RSR IVOREN TOREN  
Tromp winterkampioen Superleague (21 december)
Alle dramatische gebeurtenissen van de laatste tijd in diverse bondsteams vertalen zich onmiddellijk naar minstens even verrassende ontwikkelingen in de . De langdurige ontsnapping van Arrian is vlak voor de winterstop teniet gedaan door Paul Tromp. Nog geen reden tot juichen, want de statistieken wijzen uit dat de winterkampioen in 0% van de gevallen ook daadwerkelijk de titel pakt. Wim kan hierover meepraten.
Eerste team gaat volledig af: RSR-Spijkenisse 3-6 (19 december)
In de laatste wedstrijd van het jaar heeft RSR op ontluisterende wijze verloren van het onderaan staande Spijkenisse. De enigen die beseften waar het in een degradatieduel (want dat was het wel degelijk) om draait, waren Pieter (knappe overwinning op Rick Lahaye), FM Oscar (won in een half uurtje) en Wim (pionnetje meer bleek genoeg). De rest maakte er een enorme puinhoop van, alleen Dolf kon nog een halfje aan RSR's totaal toevoegen. We mogen nog van geluk spreken dat BSG ook heeft verloren, zodat RSR achtste blijft. Over drie weken hebben we tegen Eindhoven iets recht te zetten. 
Tweede team te wisselvallig: RSR 2-Rotterdam 2  3-5 (19 december)
Het tweede team leed in de belangrijke wedstrijd tegen mede-degradatiekandidaat Rotterdam de vierde achtereenvolgende nederlaag. Tegenover uitstekende prestaties van bv. Peter (versloeg Brunia aan bord 1) stonden teveel onnodige nederlagen zoals bv. Reinier (tegen oud-lid Hans Hollander). Philippe debuteerde verdienstelijk met een remise aan bord 5. Gezien het zware programma van het tweede wordt handhaving uiterst lastig. In januari gaat RSR terug naar Oegstgeest.
Winterstop komt net op tijd (18 december)
In de laatste ronde voordat RSR een heuse winterstop ingaat, is de spanning in de interne tot het kookpunt gestegen. In 1A zit de runner-up van vorig jaar Herbert in grote plaatsingsproblemen na een nieuwe nederlaag, ditmaal tegen Richard. In deze groep zijn alleen Plas en Wim zeker van de Champions League, voor de overige vier plaatsen komen maar liefst nog 7 spelers in aanmerking. In 1B bracht Pieter in de kraker van de avond Paul Batenburg zijn eerste nederlaag toe. Kachun versloeg vriend Gert-Jan op ongebruikelijke wijze: hij won met 3-2 in een best-of-five snelschaakmatch via internet. In deze groep zijn Paul Batenburg, Pieter en Joost geplaatst, voor de overige drie plaatsen zijn momenteel Spaan, Kachun en Dolf favoriet. In groep 2 haalde Arnold Linda in door haar in een rechtstreeks duel terug te wijzen. Met nog vier speelronden te gaan is niemand al zeker van promotie. Jaco, Arnold en Maarten hebben momenteel de beste papieren, maar ook o.a. Paul Tromp, Sjonnie, Linda en Pim Uitdewilligen zijn nog in de race.
Derde team blijft in het spoor (15 december)
Teamleider Paul Batenburg had een makkelijk avondje: "Dinsdagavond speelde ons derde team tegen Shah Mata 2. Het werd een klinkende 6-2 overwinning. Hele punten waren er voor Alek (4 uit 4!), Paul Dekker, Herman en Philippe (4 uit 4!). De remises werden behaald door Paul Tromp, Pim, Winood en John. Het laatste halve punt was zuur omdat John met een satanisch genoegen een toreneindspel met twee pluspionnen heel gecontroleerd uitspeelde totdat zijn tegenstander attent was op de laatste truuk; pat! We staan nu op 6 matchpunten uit 4 wedstrijden en blijven in het spoor van Rokado (6 uit 3) dat a.s. vrijdag speelt tegen S.O. Rotterdam 4."
Bijltjesdag in Groep 2 (11 december) 
In de Champions League hielden de toppers Plas en Wim het na 12 zetten voor gezien: remise. Alek wilde voor de tweede achtereenvolgende week een onsterfelijke partij spelen, maar tegen Aernout was zijn dubbel stukoffer net teveel van het goede. Arno won eindelijk een partij dit seizoen; Keet was het slachtoffer. In Groep 2 scoorde Pim Uitdewilligen een uiterst belangrijke overwinning tegen de tot dan toe nog ongeslagen Maarten. Hij schaart zich zodoende bij het toch al aanzienlijke rijtje kanshebbers voor promotie. Rob vd Lee lijkt echter nu wel afgehaakt na de hotseknots-begonia-nederlaag tegen Jaco. Rob kan troost zoeken bij Leo die zijn minorpromotie-droom uiteen zag spatten tegen uitgerekend zijn medeteamleider Winood.
