RSR IVOREN TOREN nieuwsarchief 
Herbert schudt Superleague door elkaar (30 november)
Het te laat komen van Herbert afgelopen zaterdag heeft grote invloed gehad op de nieuwste  stand. De meeste deelnemers hebben Herbie namelijk in de basis opgesteld, en zien dus hun invaller dit keer al dan niet scoren. Degenen met Pieter, Kachun of Joost als supersub konden zich rijk rekenen. Aan kop gaat nog altijd Arrian, gevolgd door nog altijd Paul Tromp terwijl voorzitter Paul ook dichterbij komt. De staart van het klassement met gebroederlijk de Kosters en rode lantaarn Maarten kunnen zich troosten met de smoes dat het hele spel natuurlijk alleen maar uit geluk bestaat. Zo staat iemand als Joost, die zonder de spelregels te hebben gelezen wat willekeurige namen opschreef, "gewoon" in de top tien.
Eerste mist teveel kansen: LSG 2-RSR 5-5 (28 november)
De wedstrijd begon met zo'n typisch RSR-incident: Herbert was vergeten dat het aanvangstijdstip 12.00 uur was. Zijn plaats werd bijna ingenomen door Jan Timman die op zoek was naar zijn ZZICT-teamgenoten, tegenstander van LSG 1. Toen Herbert er om 13.00 uur nog niet was ging niet Jan maar Jaco aan bord 3 zitten. Kachun (9) opende de score, hij won zoals hij de teamleider beloofd had. Na de remise van FM Oscar (2) en de verwachte nederlaag van Jaco (3) volgde de eerste tegenslag. Plas (5) miste in hevige tijdnood de volle (stuk)winst (zie diagram rechts). De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het middenspel totaal verloren stond, dus zo bezien was remise een terechte uitslag. Dolf (1) verloor nadat ook hij in tijdnood de winnende zet over het hoofd zag. Pieter (4) bracht de stand weer in evenwicht met de beste partij van de dag. Victor (8) had een raar eindspel van twee torens tegen toren en 3 verbonden pionnen. Volgens de stuurlui aan wal was het gewonnen maar Victor zag niet hoe en gaf remise. Wim (6) had lange tijd een pluspion maar dat bleek net niet genoeg voor de winst: 4-4. Joost (10) miste in het eindspel mat in 4 (zie diagram rechts) omdat hij slechts naar een afwikkeling keek die volgens hem simpel gewonnen was. Zijn medespelers dachten daar anders over maar Joost bewees het tegendeel, hij gaf zelfs alsnog mat! Paul Batenburg (7) had de held van de dag kunnen worden door middels een remise de volle buit binnen te slepen. Helaas was hij in een eindspel verzeild geraakt van slecht paard tegen sterke loper. Als je tegenstander dan ook nog een vrije randpion heeft is het kansloos: 5-5. RSR staat nu slechts achtste op bordpunten, maar wel 3 punten voor op nummer 9 en slechts 2 punten achter op de koplopers.
Tweede moet nu vechten tegen degradatie: Rijswijk-RSR 2: 5-3 (28 november)
Ook de geplaagde teamleider Arnold kon een nieuwe nederlaag van het tweede niet afwenden: 
"Na 2 uur spelen hadden Peter (2) en Joop! (6) beide een verdienstelijk remise geschaakt en bij de andere borden stond alleen Reinier (5) verloren maar voor de rest was nog spannend. Tijdens het laatste half uur ging het goed mis, Reinier verloor inderdaad, Gert-Jan (4) ging te ver met zijn offer en Spaan (1) moest een kwaliteit geven en verloor ook. En toen was het plots 4-1 achter met bedenklijke stellingen voor Aernout (3) en Bart (8) die beide niet konden winnen en allebei remise moesten accepteren. Het enige lichtpuntje was wederom voor de invaller Edwin (7) die zijn partij als enige won.... We zullen flink aan de bak moeten om de degradatie naar de 3e klasse te ontlopen, het is mogelijk maar wel moeilijk..."
