RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

Spaan de gelukkigste (31 december)

De laatste nog openstaande partij in de voorronde van de Coppa tussen Sander en Richard is in het voordeel van laatstgenoemde beslist. Daarmee is de line-up van de 1e ronde compleet, op één speler na. Omdat in de voorronde twee spelers die tegen elkaar waren ingedeeld, zich hadden teruggetrokken, mocht een verliezer uit de voorronde alsnog hopen op een plek in de 1e ronde. En er waren toch een paar grote namen gesneuveld ... Plas en Spaan bijvoorbeeld. Te huize Koster in Gouda is door de vrouw des huizes de lucky loser bepaald. Tja, als je middelste naam "lucky" is, kan het niet fout gaan ... Spaan mag zich ondanks uitschakeling door Tim gaan opmaken voor een partij in de 1e ronde tegen niemand minder dan Champ Oscar. In die eerste ronde, waarvan de loting al eerder was verricht, zien we verder de absolute kraker Joost - Joost. De komende maand zal er een gaatje in de kalender gevonden moeten worden voor alle partijen. Spreek dus - waar mogelijk - zo snel mogelijk af, houd rekening met het resterende programma in je groep, en geef het de groepsleiders door!

Ich spiele für meiner Spass (31 december)

Hoogste rating en titelverdediger. De organisatie van het Menno Ploeger herdenkingstoernooi had zelfs alvast zijn afbeelding tesamen met die van Menno tentoongesteld. Het mocht allemaal niet baten. Joost van Ruitenburg pakte weliswaar zijn puntjes, maar liet na een aantal ronden weten dat het zijn dag niet was. De nul kwam in de zesde ronde en Joost was uitgeschakeld voor de toernooi-zege. Met 7 uit 9 pakte onze voorzitter wel een mooie gedeelde derde prijs. Peter (4½ punt) kon niet voor vuurwerk zorgen, al waakte hij er met zijn routine wel voor dat de score niet onder de 50% zakte. Wil kon desgevraagd zijn agressie niet helemaal kwijt, maar speelde weer eens een goed toernooi. Met 6 punten eindigde hij als 21e van de 112 aanwezige onruststokers. Mark (3½ punt) kwam naar De Tuyter om de nodige ervaring op te doen en verzamelde leuk een aantal scalps. (D)ik (4½ punt) smaakte het genoegen om in de laatste minuut te scoren tegen een Duitser. Na de partij verontschuldigde die zich met: “Ich spiele für meiner Spass”. Een inkoppertje, natuurlijk. “Und Ich spiele für ...”, vult u zelf maar in. Veel meer moeite had ik met het punt tegen een trainingsmaat en tegen een kranig oudje uit Wit-Rusland. Ik heb zelden iemand met zoveel overgave en plezier zien schaken. De inzet van de deelnemers leidde ertoe dat Frans Maas er meermalen op uit moest om de rondvliegende stukken (eigendom RSB) op te sporen onder jassen, achter radiatoren, en in verre hoeken van de speelzaal. Al met al een héérlijk toernooi waar Krimpen best trots op mag zijn. Klik hier voor alle uitslagen.

Winterstop bij RSR (21 december)

