incompetente’ waren de meest gehoorde kwalificaties (5) oliebollen of KNSB’ers of klassiek model schaakklokken (6) Hans Uitenbroek .

De van Doorntjes gaan hogerop (29 december)
De vraag is alleen hoeveel van Doorn’tjes gaan promoveren. Koperloper Maarten van Doorn is nu uitgespeeld en heeft met een mooie scoren van 8½  uit 11 duidelijk laten zien dat schaken, chillen en bier goed samen gaan. De promotie is zeker maar is het genoeg om groep 3 te winnen? Met de hete adem van Wouter, Xander van Doorn en Hans Kluck in de nek kan dat nog spannend worden. Maar waar het echt om draait is natuurlijk de promotie. Dat er slechts 4 promotieplekken zijn voor twintig hongerige wolven dat geeft te denken …… bloed gaat er vloeien want er zijn nog minstens zes kandidaten. Zo heeft Lola een inhaalslag gemaakt, moet Ed van Doorn aan zijn achternaamgenoten denken en wat wil Brain nog? Ik hoor u al denken en Wijnand dan? Helaas deze heeft het al over groep 5. Een groep voor veteranen zodat de beste man ook weer eens kan degraderen en misschien promoveren. Voor de rest geld natuurlijk een nieuw jaar nieuw kansen want in februari gaat de malle molen gewoon weer opnieuw draaien.

Tussenstand Champions League (27 december)
Ieder jaar zijn de voorronden CL weer een belevenis op zich. Alvorens een gooi te kunnen doen naar het allerhoogste, moeten de plaatselijke favorieten zich eerst bij de eerste zes van hun parallelgroep weten te schaken. Als je niet oppast loop je als RSR-topper opeens tegen een nederlaag aan tegen respectlozen als een Wil of een Alek, en spat de kampioensdroom al in januari uiteen. Deze wannabe's worden in deze voorronden aangevuld met de net-niet schakers afkomstig uit de vorige minorpromotiegroep, en Groep 2 toppers die zich hier als een onschuldig visje in een vijver vol krokodillen moeten voelen. Dit seizoen is het in de 1A-groep allemaal lekker overzichtelijk. De eerste vijf op rating (Oscar, Joram, Jos, Plas, Ros) plaatsen zich hier redelijk moeiteloos. Voor plek 6 is Martin, de vervanger van Jan-Pieter (de snelst vergeten schaker ooit), favoriet. Leo K kan echter de grote verrassing van deze groep worden als hij tegen Harmen en Ros weet te stunten. Harmen was natuurlijk favo voor de laatste CL-plek maar heeft zo'n dramatisch seizoen dat hij blij mag zijn dat Stefan door zijn terugtrekken, terugtrekken van deze terugtrekking en nogmaals terugtrekken, al een degradatieplek bezet houdt. Gedoodverfde tweede degradant is natuurlijk Bart, maar een houdini-act is mogelijk: remise tegen Plas en winnen van de man waar hij naar eigen zeggen altijd van wint brengt nog redding! Hoe anders gaat het er in 1B aan toe! Spaan gaat het ondanks recente ineenstorting (slechts een halfje totaal tegen Herbie, Michael en Alek) wel redden, evenals usual suspects Wim en Dolf. Hierna is de eerste verrassing al daar. Tim speelt een geweldig seizoen tot nu toe, twee halfjes tegen Philip en Michael zouden al voldoende moeten zijn voor plaatsing. Eveneens goede papieren heeft jeugdtalent Stijn. Dat hij op voorspraak van Dolf in de voorronden mag meedoen bleek al snel terecht: overwinningen op gerenomeerde spelers als Richard en Wim. Als hij zich niet laat verrassen door Alek gaat hij zijn debuut maken in de CL. Blijft er nog één plek over, en dat wordt een slachting. Het zal gaan tussen Arno (5-9), Richard (5-9) en Herbert (4½-8), hier kan nog van alles gebeuren! Theoretisch heeft ook Philip nog kans maar niet meer na zijn traditionele remise tegen Peter, die aan een opmerkelijk kansloos seizoen bezig is. Ingeklemd met 2½-9 tussen Alek (ook 2½-9) en Pim (2-10) lijken de drie degradanten (want 13 spelers hier) bekend. Maar Michael (3½-9) is in het zicht en gelukkig heeft groepsleider Arrian het lekkerste voor het laatst bewaard: zinderend degradatieschaak bij Alek-Pim, Michael-Pim en Alek-Peter! Komt dat zien in de allesbeslissende januari-maand! (Plas).

