RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

Business as usual (26 november)

Vrijdag gingen bijna alle partijen in de voorronde CL volgens de verwachtingen. In de strijd om de laatste CL plaatsen was de overwinning van Philip op Tim een belangrijke voor plaatsing. De enige echte verrassing was
dat Wil Sparreboom eindelijk geacclimatiseerd is bij RSR en dat bewees met een overwinning op Spaan. In groep 2 kan zo'n beetje iedereen van iedereen winnen, dus daar zijn per definitie geen verrassingen. Jaco gaat wel weer alleen aan de leiding na een overwinning op Rob van der Lee. Er waren ook nog twee partijen in de Coppa. Penningmeester Joost schakelde cupfighter Rob van der Plas dit keer vroeg uit en de partij van de avond was
van Rob Linssen, die van Paul Batenburg won na eerst goed uit de opening te komen, het voordeel daarna weg te geven en uiteindelijk het razend moeilijke eindspel gewoon beter te spelen!

Team 5 pakt (ondanks Leo) op de valreep volle winst (25 november)

Het 5e heeft gisteren in het duel met HI Ambacht 2 de volle winst gepakt door met minimale cijfers te winnen (4.5 - 3.5) maar zonder slag of stoot ging dat niet. Nadat net voor achten de quizvraag van de avond (welke amateurvereniging uit HIA verloor dit jaar met 5-0 van Roda JC in de Amstel cup?) beantwoord was door de teamleider kon de wedstrijd beginnnen. HIA (Hendirk-Ido Ambacht) kwam met 6 man op de proppen waardoor Terence en de opgetrommelde Jurriaan snel konden gaan douchen. 2-0; kat in het bakkie zou je zeggen maar niets is anders waar. Al snel ging het langzamerhand de verkeerde kant op. Martin (5) werd hard gesloopt en zijn zwarte knobbel stond gevangen op g4!. Jammer voor Martin die goed op weg leek maar weer eens hard met zijn neus op de feiten gedrukt werd. Wikash (8) debuteerde zoals elke toekomstige vedette dat doet: met een vol punt. Hij bouwde zijn partij goed op en ging een gewonnen toreneindspel in, verrzilverde daarna zijn pionnnenovermacht en maakte de 3-1. Daarna ging het snel bergafwaarts met de borden. Waar Leo (3) comfortabel stond en het bij Wouter (4) erg rommelig was gingen daarna Hans (6) en Ramin (8) de boot in. Hans verloor 2 poppetjes, die poppetjes bleken ook nog eens verbonden vrijpionnen te zijn die zijn tegenstander bijzonder slim (Db2!) incasseerde. De tegenstander van Ramin offerde een sloot materiaal (toren tegen 3 lichte stukken) en de teamleider zag geen gevaar meer. Totdat hij voor de zoveelste keer die rot trap weer opkwam en zag dat Ramin pardoes een kwaliteit achterstond met een verloren eindspel. Ramin struikelt nog wel eens over zijn eigen genialiteit, goed voor zijn tegenstander slecht voor ons. Het venijn zat echter in de staart. Wouter had totaal een volle toren geofferd maar de overgebleven stukken werkten prima samen. Toen zijn tegenstander zijn dame switchte en mat in één ging dreigen moest Wouter genoegen nemen met eeuwig schaak (hulde voor de vechtlust). Leo had inmiddels een meer dan een comfortabele stelling opgebouwd en hij stond ook nog voor in tijd. Wat er daarna gebeurde tartte elke schaakwet. De tegenstander van Leo had nog 4 seconden tijd, plaatste zijn loper op c6 (met een toren op de e-lijn) en Leo had zijn koning op f8 en pionnetjes op f7 en g7. Leo zijn toren echter dekte de matdreiging op e8. Leo vond het nodig om nog even een pionnetje te snoepen op a4 zodat het enige stuk van Leo wat de dreiging de baas was (toren op a8) zich verplaatste naar een dodelijk veld. Gelukkig voor ons was de tegenstander zo beduusd van deze totale grafzet en net toen de matzet uitgevoerd werd kon de wedstrijdleider melden dat zijn vlag gevallen was. Leo werd de held van de avond maar met een klein smetje op zijn stelling. 2 punten in de pocket, eind goed al goed zullen we maar zeggen..... Karakteristieken: Terence + Jurriaan 2-0 reg. Martin 2-1, Wikash 3-1, Hans 3-2, Ramin 3-3, Wouter 3,5 - 3,5, Leo 4,5 - 3, 5. Antwoord op de quizvraag: ASWH, toeschouwers: iedereen die de trap kon bedwingen.

