RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

 

Twee matchpunten down the drain (31 oktober)
Vrijdag 30 oktober moest team 4 voor de tweede wedstrijd van het seizoen in RSB 1A thuis aantreden tegen Erasmus 2. Net als alle andere tegenstanders van team 4 heeft Erasmus 2 een enorm ELO-overwicht. Niettemin startte team 4 vol goede moed aan de wedstrijd. Gaandeweg de avond waren de ontwikkelingen op de diverse borden bepaald niet ongunstig te noemen. Mark (bord 6) speelde met wit een nette remise. Rick speelde uitstekend met wit aan bord 8, wist een stuk te winnen met een behoorlijke voorsprong in tijd. Een moment van onachtzaamheid ("ik zag opeens niets meer") kostte echter een dame en de partij <;-( Jeroen Landman (bord 5) had na wat hachelijke momenten op de damevleugel een iets betere stelling verkregen. Ook hier sloeg het noodlot echter toe; opeens kon hij niets meer doen aan een gewoven matweb. Rob van der Lee (bord 3) speelde betonschaak. Dat leverde uiteindelijk een halfje op. Vervolgens vergooide Arrian (bord 2) in tijdnood zijn stelling. In plaats van een rustige voortzetting te kiezen - waarbij de stelling goed houdbaar zou blijven - werd het een levensgevaarlijke, waarbij de gevaren van het oprukkende pionnetje waren onderschat. Zodoende een tussenstand van 1-4, terwijl dat ook heel anders geweest had kunnen zijn. Er gloorde echter nadrukkelijk een matchpunt aan de horizon. Daniëlle (bord 7) had een uitstekende partij gespeeld en ging het eindspel in met 2 pionnen in de plus. Dit wist ze uiteraard om te zetten in een punt. Sjonnie (bord 1) was weliswaar een half uur te laat aan het bord verschenen, maar hij hield prima stand. Een pionnetje voorsprong werd omgezet in een kwaliteit voorsprong, en het uiteindelijke eindspel zette hij heel knap naar zijn hand. Met een tussenstand van 3-4 was alle hoop gevestigd op Leo van Dongen aan bord 4. In de partij stond hij op meerdere momenten gewonnen, echter onder tijdsdruk kon hij niet doorzetten. Uiteindelijk moest hij in remise berusten, hetgeen een nipte nederlaag van 3½-4½ - met een zeer zure nasmaak - voor team 4 betekende. (Arrian)

Maandagavond clubavond! (27 oktober)
Dit zou menig RSR' er als een schrikbeeld in de oren klinken; niet meer door kunnen drinken na gedane schaakarbeid, omdat de volgende dag het werk alweer roept. Een RSR' er ontwaakt in het algemeen na de clubavond op zaterdag met een fikse kater met het bloed nog op het gelaat... Wiens bloed? Dat doet er niet toe! Messemaker 1847 heeft zijn clubavond op de maandag, zodoende vertrok het HSL team -nog enigszins lichtschuw- naar Gouda in het gezelschap van onze captain Richard Ammerlaan. Uitslag 1½ - 2½ voor RSR! Verdiend? Nee... Eigenlijk niet; Messemaker speelde een puike pot, waardoor een 2 - 2 gelijkspel gerechtvaardigd was... Het zit Messemaker dit jaar niet mee; waren ze vorig jaar nog kampioen, dit jaar is nog geen match gewonnen. Het scoreverloop: Allereerst speelde Angelo (bord 3) een goede partij tegen Chris Kraayeveld, waarin hij licht voordeel haalde, doch niet voldoende om de winst te boeken: ½-½. Ik (Mischa) speelde op bord 2 tegen een sterk acterende Wibo Bourguignon. Nadat ik suffend met e6 mijn eigen loper opsloot, wist ik dat het een lange avond zou worden met omslachtig migreren van allerlei stukken naar de koningsvleugel. Op zet 24 was alle venijn uit de stelling en werd de vrede getekend: 1 - 1. Op bord 1 leek de partij tussen Arnold en Eduard Panne lange tijd richting remise te bewegen. Vanaf zet vier werden dames en stukken in hoog tempo afgeruild. Desondanks zag het er rond zet 30 niet gunstig uit voor Arnold. Zijn tegenstander had 2 pionnen meer, weliswaar inclusief dubbelpion, maar het Nirvana leek binnen handbereik voor dhr. Dame. Was het de Stille Kracht die dhr. Dame deed besluiten de laatste stukken af te ruilen? Hoe het ook zij, nadat deze torens waren afgeruild kon Arnold ongehinderd naar het promotieveld oprukken met zijn c-pion.: 1 - 2. De laatste nog lopende partij was de confrontatie tussen Wikash en Ronald Bode aan bord 4. Ronald Bode is de topscorer van vorig seizoen, die daardoor eigenlijk is opgezadeld met een flinke elo-rating en dito last op zijn schouders,, De partij ontwikkelde zich tot een licht materieel voordeel voor Wikash en een actievere stelling, waarbij diverse winstkansen opdoemden. Probleem bij Wikash? De tijd!! Met nog acht minuten op de klok moest hij nog 16 zetten doen, tegen 22 minuten bij zijn tegenstander. Op dat moment won Arnold, hetgeen de last een stuk lichter maakte. Tot onze verbazing bood de dhr. Bode op dat moment remise aan, waardoor het matchpunt met 1½ - 2½ binnen was. Onze eindindruk blijft dat Messemaker een zeer sympathieke en gastvrije club is, die beter verdient, beter wat betreft resultaat, maar ook beter wat betreft de keuze van de speelavond... Wij danken Richard, onze uitstekende captain, die na de partijen voor iedereen ook nog een waardevolle analyse in petto had.... Op dit moment staat RSR HSL bovenaan!! Haal de medailles maar vast uit het vet...