Een avondje voor de echte liefhebber (18 december)
Een avondje voor de echte liefhebber Met een ruime keus aan pletsmoezen om weg te blijven (sneeuw, NS, kerstinkopen), had alleen de echte RSR- en/of schaakliefhebber de barre tocht naar het Nivon ondernomen. Aldaar bleek "vrede op aarde" alleen besteed aan Wim-Spaan en Martin-Plas. De meeste ogen waren dan ook snel gericht op de absolute kraker van deze voorzitterloze competitie: Oscar had bloeddorstige plannen met Joram. De partij werd enigszins een anticlimax omdat Joram al vroeg in het middenspel blunderde. Met twee lichte stukken tegen een toren wist Wizard Oz de kalkoen vakkundig te slachten. Goed voorbeeld deed goed volgen en al snel veranderde de speelzaal in een slachthuis. In groep 3 werden Shakir, Marius en Angelo bepaald niet zachtzinnig opgebracht door resp. Lola, Wouter en Maarten. Dolf perforeerde Philips koning tot ie er bij neerviel. Wat Bart aangedaan werd door Jos was te gruwelijk om hier uiteen te zetten, er lezen ook jeugdige spelertjes mee. In de coppa werden enkele gifbekers geleegd door Dik (binnen 3 zetten toren- én dameverlies tegen Tim) en Michael (vreselijk mat tegen Tromp). Temidden van schuimende bloedbaden zat toen alleen groep 2 nog te schuiven. Arend en Mark gingen tot het gaatje, pas in het verre pionneneindspel werd de vredesduif losgelaten. Keet had steeds de offers en schijnoffers van Hunter Leo weten op te vangen, maar wel ten koste van vrijwel al zijn bedenktijd. Even voor twaalven streek hij de vlag, en mag net als alle andere schakers gaan hopen op betere schaaktijden in 2011. Winterstop! Tot 7 januari, als iedereen weer met nergens op gebaseerde nieuwe verwachtingen achter de borden plaatsneemt. (Plas).

Uitbraaknieuws: Joop! toch ontsnapt uit Lingen (deel 2) (15 december)
Zojuist is bekend geworden dat Joop toch uit Lingen heeft weten te ontsnappen. Naar verluid werd hem het leven zuur gemaakt door een van de weinige ingezetenen waarmee hij in zijn moers’ taal kon praten, een bankberover uit Schiedam. De gevolgstress deden de galstenen dermate opspelen dat hij is overgeplaatst naar de Untersuchungsabteilung op een ander adres met meer medische faciliteiten: Justizvollzugsanstalt Lingen • Aussenstelle Gross Hesepe • Kirschenstrasse 50 • 49744 Geeste • Duitsland. Wie de TNT-post nog wat werk wil bezorgen, kan zijn overtollige kaarten met ballen daar wel kwijt. Minder pünktlich, maar ook gesteld op het oude adres in Lingen zullen die daar nog wel aankomen. Geeste ligt een paar kilometer noordelijk van Lingen, maar het filiaal ligt eigenlijk 7,5 km ten westen daarvan, midden in het moerasgebied van de Gross Heseper Mohr, vlakbij de Nederlandse grens. De turf ligt daar nog altijd voor het oprapen, maar werken mag Joop voorlopig niet meer. Het voormalige krijgsgevangenenkamp is een nor zonder blikbelemmerende muren, bedoeld voor wat jeugdiger cliëntèle met verminderde vluchtgevaarlijkheid en met meer uitgebreide ontspannings- & therapiemogelijkheden. Op het menu staan bv. een spoedcursus ter vermindering van terugvalgevaar en allerlei verslavingen, een introspectieve cursus Naikan (wie ben ik, ich bin Joop, eche), allerlei therapieën voor de Steigerung der Frustationstoleranz, der Eigenwahrnemung und des Körperbewusstseins, Paolo Freires bevrijdingspedagogiek, theaterpedagogiek tot creatief met hout en Tjembé-trommelen aan toe. Hier komt een herboren Joop uit, dat kan bijna niet anders. Nu de taalbarriere in der Fall Joop zijn tol begint te eisen, is besloten hem op 28 april 2011 op vrije voeten te stellen. Een vertrekpremie van 400 euro ligt al klaar. Niet uit te sluiten valt dat de Fischer van RSR zijn rentree al maakt in de zomercompetitie. Nu dat nieuwe Feyenoordstadion er toch niet komt, zijn de onderhandelingen met een Rotterdams drugskartel voor de financiering van een match met Spaanski alvast geopend; op het Brienenoordeiland in de zomer van 2011.(Keet)