Grand Prix Jeugd Rapidkampioenschap van Rotterdam (20 november)

In het NIVON-gebouw organiseerde RSR op zaterdag haar jaarlijkse RSR Ivoren Toren Grand Prix Jeugd Rapidkampioenschap van Rotterdam. Het was een gezellig dag met heel veel schaken, snoep, ouders en conditie… trap op trap af. In de categorie A/B/C waren de volgende winnaars Joost van Rosmalen, Justin Jacobse en Thom Beeren. Bij de D’tjes was het zeer spannend met verschillende kanshebbers. Uiteindelijk moesten Daniel Zevenhuizen en Sophia Thoma de eerste plek delen. Tenslotte categorie E hier was Olivia Meng duidelijk de sterkste met 100% scoren, alleen Sasha Shikman bleef nog de buurt. Zie ook eindstanden van het jeugdtoernooi klik hier.

Gezellig Haags (19 november)

Een drietal schakers hebben dit weekend de tocht per auto naar het Haagse gewaagd om een weekendtoernooi te spelen. Zo zaten Rob vd Plas, Leo en Chauffeur en RSR kenner Arno Houten hun weekend te verschaken in een types Haagse buurt. Deze “buurt”, zeg maar een woonwagenkamp/industrieterrein waar de gezelligheid bestond uit autodealers en een plaatselijke MC drive was dan ook de meeste geschikte locatie om een weekendtoernooi te organiseren. Weinig afleiding dus extra veel schaakplezier voor de heren. Over het schaken zelf kunnen we kort zijn. Rob had tot de laatste ronden nog kans op een gedeelde eerste plek…… helaas het werd brons. Maar met een mooie TPR mag Rob tevreden terug kijken. Verder was er het geval Leo. Net zoals in groep 3 bleek ook dit weekendtoernooi geen groot succes (3 uit 6)…….met als dieptepunt het verlies in 12 tegen een 1400 speler. Voor de rangen en standen klik Hier.

Interne strijd (19 november)

Vrijdagavond werd er intern zwaar gestreden. De koplopers en kanshebbers hadden het moeilijk. Honderd Procent Herbert moest zijn eerste halfje afstaan: tegen Kachun. Het risicoduel Wim Koster- Nathanaël Spaan werd door de zwartspeler gewonnen. In een stelling met beide torens en een hoop pionnen op het bord nam Wim teveel risico. Broer Jaco verloor kansloos in groep 2 van de ontketende Linda, die in een paar weken tijd van een middenmoter is opgeklommen tot de tweede plaats. Harde strijd was er ook te zien op het bord van Joost van Rosmalen en Paul Batenburg. Paul stond er na 3 uur spelen beter voor, had meer tijd, maar zag geen onmiddelijke winst. Joost redde de tijdnoodfase en de strijd ging door. Een half uur later hadden beide spelers minder dan een minuut, Joost had een toren en Paul 2 pionnen op promoveren. Met nog 2 seconden zette Paul zijn tegenstander uiteindelijk mat! Aan het bord van Oscar en Arno zat er ondertussen ook een beslissing aan te komen. Oscar had zich ingegraven, maar leek eindelijk los te komen. Het bleek allemaal niet juist en Arno won. 2 weken terug dacht Arno nog aan stoppen en durfde hij niet te dromen van deze overwinning, maar hij is helemaal terug!

