RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
Wim voltooit ontwikkeling (28 december)
Op zet 17 heeft Wim eindelijk al zijn stukken ontwikkeld tegen World: 17.Ld3. Kan hij zijn gevreesde loperpaar-strategie ten volle gaan benutten? Of bewijst World dat Wim's zwakke pionnenstructuur de doorslag gaat geven? Stem!
Schaken + BNN = Joost!? (27 december)
Omroep BNN maakt de bekende denkfout: alle schakers zijn slim. Ze vergeten dus dat er net als domme mensen, ook slechte schakers zijn. Om hun eigen domheid aan te tonen nodigen ze schakers ("zijn die immers niet heel erg slim?") uit om deel te nemen aan de Nationale IQ-test 2004. Op woensdag 14 januari kun je live je (gebrek aan) intelligentie aan heel Nederland tonen. Joost heeft zich namens RSR al opgegeven als deelnemer. Wie volgt? 
Team 2 net geen sportploeg van het jaar  (22 december)
Afgelopen donderdag werd in het naast de Kuip gelegen Topsportcentrum de Rotterdamse Sportploeg van het Jaar gekozen. Uiteraard was RSR hier ook weer bij, immers het tweede(!) team is de beste schaakploeg van Rotterdam gebleken. Om onbekende redenen werd het schaakteam niet verkozen tot Sportploeg van het Jaar, maar gezellig was het wel, zie de foto hiernaast. Tennisser Raemon Sluiter, die ook naast de prijzen greep, wilde maar al te graag met de RSR-vedetten op de foto! Net als Raemon werd ook Joop? niet gekozen tot Sportman van het Jaar. Hij uitte zijn teleurstelling op de voor insiders bekende, maar voor outsiders onwennige wijze: hij intimideerde een minderjarig turnmeisje en beet een stoel kapot, VIP's als Peter Houtman en Leontien van Moorsel verbijsterd achterlatend. 

Toppers onder elkaar, vlnr: supersub Aernout Markus, basisspeler Jaco Hekking, toptennisser Raemon Sluiter, bobo Pim van Geest, succescoach Willem van Hanegem, aanvoerder Joop? (a.k.a. Joop!) Klijn

Heeft World zin in manoevreren? (21 december)
Op het tussenzetje van World (15...Le6) kon Wim eigenlijk niet anders dan zijn dame bescheiden terugtrekken, en zo gezegd, zo gedaan (16.Db2). Wat opvalt is dat het aantal stemmers de laatste weken weer gestaag terugloopt. Heeft World wel vertrouwen in de ontstane stelling? Of ziet men er tegenop om juist tegen Wim een langdurig strategisch gevecht aan te gaan? Bewijs het tegendeel en stem!
Het vierde: op en top professioneel! (20 december)
Bij de promotie van het vierde werden vorig jaar, nota bene door de spelers zelf, grote vraagtekens gezet. Immers, was de 2e klasse niet een beetje te hoog gegrepen? Niets bleek minder waar, want na vier ronden en evenzoveel overwinningen staat het vierde fier bovenaan en lonkt de 1e klasse! Onder de bezielende dubbelleiding van de curieuze combinatie Wim-Joop? valt op dat het professionalisme ook al in de onderste regionen van RSR zijn intrede doet. Zo speelden Rob vd Lee (bord 2), Arnold (3) en Harry (6) op aangeven van onze eigen versie van Advocaat-van Hanegem op tactisch perfecte momenten in de wedstrijd remise. Paul Tromp (1) en Philippe (5) deden vele deelnemers plezier door (alweer) te winnen. Linda (8) bleek de perfecte slagroom op de taart door aan het laatste bord te winnen, en zo werden weer bordpunt en 2 matchpunten bijgeschreven. De enige dissonanten, de dramatisch presterende Leo (7) en Jurriaan (4), kunnen nog wel enige tucht verwachten, maar dat karweitje kan met een gerust hart aan mental coach Joop? worden overgelaten.
RSR en beker: geen gelukkig huwelijk (20 december)
Al jarenlang wordt het RSB-bekerteam van RSR op dramatische wijze in een vroegtijdig stadium uitgeschakeld, en dit jaar was het niet anders. Werd de eerste ronde nog op loting overleefd, dit keer kwam het (net niet) zover. Het gelegenheidsteam Sjonnie, Herman, Winood en Jaco had de wedstrijd in de reguliere speeltijd moeten beslissen. Nadat achtereenvolgens Winood (winst), Jaco (verlies) en Herman (winst) de stand op 2-1 hadden gebracht, kon de zichzelf Remiseberg noemende Sjonnie eenvoudig de held van de avond worden door een stelling remise te maken die nog meer was dichtgeslibt dan zijn eigen aderen. Als geen ander wist Sjon echter de spreuk "from hero to zero" in daden om te zetten door een beter staand toreneindspel volledig om zeep te helpen. 2-2 en dus snelschaken. In deze verlenging ontbeerden Sjonnie en Herman duidelijk de zo noodzakelijke snelheid voor deze discipline. Toen ook Winood's koningsstelling volledig werd ontmanteld kwam het onvermijdelijke einde snel naderbij: 1-3, met alleen winst voor Jaco. En zo werd sinds mensenheugenis weer voor de winterstop afscheid genomen van de RSB-beker. RSR, het PSV van de RSB.