Uit op zuid (15 december)
Gisteravond speelde het RSB-bekerteam tegen de tweede club op Zuid: Shah Mata. Shah Mata 1 is in tegenstelling tot ons derde team vorig seizoen niet uit de promotieklasse geknikkerd. Om dat te vieren zijn ze vanuit de uiterste grenzen van Zuid terug verhuisd naar Charlois. Niet dat deze nieuwe stek in een modern ouderencomplex met uitzicht op een molen makkelijk bereikbaar is vanuit de bewoonde wereld, maar op de heenweg was tenminste openbaar vervoer voorhanden. Keetbaas, als vervanger voor de altijd op cruciale momenten afwezige Paul Tromp, was zo moedig met de fiets te komen. De ontvangst bij mijn oude club was meer dan hartelijk; ik kreeg zelfs een exemplaar van het jubileumclubblad van de Matador overhandigd: Shah Mata bestaat dit jaar namelijk 40 jaar. Helaas ben ik na de tumultueuze gebeurtenissen die later volgden het nummer vergeten mee te nemen. Het begon goed: Fung op bord 1 hield Bram Steijn in een ijzeren houdgreep. Hij stond de hele partij een tikkeltje beter. Leo de Jager op bord 3 weerstond de immer op winst spelende Theo van der Sluis en bestreed hem met eigen middelen, de onverbiddelijke aanval. Keetbaas speelde met wit tegen Klaas de Ruijter, die zoals gewoonlijk het Frans hanteerde; Keet stond niet slecht, maar moest wel op zijn tijd letten. Ikzelf (Alek) mocht met wit tegen John Onderdelinden aantreden. Hij speelde een versnelde draak met een paard op h6 en een snel f7-f5. Ik kende het niet, ruilde verkeerd af en belandde in een torenuitspel met vele pionnen. Ik leek een tikkeltje beter te staan; Fritz gaf later aan dat de remisemarge toen nog niet was doorbroken. Rond half 11 noteerde Leo ons eerste punt; een terechte overwinning uit één stuk. Even na 11 uur hield coach Richard het voor gezien; hij had een lange terugreis voor de boeg en had het volste vertrouwen in ons. Helaas ging het vanaf dat moment minder op de 3 overgebleven borden. Fung vond geen winstweg en nam het halfje. Ikzelf kwam een pion achter, de partij was zo goed als verloren, maar wonderlijk genoeg werd mijn tegenstander bang voor een vrij h-pionnetje en de remise was binnen. Herman hoefde nu slechts ook te remiseren. Hij had aanzienlijke minder tijd dan zijn tegenstander, stond 2 pionnen achter, maar ongelijke lopers en een dubbele randpion bij de tegenstander bood remisekansen. Bovendien speelde Keet door op aanval. Het liep anders en de klok bracht de beslissing: 2-2 met snelschaken tot gevolg. Hier kan ik kort over zijn: als dominostenen gingen we er een voor een af. 4-0 voor Shah Mata en het avondje uit op Zuid was net als ons bekeravontuur ten einde. (Alek).

Loting KNSB-beker (14 december)
Ons KNSB bekerteam heeft in de derde ronde geloot tegen Spijkenisse. "Huh?", zul je wellicht denken, "die hebben ze toch in de tweede ronde al verslagen?". Ja, dat klopt, met 3-1. Dat waren echter spelers uit het KNSB team van Spijkenisse. Ze doen ook mee met het team Spijkenisse RSB, met spelers dus uit RSB teams. En nu niet gelijk denken dat het dus (!) een makkie wordt voor ons: van Spijkenisse RSB hebben in dit toernooi 3 van de 4 spelers een tpr gehaald van ruim 2200 en in de vorige ronde hebben ze Messemaker (2de klasse KNSB) uitgeschakeld. Speeldatum is voor 1 februari 2011 en moet nog worden afgesproken. Voor de optimistici: de bekerfinale is op Hemelvaartsdag 2 juni bij BSG in Bussum ter ere van het 100-jarig bestaan van BSG.

