RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
Wim verwacht geen kadootjes meer (30 november)
Inmiddels is het Wim duidelijk geworden dat hij met serieuze tegenstand te maken heeft van World. Een pionnetje werd simpel veroverd, maar de zwarte stukken beginnen een toenemende activiteit te ontwikkelen. De combinatiemogelijkheden zijn legio, dus welke kiest U? Ook al is de volgende dodenlijn 5 december, na dat gratis pionnetje hoeft Wim niet op nog meer kadootjes te rekenen in deze partij! Stem!  
Dodendans om degradatie in volle gang (29 november)
Traditiegetrouw is de strijd tegen degradatie bij RSR minstens even spannend als het spel om de knikkers. In 1A is Arnold is de spreekwoordelijke uitzondering op deze regel, hij werkte verder aan zijn recordpoging "langste serie nederlagen" door van Winood te verliezen. Jaco vond hernieuwde hoop op de mineurgroep door tegen Pieter, die naar verluid zeer vermoeid aan de partij begon, zijn eerste volle punt te halen. In 1B voegde Aernout zichzelf overtuigend toe aan het rijtje degradatiekandidaten door van Paul Tromp te verliezen. Maar liefst zes spelers staan in deze groep op 2 of 2½ punt! In groep 2 heeft Arno in zijn strafexpeditie (7½-8) gezelschap gekregen van niemand minder dan The Dob, die tegen Maarten "vergane glorie" van Doorn alweer zijn vierde achtereenvolgende overwinning scoorde. In de Coppa de Torre vlogen de laatste dames gezusterlijk uit het toernooi: Claudia tegen Bart Houtman in een "dubbelteller" en Linda tegen Terence. Leo beroofde jeugdtalent Rob Linssen op lafhartige wijze van een half punt; de vader van Rob overweegt de club een proces aan te doen wegens onrecht en bewust toegebrachte geestelijke schade.
Er is nog hoop voor het derde (25 november)
Na overleg met Djurre ben ik voor hem ingevallen als teamleider met als tegenstander Nico van der Wallen..... Djurre heeft het team omgegooid en gelukkig pakte dat goed uit, de overwinning met 41/2 is verdiend te noemen, alleen invaller Paul Tromp heeft verloren gestaan en dat ook gedaan, zeker als men een loper op h6 vergeet? en met wit lang wil rokeren....Paultje moest uiteindelijk Kd1 spelen en verloor een pion en de rest van de partij werd hij geprakt....
De opstelling :
1. Sjonnie    1/2 , hoe staat ie arnold ? Goed Sjon dus remise aanbod want onmiddelijk werd aangenomen.
2. Pim         0, goed gespeeld maar liet zich foppen in het eindspel
3. Winood   1, eindelijk een overtuigende winst partij en geen bange remise...
4. Herman   1, won in het middenspel een pion en schoof het bekwaam uit. 
5. Tromp     0
6. Paul Dekker 1/2 , stond minder maar tegenstander maakte een blunder in de aanval, de voorzitter kwam een stuk voor maar verkoos bij een 4-2 voorsprong een remise...
7. Alek        1 , het zelfde verhaal als Winood, zeer mooie aanvalspartij..
8. Arrian     1/2, kwam in een Paardeindspel terecht en liet zich niet wegdrukken....

We hebben als club 3 keer tegen HZP Schiedam geschaakt en 3 keer was de uitslag 4½-3½ waarvan wij 2 keer hebben gewonnen alleen het 5e heeft helaas van die gasten verloren.... (Arnold)
Wim: "dit is een complot" (24 november)
Alweer waren de Verenigde Wim-beaters 100% unaniem, en Wim vertrouwt het niet meer. World moet het maar als een compliment opvatten dat Wim denkt dat Fritz een grote steminbreng heeft. Blijkbaar onderschat hij de tijdvretende inzet en niet aflatende analyses die World in deze interessante partij steekt! Hoe dan ook, 11...Lg4 was volgens alle stemmers de beste. Wim reageert voorspelbaar door deze loper gelijk weer weg te schoppen: 12.f3. Wat wordt nu het ideale loperveld? stem!