Afvalrace gaat verder (20 december)
In de afvalrace om plaatsing voor de Champions League lijkt Reinier na zijn tweede achtereenvolgende papieren nul de volgende afvaller te zijn. Wie zo nonchalant met de punten omspringt, verdient het natuurlijk ook niet. Joop? was dit keer degene die een avondje schaak door de neus geboord werd. Victor leed een gevoelige nederlaag (wel zijn eerste van het seizoen) tegen Djurre, die daardoor nog altijd kans heeft op de CL. In groep 2 voegde Arian zich middels winst op Ed bij het toch al aanzienlijke rijtje kanshebbers op promotie, naast Wijnand en Herman heeft ook hij nu 5½-8. In de Coppa won Oscar van Leon, Bart Gijswijt won de topper tegen Dolf.
Puzzelschaak U door de feestdagen heen! (17 december)
Voor schakers breekt een vervelende periode aan. Immers, zowel op 2e kerstdag als op de vrijdag daarna (2 januari) is de club gesloten. Om toch de tijd van verplicht familiebezoek en overmatig dineren een beetje zinvol door te komen, heeft de redactie van de RSR-site enkele schaakpuzzels voor U bedacht. Om de geijkte patronen een beetje te verlaten en omdat het bijzondere dagen zijn, is de aard van de opgaven (op 1 na) ook bijzonder. Met een beetje creativiteit en ruimdenkendheid komt U gegarandeerd al een heel eind. De oplossingen kunnen worden gemaild t/m 11 januari, alle antwoorden verschijnen in de volgende Schakelaar. Onder degenen met de meeste goede antwoorden wordt een prachtig eindspelboek van niemand minder dan Euwe verloot! Klik hier voor de puzzels en veel plezier bij het oplossen!

Bijzondere kerstpuzzel: mat in 1?!

Gewoon een klasse beter (16 december)
Altijd leuk (dat wil zeggen na een gewonnen wedstrijd): even kijken hoe de tegenstander de vette nederlaag van zich afschrijft. Zowel HWP Haarlem (2-6 tegen ons tweede) als Oegstgeest (3-7 tegen het eerste) vertrouwden hun ellende toe aan het digitale "papier", waarbij de tendens hetzelfde was: we hadden geen schijn van kans tegen RSR. Dat hebben we veel te lang niet meer gehoord! Klik hier om na te genieten van de eerste overwinning van team 1 en hier om enkele momenten van het tweede te (her)beleven.
Wim pakt met de b-pion (15 december)
Wat zou er gebeurd zijn op 15.Lxc3? We zullen het nooit weten, want de leider van het klassement heeft besloten om vrijwillig een dubbelpion te creëeren, en dat nog wel vlak bij zijn eigen koning! Kan World van deze brutaliteit profiteren? Stem!
Eerste pakt overtuigend laatste strohalm: Oegstgeest-RSR 3-7 (13 december)
Na drie nederlagen was het van levensbelang om tegen, inmiddels mede-degradatiekandidaat, Oegstgeest de eerste punten van het seizoen te pakken. Dat vond onze tegenstander (2 uit 3) ook, want zij hadden uitgerekend tegen ons voor het eerst GM Sosonko opgetrommeld om een gat met vier punten te gaan slaan. De overwinning voor RSR lag echter vanaf het begin voor de hand. De kracht van het, eindelijk complete, team ligt in het feit dat alle spelers van ongeveer gelijke sterkte zijn. In zo'n geval moeten de lagere borden altijd de doorslag geven. Deze tactiek werkte zaterdag zeer overtuigend. Kachun (bord 10) en Oscar (6) wonnen in ongeveer een uurtje. Plas (3) leek de spanning terug te brengen doordat hij weer eens zo nodig een kwal en een pion moest offeren, waarvan hij alleen de laatste terugzag. Daarna ging het hard. Bart (9) verpletterde zijn tegenstander, Peter (7) deed dit nog eens dunnetjes over en Wim (5) ging er in tijdnood dwars doorheen. Plotseling stond het 5-1 en toen Pieter (8) in betere stelling professioneel naar remise afwikkelde was de buit binnen. Dolf stond slecht in een toreneindspel tegen Pa Piket. Die begon echter te knoeien zodat hij in Dolf's tijdnood eerst de winst, en vervolgens de remise uit handen gaf. Toen zoon en gewezen wereldtopper Jeroen, even overgekomen uit Monaco, de stelling van Pa zag kon hij niet geloven dat die niet gewonnen had. Toen hij hoorde dat het zelfs nog een nul had opgeleverd had senior nog een en ander uit te leggen... Joost (2) speelde net als de vorige ronde een uitstekende remise tegen Nikolic, een 2400-speler en de broer van. Djurre (1) ruziede nog wat met de uiterst sjagrijnige Sosonko, die klaagde dat Djurre's hoofd teveel schaduw op het bord maakte(!), maar uiteindelijk gaf zijn techniek en verre vrijpion de doorslag: eindstand 7-3. Al met al een mooie hoopgevende overwinning die naar meer smaakt!