Lees- en studiemateriaal voor de winterstop (13 december)
In het onvolprezen blad Schaakbulletin schreef Donner ooit een artikel onder de titel: ‘Ik beveel Jan Hendrik Timman de strenge tucht aan, zonder welke geen schaker kan gedijen’. Wellicht dat de jeugd van tegenwoordig alleen de naam Timman herkent (welk blad ? Donner wie ?), maar na de wedstrijd tegen Zukertort lijkt het mij verstandig, dat een aantal spelers van het eerste team het artikel eens opsporen om te lezen. Het verslag van zaterdagmiddag 11 december in vijf bedrijven. Als het doek voor het eerste bedrijf opgaat, is er 1,5 uur gespeeld. JoostvRuit (met wit aan bord 1) had een prettige stelling met lichte plus: goed ontwikkelde stukken en het centrum in handen. Wim (zwart, 2) had een gedrongen stukkenspel en last van penningen. Dolf (wit, 3) was in een superscherpe stand verwikkeld waarbij de vraag was welke aanval het snelst zou gaan: Dolf tegen de 0-0 en of die van zijn tegenstander tegen Dolfs 0-0-0. Nathanael (zwart, 4) buitte een onnauwkeurigheid van zijn opponent goed uit en won een pion. Oscar (wit, 5) zat al geruime tijd in de denktank. Hij was beter ontwikkeld, had lang gerokeerd en de zwarte koning stond nog in het centrum. Aanvalluh ! Maar hoe ? Richard (zwart, 6) speelde na zijn eigen korte rokade het kloeke g7-g5 (?!), gericht op de korte rokade van zijn tegenstander en na h2-h3 knalde hij er het boeiende h7-h5 achteraan. JoostvRos (wit, 7) zette zwart in de opening flink aan het denken, zeker na het sterke c2-c4. Bij Herbert (zwart, 8) was het ook pion c4 wat een grote rol speelde. Hij besloot die met zijn dame te pakken, wat drie tempi kostte. Rob (wit, 9) kwam goed uit de opening die hij, zo zei hij na afloop, steeds beter gaat snappen. Harmen (zwart, 10) ging gelijk op na ruil in het middenspel van de fianchetto-loper op g2 waarna ook de dames van het bord gingen. Tweede bedrijf na 2,5 uur. JoostvRuit had zijn lichte plus gehandhaafd. Wim ontworstelde zich aan de druk en bereikte een eindspel met TTPP tegen TTLL met ieder 7 pionnen. Bij Dolf werden de kanonnen en cavalerie in stelling gebracht. Nathanael en zijn tegenstander waren beiden bezig een goed onderkomen te zoeken voor hun koningen die nog in het centrum stonden. Oscar had geen doorslaande aanval kunnen bedenken en was zich aan het herpakken na de 0-0-0 van zwart. Richard had misschien in zijn achterhoofd dat zijn opponent tot nu toe drie keer remise had gespeeld in de KNSB en vervolgde zijn bovengenoemde g5/h5 actie consequent met g5-g4 (een wit paard op f3), na h3xg4 bleef na h5xg4, Pf3-h2, g4-g3, Ph2-g4, g3xf2+, Kg1xf2 een onduidelijke stelling over. JoostvRos bleef zwart voor problemen stellen, zoals ook uit de tijd viel af te lezen: na 13 zetten had Joost nog 75 en zwart nog 35 minuten over tot de 40ste zet. Herbert trachtte de witte aanval te pareren met een (klassieke) opstoot in het centrum, maar kon stukverlies niet vermijden. Rob viel na actief spel met D+T de zwarte stelling binnen en won materiaal (PL tegen T) bij een totaal gewonnen stelling. Harmen was in een eindspel beland met TTL tegen TTP met ieder 6 pionnen. Na 3,5 uur werden in het derde bedrijf de eerste punten verdeeld. Opnieuw een rondje langs de velden: JoostvRuit had een remiseaanbod geweigerd en bedacht een interessante optie om zijn dame van de a naar de h-lijn te brengen. Hij speelde zijn dame namelijk om via het veld d7, midden in de vijandelijke stelling: Da4-d7-h3. Wim wist vooralsnog de kracht van het witte loperpaar in te dammen, maar “lekker staan” is anders. Dolf had pionnen op e4-f4-g4-h4 op de zwarte 0-0 gericht en was er als de kippen bij om de h-lijn in bezit te nemen toen zijn tegenstander tot Lxh4 besloot. Nathanael en zijn tegenstander losten hun majesteitelijk probleem op door beiden lang te rokeren. Onze man had nog steeds een pluspion. Oscar kreeg in een gelijk staande stelling remise aangeboden, maar speelde na overleg door gezien de overige borden. De tegenstander van Richard had de actie van hem keurig opgevangen en won vervolgens snel en pijnloos in de aanval met zware stukken. JoostvRos had met zijn goede spel een gezonde pion gewonnen en kon zich opmaken om het karwei te klaren. Tijdverdeling: Joost nog 25 en zijn tegenstander nog 13 minuten voor 20 zetten. Herbert knokte zich leeg, maar moest zich uiteindelijk neerleggen bij het verlies. Rob stond al zetten lang aan alle kanten gewonnen waarbij zijn tegenstander regelmatig bewust niet aan zijn bord verscheen als hij aan zet was. Toen hij een pionpromotie niet meer kon verhinderen, gaf hij eindelijk op. Van de TL mag iedereen doorspelen tot hij mat staat, maar dan moet je wel normaal achter je bord gaan zitten en zetten doen. Dit gedrag van de Zukertort-speler was ronduit ongepast. Maar goed, het punt was binnen. Bij Harmen ten slotte was het aantal stukken op het bord verder gereduceerd tot een T-eindspel met ieder 4 pionnen. Bij de stand 2-1 gaan we het vierde bedrijf in na 4,5 uur spelen. Oscar had alles geprobeerd maar het evenwicht in de partij was, ook in het uiteindelijke toreneindspel, niet te doorbreken: remise. Dolf liet zijn dame instaan omdat hij dan ondekbaar mat in 2 kon geven; toen die niet geslagen werd, speelde hij de dame om en dreigde opnieuw mat in 2; nadat zwart dat pareerde sloeg hij een loper met Pc3xb5 waarna hij ondekbaar mat in 1 had maar waarna ook de c-lijn half open kwam. Zwart zag (helaas voor ons) de desperado wel die Dolf niet zag: hij offerde beide torens via de c-lijn en kon vervolgens met zijn dame eeuwig schaak geven. Een domper van een halfje. Harmen deed na overleg een terecht remiseaanbod toen beide spelers nog 1 pion hadden, wat werd aangenomen. Wim had zich uit een matnet gewurmd, maar was aansluitend verstrikt geraakt in een niet te stuiten dubbelpion en verloor. Met een tweede remiseaanbod aan JoostvRuit dat na overleg opnieuw werd geweigerd, maakten we ons op voor de apotheose. Toen na 5,5 uur spelen het doek voor het vijfde bedrijf open ging, stonden er bij de tussenstand 4,5-2,5 drie lopereindspelen op het toneel.