Het eerste kan geen spelers missen: RSR1-Wageningen 4½-5½ (23 november)
Deze keer waren het Dolf en Pieter die hadden afgezegd, en de wedstrijd tegen Wageningen maakte pijnlijk duidelijk dat het spelen met invallers dit seizoen teveel vergt voor het toch al moeizaam opererende eerste. Beide invallers (Herbert en Victor) verloren, al kan de nederlaag niet geheel aan hen worden opgehangen. De rest speelde zeker niet slecht, Joost debuteerde zelfs uitstekend door de sterke Afek simpel op remise te houden, maar twee overwinningen (Rob en Wim) is gewoon te weinig om een wedstrijd te kunnen winnen. Het wordt tijd dat het nog altijd puntloze team 1 de koppen bij elkaar steekt en de komende wedstrijden (voor het eerst!) met de "vaste" spelers gaat spelen, anders zou het verblijf in de 1e klasse na twee jaar wel eens voorbij kunnen zijn. Het scoreverloop met tussen haakjes het bordnummer: Oscar (7) 0-1, Joost (2) ½-1½, Rob (3) 1½-1½, Peter (4) 2-2, Bart (10) 2½-2½, Wim (5) 3½-2½, Victor (9) 3½-3½, Kachun (6) 4-4, Herbert (8) 4-5, Djurre (1) 4½-5½.
Team twee speelt met vuur maar wint wel: RSR2-Haeghe 4½-3½ (23 november)
Opnieuw moest het tweede invallers afstaan aan het eerste, en niet de minste: Herbert en Victor gaven gehoor aan de noodkreet van Sjonnie. Omdat Jaco en Winood hen voor de wedstrijd tegen Haeghe Ooievaar moesten doen vergeten, en omdat de vorige wedstrijd nogal wat kritiek had opgeleverd van pers, publiek en spelers, had teamcaptain Arnold besloten om, in navolging van die andere Kleine Generaal, het team volledig om te gooien. Grappig was dat de tegenstander de boel ook tactisch had omgegooid zodat Aernout aan bord 1 (normaal bord 8) gewoon won. De punten moesten zowiezo van de topborden komen, de eerste vier (Aernout, Reinier, Spaan, Paul Batenburg) leverden evenzoveel punten. Het beslissende halfje kwam van Philip, terwijl Joop!, Jaco en Winood teleurstellend verloren. Met 4 punten uit 3 wedstrijden is de titel nog niet uit zicht!
Geen verrassingen in avondje Coppa  (23 november)
Ongeveer de helft van de eerste ronde van de Coppa de Torre werd afgewerkt, zonder verrassende uitslagen. Sjonnie was traditioneel de sigaar tegen Spaan, na verlenging en loting. Ook bij Alek-Paul Tromp was een snelschaakpartij noodzakelijk; laatstgenoemde trok aan het langste eind. Arno leed zijn eerste nederlaag op de club, in de bekerontmoeting met Victor. In groep 1 werd slechts één partij gespeeld: Joop! en Paul Dekker deden elkaar geen pijn. In groep 2 werd wel volop gevochten, met de marathonoverwinning van Jurriaan op Pim als opvallendste uitslag. 