Vijfde team professioneel naar gelijkspel (11 december)
Onder toeziend oog van beide teamouders heeft RSR's toekomst een verdienstelijk gelijkspel gespeeld tegen Berkel 2: 4-4. In no-time stond een 3-3 tussenstand op het scorebord: tegenover snelle overwinningen van Jim (bord 8), Kenneth (5) en de zich tussen jeugdspelers altijd prettig voelende Hans (3), stonden kansloze nederlagen van Thomas (6), Wikash (7) en Rob Linssen (2). De druk werd zodoende gelegd bij de ervaren rotten van het team, John vd Berg (4) en kopman Terence (1). In beide spannende partijen werd uiteindelijk remise overeengekomen. Het vijfde staat nu met 4 uit 4 in de middenmoot en heeft met slechts twee matchpunten achterstand op de koplopers nog altijd kans op promotie.
RSR-jeugdteam valt net buiten de prijzen (6 december)
Gert-Jan zag wisselende prestaties van de RSR-jeugdspelers op het JCK: "De AB-jeugd van RSR is net buiten de prijzen gevallen op de jeugdclubkampioenschappen van de RSB. Een knappe overwinning op SO-Rotterdam op vrijdagavond bood perspectieven op een plaats bij de eerste drie. Zaterdag ging het echter mis: tegen de topploegen Krimpen en Moerkapelle werd vrij kansloos verloren, waardoor de vierde plaats het uiteindelijke resultaat was. Voor invaller Thomas en Ralph was het een leerzame ervaring; hun tijd komt nog wel! Ibo wisselde fantastische acties af met merkwaardige blunders en Jim boekte drie knappe remises aan het kopbord en solliciteert nadrukkelijk naar de titel remisekoning. Kenneth speelde een uitstekend toernooi, dat hij had kunnen afsluiten als topscorer wanneer hij de laatste partij gewonnen had. Helaas faalde hij jammerlijk, waardoor een gewonnen toreneindspel in een tragische nederlaag resulteerde. Al met al was het toernooi een leerzame ervaring voor onze nog jonge ploeg, die in de toekomst zeker nog van zich zal laten spreken!" Klik hier voor de volledige eindstand.
Pakjesavond in de interne (4 december)
Er werden volop kadootjes weggegeven in de interne op de vrijdagavond voor Sinterklaas. Zo liet Kachun zich mat in 1 zetten door Paul Batenburg. Herbert ging in de tijdnoodfase mat in 4 tegen Herman. Sensationeel was de spetterende overwinning van Alek tegen niemand minder dan clubkampioen FM Oscar, middels een schitterend torenoffer. Klik hier om deze grootste verrassing van het seizoen tot nog toe na te spelen. In Groep 2 won Paul Tromp de topper tegen Linda. Ook hier viel een grote verrassing te noteren: Rianne won voor het eerst in 2 jaar weer eens een partij, Wikash was haar slachtoffer, hij liet zich mat zetten.
Lijdensweg van het vierde duurt voort (4 december)
In de loodzware eerste klasse RSB is ons vierde vrijdagavond tegen Overschie 2, gemiddeld bijna 200 ratingpunten(!) sterker, voor het eerst dit seizoen dicht bij een matchpunt geweest. Het heeft zelfs 3-0 voor ons gestaan, door overwinningen van Jurriaan (bord 2), Maarten (3) en Rob vd Lee (5). Helaas werden enkele andere veelbelovende stellingen niet in winst omgezet. Leo (4) speelde nog wel remise in een partij met wisselende kansen, maar verder volgden louter nederlagen, van Arrian (1), Wouter (6), Arnold (7) en Harry (8). Het vierde staat na de derde nederlaag op rij nu vrij troosteloos onderaan, om degradatie te ontlopen zullen minimaal drie punten uit vier wedstrijden gehaald moeten worden.
Plas verslaat Hoeksche Waard (4 december)
Via een collega van Rob werd hij uitgenodigd om tegen de leden van Schaakvereniging Hoeksche Waard een kloksimultaan te spelen. Tegen 17 tegenstanders scoorde Rob afgelopen donderdag 14 zeges, 1 remise en 2 nederlagen. Hoeksche Waard komt met drie teams uit in de RSB, in de 2e, 3e en 4e klasse.