Ophef en vertier in Groep 2 (28 november)
Vanwege maar liefst drie teambeslommeringen werden er in de Champions League maar een handjevol partijen gespeeld. Toch viel er een sensatie te noteren, want Aernout wist Wim in een vlijmscherpe Spanjaard zijn eerste nederlaag toe te brengen. De opmars van Paul Batenburg in de andere groep gaat wel gewoon verder, hij liet Bart volkomen kansloos en gaat met 7 uit 8 ongeslagen aan kop. Groep 2 trok de meeste aandacht, en niet alleen door het grotere aantal partijen. Binnen 5 zetten stond iedereen bij het bord van Leo, die tegen een Linda al een vreselijke blunder had geproduceerd, waarvan Linda dankbaar gebruik maakte. Joost Broersen leek lange tijd Arnold te gaan verslaan, maar die hield stand en won zelfs nog. Temidden van al dit geweld werd ook nog een Coppa-duel gespeeld: Maarten ging vet onderuit tegen Philip
Derde verliest topduel: RSR 3-Rokado 3½-4½ (28 november)
In de derde wedstrijd van het seizoen liep ons derde tegen de eerste nederlaag op. Net als een week eerder voor de RSB-beker was Rokado te sterk. Het verschil werd met name in de topborden gemaakt, op de eerste vier borden (Paul Tromp, Sjon, Pim, Philippe) won alleen laatstgenoemde, tegenover drie nederlagen. Paul Dekker (won aan 7), Alek (won aan 8) en Winood (remise aan 6) zorgden voor een 3½-3½ tussenstand zodat alles op de schouders van de Keet terechtkwam. Die heldenrol heeft hij wel eens vervuld, echter niet ditmaal. De partij die alle kanten opkon ging helaas verloren, zodat de kampioensaspiraties even in de kast moeten. In de volgende wedstrijd tegen het onderaan staande Shah Mata kunnen deze misschien weer tevoorschijn gehaald worden.
Penningen Pim prijst RSR-leden (23 november)
De Grote Clubactie was dit jaar een groot succes. Niet alleen werden meer dan 700 loten verkocht, maar er waren ook nog eens 8 prijswinnaars! 7 prijzen van 5 euro zijn gevallen op loten eindigend op 24 (Wim, Harry, Nathanaël, Arwin Romijn, Rob Linssen, Menno Krajenbrink en Cees Herrebrugh. Maar dat valt nog in het niet bij de midweek/weekend Landal Greenparks voor 4 personen voor Kachun (lotnummer eindigend op 9815). Gefeliciteerd!
Nieuwe Schakelaar gecensureerd digitaal (22 november)
Afgelopen vrijdag was weer zo'n avond dat er vele snelle remises en rare blunders te bewonderen waren. De trouwe lezer weet dan: de nieuwe Schakelaar is uit. Nu al digitaal, in licht gecensureerde vorm. Zo hebben enkele diagrammen en foto's het loodje moeten leggen, om uw download-snelheid niet teveel op de proef te stellen. De onovertroffen full-color voor- en achterklep is zoals altijd uiteraard alleen voor leden weggelegd. Maar er blijft nog genoeg te genieten over: o.a. de Hel van Barcelona, kortsluitingen, markante schakers en zelfs maatschappijkritische en politiek getinte artikelen. Veel leesplezier! 
Pieter eindigt hoog in Den Haag (22 november)
Pieter en Philip waren de RSR-afgevaardigden in het Haagse weekendtoernooi. Zoals Murphy's Law voorschrijft werden zij de eerste ronde tegen elkaar ingedeeld. In de interne was dat al remise geworden, deze keer won Pieter. Hij eindigde met 4 uit 6 op een gedeeld vierde plaats, en verloor alleen van toernooiwinnaar Gagunashvili (2567). Philip was minder op dreef; hij moest genoegen nemen met 2½ uit 6 (incl. bye) en werd zodoende gedeeld 27e. Klik hier voor de volledige eindstand.
Fraai schaak van RSR's toekomst (21 november)
Jeugd(bege)leider Gert-Jan was zaterdag aanwezig bij de JCK: "Op de eerste dag van de jeugdclubkampioenschappen van de RSB hebben onze jonge spelers het goed gedaan. De E-ploeg (tot en met 10 jaar), die het hele programma afwerkte, had wat tijd nodig om in vorm te komen en verloor de eerste wedstrijden kansloos. Maar ons team van de toekomst herstelde zich erg goed met een aantal fraaie partijen in de laatste rondes, waardoor we op de zevende plaats eindigden. Jaap, Benjamin en Jos verdedigden zich taai aan de bovenste borden en bleven er ondanks veel pech voor gaan tot de laatste ronde. Mitchell en Alexei werden de topscorers van ons team met een aantal fraaie overwinningen. Nu zijn ze nog niet zo bekend, maar in de toekomst zullen deze spelers erg goed worden! Het AB-team bestaat dit jaar uit openingskenner Jim, positiespeler Kenneth, alleskunner Ralph en aanvaller Ibo. De eerste ronde verliep uitstekend, want er werd met 2½-1½ gewonnen van het ervaren Sliedrecht. Vooral Ibo's overwinning was erg knap: hij veroverde steeds meer materiaal en gaf uiteindelijk mat met zijn toren. De tweede ronde tegen Zwijndrecht ging het minder goed: Ralph verspeelde een veelbelovende stelling en Ibo, die nog na zat te genieten van zijn overwinning, lette nu niet zo goed op en verloor kansloos. Kenneth daarentegen won opnieuw uitstekend! Jim toonde zich een waardige kopman door met het oog op de stand in de wedstrijd een potremisestelling te forceren; helaas leidde dit wel tot verlies, 1-3 dus. Toch staat het team voorlopig in de middenmoot en we hopen 3 december (op clubavond!) voor veel eigen publiek in het Nivon-gebouw opnieuw te kunnen stunten!" 