  Nathanael (z):             JoostvRuit (w):             JoostvRos (w):

De hoop op winst is verkeken, maar er is dan nog een reële hoop op een 5-5 uitslag. Nathanael was het eerste klaar met zijn partij. Nadat de f tegen de e pion was geruild, kon zwart een vrijpion op de damevleugel forceren maar wit was altijd in staat om daar zijn loper voor te offeren: remise. Dat betekende voor de beide Joosten de simpele opgave: winnen. Winstplan bij JoostvRuit: het winstplan lijkt om de witte koning naar de pionnen op de koningsvleugel te dirigeren en als zwart daar zijn koning ter verdediging heen stuurt, op het juiste moment Lb5-c6 te spelen. Maar ja, zwart kan de witte koning afhouden met g7-g6 en als daartegen wit Lb5-e8 speelt, volgt La8-b7-a6xc4 met een pionnenrace. Joost besloot het daarom anders te doen en deed na de koningsmarsen niet Lb5-c6 maar Lb5-a6 om de zwarte loper in de hoek te houden. Hij kon met zijn koning achter g7 langs maar het stelde zijn zwarte collega in staat om naar de witte pionnen f3/e4 te gaan. Een dame-eindspel resteerde met alles van het bord behalve een witte pion op c5. Vele schaakjes en seconden later stonden op de klok van Joost nog 12 seconden en op zijn notatiebiljet 1-0. De andere Joost (vRos dus) was intussen druk doende om zijn eindspel te winnen. Blijkbaar kon hij geen goed plan bedenken, want zijn tijdvoordeel was omgedraaid in een aanzienlijk nadeel. Zelfs zodanig dat hij door de tijdnood (en spanning?) alles fout ging doen. In de slotstelling had Joost een loper en 3 seconden over terwijl zwart nog een loper plus twee pionnen had en 3 minuut 48 seconden. Eindstand 6-4. Een paar conclusies: bord 1 t/m 5 voldeden in deze wedstrijd aan de verwachte score (2,5 punt), bord 6 t/m 10 bleven met 1,5 punt achter bij de verwachting. Het gaat de TL om de teamprestatie, over individuen doet hij geen uitspraak. Vandaar dat de TL met betrekking tot het advies van Donner aan het begin van dit artikel wil volstaan met “wie de schoen past en zo”. Haast is wel geboden, want veel tijd om het te bestuderen is er niet: 8 januari wacht de volgende ronde al. KNSB stand 1ste team .

Een totoloze avond met een paar verrassingen (12 december)
Leek het vrijdag 10 december om acht uur nog heel druk te zijn met talloze deelnemers aan de 3e ronde van de Groene Hart Jeugdcup, even later bleek het NIVON slechts gevuld een halve zaal volwassen schakers en Lola. Traditiegetrouw laten aan de vooravond van de KNSB wedstrijden een hoop team 1 & 2 spelers het afweten. Voeg daarbij dat ook de groepen 2 & 3 nog niet voor eenderde gevuld waren en je vraagt je af of al die ontbrekende schakers moe zijn van het uitpluizen van die honderduizenden documenten op verontrustende schaaknieuwtjes... In elk geval was er zelfs geen toto, wat met de KNSB en Feyenoord-Excelsior voor de boeg toch een appeltje-eitje leek. En misschien maar goed ook want Wijnand ging in de dubbelteller tegen Marius al met 2 punten naar huis! Dat Ed van Doorn even later het Coppapunt tegen Harmen afdrukte was de tweede verrassing van de avond. Na een paar uur stond een lopereindspelletje op het bord en Ed had er eentje meer; gelukkig had hij ook een klein uur voorsprong in tijd, die hij ook beslist nodig had om te bekomen van de schrik dat hij ook echt zou gaan winnen. Arrian zette met succes zijn remisewapen in de carokann mèt witte loper & dameruil in tegen Victor. Maar ja, dan moet er worden gevluggerd. De eerste verrassing viel echter al snel in groep B. Outsiders als Michael, Pim en Alek moesten het opnemen tegen Dolf, Stijn en Spaan, altijd goed voor minstens 1 uitschieter. Koploper Spaan kreeg in een draakje al snel de open h-lijn, maar vergat die val te sluiten met Lh6, waarna Alek met h5 en Txc3 precies dat tempo meer kreeg om de tegenaanval succesvol af te ronden. Taaie tegenstand ondervond ook Dolf van Michael. In Dolfs tijdnood deed Michael juist dat verkeerde koningszetje, zodat een paardoffer de weg vrijmaakte voor al Dolfs zware geschut. Stijn had toen de koningstelling van Pim al vakkundig in mootjes gehakt. In de A-groep won Oscar met zijn op het het lijf geschreven opening van Martin G. en kreeg Plas een enorme zwakte op e3 tegen Leo K.. Met een verdwaalde toren op h3 hing lange tijd een torenoffer op e3 in de lucht. Even later kon Plas vluchtten in een eindspel met een paar pionnen minder, dat hij in de uitvluggerfase toch naar remise wist te rommelen. In groep 2 deed John Spierings goede zaken met een degelijke overwinning op Paul Dekker en mag ook Mark weer hoop hebben op meer. Met een kwaliteit minder, maar met een lastige vrijpion wist hij met zijn lichte stukken Floris’ torens in bewang te houden, ja, het is zout, man. In groep 3 namen Lola en Wouter voorzichtige stapjes richting de van Doorn & Kluck maffia en nestelde Martin JF zich eveneens in de top10. Onder het toeziend oog van Johnny the selfkicker werden in de barruimte nog Angelo en Arnold gerammsteind, waarna de barladies met een angstig lege koektrommel achterbleven. (keet)