Dat Feyenoord de winterstop Europees niet zou overleven was in augustus al bekend; interessanter is hoe de spelers bij RSR de winterstop doorkomen. In groep 3 hoeven Mark en Rob van der Lee zich de minste zorgen te maken: als er geen gekke dingen gebeuren en ze pakken nog een halve of hele punt in hun laatste ronde zijn ze zeker van groep 2. Wouter doet het ook goed: hij won vrijdag redelijk simpel van Mischa en heeft minder partijen gespeeld dan het koploperduo. Jurriaan moet op gaan passen: hij verloor van Jeroen Landman. Net als bij Martin, die vrijdag van Rob een punt verspeelde, stagneert ook bij Jurriaan de vliegende start. Zij moeten vooral vrezen als zij achterom kijken: Jeroen en de oudgedienden Ed, Wijnand en Arnold staan te trappelen om na de winterstop hard toe te slaan. In groep 2 speelde Fung weer eens remise (tegen Leo). Hij stevent af op promotie, net als Jaco, die van Dik won. Curieus in deze partij was het moment dat de toekomstige verliezer zenuwachtig om zich heen keek op zoek naar de wedstrijdleider. Beschaamd vroeg hij tenslotte aan mij hoe de en-passant-regel precies in elkaar stak. Niet zo slim om dit aan een internet-hoernalist te vragen: nu is het openbaar! Maar.. wat waar is mag niet verzwegen worden. Dik zal degraderen. Dit inspireerde hem waarschijnlijk wel tot een mooie nieuwe dubbelopgave: Schaken in het donker. Maarten en Winood besloten vrijdag van hun partij een caféschaakevenement te maken: Winood won het vluggerduel met 11-7. In de echte schaakarena ging het er een stuk stiller aan toe. Zo stil zelfs dat Stefan, die tegen Leo Kraneburg ten strijde trok met bord en al opstond, sprak: "het is mij te stil hier" en in de barruimte de partij vervolgde. Dit zal mede ingegeven zijn door het bezoek van twee mooie dames die speciaal voor hem de weg naar het Nivon gevonden hadden. Onnodig te melden dat Stefan zijn partij verloor. Ook voor Paul Tromp zal het een koude winter worden. Na het verlies tegen de goed spelende Sjoerd kon hij slechts uitbrengen: "ik kan niet schaken." Later nuanceerde hij dit met: "ik heb dit seizoen nog geen goeie partij gespeeld". Het wekelijks negeren van de vrijdagmiddagborrel heeft hem niets opgeleverd. Wij raden Paul aan om voor de verandering toch maar te gaan slempen voor het schaken. In deze groep B was verder interessant dat Tim won van Richard (zie het fragment van de week) en daarmee diens 6de plaats overnam. De Champions League komt hiermee in zicht voor Tim en Richard zal hard moeten werken deze winter; 9 januari wordt de interne competitie hervat: iedereen fijne feestdagen toegewenst!

Bekerteam laat kansen op een stunt onbenut (20 december)

Het eerste team zit met vier overwinningen op rij in een flow en dus werd de bekerontmoeting met meesterklasser Utrecht vol vertrouwen tegemoet gezien. Twee 2400- en twee 2300-spelers namen op de ijskoude eerste verdieping van het Nivon plaats tegenover RSR's ideale mix van talent (Oscar, voorzitter Joost) en ervaring (Dolf, Plas). Het thuisvoordeel werd maximaal benut: knalharde muziek van beneden, luid tikkende verwarming en de krankzinnige parodie op barpersoneel zorgen traditioneel voor meer ongemak bij de gasten dan bij ons. Oscar (bord 1), al tijden in bloedvorm, kon tegen de sterke IM Thomas Willemze zijn creativiteit uitleven in een stelling met tegengestelde rokades, maar wel, kenmerkend voor de echte topper, controlerend om positionele zwaktes te voorkomen. Het werd geen meesterwerk zoals tegen Vianen, maar wel een solide remise. Joost Ruit (2) had tegen IM Jens een gesloten Spanjaard op bord, dus daar viel de eerste uren geen resultaat te verwachten. Dolf (3) kwam in een Siciliaan tegen FM Michielse heel lekker uit de opening en begon dan ook met lopers, torens, dame en wat flair flink aan te vallen. Plas (4) begon tegen FM Diepeveen, de kopman van RSR's poulegenoot Utrecht 2, voor de 3214e keer in zijn carriére aan een lange bevrijdingsactie van de Franse begrafenisloper. Deze keer had hij de ultieme themazet e6-e5, na een bizarre paardmanoeuvre van e7 naar f7!, niet beter kunnen timen, kwam los en won nog een pion op a4 ook. Bij Dolf was ondertussen iets misgegaan. De stukoffers waren meer noodgedwongen dan winnend, en ook nog met de digitale vlag op vallen. Toen de rook was opgetrokken had Dolf nog een heleboel stukken, maar helaas stonden de meesten naast het bord dus dan maar opgegeven. In de nazit werd minimaal 1 winnende voortzetting gevonden dus daar kwam de meesterklasser goed weg. Plas ging nog steeds lekker met zijn pluspion maar begon wel steeds vaker op de klok dan op het bord te kijken. Dat zijn drie snelschaaktitels op rij lichtjaren geleden zijn was te merken, uiteindelijk mocht hij met nog 40 seconden op de klok nog blij zijn met een eeuwig schaak. Wederom een gemiste kans dus. Ruit tenslotte was weer 1 van zijn Houdini-acts aan het opvoeren, wat Jens ook probeerde met zijn vrijpionnen, Joost neutraliseerde. Gezien de stand van de wedstrijd moest hij winnen maar dat was zelfs voor hem onmogelijk, want de laatste pion ging van het bord en Joost moest het remise-aanbod en daarmee onze capitulatie accepteren. RSR-Utrecht 1½-2½ (Rob van der Plas).

