RSR IVOREN TOREN nieuwsarchief 
Aernout en Arrian spelen redelijk, volgens Arrian (31 december)
In het sterk bezette Menno Ploeger toernooi werd RSR vertegenwoordigd door het AA-duo Arrian en Aernout. Beiden presteerden boven hun rating, maar een toppositie was te hoog gegrepen. Aernout scoorde 6 uit 9, Arrian 5½. Winnaar werd, evenals vorig jaar, Johan Quist met 8-9. Klik hier voor de totale ranglijst en hier voor een verslag van Arrian.
Djurre Open Capels Jeugdkampioen! (29 december)
En weer heeft een RSR-(jeugd)speler een aansprekend resultaat behaald. Met een ongeslagen score van 9½-11 is Djurre Jeugdkampioen (t/m 21) van Capelle geworden! Het toernooi was zeer sterk bezet met maar liefst drie 2200+ spelers.
Djurre leidt in Open Capelse Jeugdkampioenschappen (28 december)
In Capelle wordt aan het einde van het jaar traditioneel gespeeld om het Open Jeugdkampioenschap. Djurre leidt het sterk bezette (met o.a. de Erwichjes) tweedaagse rapidtoernooi na de eerste dag met 5½-6. Zie hiernaast een voorbeeld van de manier waarop hij zijn tegenstanders opzij zet. Vandaag (zaterdag) volgen nog vijf ronden.
Lotingsnummers minorpromotiegroep bekend (23 december)
Op de thriller Joop!-Pim na zit de eerste cyclus erop. De Champions League speelt in de tweede cyclus een volledige competitie en groep 2 speelt elf ronden Zwitsers, dus alleen voor de minorpromotiegroep hoefde er geloot te worden voor de kleurverdeling. Onder toezicht van regerend clubkampioen Wim Koster, Mister RSR Nathanaël Spaan en (ver)lotingsdeskundige Rob van der Lee verrichtte intern wedstrijdleider Arnold Rijken deze loting. Het resultaat hiervan en alle groepsindelingen van de tweede cyclus zijn te vinden onder Interne competitie.
Eerstvolgende clubavond: 10 januari! (22 december)
In tegenstelling tot eerdere berichten is er op vrijdag 3 januari geen nieuwjaarstoernooi: het Nivon is gesloten. Op 10 januari kan iedereen een nieuwe start maken; de meesten doen dat door een nieuwe cyclus te starten, sommigen spelen eerst een toernooi om energie op te doen voor de tweede helft van het seizoen. 

De redactie van deze site wenst iedere bezoeker prettige feestdagen! Blijf ook in de kerstvakantie deze site regelmatig bezoeken, want wij blijven gewoon geopend en een winterstop is er niet!

Coppa-houder al uitgeschakeld (22 december)
Behalve alle competitiespanning was er vrijdag ook bekerspanning, al werd lang niet het hele Coppa-programma van de tweede ronde afgewerkt. Grootste verrassing, al dacht de winnaar daar anders over, was de snelle uitschakeling van Coppa-houder Plas door rijzende ster Kachun. Binnen anderhalf uur was het gebeurd, zie in het diagram hiernaast hoe de witte stelling werd gesloopt middels een a tempo uitgevoerde matcombinatie met daarin drie(!) stukoffers. De verliezend bekerfinalist van vorig jaar Spaan bekert wel verder: hij versloeg Oscar in een partij met wisselende kansen. Bart won van Arnold, en vijf confrontaties staan nog op het programma: Reinier-Jaco, Leon-Maarten, Djurre-Andy, Paul Dekker-Wim, Arrian-Pieter.