Het Derde helemaal terug (18 november)

Gisterenavond liet het derde zien over een flinke dosis veerkracht te beschikken. Na de kansloze nederlaag in de eerste ronde was er sterk herstel. Tegenstander De Willige Dame werd alle hoeken van het bord laten zien en vertrok zwaar gedesillusioneerd uit het Nivon wetende dat RSR veruit de sterkste was in deze ontmoeting. De match begon vlotjes, na iets meer dan 2 uur spelen was de voorsprong een feit. Aernout had een erg aardige tegenstander, deze gaf een pion weg voor 0,0 compensatie en werd simpel opgerold. Nestor Paul Dekker speelde een zeer degelijke partij en tekende een regelmatige overwinning aan, hij snoepte een aantal pionnetjes door allerlei nare dreigingen en speelde het toreneindspel vervolgens simpel uit. Wil Sparreboom is terug waar hij hoort, aan de goede kant van de score. Na een moeizame start bij zijn nieuwe liefde RSR heeft Wil de weg naar boven teruggevonden. In een erg leerzame partij met een mooi dichte pionnenstructuur was Wil veel beter dan zijn opponent. Het vierde punt werd binnengehaald door Maarten, zijn tegenstander offerde zeer sterk een stuk voor een vernietigende aanval. Later werd dit een toren, de aanval was desondanks nog steeds doorslaggevend. Maarten kan ondanks dit toch winnen, zijn tegenstander blunderde. Richard behaalde op zn Ammerlaans de volle buit binnen. Na een moeizame opening met zwart fleste hij Smeets volledig met een pionnendoorbraak in het toreneindspel. Winood won weer niet, maar haalde een zeer knappe zwaarbevochten remise binnen. De zorgenkindjes zijn onze tijdnoodspecialisten Tollie en Bart. Edwin maakte het deze keer wel erg bont met nog 1 minuut voor 15 zetten, bovendien stond hij slecht en verloor. Bart overspeelde zich en gaf het ook uithanden in de tijdnoodfase. Al met al een strakke 5½-2½ overwinning en je zou kunnen zeggen dat we weer volop meedoen voor de titel, volgend seizoen 3 x RSR in de KNSB!

Het Tweede zet Dubbelschaak mat in Boxtel (11 november)

Gisteren speelde het tweede een uitwedstrijd in het verre Boxtel. Dubbelschaak '97 was de illustere naam van deze tegenstander. In de losersauto (Alek, Paul B. en Arno vertoeven alledrie ergens onderin de CL) was de stemming op de heenreis gelaten. Arnold hield ons voor: "Wij zijn ongeveer even sterk: zij hebben drie 2100-spelers, maar wij bijna ook!" en "In deze poule kan iedereen van iedereen winnen." Rijdend door het rijke Brabantse land werd met name Arno bijna sentimenteel: "hier ben ik geboren" en "daar heb ik jarenlang geschaakt" Na 2 uur rijden bereikten we de schaakarena in café Rembrandt en kon de wedstrijd beginnen. Na 2 uur spelen was er nog weinig te zeggen over de stellingen. Alleen Paul Tromp stond minder, maar dat zegt meestal niks. En Kachun speelde met wit alsof het zwart was, puur verdedigend tegen de oprukkende pionnen. Alleen Victor stond vanaf de opening glorieus. Hij maakte ook het eerste punt, waarna het snel ging: Spaan remise, Alek en Arno de volle winst. Paul Tromp ging helaas roemloos ten onder en Kachun wist zijn tegenstander te overdonderen met een remise-aanbod: 4-2. Het lange wachten begon. Paul Batenburg stond zekere op remise, maar Henk had het moeilijk met een dame tegen Paard+Toren en een hele reeks oprukkende pionnen. Remise zou al een prestatie zijn. Zijn tegenstander ging echter voor winst en verloor iets voor de klok van 7 uur! Ondertussen was Pauls tegenstander in een matnet gewandeld en vanuit Boxtel gingen er dus 6 hele punten mee naar Rotterdam. Verder liet het eten in de plaatselijk maffia-Italiaan nogal lang op zich wachten in vrijwel lege zaak. Het enige teken van leven dat de harige ober te horen gaf was bij het vertrek de woorden: "niet op straat plassen", alsof schakers uit de bewoonde wereld dat ieder weekeinde speciaal in Boxtel komen doen?!