Leo matchwinner in zenuwenwedstrijd (19 november)
Op een druilerige dinsdagavond speelde het vierde de belangrijke uitwedstrijd tegen het altijd lastige Nieuwerkerk 2. Binnen een half uur stonden we met 1-0 achter; Jurriaan (bord 2) gaf het gedesillusioneerd op nadat hij stukverlies in 1 over het hoofd zag. Pas na elven was deze domper omgezet in een voorsprong, door Harry (6, overbelasting leverde een stuk op, 1-1), Maarten (8, remise op advies van de teamleiders, 1½-1½) en Philippe (7, verzilverde het punt net binnen de tijd, 2½-1½). Het duurde tot diep in de 2e tijdcontrole voordat de overige partijen afgelopen waren. Arnold (3) ergerde zich aan zijn tegenstander die een potremise toreneindspel maar bleef doorspelen. Hij bood "voor de laatste keer" remise aan, zo liet hij weten. De irritaties grepen hem echter meer aan dan zijn opponent en binnen de kortste keren stond hij drie pionnen achter. Op de valreep werd echter Arnolds koning patgezet en gelukkig zag hij net op tijd dat hij een dolle toren had: 3-2. Paul Tromp (1) stond lange tijd een pion achter maar kon met een truukje een kwal winnen. De remisemarge werd echter niet overschreden: 3½-2½. De teamleiders hadden hun handen vol maar vulden elkaar perfect aan: De brandjes die Joop! her en der stichtte werden door Wim met rustgevende gebaren weer geblust. Het mocht Rob vd Lee (4) niet baten; ondanks dat hij een volle pion (terug)won omdat zijn tegenstander b3-b5 speelde en na weigering van Rob in arren moede maar b3-b4 speelde (met Pxb4 als droge reactie), werd hij vreselijk gemangeld tot het onvermijdelijke: 3½-3½. Zodoende rustte het lot van team 4 op de vermoeide schouders van Leo (5), die weliswaar een stuk voorstond, overgehouden aan een bijna-matcombinatie, maar nog slechts 1 te promoveren pionnentje overhad. Gelukkig gaf de kapotgespeelde tegenstander pardoes zijn enige stuk weg: 4½-3½. Het vierde is als enige RSR-team nog ongeslagen, handhaving is al zeker en men kan zich vrijuit richten op het kampioenschap!
Oscar eerste FideMeester van RSR?! (18 november)
De FIDE zadelde hem op met een gespleten persoonlijkheid, en omdat beide persoonlijkheden afzonderlijk niet genoeg partijen hadden gespeeld kwam Oscar niet op de FIDE-lijst voor. Jammer, want met uitstekende zomerresultaten zat een droomdebuut er dik in. Na een kort geding en wat ambtelijk heen en weer geschuif kwam Oscar in deze "partij" als winnaar uit de strijd: hij staat eindelijk op de lijst, met maar liefst 2321! De FM-titel is daarmee een formaliteit, de bijkomende administratieve kosten zullen ongetwijfeld door de penningmeester worden vergoed, zodat Oscar de geschiedenis in kan gaan als RSR's eerste meester ooit! 
Minstens drie favorieten liggen uit de Coppa (17 november)
De loting voor de eerste ronde van de Coppa de Torre verliep wederom uiterst spectaculair. Zo moet bekerhouder Djurre het opnemen tegen mede-uit-vorm-zijnde-talent Joost. Voormalig Coppa-kampioen Plas moet tegen Paul Batenburg, en Dolf moet aan de bak tegen Bart Gijswijt. Enkele andere pikante ontmoetingen zijn Arno-Victor, Spaan-Sjonnie en Harry-Wouter. De echte liefhebber kan ook nog genieten van Bart Houtman-Claudia, Arrjan-Wim, Kachun-Mary, Peter-Kenneth, Pieter-Herman, Jaco-Wijnand, Linda-Terence, Paul Tromp-Alek, John vd Berg-Arnold en Oscar-Leon. En dat allemaal op 1 avond, vrijdag 21 november! Komt dat zien!
Angst van Worldleiders blijkt ongegrond (16 november)
In Wim-World werd vrijwel unaniem de zet 10...d7-d5 gekozen. Volgens Worldleiders Herman en Oscar was dit de zet die de hele variant gewicht moest gaan geven. Echter, de afgelopen week nam de twijfel toe wegens de variant 11.Pxd5 Pxd5 12.Lf4!?, in eerdere nachtelijke analyses was deze zet totaal over het hoofd gezien. Wim zou geen clubkampioen zijn als hij het net weer anders speelt dan verwacht, want hij slaat op d5 met de pion: 11.exd5. Hernieuwde hoop voor World? stem!