Rustig avondje in de interne (20 november)
In een zware competitie zoals onze interne nu eenmaal is, moet af en toe een rustpauze worden ingelast. Velen hadden dit afgelopen vrijdag ter harte genomen, want het regende afzeggingen. In de CL werden zodoende slechts 6 partijen gespeeld. In 1A bleven Plas (winst op Paul Dekker) en Wim (korte remise tegen Peter) de ongeslagenen. In 1B was Paul Batenburg in de luwte aan het seizoen begonnen (eerste drie avonden afgemeld), maar sindsdien gaat hij onstuitbaar richting top. Hij beroofde Spaan van diens ongeslagen status en is nu de enige in 1B zonder nederlaag. In groep 2 deelde Jaco een gevoelige tik uit aan Arnold in de strijd om promotie door hem in een rechtstreeks duel te verslaan. De beide van Doorns besloten elkaar na een lange strijd niet te steken: remise.
Kort RSB-bekeravontuur: RSR-Rokado 1-3 (20 november)
De pijlers van het derde team konden in de eerste ronde van de RSB-bekerstrijd niet voor een stuntje zorgen. Rokado maakte zijn favorietenrol overtuigend waar. Sjonnie's tegenstander gaf op bord 4 al vrij snel eeuwig schaak in de wetenschap dat Rokado's kanonnen aan de hoge borden voor de punten moesten zorgen. Dit gebeurde dan ook aan bord 1, waar Pim ondanks een taaie verdediging zijn stelling uiteindelijk niet bij elkaar kon houden. Philippe's (bord 3) opengescheurde koningsstelling resulteerde in wat omstanders al een tijdje aan zagen komen: de beslissende nul. Dat Paul Tromp (2) nog stukwinst miste en hierdoor in remise moest berusten, was daardoor slechts voor de statistieken.
Ook team 5 is ongeslagen status kwijt (20 november)
Tegen het vierde van CSV leed ons vijfde de eerste nederlaag van het seizoen: 3-5. De mix van ervaring (Wijnand, Terence, Hans, Mathijs) en jeugdig talent (Kenneth, Rob Linssen, Wikash, Thomas) bracht ditmaal niet het gewenste resultaat. Kenneth, Hans en Rob scoorden de punten voor RSR. Nieuweling Thomas had de gelijkmaker op zijn schoen, maar miste mat in 1. Het vijfde is nu teruggeworpen in de grauwe middenmoot van 4B, waar het volgende maand tegen Berkel weer uit hoopt te klimmen.
Verrassende ontwikkelingen in Superleague (15 november)
In de volledig bijgewerkte stand in de  heeft Arrian nog altijd een kleine voorsprong op de rest. Achtervolgers als Paul Tromp en Gert-Jan, die een reuzensprong in het klassement maakte, liggen echter op de loer. Regerend kampioen FM Oscar vinden we terug op een teleurstellende 16e plaats. Ook andere Superleague-helden van vorig jaar, zoals Wim en Arnold, bevinden zich in het rechterrijtje.