KNSB 4e ronde (11 december)
Zaterdag 11 december 2010 hebben zowel team 1 als team 2 een nederlaag moeten incasseren tegen zeer sterke opponenten. Team 1 verloor met 6-4 bij Zukertort Amstelveen en team 2 ging met 5-3 tenonder bij Philidor Leiden. Verslagen zullen ongetwijfeld volgen.

Team 5 traint in de sneeuw (5 december)
Afgelopen zaterdag stond er voor het vijfde team een speciale training op het programma: 13 ronden snelschaken in het historische ‘s Hertogenbosch alwaar het NK snelschaken voor clubteams werd uitgevochten. Veel teamleden moesten vooraf door allerlei redenen afhaken, maar gelukkig kon er een beroep worden gedaan op de kweekvijver van team 6. Dit betekende echter wel dat de strijd moest worden aangegaan zonder de aanwezigheid van The Maid of Nivon En dat was natuurlijk niet best voor het zelfvertrouwen. Onze mannen kregen het dan ook zwaar te verduren op het slagveld dat vergeven was van 2K-spelers. Maar het was een training dus het resultaat stond niet voorop. Al deed het team het eigenlijk helemaal zo slecht nog niet: 5 overwinningen, 1 gelijkspel en 7 nederlagen en ook de 8 uit 12 op bord 2 van Hans mag niet onvermeld blijven. De training werd onderbroken door een dropping in de besneeuwde binnenstad en de dag werd afgesloten met een gezamenlijke, welverdiende maaltijd. Jammer dat er niet meer RSR-teams afreizen naar dit toernooi, want het is goed vertoeven in ‘s Hertogenbosch. Misschien volgend jaar? (Dik)

Rustig avondje is gekomen (4 december)
Gezien de weersomstandigheden en de al ver gevorderde competitie in de meeste groepen zou het geen volle bak worden. Toch stonden er maar liefst 5 potjes in de CL-B op het programma. Nathanael liep daar zijn eerste nederlaag op en wel tegen Herbert, een mindere loperzet was het begin van het einde voor wit. En een mooi presentje voor Herbert die weer helemaal terug is voor een plek bij de eerst 6. Stijn wist Michael eronder te krijgen, maar had daar wel de hele avond voor nodig. Arno liep tegen een nul aan in een heel wilde partij tegen Richard en moet al weer op zijn tellen gaan passen na een sterke seizoenstart. Pim wist Tim in toom te houden en pakte een remise. Alek had lange tijd positioneel de betere kansen tegen Wim en wist een stuk te winnen tegen 3 pionnen. Na een paar mindere zetten liet Alek plotseling een schimmel in staan, met een nederlaag als gevolg. In CL-A waren beide partijen snel afgelopen, Harmen pakte Bart H. in en Leo K.-Martin was al snel remise of moest er voor Zwarte Piet gespeeld worden.

In groep 2 wist Dik Paul Tromp zijn 1e nederlaag toe te brengen, Dik is na zijn winst vorige week nu echt los en heeft weer hoop om degradatie te voorkomen, zijn laatste wedstrijd tegen John kan wel eens heel belangrijk gaan worden. Floris kwam in tijdnood en maakte een blunder met verlies als gevolg tegen Leo de Jager. Herman wist Rob van der Lee in te pakken en gaat richting Minor.

In groep 3 wist Maarten een punt te pakken tegen Wijnand, maar waar het nu precies verkeerd ging voor Wijnand weet ik nu nog steeds niet. Wouter liep een nul op tegen Xander, een belangrijke gezien de stand bovenin. Hans Kluck staat er het beste voor met slechts 1 verliespunt. Bart Versluis wist zijn eerste halfje te pakken tegen Shakir. Marius wist het niet te redden tegen Brian en dat is op zich geen schande. Voor de Coppa wist Oscar van Lola te winnen en speelt nu tegen Winood of Andy, ik ben benieuwd. (Wim)