Spanning neemt toe in interne (15 november)
De meesten zijn over de helft in de eerste cyclus, en de spanning betreffende plaatsing, promotie en degradatie begint te stijgen. In Groep 1A hebben de jeugdtalenten Djurre en Joost na verlies tegen respectievelijk Pieter en de niet te stuiten Dolf (6½-7!) inmiddels serieuze problemen. In de plaatsingsrace voor de Champions League kunnen zij zich geen misstap meer veroorloven. Waar in 1A de degradanten al bekend lijken (Arnold en Jaco), is 1B duidelijk de spannendste van de twee parallelgroepen. Op Paul Tromp na heeft iedereen nog kans op plaatsing! Alleen Rob en Herbert lijken hier, na winst op Aernout en Joop!, (vrijwel) zeker van hun zaak. Ook in Groep 2 is de spanning om te snijden. Arno zag zijn zegereeks eindelijk onderbroken worden, niemand minder dan Rob vd Lee wist hem zijn eerste halfje te ontfutselen. Wouter versloeg Ed in de Coppa-voorronde, die nu helemaal is afgewerkt. Edwin zag wegens zijn overvolle programma af van zijn voorronde-confrontatie met Paul Batenburg, en gaf Paul daarmee een vrije doortocht naar de volgende ronde.
Wim loopt weg (15 november)
De overwinning van Kenneth voor het vijfde heeft ervoor gezorgd dat  koploper Wim nog verder is weggelopen van zijn concurrentie. Verder valt op dat er inmiddels een grote kloof is ontstaan tussen het linker- en het rechterrijtje. 
Teamvader en -moeder falen  (13 november)
Helaas heeft Team 5 met het kleinst mogelijke verschil verloren van HZP Schiedam(4½ - 3½ ). De oorzaak van dit verlies zat hem in twee dingen: spelen op maaandag en het falen van de teamleiders Leo&Winood  (Dob aan bord 6 zegt genoeg). Het was een spannende wedstrijd waarbij de familie Veere maar liefst 1 ½ punt voor ons team binnen sleepte (Jouk vechtremise, Kenneth gewonnen eindspel) verder wonnen Oldenburg en Dob ook hun potje.
Maar dit dream-team hoeft zich geen zorgen te maken alles ligt nog open! (LvD) 
Moet ik nu bang worden? (9 november)
was de reactie van Wim op eerdere berichten op deze site, waar "wereldleiders" Oscar en Herman een verrassing aankondigden. Het antwoord op Wim's vraag moet worden afgewacht, duidelijk is dat World na twee min of meer gedwongen zetten weer eens echt moet nadenken. World kan alle hulp gebruiken in deze ingewikkelde stelling, dus stem!
Donkere dagen in de bondswedstrijden (8 november)
Na jaren van promoties, ongeslagen records en voorspoed in zowel de KNSB als de RSB lijkt nu voor RSR een duidelijk mindere periode te zijn aangebroken. Na de nederlagen vorige week van het eerste en het tweede werd het derde vrijdagavond afgestoft door Messemaker (1½-6½). Het is lang geleden dat er drie opeenvolgende nederlagen in de bond werden geleden door RSR-teams. Het enige goede voorbeeld gaf Paul Dekker, die wellicht geïnspireerd door zijn beslissende rol in de beker een dag eerder (zie onderstaand bericht), won van ex-RSB-voorzitter vd Broek. Winood remiseerde, de rest (Herman, Jaco, Paul Tromp, Pim, Alek, Arjan) verloor. Voordeeltje van al die nullen: weinig mutaties in de
CL-ers doen rustig aan in de interne (8 november)
Het was een rustig avondje interne, mede door de thuiswedstrijd die het derde speelde en de falende NS die enkele spelers thuishield. In de hoogste groepen 1A en 1B deed men het rustig aan met drie remises, waaronder de topper tussen Wim en Plas, en slechts twee beslissingen. In groep 2 werd wel ouderwets gestreden, daar viel geen enkele puntendeling te noteren. Ook werd er weer strijd geleverd in de Coppa: Peter versloeg Aernout in een "dubbelteller", d.w.z. de uitslag wordt wegens hun beider drukke programma ook voor de interne genoteerd. Oscar won van Joop!, Harry van Hans en Bart Gijswijt, die drie kwartier te laat kwam, versloeg met de vlag op vallen Maarten.