Verrassend verlies Ozzie en opnieuw winst voor Joost Ruit (16 december)

Vrijdag jl. was er ondanks een KNSB wedstrijd op zaterdag harde strijd te zien op de borden voor de interne. In de CL-A wist Harmen Wim te pletten na een mooie aanval over de zwarte velden. Dolf en Herbert remiseerden terwijl Arno opnieuw een snelle nul incasseerde tegen Leo K. Oscar verloor en dat doet hij niet vaak zodat de prestatie van Milton knap te noemen is. In de CL-B wist Plas de zegereeks van Joost Ruit niet te stoppen, met slechts 1 nederlaag dentert Joost door het veld heen, wie kan hem nog stoppen dit seizoen, Dolf misschien ?
In groep 2 hielden Jaco en Michael elkaar in evenwicht hoewel Michael volgens eigen zeggen gewonnen stond, tsjah waarom win je dan niet Michael? In deze groep is voor de topplaatsen nog alles mogelijk, zeker gezien het aantal wedstrijden wat nog gespeeld moet worden. Opvallend was het dat Winood weer eens op de club was met direct een winstpartij, gaat hij dan toch nog voor de Minor-groep? Drie degredanten lijken nu al zeker, Leo van D zal daar helaas bij horen, maar je weet het nooit. De Zwitserse groep loopt lekker, waarbij de top 4 veel punten zullen verspelen is mijn verwachting. Met 6½ punt kun je hier een heel eind komen, maar dan moet het ook meezitten. Mark B. en Rob Lee liggen op koers terwijl Wouter de aansluiting heeft gevonden.
Voor de Coppa is de 1e ronde geloot. Opvallende partij is toch wel Joost - Joost, maar ook de duels Jaco-Wijnand en Rob Linssen - Paul B zijn interessant. Omdat 1 partij niet gespeeld is in de voorronde, zal er nog een loting komen voor een lucky-loser. Na de wedstrijd van Richard - Sander zal deze bekend worden gemaakt. Zo lucky zal deze speler niet zijn want niemand minder dan The Champ is zijn opponent. De partij kan gespeeld worden na onderling overleg, let er echter wel op dat je je groepsleider inlicht en rekening houdt met de interne competitie. De 1e cyclus zal eind januari afgelopen moeten zijn vandaar.

Ervaren Bussum verslaat RSR 2 (15 december)

Even konden we lachen met de mannen van BSG2. Dat was toen hun opstelling werd voorgelezen en Arrian constateerde dat één speler aan twee borden was opgesteld. De ene Bert werd vervangen door de andere en we konden beginnen. Het begin en het einde van de wedstrijd was goed voor RSR2. Paul B won na 2 uur spelen en Arno B na bijna 6 uur spelen. Tussendoor ging het fout tegen de ervaren mannen uit Bussum; remises voor Philip, Tim en Harmen, verlies voor Paul T, Sjoerd en Victor. Over iedere partij valt veel te vertellen, o.a. ongelijke materiaalverhoudingen en wisselende kansen, maar de terechte 3½ - 4½ nederlaag blijft. Verder het vermelden waard: de pijnlijke, kromme rug van teamcaptain Arnold (een slecht voorteken), de fraaie schaaktrui van Paul B (een goed voorteken), de vele supporters (Bedankt en leuk dat jullie allemaal voor ons kwamen!) en oja, de overwinning van RSR1.