RSR IVOREN TOREN gefeliciteerd!!!!!!!!! (24 oktober)
Wanneer de redactie slaapt zijn er gelukkig altijd trouwe leden die een mailtje sturen als er iets belangrijks aan de hand is. Van Paul Dekker ontvingen we het volgende: "Beste Webredactie, Vandaag is het dan toch echt waar : RSR IVOREN TOREN bestaat op de kop af NEGENTIG jaar!! Een gerede aanleiding om BESTUUR en ALLE LEDEN van harte te feliciteren met deze bereikte mijlpaal. Levensvatbaar als de club op dit moment is voorspel ik dat we met gemak het eeuwfeest in 2019 gaan vieren! En nu waag ik het erop met een glas wijn in de hand te proosten op een lang voortbestaan van ONS KLUPPIE !! HOERA HOERA HOERA.!! Dat deze mijlpaal verder reikt dan onze club, blijkt uit dat van overheidswege besloten is om speciaal voor deze gelegenheid vannacht om drie uur de tijd een uur terug te zetten om al feestend een uur extra stil te staan bij dit heugelijke feit.

De Coppa rijk aan verlengingen (24 oktober)
Gisteren vond de eerste bekerronde plaats: de Coppaaaahhh. Het werd een lange avond, want veel partijen werden niet in eerste instantie beslist. In een vluggertje moest dan de beslissing vallen. Harmen had bijvoorbeeld een tweede sessie nodig om de in crisis verkerende Spaan te verslaan. In de reguliere partij had Harmen een waarschijnlijk gewonnen eindspel bereikt, maar trapte bijna in een trucje en moest remise toestaan om niet te verliezen. In de verlenging verpletterde hij Spaan. In verlengingen gebeuren er doorgaans gekke dingen: Robin speelde goed tegen Arnold, maar raakte de draad kwijt. Arnold had al vele winstzetten gemist maar speelde door alsof er niets aan de hand was. Robin ging dus door zijn vlag en ligt eruit. Winifred had ook geen geluk. In de regulier partij tegen Carel had ze met grote moeite remise weten te houden. In het vluggertje won ze de dame voor toren en loper maar gaf meteen daarna de dame weer terug en gaf op.
Peter speelde een mooie vluggerpartij tegen Tim; hij stond gewonnen maar de tijd is onverbiddelijk: Tim gaat dus door. Waar weinig verlengd werd was de partij Paul Tromp tegen Kenneth, die na 10 minuten al afgelopen was. Omstanders riepen meteen: "remise, lafbekken, fraude, etc.", maar het was de zwartspeler die een stuk cadeau gaf. In de huishoudelijke viel er meer moois te beleven. In groep 3 had Peter-Alexander tegen Angelo een zeer gunstige stelling van dame tegen gepende toren en manke loper. Hij was net van grote achterstand teruggekomen en wist het niet af te maken. Remise was het resultaat. In de CL was de meest opmerkelijke uitslag het verlies van Wim tegen Philip. Ik heb de partij niet gevolgd maar Wim gaf toe dat het een terechte overwinning van Philip was. Zelden zijn schakers zo eerlijk dit toe te geven nadat ze zojuist verloren hebben! Opvallend was verder het vol uur achterstand van Cor in zijn partij tegen Michael. Michael had zich zeer goed voorbereid op de Draak en speelde nog zettenlang theorie terwijl Cor in de denktank zat. Uiteindelijk won toch het talent van de voorbereiding.