Gedevalueerde De Variant toch te sterk voor koploper (11 november)

Hoewel het spelersmateriaal is verbleekt tot vooral 2300+ spelers, was er in elk geval door De Variant nog wel geld gereserveerd voor de huur van een mooie speelzaal. Het ****-hotel Brabant in Breda was namelijk het strijdtoneel van de wedstrijd tussen het eerste team van de voormalige grootmacht De Variant en RSR 1. De schaaktechnische voorzieningen (veel ruimte rondom de borden, bronwater in wijnglazen, stoelen met kussens) waren wellicht wat té paradijselijk voor de gemiddelde speellocaties waarmee RSR geconfronteerd wordt. Omdat vrijwel alle RSR-ers niet boven zichzelf uitstegen, was de 6½-3½ uiteindelijk een juiste afspiegeling van de krachtsverhoudingen tussen RSR en De Variant. Schakers willen na een KNSB-wedstrijd nog eens vervallen "als bord 2 en bord 9 gewonnen hadden dan…" Niets van dat alles, gewoon verloren, niets meer niets minder. Al was het voor de RSR-ers wel weer even wennen, immers had men drie ronden op rij gewonnen. De draad kan op 16 december weer worden opgepakt als streekgenoot Spijkenisse op bezoek komt. Overigens gebeurt het niet vaak dat de enige wanklank van een schaakdag de bediening van het barpersoneel is. "Met vijf man staan ze achter de bar, gewoon niets te doen. En ik maar wachten op mijn bier", aldus Wim. "En de teletekst achter de bar stond alleen maar op pagina 102 en nooit eens op 690", jeremieerde de teamleider. Waren er verder nog bijzonderheden? Jazeker, want Rob van der Plas had in zijn leven 100x niets beters te doen dan in KNSB-verband te schaken op zaterdag en is na Wim de tweede RSR-er die tot de Club van Honderd toetreedt, al heeft Rob de meeste RSR-wedstrijden op zijn naam staan. Wim is immers ook voor Spijkenisse in KNSB-verband uitgekomen. Van harte! O ja, en bord 4 van De Variant die natuurlijk anderhalf uur in verloren stelling bleef doorspelen en het zoeken naar een horecagelegenheid voor 11 man bemoeilijkte. Individuele uitslagen: Van den Doel 2583-Westerduin 1962 1-0; Hoogendoorn 2372-Van Veen 2226 1-0; Stark 2421 -Van Ruitenburg 2262 1-0; Dutreeuw 2344-Van Rosmalen 2184 0-1; Hommeles 2382-Van der Plas 2168 remise; Van Mil 2386-Meijer 2185 1-0; Timmerman 2308-Koster 2179 0-1; Leijnen 2066-Ammerlaan 2121 0-1; Van Dijken 2180-Van Buitenen 2135 1-0; Deman 2060-Benning 1943 1-0.

Team 4 wint Thriller tegen Rotterdam (9 november)

Tegen de favoriet van klasse 2C SO Rotterdam 4 heeft ons RSR voor een verrassing gezorgd. Door een 4½ - 3½ overwinning kan RSR 4 weer naar boven kijken. Het was spannende wedstrijd met kansen over en weer. Match winnaars waren dan ook de jongen honden Joost Broersen , Adriaan en Rob Linssen en natuurlijk bord een speler Arrian die voor het belissende halfje zorgde. Scoren verloop: Kenneth ½ , Jacco 0, Adriaan 1, Rob Linssen 1, Joost 1, Rob vd Lee 0, Pim ½ en Arrian ½ .