Leerling versus meester (4 december)
Dolf is een zeer actieve en uitstekende schaaktrainer. Een van de pupillen onder zijn hoede is Stijn (13 jaar pas!), die dit seizoen van onze club lid is geworden. Het lot wilde dat zij in dezelfde poule van de voorronde Champions League werden ingedeeld. Vorige week vrijdag 26 november was het dan zover: de leerling mocht met wit tegen de meester. Het werd een doldrieste opening vanuit een Scandinaviër (zal wel allemaal theorie zijn ...), waarna Dolf flink moest opletten niet met een pion meer te verliezen. Nadat Dolf de grootste problemen had overwonnen, restte hem nog één probleem: hij had na zo'n 35 zetten nog maar enkele minuten over op zijn klok. Hij leek dan wel optisch beter (misschien wel gewonnen ?!?) te staan, doch Stijn hield zijn hoofd koel en speelde het uiteindelijk ontstane eindspel zonder fouten naar remise. Een deel van de partij is nu als fragment van de week te bewonderen, en de hele partij is te zien via het fragmentenarchief (de link staat rechtsboven, is het naspelen zeker waard!). Ik heb het ontstane eindspel na de 47e zet van zwart (loper tegen 3 verspreide pionnen) in de Shredder Endgame Database ingevoerd, en Stijn bleek inderdaad geen fouten te hebben gemaakt. (Arrian)

Coppa: 2e ronde (4 december)
Voor 10 en 17 december is er weer volop kans om je Coppa-partij te spelen. In het schema op de site kun je zien wie je treft. Er staan nog wat partijen open, maar ik heb goede hoop dat deze snel gespeeld kunnen worden. Geef nog wel een seintje aan je groepsleider.

Wat kunnen we verwachten ? Paul Batenburg treft Joram op den Kelder, een herhaling van vorig seizoen, waar Paul toen een overwinning boekte. Hoe loopt het dit keer af ? Verder een leuk duel tussen Paul Tromp en Michael Fung is de verwachting. Ook Victor Berg zien we weer eens, nu tegen de altijd taaie Arrian. We gaan het allemaal zien.

Kampioen Joost heeft Pim reeds uit de Coppa geknikkerd en zit alweer bij de laatste 16. (Wim)

Team 4 voorkomt uitglijder (3 december)
Donderdag 2 december. De hele dag heeft het gesneeuwd, tot een uur of drie. En dan 's avonds een uitwedstrijd naar Waddinxveen. Tja, dat ligt ook in de Rotterdamse Schaakbond. WSV 2 had de voorgaande competitieronde de grote concurrent van team 4, Moerkapelle 2, verslagen, dus het team was gewaarschuwd. In de voorbereiding was er voor teamleider Joost Ruit flink wat tegenslag, met late afmeldingen van Paul D. en Daniëlle. Gelukkig was het duo Bart H. en Maarten (B&M voor intimi) bereid gevonden in te vallen. Ze zouden bij het Nivon worden opgepikt door kopman Sander, alleen stond Sander volkomen stil ergens in Zeeland. Dus om 18.00 uur moest er nog een invaller mét auto worden geregeld. Martin JF werd bereikt en wilde wel.

Zonder teamleider Joost werd er afgereisd naar Waddinxveen. Het hele team was ruim op tijd binnen, iets wat van de tegenstander niet gezegd kon worden. Er werd wel gewoon om 20.00 uur begonnen. Al vroeg in de wedstrijd mishandelde Arrian (bord 6, zwart) de Italiaanse opening zodanig dat hij zelfs pardoes een stuk inleverde. Stoicijns probeerde hij de partij te rekken. Gelukkig waren er ook lichtpuntjes. Zo zette Bart H. (bord 1, wit) de koningsstelling van zijn tegenstander steeds verder onder druk, totdat laatstgenoemde bezweek en om 22.40 uur de 1-0 voor team 4 kon worden genoteerd. Niet veel later kon Maarten (bord 2, zwart) opgeven nadat hij de kluwen van zijn eigen stukken niet meer kon ontwarren (1-1). Twee minuten daarna scoorde Martin (bord 7, wit) een zeer verdienstelijk halfje in een partij waarin hij een tijdje een zwakverdedigde pion voorstond. Toen hij die weer inleverde - met een grote afruil tot gevolg - bleef een remisestelling over (1½-1½). Om 22.52 uur wist Mark (bord 3, wit) zijn tegenstander mat te zetten; hij stond weliswaar een (dubbel)pion achter, maar hij maakte dankbaar gebruik van de tochtige koning van zijn tegenstander (2½-1½). Weer 8 minuten later werd het volgende volle punt genoteerd door Arend (bord 5, wit). In de overgang van middenspel naar eindspel wist hij eerst één, en toen nog één en daarna nog twee pionnen te winnen. Zijn tegenstander bleef met de moed der wanhoop doorspelen, maar het punt kwam nooit in gevaar (3½-1½). Twee minuten later mocht Pim (bord 4, zwart) het remise-aanbod van zijn tegenstander accepteren, in een partij die continu in evenwicht bleef (4-2). De situatie was op dat moment als volgt: Arrian ging toch echt verliezen, maar Jeroen (bord 8, zwart) had én de betere stelling én meer tijd; de tegenstander kon eigenlijk niets doen. Playing captain Arrian liet Jeroen remise aanbieden om de teamwinst veilig te stellen, en tot ieders verrassing werd dit aangenomen (4½-2½). Toen kon Arrian opgeven; hij ging op dat moment ondekbaar mat. Hiermee behaalde team 4 een zeer belangrijke 4½-3½ overwinning tegen outsider WSV 2. (Arrian)