A.s. vrijdag Coppa (en competitie!) (21 oktober)
Aanstaande vrijdag is het de bedoeling dat zo veel mogelijk Coppa-partijen uit de eerste ronde worden gespeeld. Voor degenen waarvan de Coppa-tegenstander a.s. vrijdag verhinderd is én degenen die ofwel zijn vrijgeloot voor de eerste ronde ofwel helemaal niet aan de Coppa meedoen, is er gewoon competitie! Neem met je Coppa-tegenstander contact op om te bevestigen dat je a.s. vrijdag speelt (of - wanneer één of beide spelers verhinderd zijn - een andere vrijdag (maar wel zo spoedig mogelijk)). Hieronder wordt bijgehouden van welke partijen de datum zeker is (ook te zien op de Coppa-pagina).

Vrijdag 23 oktober:
Kenneth - Paul T.
Hans - Herbert
Tim - Peter
Rob van der Plas - Wil
Rick - Arend
Herman - Arrian
Arnold - Robin
Dik - Daniëlle
Winifred - Carel
Jeroen L. - Joost van Ruitenburg
Jan-Pieter - Oscar
Maarten - Leo K.
Nathanaël - Harmen
Martin - Floris

Vrijdag 30 oktober:
Jeroen H. - Wikash
Joram - Victor
Ed - Wijnand

Vrijdag 6 november:
John Spierings - Philip

Niet op 23 oktober (spreek onderling een datum af!):
Sander - Michael

Datum überhaupt nog onbekend (neem contact met elkaar op!):
Bart V. - Leon
Angelo - Bart H.

Geef aan je groepsleider én aan Arrian Rutten door of en wanneer je voor de Coppa speelt!

Pijnlijk (19 oktober)
Afgelopen vrijdag kreeg RSR 3 de Dordtenaren van De Willige Dame op bezoek. Leo D. was als eerste klaar en kon maar moeilijk geloven wat hem overkomen was. Hoe dan ook: 0-1. Maarten speelde remise in een stelling met een zwakke c-pion, en kon zodoende zijn krachten sparen voor het juichen bij de wedstrijd van zondag: Sparta – Feyenoord (2-1 zou daar de uitslag worden). Herman zag dat zijn dame in een ongunstige positie terecht was gekomen, maar na dameruil was dat probleem verholpen. Zijn tegenstander nam genoegen met een halfje, ondanks een betere pionnenstelling. Minder tevreden was Alek: in een toreneindspel met een pion meer stond hij na een aantal slagzetten ineens een pion achter. De tegenstander schoof het vervolgens binnen een paar zetten geroutineerd uit. Het derde keek nu tegen een 3-1 achterstand aan, maar toonde vervolgens zijn fenomenale veerkracht. Pim sloeg als witspeler in op b7 (wat eigenlijk niet mag), maar hij bereikte er uiteindelijk twee verbonden vrijpionnen mee, en dan mag het natuurlijk wel. Winood deed ergens in het middenspel een onverwachte zet en zijn tegenstander, die toch al niet veel tijd op de klok meer had, raakte daarop het spoor bijster en werd vakkundig van het bord geschoven. Dik bereikte een pionneneindspel met voor hem een vrije randpion, maar vanwege de gedekte vrijpion van zwart was het helaas niet te winnen. Remise dus. Bij een aldus gelijkgetrokken stand 3,5 – 3,5 hing de einduitslag van de wedstrijd nu af van Wil, maar die wist zijn acceptabele middenspelstelling uiteindelijk niet over de streep te trekken. In wederzijdse tijdnood sloeg hij de witte loper op g8, die inderdaad al de hele tijd de zwarte stelling vervelend in de rug had staan prikken. Tot zijn ontzetting zag hij dat wit na het antwoord h7xg8 alsnog een dame haalde en daarmee de partij en de wedstrijd besliste. Een excuus is misschien dat het gelijktijdig een stuk slaan en promoveren een best wel zeldzame zet is, al zal de enkele aanwezige probleemschaker er niet van onder de indruk zijn geweest want dan had het toch op zijn minst ook nog eens minorpromotie (en daarna geforceerd mat in 2) moeten zijn geweest. Al met al uiteindelijk een nipte nederlaag voor het derde dus: 3,5 - 4,5 (Victor).