Joost wint Paul Dekker Schaal! (8 november)

De clubkampioen Joost Ruitenburg heeft de simultaan match tegen Coppa winnaar Rob van der Plas gewonnen en daarmee de Supercup oftewel de enige echte Paul Dekker schaal. Op de Chill Dinsdag werd een klok simultaan match gespeeld tussen de beide heren. Er werden uit een groep van 12 “slachtoffers” om en om gekozen. De Joost tactiek was snel duidelijk, dames ruilen en het spel zo simpel mogelijk houden. Zo had hij dan ook na een kwartiertje spelen een 2-0 voorsprong en geen complexe stellingen. Daarna was het na een uur 5-0 zodat hij zich volledig kon concentreren op de andere Joost en inderdaad toen ging het fout 5-1. Voor Rob van der Plas was het zweten. Zo stonden er al vier dames op het bord na 12 zetten tegen Richard, stond Rob Linssen 2 pionnen voor in de opening en ging de rest redelijk gelijk op. Na een uur stond het 0-1 (Richard) en moest Rob de rest winnen …..helaas voor Rob….. het werd 4-2. Voor de statistieken: Team Joost : Markus 1-0, Rob vd Lee 2-0, Paul Dekker 3-0, Keetbaas 4-0, Pim 5-0 en als laatste Joost Ros. 5-1. Team Plas: Richard 0-1, Rob Linssen 1-1, Paul Tromp 1-2, Leo 2-2, Maarten 3-2, en Bart 4-2.

Dé kraker van november: De Variant-RSR(7 november)

Op zaterdag 11 november speelt RSR 1 tegen het eerste van De Variant uit Breda, oftewel dé kraker van 1B, immers gaan de resp. 1 en 2 strijden om de eerste plaats. Een interessante mogelijkheid derhalve om topschakers bij elkaar aan het werk te zien. Oók aan de kant van De Variant zijn trouwens bovenelomodale schakers te bewonderen. Voor de geïnteresseerden:het adres van de speelzaal is Hotel Brabant, Heerbaan 4 te Breda, aanvang 13.00 uur. Te bereiken (bron: competitiegids KNSB) via OV vanaf station: stadsbus 1 richting Heusdenhout, vanaf halte Langveld ca. 8 minuten lopen. Auto: A27, afslag Breda, volg Breda. Na 1.2 kilometer afslag Bavel. Bij de verkeerslichten rechts Claudius Prinsenlaan op. Eerste verkeerslicht rechts (Heerbaan). Hotel ligt vervolgens op de hoek.

De Chill Dinsdagavond gaat van start!! (5 november)

Dinsdag 7 November gaat het gebeuren, de eerste Chill Dinsdagavond gaat dan van start met als hoogtepunt de finale om de supercup. De supercup zal gespeeld worden tussen de Coppa winnaar Rob van der Plas en de champ Joost van Ruitenburg, in de vorm van een klok-simultaan. Verder is er natuurlijk een heuse rapid competitie voor degene die vinden dat Rob en Joost geen uitdaging meer zijn. De zaal gaat al om 19:15 uur open en om 20:00 uur gaat de klok-simultaan van start! Dus wees op tijd voor de simultaan en verder is natuurlijk iedereen welkom! Vertel het door!