Team 3 wint ! (13 december)

De wedstrijd tegen Rokado begon soepel: Pim hoopt nog steeds van bord 8 af te komen en versloeg invaller 1 met gemak: 1-0, Herman liet tegen invaller 2 zien dat bord 7 beneden zijn stand is: 2-0. Ondertussen had Alek (5) al lang verloren, maar alleen nog niet opgegeven 2-1. Invaller Vincent (4) pakte een poppetje in de opening en hield dat vast, in tijdnood kwam het tweede poppetje en even later een stuk (3-1). Pim kreeg dit al niet meer mee, want er was een feestje dat belangrijker was (geel en volgende ronde weer bord 8). Edwin (2) dacht ouderwets lang na en zijn tegenstander vergat in in de tijdnood van Edwin even een pion. Fast Eddie kreeg van de teamleider te horen dat winst toch wel nodig zou zijn, maar nam toen de tijd bijna op was in een loper tegen paard eindspel met pluspion boelkloedig remise (3½-½; geen geel: wegens tijdnood en matchwinst de voordeelregel toegepast). Bij Bart (6) waren tegen die tijd stuk of 15 zetten gespeeld. Bart stond wel erg goed, maar gaf het toen de tijd begon te dringen weer eens helemaal weg. Zijn tegenstander stond qua tijd en stelling ver voor en toen gebeurde het: Bart deed een zet of 10 in een minuut of twee en zijn tegenstander bleef maar nadenken. Uiterlijk zeer rustig had de tegenstander van Bart nog ongeveer een halve minuut voor zet 35, voerde die zet uit en drukte de klok net te laat in (4½-1½). Die werd door zijn teamgenoten niet geheel onterecht de huid vol gescholden (geel voor Hans van der Linden: wel erg luid en lang afvallen van zijn teamgenoot) terwijl voor de statistieken Aernout (3) een iets beter eindspel helemaal weg gaf (4½-2½) en een mooie partij van Wil (1) voor hem en het team net een kwartiertje te lang duurde (4½-3½). De wedstrijd verliep sportief, behalve de twee genoemde gele kaarten voor Pim (152e minuut) en Hans van der Linden (Rokado, 180e minuut). Door de overwinning is het gemor in de spelersgroep in ieder geval tijdelijk gestomd en mag de coach voorlopig aanblijven. "Het bleef nog lang onrustig in de stad"

Komt allen !!! (10 december)

Komende zaterdag speelt het eerste thuis tegen Vianen/DVP. De redactie mocht van teamleider Bart de volgende opruiende oproep ontvangen: Nu, een jaar of 56 later, komen er opnieuw Duitsers en andere Krauts richting onze toen zo geplaagde stad. Over het algemeen zijn Duitsers heel aardig, vieren bierfeesten, hebben Toni en Ribery, hadden Ronnie Tober, Ben Cramer en Danny Christian(nog niet dood), kunnen lekker sporten, leuke natuur, kunst, cultuur, Berlijn, Oost Nederland en Limburg. Duitsers komen echter niet de grens over om ergens te verliezen. Ze komen winnen en op een mooie pot hoef je niet te rekenen. Wij, teamleiders der Haubtmannschaft unseres Schachverein “Regina Sacratissimi Rosarii”, roepen op tot verzet met de voltallige ledenlijst. Alleen met jullie steun kunnen we de koppositie handhaven. Laat de tijd van de strijd om de Maasbrug herleven en KOMT ALLEN!!