Spannend slot eerste cyclus (22 december)
De meeste beslissingen in groep 2 vielen pas op de laatste avond, want alleen Paul Dekker was voor aanvang zeker van een plaats in de minorpromotiegroep. Arrian en Leo deden wat ze moesten doen (winnen) en werden zodoende twee en drie. Rob vd Lee kwam tegen Yuri niet verder dan remise waardoor Jurriaan hem middels een overwinning op Maarten nog op de valreep acherhaalde, hij is de vierde promovendus. Alle uitslagen van de veertiende en laatste speelronde van de 1e cyclus: Groep 1B: Wim-Philip ½-½  Groep 1C: Peter-Aernout 0-1  Groep 2: Arrian-Hélène 1-0, Paul Dekker-Ed ½-½, Wouter-Leo 0-1, Rob vd Lee-Yuri ½-½, Maarten-Jurriaan 0-1, Leon-Mary 1-0  Saldocompetitie: Paul Tromp-Philippe 0-1.
Eerste team verslaat Vianen in tumultueuze wedstrijd (15 december)
Het eerste team heeft zaterdag een even knappe als terechte overwinning behaald op het sterke Vianen: 6-4. Tegenover overwinningen van Wim (tegenstander arriveerde 1 uur en 1 minuut te laat in de speelzaal, dus 1-0), Herbert en invaller Peter, stonden 6 remises en slechts één nederlaag (Bart). RSR staat nu op een prachtige vierde plaats, slechts 2 punten achter koploper HMC Den Bosch! Lees hier een uitgebreid verslag van deze sensationele overwinning!
Spanning in groep 2 naar kookpunt (15 december)
De wedstrijdleider intern is onverbiddelijk: op vrijdag 20 december is de laatste speelavond van de 1e cyclus, en voor groep 2 wordt dat dus een spannend avondje. Enkele Coppa-partijen worden hiervoor zelfs uitgesteld! De enige die op dit moment zeker is van (minor)promotie is Paul Dekker, die tegen Jurriaan tot twee keer toe mat in twee miste, maar de hem aangeboden derde kans alsnog benutte. Arrian (5½), Leo (5) en Rob vd Lee (5) hebben de beste papieren, maar ook Jurriaan (4½), Andy (4) en Ed van Doorn (4½) hebben nog kans. In de CL-voorronden viel weer een beslissing: Edwin versloeg, vanzelfsprekend in krankzinnige tijdnood, Arnold zodat laatstgenoemde afdaalt naar groep 2. De partij Joop!-Pim moet vrijdag beslissen over de laatste degradant, Joop! heeft genoeg aan remise. Alle uitslagen van de dertiende speelronde op vrijdag de dertiende: Groep 1A: Arnold-Edwin 0-1  Groep 1C: Rob-Joop! 1-0, Dolf-Kachun 1-0  Groep 2: Jurriaan-Paul Dekker 0-1, Andy-Arrian 0-1, Rob vd Lee-Hans 1-0, Yuri-Maarten 0-1. In de saldocompetitie werden 3 partijen gespeeld: Philippe Blankert-Harry 1-0, Johan Rietveld-Ed van Doorn 0-1, Paul Tromp-Jaco 1-0. Tenslotte werd één week voor de tweede Coppa-ronde de laatste eerste-ronde partij afgewerkt: Wijnand-Bart 0-1.
Dordrecht uit: niet altíjd lastig (11 december)
Het tweede team ondernam dinsdag de koude reis naar het kille Dordrecht. Van de in de schaakwereld als "working class hero" bekend staande kkk ontving de internet-redactie de volgende sfeerimpressie:

Een gedecideerd RSR II zette afgelopen dinsdag 10 december het tweede van Dordrecht (bekende namen uit het B- en C-circuit bij Dordrecht: Oliemans en Dwars) eenvoudig opzij met 5-3. Winood en Victor durfden de kou niet te trotseren, met wisselend succes zouden Paul D. en Arnout hun plekken bezetten. Saaiheid troef op de borden van Keetbaas (een aanklacht tegen de schaaksport!) en Pim, uiteindelijk resulterend in slechts een remise voor de laatste. Probleemloze overwinningen voor de losgeslagen Kkkoster en Joop! alsmede een nette overwinning voor Paul. Op een gegeven moment was de tussenstand 3,5-0,5. Een half uurtje daarna waren het Peter die met een plus-1/2 en Philip met een schone 1 de zege veilig stelden. Tussendoor was het Arnout nog die zich vergaloppeerde in het eindspel. Met deze finale stand stelde RSR (dit keer onder regie van Spaan) weer twee matchpunten veilig, zodat "alles nog mogelijk is".