Het gevecht tegen degradatie (13 november)
Waar in de groepen 1A en 1B wekelijks gestreden wordt om plaatsing voor de prestigieuze Champions League, wordt onderin uiteraard minstens net zo hard gevochten tegen degradatie naar de iets minder prestigieuze Groep 2. Zo greep Alek zijn laatste kans door de koning van directe degradatie-concurrent Herman op te brengen. Philippe pakte zijn eerste volle punt in een toreneindspel tegen bijna-naamgenoot Philip. In de strijd "bovenin" werd Kachun geslacht door een ontketende Pieter. Opmerkelijk was de manier waarop Plas won van Peter: met een vol stuk meer vergat Peter dat hij al een kwartier bedenktijd extra had gekregen, en ging rustig denkend door zijn (digitale) vlag. Herbert, zo goed begonnen met drie punten op rij, heeft daarna niet meer gewonnen. Wim verlengde die reeks door hem te verslaan. In Groep 2 deden Sjonnie (tegen Rob Linssen) en Linda (tegen John vd Berg) wat van favorieten wordt verwacht. Outsiders als Wijnand (won van Ibo) en Pim van Geest (remise tegen "die andere Pim") blijven echter in het spoor van de promotieplaatsen. Als klap op de vuurpijl werd tussen al dit competitiegeweld nog een beladen Coppa-duel tot een goed einde gebracht: Victor beëindigde Joop!'s eerste cyclus vroegtijdig middels een gedecideerde overwinning. 
Het leerjaar van het vierde (13 november)
Nog niet eens zo lang geleden was Steinitz 1 een tegenstander waar ons eerste of tweede regelmatig duels mee uitvocht. Het tekent de opmars van onze vereniging dat vrijdagavond het vierde team de tegenstander was van deze oude bekende. Iedere opmars moet ergens eindigen, en van het vierde lijkt de top nu wel een keer bereikt. Het enige vermeldenswaardige lichtpuntje was de remise van Leo in een wedstrijd die we verder maar zo snel mogelijk moeten vergeten. Het is haast gelukkig te noemen dat er "boven", uit het zicht van pers en publiek, werd gespeeld. Aan teamcoach Spaan, die overigens liet weten dat opstappen geen moment in zijn gedachten is opgekomen, de taak om de te verwachten psychische schade bij de teamleden, in de rest van het seizoen om te buigen naar "nuttige leermomenten".
RSR op Cineac-TV: week uitgesteld (11 november)
De TV-uitzending op Cineac-TV over RSR, waar iedereen natuurlijk vol verwachting naar uitziet, is een week verplaatst en staat nu gepland voor donderdag 18 november. Het gerucht gaat dat de redactie van de lokale zender de scherpzinnige commentaren van de geïnterviewde heren Dobbinga en Koster nog een weekje wil laten bezinken alvorens deze al dan niet gecensureerd de ether in te slingeren. De geplande uitzend-tijdstippen 17.00 en 22.00 uur zijn onveranderd gebleven.
RSB-bekerwedstrijd uit wordt thuis gespeeld  (11 november)
In tegenstelling tot eerdere berichten op deze site zal de uitwedstrijd van het RSB-bekerteam, vrijdag 19 november tegen Rokado, in ons eigen Nivon worden gespeeld.  
RSR actief in twee bekercompetities (9 november)
Zowel landelijk als regionaal is de bekerloting voor de eerste ronde inmiddels verricht. In de KNSB speelt RSR hoog genoeg om niet deel te hoeven nemen aan de voorronde. Die wordt wel gespeeld door o.a. KTV (Enkhuizen) en HWP Zaandijk. In december of januari mag RSR afreizen naar Noord-Holland om tegen de winnaar van de wedstrijd tussen die twee clubs aan te treden. Het RSB-bekerteam mag het dichter bij huis zoeken; op vrijdag 19 november wordt, hoewel het op papier een uitwedstrijd betreft, thuis gespeeld tegen Rokado.
Eerste team kansloos tegen sterk Stukkenjagers: 3½-6½ (7 november)
Tegen waarschijnlijk het sterkste team uit de poule heeft het eerste team weliswaar veel strijd geleverd, maar uiteindelijk toch kansloos verloren. Joost (bord 4) had enkele weken geleden al met een remise de score geopend in een vooruitgespeelde partij. Het werd al gauw duidelijk dat het een zware middag zou worden na de snelle nederlagen van Victor (10, opgave na 12 zetten!) en Paul Batenburg (9, gaf vol stuk weg). Plas (7), Herbert (5) en Wim (6) scoorden weliswaar plusremises, maar konden de achterstand dus niet verkleinen. De, naar uiteindelijk bleek,  enige overwinning was voor Kachun, die een totaal verloren eindspel omboog in zijn tegenstander's tijdnood. Voor een gelijkspel was toen een 2-1 winst aan de eerste 3 borden vereist, maar dat bleek te veel gevraagd. Pieter (2) verloor na een prima partij waarin hij enkele kansen heeft gemist, net het eindspel van 2 torens tegen dame + pion tegen IM Grooten. Toen ook FM Oscar (3) moest opgeven, was het pleit beslecht. Dolf (1) maakte nog wel in een marathonpartij remise tegen Petra Schuurman. Na 3 wedstrijden staat RSR met een 50% score keurig in de middenmoot.