Beker: zenuwen belangrijker dan vernuft (4 november)

Een 1e ronde in het RSB-bekertoernooi is aan de die-hard cupfighters van RSR wel toe te vertrouwen. Richard respectievelijk Aernout, Erwin en Herman namen het, met een fors surplus aan ELO-punten, op tegen de lokale helden van De IJssel. Van dat surplus aan brute schaakkracht was weinig te merken. Na een uur stond Richard verloren en wie die onvermijdelijke nul moest goedmaken, was totaal onduidelijk. Tot de cupfighters gingen draaien: met nog een half uur op klok werd Edwins tegenstander bloednerveus, meppend en mopperend op de klok, in zichzelf murmelend speelde hij Edwin van het bord, maar Aernout en Herman maakten "cool" 2-2. Dat de buit daarmee binnen was wisten allen aanwezigen, op de spelers van de IJsel na... Absolute killer in de snelschaakbarrage was Herman, die in een mooie stelling met 2.5 minuut op de klok 2 minuten nadacht, door zijn vlag ging en vervolgens links en rechts van hem zag dat het goed was. De les waarmee De IJssel naar huis werd gestuurd is van een verfrissende eenvoud: ELO punten doen er niet toe, kans heb je altijd, behalve in de RSB-beker tegen de cupfighters van RSR.

Sjonnie wijst Wijnand de weg (4 november)

In de Champions League weinig echte verrassingen. Het degradatie duel tussen Wil en Philippe werd uiteindelijk door laatste gewonnen, Rob speelde tegen Henk een spannende partij die uiteindelijk remise werd en Spaan gaf op tegen FM Oscar. Verder gaat Herbert nog steeds voor de 100% (5 uit 5!) na zijn winst tegen Paul Batenburg, Tim speelde een knappe remise tegen Dolf zodat het bovenin spannend blijft. In groep 2 blijft het ook spannend wat betreft plaatsing en promotie. Zo deden Linda en Sjoerd goeden zaken door hun pot te winnen en Pim en Jaco speelde remise zodat de heren (vrijwel) zeker van hun zaak zijn. Wijnand is een ander verhaal, hij had zich goed voorbereid op Joost…..en door een zwaar bevochten remise staat Wijnand nu alleen aan kop in de Sjonnie Cup maar moet hij nog heel wat remises bij elkaar spelen wil hij niet degraderen. Niettemin was zijn mental coach Sjonnie trots en feliciteerde hij beide heren. De andere kanshebber was Paul Tromp, deze gaf Leo schaakles in de Coppa-voorronde maar verloor daardoor wel zijn koppositie in de Sjonnie Cup. In tegenstelling tot de andere groepen geen enkele remises in groep 3! Terence verloor een duur punt door van Wikash te verliezen, ging Ramin en Leon voor de volle glorie door Hans en Jurriaan te verslaan en Menno vond hernieuwde hoop door tegen Rianne zijn eerste volle punt te halen.

Coppa van start (1 november)

Afgelopen vrijdag is er onder toezien van Coppameister Maarten geloot voor de 1e ronde voor de Coppa. Er zijn dit jaar minder aanmeldingen waardoor er ook minder voorrondepartijen gespeeld hoeven te worden (4). In de eerste ronde zien we een aantal interessante ontmoetingen: "the battle of csv" tussen nieuwkomer Henk Schouten en Richard Ammerlaan staat op het programma en het risicoduel Wim-Aernout. Maar de echte kraker uit de eerste ronde is Plas - van Rosmalen. Hoewel Rob zijn eersterondevloek nog altijd de baas is geweest (kwam altijd tegen een sterke tegenstander uit) moet hij nu weer vol aan de bak tegen de toekomstig clubkampioen. Ook dit seizoen wordt er weer van tevoren om de kleur geloot en ook dit seizoen zal het in een normaal speeltempo gespeeld worden. Coppameister Maarten: "het zal ook dit seizoen weer een titanenstrijd worden, en ook dit jaar wordt er niemand gespaard. Tevens zal ik op zoek gaan innoviteiten voor het volgende jaar om het nog spannender te maken dan het al is" U wordt verzocht een afspraak te maken met uw tegenstander en de partij voor 22 december gespeeld te hebben. Voor een totaaloverzicht klik hier.