Na RSB- ligt ook KNSB-team uit de beker (8 december)
De beker is RSR dit seizoen niet goed gezind: na de dramatische uitschakeling van het RSB-bekerteam tegen Lombardijen ligt ook het vlaggenschip uit de landelijke versie. Tegen DD, ook een eersteklasser, werd voor de derde keer in een bekertoernooi verloren: ½-3½. Plas (bord 4) speelde remise, Oscar (1), Bart (2) en Dolf (3) verloren kanloos. Een groot contrast met vorig seizoen, toen RSR nog de kwartfinales wist te halen...
Stoelendans in groep 2 (8 december)
Naast de negen stoelen die gevuld worden vanuit de voorronden Champions League staan er vier stoelen klaar voor groep 2 leden om te gaan spelen in de minorpromotiegroep. Met voor de meesten nog 1 of 2 partijen te gaan hebben bijna alle groep 2-deelnemers nog kans om bij deze eerste vier te eindigen! Jurriaan, Arrian en Ed versloegen achtereenvolgens hun directe concurrenten Rob vd Lee, Leo en Andy en voegden zich zodoende bij het almaar groeiende rijtje kanshebbers. In de parallelgroepen 1 viel het degradatiedoek definitief over Jaco (verloor een glad gewonnen stelling tegen Peter) en Wijnand (sloeg op de eerste zet remise af tegen Sjonnie want moest winnen, maar stond na 15 zetten een stuk achter). Ondertussen is zelfs de Champions League, waarvan alle deelnemers inmiddels bekend zijn, stiekem al begonnen; Reinier verloor zo snel van Djurre (Lxh2+ en dame kwijt) dat ze meteen de return afwerkten. Ook deze won Djurre, die hiermee dus de leiding neemt in de CL! Alle uitslagen van de twaalfde speelronde: Groep 1B: Wijnand-Sjonnie 0-1  Groep 1C: Jaco-Peter 0-1  Groep 2: Jurriaan-Rob vd Lee 1-0, Paul Dekker-Harry 1-0, Leo-Arrian 0-1, Mary-Hélène 0-1, Ed-Andy 1-0, Wouter-Leon ½-½, Wijnand-Sjonnie 0-1  CL: Reinier-Djurre 0-1, Djurre-Reinier 1-0  Saldo: Yuri-Ton Hensing 0-1.
Iedere maand een hersenkraker (6 december)
Nieuw op de website: het probleem van de maand. Het bovenste diagrammetje rechts zal iedere maand een nieuwe hersenkraker zijn voor de site-bezoekers. Wie zijn oplossing wil controleren of zijn nieuwsgierigheid niet kan bedwingen, moet op het diagram klikken voor de oplossing. Veel plezier!
Herbie genaaid door Sjonnie en Djurre (4 december)
Het Sinterklaasfeest is ook Herbie's verjaardag (gefeliciteerd!) maar waar bij RSR hele en halve punten als pepernoten worden weggegeven, blijft hij met lege handen achter. Sjonnie accepteerde op een regenachtige maandagavond, ergens op een duistere parkeerplaats in Nederland, het remise-aanbod van Djurre zonder te spelen, waardoor Djurre zich op SB ten koste van Herbie plaatst voor de CL. Het is niet bekend hoeveel sigaren en andere diensten Sjonnie hiervoor heeft mogen ontvangen. In deze casino-poule heeft Sjonnie nu genoeg aan (nog een) remise om op SB de minor te halen ten koste van tegenstander Wijnand.
Gouden Kachun blijft winnen (2 december)
De bloedvorm van Kachun houdt nog altijd aan; afgelopen zaterdag maakte hij Woerden onveilig. Met een vol punt voorsprong (4½ uit 6) won hij de hoogste groep van het "ERU Goudkuipje" toernooi. Als het beestje maar een naam heeft... Klik hier voor een verslag(je) en hier voor de eindstanden in alle groepen. 
Nieuwsarchief: mei 2002 juni 2002 juli 2002 augustus 2002 september 2002 oktober 2002 november 2002