De niet te voorspellen interne (18 oktober)
Het zoveelste bewijs dat ons competitiesysteem werkt, is de dit seizoen geïntroduceerde wekelijkse toto. Zelfs de meest doorgewinterde RSR-kenner weet zich geen raad met het voorspellen van uitslagen zoals van Michael-Arno (werd 1-0, vrijwel iedereen dacht 0-1) en Peter-JanPieter (0-1, de kenners dachten 1-0). Dat Joost Ruit zou gaan winnen van Spaan (dacht zelfs de zwartspeler!) en dat Jaco geen kans zou hebben tegen Mark, ja dat wist men dan nog wel unaniem in het juiste hokje te kruisen. Verder bakten alle anti-Nostradamussen er weinig van. Op één uitzondering na, die dan ook de volledige prijzenpot van 36 euri in zijn zak mag steken. Herman Keetbaas voorspelde maar liefst 8 van de 10 wedstrijden correct, met als meest dubieuze de nederlaag van RSR 3, waaraan hij zelf nota bene zijn steentje bijdroeg! Afijn, de Schakelaar is in ieder geval komend jaar weer verzekerd van leugens die gedrukt zullen staan. (Plas)

Pionier thuis, altijd lastig... RSR HSL gestegen naar 2e plaats (18 oktober)
Terwijl de meeste RSR' ers nog aanstalten moesten maken om van huis te vertrekken was onze tegenstander ruim op tijd gearriveerd. Alles was gelukkig netjes voorbereid door Leo van Dongen, die mij bombardeerde tot playing captain. Gezien onze status werd het tegelijkertijd spelende 3e naar het achterafkamertje boven verbannen en mocht het HSL team aantreden tegen De Pionier in de erezaal die alras volstroomde met een 40-tal supporters die om de tijd te doden zelf ook maar een partijtje begonnen. Qua resultaat mogen wij dik tevreden zijn: 2½-1½ omdat gedurende de partijen -op Hans- na de stellingen in het begin niet echt hoopvol waren. Sheila mistte tegen mij bij zet acht de beste voortzetting die haar bij nauwkeurig spel de dame en pion tegen T, L en 2p had opgeleverd. In plaats daarvan reageerde zij op een psyche die haar een loper, 3 pionnen, een kwaliteit en uiteindelijk de partij kostte. Bij Hans zag ik een groeiende stapel hout ontstaan, terwijl mijn beide buren Angelo en Wikash in stellingen waren verzeild die te denken gaven. Angelo kwam een stuk achter tegen 2 pionnen, waarna ik hem de opdracht gaf de heer Croonenberg waar mogelijk remise aan te bieden en op remise te spelen. Angelo verloor in het middenspel een 2e stuk, zodat het verhaal voorbij leek. Wikash werd met de zogenaamde Zwarte Leeuw geconfronteerd en mocht ter plekke uitvinden hoe deze opening te bestrijden. Volgens de heer den Heijer deed hij dat uitstekend, zodat geen van de ingebakken valletjes dichtklapten. Wel kreeg Wikash een stelling waarin weinig aanknopingspunten zaten voor wit. De zoektocht naar een oplossing kostte hem enorm veel tijd, zodat hij al vluggerend de tijdscontrole passeerde. Ondertussen had Hans zijn stelling dusdanig geconsolideerd, dat de winst voorhanden lag, de captain keek tevreden toe. Aan mijn bord waren alle leuke velden bezet door mijn torens en loper, waren toren en paard van Sheila de Jonge geïsoleerd en begonnen mijn a en b-pion aan hun promotietour toen de vlag bij mijn tegenstander viel: 1 - 0. Ondertussen ploegde Angelo ondanks het overwicht in materiaal bij zijn tegenstander voort met zijn pionnenoverwicht aan de damezijde. Dit bleek een louterende werking te hebben, omdat zijn tegenstander promotie vreesde. Het remise aanbod van de heer Croonenberg mocht dankbaar worden aanvaard: 1½ - ½. Pal daarop kwam de ontknoping bij Hans. De heer Potters zag zijn wanhoopsoffensief stranden en moest tot zijn afgrijzen bemerken dat toen de kruitdamp was opgetrokken de stukken van Hans pas echt goed stonden. Het einde vind ik een fragment waardig: L x pion met schaak, koning opzij, loper slaat pion met aftrekschaak en vervolgens valt de toren: 2½ - ½.. Ondertussen leek Wikash de partij redelijk te kunnen kantelen en kon na de tijdscontrole zelfs aan winst gaan denken via zijn doorgebroken centrumpion. De eerst 35 zetten hadden hem echter flink vermoeid, zodat in hernieuwde tijdnood een blackout hem uiteindelijk de toren en de partij kostte: Eindstand 2½ - 1½. Gedurende de partijen hadden wij gelukkig volop publiek; Robin heeft zelfs zijn partij maar snel opgegeven om vervolgens niet meer van onze zijde te wijken!! Voorzitter Joost zagen wij met een steeds groter wordende grijns langs onze borden schuiven, pas toen ik rond elven op zijn bord keek begreep ik de reden van deze grijns... Hoe ging het ondertussen in het achterafkamertje boven?? (Mischa) Nagekomen bericht: Anekdote: We waren al flink gevorderd in ons spel toen Arrian zijn opwachting bij mij maakte. "Wie is de arbiter?" vroeg hij... "Nou, niemand... gaat toch goed" repliceerde ik... "Er moet altijd een arbiter zijn" sprak hij gedicideerd. "Nou jou moeten, da' s ook zoiets.." leek mij de beste voortzetting. "Ik ben de arbiter" besliste hij. Vervolgens leidde hij op uitstekende en Arriaans pro-actieve wijze de match. Onderwijl wist hij ook zijn eigen partij nog te winnen. Onze dank dus aan Arrian de arbiterman.