   WSV 2                    1664 - RSR Ivoren Toren 4       1729 3½ - 4½
1. Eduard Philipse          1814 - Bart Houtman             1827 0  - 1
2. Bert v/d Knaap           1741 - Maarten van Doorn        1832 1  - 0
3. Willem van der Hoek      1670 - Mark Beijen              1695 0  - 1
4. Wim van Vuuren           1726 - Pim Uytdewilligen        1814 ½  - ½
5. Rene Kleiweg             1449 - Arend Bongers            1765 0  - 1
6. Jan v/d Born             1713 - Arrian Rutten            1707 1  - 0
7. Patrick Groenendijk      1479 - Martin Jaspers Focks     1535 ½  - ½
8. Marco de Bruijn          1716 - Jeroen Hollebrands       1657 ½  - ½

Miniatuurtjes (2 december)
26 november stipt 20.00u... De ambiance lijkt met opzet gekozen... Hoe intimideer je de jeugdige spelers van Barendrecht 3, waarvan de oudste 13 jaar is? Precies, je dirigeert ze naar de hoogste etage waar één zaaltje precies is ingericht als een jaren '50 klaslokaal. Vervolgens laat je Arrian de wedstrijd openen met de woorden: "Stilte, ik wil stilte" "als de scheidsrechter spreekt moet er stilte zijn", dan weet je als teamleider dit wordt een mooie avond... Na deze donderspeech konden de klokken in beweging worden gezet... Barendrecht kon slechts met 6 spelers aantreden, zodat de avond met een royale voorsprong begon en Shakir en Wijnand intern konden gaan spelen... 2 - 0 Mijn eigen partij was nog maar net begonnen toen ik Wouter al voorbij zag glijden, een ouderwetse paardvork op Koning en Toren was vernietigend... 3 - 0. Barendrecht 3, moet je zien als een heuse kweekvijver voor jong talent met spelers die al op zeer jonge leeftijd wennen aan lange bierdoordrenkte schaakavonden, Zo zien wij dat graag... Jong talent, waardoor we over enkele jaren best wel eens ons tanden stuk gaan bijten. Zoals bekend heeft hun jeugdopleiding de getalenteerde Noordegraafjes opgeleverd, waarvan Corné een week hiervoor Leon nog over de knie legde. Ed en ik (Mischa) mochten het opnemen tegen respectievelijk Maarten en Lisa. Lisa raakte in de Aljechin-Scandinaviër al op zet 4 een pion kwijt, vervolgens nog 2 en de kwaliteit. Toch bleef ze dapper standhouden en probeerde een eigen aanval op te zetten. Een mat op de achterste lijn was helaas haar lot... 4 - 0. Naast mij ging het wat minder met Angelo; Angelo zag het mat, maar Nick de Man zag het stuk... met een stuk minder was het vervolgens achter de feiten aanlopen voor Angelo. Nick wist alle trucs en dreigingen te pareren en bij dreigend mat in 2 gaf Angelo op... 4 - 1. Ondertussen was bij Bart een stelling ontstaan van 5 pionnen en Loper tegen Koning en pion. Na promotie en offer van de Loper was het nog even uitkijken voor pat, maar Bart schoof de partij gedecideerd uit... 5 - 1. Een partij op hoog niveau was de partij tussen Maarten Noordegraaf en Ed van Doorn. Tot ongeveer zet 30 was de partij nog mooi in evenwicht en restte een eindspel tussen verbonden pionnen op beide vleugels en lichte stukken. Ed liet zijn mooiste schuifschaak zien nadat alle pionnen vaststonden en bracht daardoor de Koning van Maarten in zetdwang. Deze voorzag de val van 2 van zijn pionnen en gaf meteen op. Ed had na afloop het idee dat hij tegen een 1700+ -speler had geschaakt. Wellicht volgend jaar, in ieder geval... 6 - 1. De partij tussen Emilian en Stefan Wijnbelt leek lange tijd in evenwicht. Emilian kwam een Toren voor en kon met de dame de stelling van Stefan binnendringen. Toch moest Emilian nog een tweetal matdreigingen met een ver doorgedrongen pion neutraliseren, maar dat deed hij gelukkig vakkundig en bracht daarmee de eindstand op... 7 - 1. Mooi gespeeld en RSR 6 staat ongeslagen bovenaan en mag alvast denken aan het afsluiten van lucratieve sponsorcontracten na promotie naar de 3e klas. Het streven is om als team 6 over 3 jaar in de promotieklasse te spelen; de grafieken en de schema's liggen klaar en haptonoom Troost staat al te trappelen...(Mischa)