Team 2 in zwaar weer: RSR 2-Promotie 2½-5½ (7 november)
Na de tweede kansloze nederlaag op rij is het tweede team in de onderste regionen van de 2e klasse KNSB beland. Tot halverwege de middag kon het team van de geplaagde teamleider Arnold het tempo van de Zoetermeerders nog wel bijbenen. Aernout (bord 5) verloor weliswaar snel, en Joop! (7) legde het af tegen een Klijn meisje, maar middels een remise van Peter (4) en overwinningen van Spaan (2) en invaller Paul Tromp (6) kwam de stand weer in evenwicht: 2½-2½. Rond de eerste tijdcontrole echter ging het helemaal mis, want alle drie overgeblevenen, Gert-Jan (1), Bart Houtman (8) en Philip (3) verloren binnen korte tijd: 2½-5½. In de volgende ronde volgt een belangrijke wedstrijd in en tegen Rijswijk, die net als RSR nu met 2 punten in de degradatiezone staan.
De leukste competitie ter wereld (7 november)
Met een fantastische opkomst van maar liefst 46 schakers werd maar weer eens bewezen hoe populair de interne bij RSR is. Voornaamste reden vrijdag was de 1e ronde van de altijd sensationele Coppa de Torre, waarin altijd van alles gebeurt. Zo was er de unieke opgave van Mary na 0(!) zetten, de verschijning van Kachun was blijkbaar al imponerend genoeg. De topper van de avond, die geheel volgens traditie in de bar werd afgewerkt, werd gewonnen door FM Oscar, Pieter was de onderliggende partij. Reinier, Paul Tromp en Wouter hielden lang stand tegen resp. Dolf, Wim en Philippe, maar in het verre eindspel moesten ze toch buigen. In de Champions League stond Edwin met nog enkele seconden op de klok bijna mat tegen Aernout, maar zoals alleen hij dat kan draaide hij de rollen om en gaf ineens mat in 2. In groep 2 eindigde het topduel Linda-Jaco uiteindelijk onbeslist, nadat beiden in deze thriller enkele kansen hadden gemist. Zeker 10 schakers hebben in deze spannende groep nog kans op de felbegeerde 4 tickets voor de MinorPromotieGroep.
Team 3 aan de leiding! (7 november)
Het derde team heeft middels een knappe overwinning in en tegen Sliedrecht de koppositie in klasse 1A gepakt. Grote winst werd geboekt aan de eerste twee borden waar Sliedrecht de sterkere spelers zou moeten hebben, althans op papier. Pim speelde echter op het topbord knap remise tegen Klop, Paul Tromp won op 2 van veteraan Hokken. Ook Sjon (bord 4), Alek (7) en Paul Dekker (8) wonnen, Philippe (3) scoorde het beslissende punt door met een falanx van 4 vrijpionnen zijn tegenstander van het bord te duwen. Dat de dissonanten Herman (5) en Winood (6) verloren zal de stemming van ongeslagen teamleider Paul Batenburg niet meer bedorven hebben.
"Minderheid vaak beste keuze" (3 november)
In tegenstelling tot Wim blijkt FM Oscar niet zo volgzaam in zijn keuze van de beste zet in de Supercup-partij. Hoewel bijna de helft van de stemmers de voorkeur geven aan 13...Txh2, kiest de champ toch voor de ontwikkelingszet 13...Ld7. Hij motiveert dit met de Cruijffiaanse uitspraak "Vaak is de minderheid de beste keuze". 
Arrian loopt weg in Superleague (3 november) 
Na de wedstrijden van het vierde en vijfde team is de stand in de weer ingrijpend gewijzigd. Alweer een nieuwe koploper, dit keer is de beurt aan Arrian. De ingehaalden kunnen zich troosten met de opmerking dat de stand er na het weekend, als de eerste drie teams weer een wedstrijd hebben gespeeld, weer heel anders kan uitzien.
Belangrijkste cijfermateriaal per 1/11 (1 november) 
Alle schakers houden van lijstjes, en ook van cijfertjes. De belangrijkste wijzigingen per 1 november van het voor schakers allerbelangrijkste lijstje zijn hier te vinden. De complete lijst met RSR-ers vind je hier.