Afgang bij NK rapid (8 december)

Zes december was het dan zover. Het 1e NK Rapid voor clubteams stond op het programma. RSR was maar liefst met 2 teams naar het verre Almelo gereisd om de nodige punten te pakken. Team 1 bestond uit Joost Ruit, Oscar, Joost Ros en Richard en team 2 uit Kachun, Nathanaël, Tim en Winood. Ka Chun en Winood hadden hun in gedachte gewonnen geld al vele malen uitgegeven tijdens de heenreis, er kon namelijk niet mits gaan met de titel. Het tegendeel werd snel bewezen, na 2 ronden een halfje uit 8 is niet bepaald een goede score. Ka Chun die overigens wel even 6 uit 7 zou halen maakte zijn woorden waar: 6 verliespunten uit 7 partijen. Een knappe prestatie! Het 1e team deed het in het begin een stuk beter en behaalde 3 overwinningen uit de 1e 4 partijen. Daarna ging het echter snel bergafwaarts, drie nullen werden een feit. Uiteindelijk kon RSR 2 in de laatste ronde nog voor de gedeeld 1e plaats gaan door van het sterke HMC 2 te winnen. Tim won snel en lang zag het er hoopvol uit, Ka Chun en Nathanael stonden lang goed maar verloren uiteindelijk en Winood verprutste een remise eindspel. De eindspelletjes zaten hem die dag niet mee, van opgeven in een wat later bleek duidelijke remisestelling doe je niet voor je plezier, toch? Uiteindelijk eindigde RSR1 net boven RSR 2 en werd de avond afgesloten met een lekkere en zeer uitgebreide maaltijd in het hart van Almelo. Volgende keer (April 2009) wordt het toernooi in Hengelo gehouden. Tijd voor een revanche! Voor de uitslagen zie: NK rapid.

Weinig pakjes op 5 december (6 december)

Pakjesavond werd gekenmerkt door twee dingen: het was rustig, en er waren opvallend weinig pakjes. Slechts vier van de elf gespeelde partijen eindigden in een beslissing. In CL 1A won Wim op zijn kenmerkende manier van Stefan door in het middenspel een pion te winnen, deze om te zetten in een kwaliteit voorsprong en het eindspel vakkundig uit te schuiven. De topper tussen Oscar en Dolf werd een typische Oscar-partij, waarbij Ossie een dame, toren en 4 pionnen had tegen Dolfs twee torens, een paard, een loper en 3 pionnen. Dolf leek in het eindspel de overhand te krijgen, maar hij kon Oscar net niet verslaan: remise dus. Harmen en Paul B. gingen tot het gaatje. Een ongelijk lopereindspel met ieder een toren was licht in het voordeel van Paul B., die één pion meer had. Nadat er in hevige tweede tijdnood alleen nog een toren aan Pauls kant overbleef, vielen beide vlaggen vrijwel tegelijkertijd; het was niet waar te nemen welke het eerste viel. Ook hier dus remise. In CL 1B opende Peter tegen Paul T. voor de tweede maal met b3 - de eerste keer won hij ermee in de Coppa van Rob van der Plas - en ook ditmaal won hij. De partij tussen Philip en Pim eindigde in remise, waar Pim wellicht een minuscuul voordeeltje had. Groep 2 zag de confrontatie tussen remisekoningen Arrian en Michael. Arrian had de hele partij een heel licht voordeeltje, maar dat bleek niet genoeg. De remise was dus weinig verrassend. Herman verkreeg tegen Dik een iets betere stelling. In de eerste tijdnood had Dik te weinig tijd om een goede verdediging te vinden en gaf hij met de vlag op vallen tot overmaat van ramp zijn dame weg. In groep 3 waren er twee topduels. Mark offerde met zwart tegen Rob van der Lee een stuk, zag er uiteindelijk vier pionnen voor terug, kwam toch in de problemen door dat extra stuk van Rob, waarna uiteindelijk na allerlei perikelen een remise-eindspel overbleef. Martin speelde een goede partij tegen Wijnand, maar ergens ging het toch mis, waarna Wijnand het koeltjes kon uitschuiven. De partijen tussen Jeroen Landman en Rick en tussen Wikash en Arnold eindigden onbeslist.