Gelukkige Voorzitter beslist bekerthriller  (8 november)
In een wedstrijd die bolstond van dramatiek, spanning en incidenten heeft het RSB-bekerteam van RSR ten koste van De Pionier de tweede ronde bereikt. Zowel de reguliere wedstrijd (Herman 1, Paul Dekker 0, Paul Tromp 1, Pim 0) als de verlenging (snelschaken: Herman 0, Paul Dekker 0, Paul Tromp 1, Pim 1) eindigden onbeslist. Volgens de nieuwe regels moet er dan een bord geloot worden, waarvan de uitslag in de reguliere wedstrijd dan niet (meer) meetelt. Het lot trok uitgerekend onze voorzitter, die dus maar liefst tweemaal verloren had. De wedstrijdleider concludeerde in eerste instantie ten onrechte dat hierdoor Pionier winnaar was, maar na telefonisch contact met RSR's huisadvocaat Arjan bleek dat de uitslag zonder Paul's partij dus 2-1 in het voordeel van RSR was geëindigd! Alleen een voorzitter kan middels twee nederlagen een wedstrijd in ons voordeel beslissen...
Stijgers en dalers op de ratinglijst (5 november)
Een aantal zomertoernooien, zoals bijvoorbeeld Dieren, Zeeland en de PK, is inmiddels verwerkt in de nieuwste ratinglijst van november. Voor sommigen had dit behoorlijke gevolgen, zo kreeg RSR's grootste stijger Kachun er maar liefst 65 punten bij en werd Oscar lid van de 2200-club, die verder bestaat uit Wim, Dolf en Plas. Minder goede berichten voor "sterkste" daler Claudia: de lessen van Dolf zijn hard nodig want van de zomer is ze ergens 56 punten kwijtgeraakt. Klik hier voor een overzicht van alle stijgers en dalers (met dank aan Arrjan)
Vrijdag de triomfantelijke comeback van... (4 november)
ons aller Sjonnie! Vandaag (dinsdag) wordt hij geacht het ziekenhuis op eigen kracht te verlaten. Het gaat hem goed en hij snakt naar een schaakpartijtje, zo liet hij de website telefonisch weten. Vanaf vrijdag zullen de remise-aanbiedingen dus weer door de zaal schallen, gelardeerd door de bekende lepeltje-koffiekopje-geluiden!
Gekkenhuis in (4 november)
Joost speelde niet mee voor het eerste, Joop! en Herbert niet voor het tweede, Harry niet voor het vierde. Voor de  moeten dan punten berekend worden voor ieders gekozen invaller per team. Dat was tot op heden niet gebeurd, zoals oplettende lezer Arnold opmerkte. Het corrigeren kost hem gelijk de koppositie, want wie bijvoorbeeld Herbert aan bord 1 had gezet kon lekker scoren met de invaller. Of all people Barnebee maakte dankzij zijn invallers de grootste sprong in het klassement.
Stilte voor de storm (3 november)
Wim en World werken momenteel wat min of meer gedwongen zetten af, maar dat is stilte voor de storm. Na het massaal met 12-0 gekozen 8...c5 antwoordde Wim zoals verwacht met 9.Dd3. Worlds volgende zet ligt ook voor de hand, maar voor de 10e zet ligt er een daverende verrassing voor Wim klaar, voorbereid door niemand minder dan Oscar en Hermanstem!