Het tweede blijft volop in de race: HWP-RSR2 2-6 (13 december)
Net als het eerste trad het tweede voor het eerst in de sterkste opstelling aan, en dat was gelijk te merken. Het Witte Paard uit Haarlem werd eenvoudig opgebracht: 6-2. Voor de eerste tijdcontrole was de ruime overwinning al binnen, na remises van Aernout en remisekoning Victor, en overwinningen van de toppers Spaan, Herbert, Paul Batenburg en Reinier. In de tweede fase won Joop?, en zorgde Philip uiteindelijk voor de enige nul van de wedstrijd. Het tweede doet na drie overwinnigen en 1 nederlaag nog volop mee in de strijd om het kampioenschap!
Alles is nog mogelijk in groep twee (13 december)
Alleen Arno lijkt vrijwel zeker van plaatsing in de minorgroep, voor de overige drie promotieplaatsen komen zeker nog een stuk of tien spelers in aanmerking! Bart Houtman boekte een belangrijke overwinning op Herman, terwijl de topper Wouter-Philippe in het voordeel van de zwartspeler werd beslecht. In de Champions League viel de spectaculaire overwinning van Jaco tegen Winood op, alhoewel dit onderlinge duel altijd naar de kwalificatie "fixed" ruikt. Peter versloeg Kenneth in de Coppa en Arnold onderbrak zijn negatieve competitie-reeks met een tussendoor-saldootje tegen Rianne.
Wereldleiders hebben pech (7 december)
Velen hoopten dat Wim het ultra-scherpe 14.Lf4 zou spelen. Daarop hadden de wereldleiders Oscar en Herman hun antwoord al klaar liggen: 14...Pxc3! 15.Txd8 Txd8 16.Ld3 Lxd3 17.cxd3 b5 18.Lxe5 Pe2+ 19.Kd1 bxc4 20.Kxe2 Te8 met stukwinst. Wim zou Wim niet zijn als hij zich vrijwillig in dit avontuur zou storten. Na het toch wel verrassende 14.Db3 kunnen de analyses opnieuw beginnen. Er hangt, al dan niet direct, het één en ander, dus wat te doen?  Stem!
De Avond van Man met Baard (6 december)
Het was de avond van die Man met Baard
Toch hadden nog velen zich in het Nivon bijeen geschaard 
Maar liefst 22 schakers werden tegen elkaar gepaard
Er werd weer ouderwets gevochten in de kop en in de staart
De partij die het meest opzien baart
Nee niet eindelijk eens een overwinning van Hans Veraart
En ook niet het eerste punt op Arnold's kaart
De titel "partij van de avond" bleef voor Peter-Oscar bewaard 
Waarin Oscar zijn vijfde achtereenvolgende punt vergaart
Zodat Peter's koers wat verder van de Champions League-kade afvaart
Tenslotte had groepsleider Arnold voor de jarige Herbert nog een symbolische taart:
Een reglementair punt tegen Reinier, om te voorkomen dat de 1e cyclus in een chaos ontaardt
Puntverlies eerste team toch niet voor niets?! (2 december)
All-time eerste team topscorer (op percentage) Dolf speelde niet mee tegen Wageningen, en dat bleek net teveel van het goede. Het is echter niet helemaal voor niets geweest, want bij de Europese Jeugdkampioenschappen in Graz (Oostenrijk) begeleidde hij talent Robin Swinkels naar de gedeelde eerste plaats bij de 14-jarigen. Daar heeft het eerste weinig aan natuurlijk, als tegenprestatie verwachten wij dan ook dat Dolf minimaal enkele jeugdtalenten naar RSR lokt. Lees hier een verslag van Dolf's Kuifje-achtige belevenissen op weg naar en in Graz.
Onthullend kijkje in de RSR-keuken (1 december)
Het heeft even geduurd, maar dan heb je ook wat. De gloednieuwe Schakelaar staat weer bol van de intriges, sensatieverhalen en doorwrochte journalistiek! RSR gooit alle intimiteiten, inmiddels traditioneel, op de digitale straat. Lees alles over het mysterie van de Dolle Toren, Oscar's Doorbraak, Hell-O-Wien, Ome Karel, Dolf's terugtreklopers en nog veel meer! 
Nieuwsarchief: mei 2002 juni 2002 juli 2002 augustus 2002 september 2002 oktober 2002 november 2002 december 2002 januari 2003 februari 2003 maart 2003 april 2003 mei 2003 juni 2003 juli 2003 augustus 2003 september 2003 oktober 2003 oktober 2003