Het eerste nu al in moeilijkheden: 4½-5½ verlies (2 november)
De reis naar de verste uitwedstrijd van het seizoen verliep uitstekend. NS-er Herbert had alle treinen op tijd laten rijden zodat de bestemming Vianen zonder problemen werd bereikt. Ook de eerste uren van de wedstrijd was er nog geen vuiltje aan de lucht, binnen no-time nam RSR een 3-1 voorsprong. Rob (bord 3) moest als vervangend teamleider als eerste klaar zijn om de rest van het team te kunnen sturen en won dus snel: 1-0. Kachun (8) had met zijn betonschaak-opening (c6-d5-e6-f5) een ondoordringbare vesting gebouwd waar Osama trots op zou zijn: 1½-½. Dolf (2) had het remiseaanbod van zijn tegenstander even laten bezinken en toen hij na een kwartiertje de prima stellingen van met name Peter en Pieter zag, nam hij het aan: 2-1. Djurre (4) richtte een waar bloedbad aan; de gewelddadige partij kan helaas niet gepubliceerd worden want niet geschikt voor jeugdige kijkertjes: 3-1. Daarna maakte RSR zich schuldig aan een typische Nederlands Elftal-kwaal die vooral ongepast is tegen Duitsers: men dacht dat de winst slechts een kwestie van tijd zou zijn. In de naderende tijdnoodfase ging er van alles mis: Wim (1) verloor langzaam maar zeker van de enige echt goede speler van de tegenstander, Bart (9) probeerde nog wat in een slecht staand eindspel maar dat moest zijn koning bezuren, Oscar (6) stond wel een stuk voor maar kon onder tijdsdruk en enkele fraaie zetten van zijn tegenstander zijn koning niet meer afdoende beveiligen en ging pardoes mat. Plotseling stond het 3-4 en toen ook nog Pieter (5) zijn goede stelling vergooide en zelfs nog blij mocht zijn met remise (3½-4½) moesten we plotseling vechten voor een gelijkspel. Peter (7) stond al een paar uur gewonnen maar moest tegen zo'n nooit opgevende Duitser tot het uiterste gaan: 4½-4½. Toen Herbert (10) in een slecht staand eindspel te laat de torens afruilde was het drama onafwendbaar. Door het eindspel met ongelijke lopers remise te houden had Herbert de zieke Sjonnie middels een gelijkspel een mooi eerbetoon kunnen geven, maar drie pionnen minder bleek teveel: 4½-5½. Het eerste staat nu samen met DD troosteloos onderaan en de volgende wedstrijd tegen Wageningen mag nu al als cruciaal worden bestempeld.
Joop! laat team twee in de steek: 3½-4½ verlies (2 november)
Met Reinier wilde Joop! niet in één team zitten, want die had vorig jaar het eerste in de steek gelaten door een wedstrijd niet op te komen dagen. Zaterdag deed Joop! hetzelfde; hij versliep zich en kon alleen nog de speelzaal bellen om door te geven dat hij het niet meer zou redden. In arren moede stelde teamleider Arnold zichzelf maar op aan bord 5. Achteraf gezien had hij zich beter op kunnen offeren aan het eerste bord, want nu verloor hij zelf kansloos in een half uurtje, terwijl ook de topborden Spaan en Paul Batenburg een nul moesten noteren. Ook Aernout verloor, aan bord 8, Reinier speelde remise, en zo kwam een kostbare 3½-4½ nederlaag tegen concurrent(?) Voorschoten tot stand. Doekjes voor het bloeden scoorden Victor, Philip en invaller Edwin.
Het vierde aan kop na simpele zege (2 november)
Na de verrassende promotie van het vierde afgelopen seizoen vroegen sommigen zich af of de 2e klasse niet wat hoog gegrepen was. Volkomen ten onrechte, zo blijkt tot nu toe. Na de eenvoudige 6-2 zege op WSV 3 staat het vierde zelfs aan kop! Behalve de nederlaag van Maarten in 8(!) zetten, die grote gevolgen had voor de stand in de , liep het duel op rolletjes. De individuele uitslagen op bordvolgorde: Paul Tromp 1, Jurriaan 0, Arnold 1 (tegen oud-clubgenoot Marco de Bruijn), Rob vd Lee 1, Leo 1, Maarten 0, Philippe 1, Ed 1.
Nieuwe remisekoning staat op (2 november)
Nu Sjonnie tijdelijk geveld is worden zijn RSR-taken door diverse personen waargenomen. Die van onbetwiste remisekoning wordt nu openlijk betwist door Victor, die tegen Joost maar liefst zijn zesde remise in zeven partijen liet noteren. Jaco verliet de hatelijke nulstand door een remise tegen Djurre, die zijn Champions League kansen nog verder zag slinken. In 1B bereidde men zich massaal voor op een zware KNSB-zaterdag, waardoor hier geen enkele partij op het programma stond. Wim versloeg Paul Dekker voor de tweede maal in korte tijd, ditmaal voor de Coppa, in wederom de langste partij van de avond.
Nieuwsarchief: mei 2002 juni 2002 juli 2002 augustus 2002 september 2002 oktober 2002 november 2002 december 2002 januari 2003 februari 2003 maart 2003 april 2003 mei 2003 juni 2003 juli 2003 augustus 2003 september 2003 oktober 2003