Een avondje RSR aan de (volle) bak (17 oktober)
Omdat de totisten er weer eens niets van bakten (waarover later meer) beginnen we dit verslag met een hopelijk eenvoudiger quiz: welke uitspraken A:"Ik ga vanavond verliezen", B:"Ik had vanavond thuis moeten blijven", C:"Weer een verloren avond", D:"Ik begrijp niets van deze stelling", E:"Ik begrijp niets van deze stelling" horen bij welke spelers: 1:Jaco 2:Oscar 3:Peter 4:Plas 5:Spaan. Antwoorden onderaan dit stukje. Ondanks twee externe wedstrijden was de opkomst in de interne vrijdag weer uitstekend te noemen. De verstrenging van de 3x afmeldregel, inclusief pletsmoezen, wordt keurig nageleefd, waarvoor hulde! In de CL werden twee toppers gespeeld waarbij maar liefst 17 clubkampioenschappen het tegen elkaar opnamen. Plas en Oscar leken in een bloeddorstige bui, offers dreigden over en weer, maar toen buigen of barsten aangebroken leek werden er stukken geruild en de vrede getekend. Spaan mag hopen dat voorzitter Joost geen fragment opstuurt naar de redactie, de site zou een 18+ rating krijgen wegens overdadig sadistisch geweld. Met ½-4 moet de recordkampioen vol aan de bak om de CL nog te halen. Verder viel op dat Stefan Dolf simpel op remise hield, Michael weer geen remise speelde maar won van Mister Minor, en Tim als een citroen werd uitgeperst door ontketende nieuwe aanwinst Joram (5-5!). Een treetje lager slechts twee partijen: Jeroen versloeg Jeroen en Jaco gaf zijn afscheidstoernee nog minder glans, want kon niet op de been blijven tegen Mark. Het gekste schaak natuurlijk weer in groep 3: Bart V was voor de koffie klaar met Robin, Ed deed aan kindermishandeling tegen Peter Alexander en Arnold miste een onsterfelijk mooie winst (Txf6!!) tegen Lee die natuurlijk het toegeworpen halfje lachend accepteerde. Antwoorden quiz: a5, b3, c1, d2, e4. (Plas).

Een hoop toto-winnaars (13 oktober)
U had nog twee toto-uitslagen tegoed en er kunnen deze keer een hoop leden gefeliciteerd worden. In de toto van 2 oktober vielen klaarblijkelijk een hoop verrassingen aangezien je met 4! goed in de prijzenpot mocht graaien. Winifred presteerde het zelfs om geen enkel kruisje op de goede plek te krijgen! Normaal gesproken goed voor een dikke geldprijs; in dit geval slechts een cynisch lachje. De prijzenpot van 54 euro van 2 oktober wordt met 4 spelers gedeeld: eur. 13,50 mag worden ontvangen door Mischa, Leon, Cor en Plas! Ook de pot van afgelopen vrijdag is een gedeelde. Een bedrag van eur. 20,70 verdwijnt in de beurzen van Joost Ruit en good old Wijnand! Winnaars wederom gefeliciteerd en blijf meedoen!.

RSR - Capelle 4-0 (12 oktober)
Vrijdagavond moest er voor de RSB-beker aangetreden worden tegen het team van CSV. De eerste hindernis was om er te komen, vooral als Winood onze chauffeur is. Na het waar-blijf-je-nou-telefoontje konden we even voor 8-en vertrekken vanaf de Boog. We zijn Herman, ik (Alek) en de eerder genoemde Winood. Wil heeft zelf een rijbewijs en ging op eigen kracht. Groupie en oud Capelle-lid Richard was ter plekke. Gelukkig volgde er geen berisping voor ons te laat komen; wel een warm welkom van wedstrijdleider Bas, die meteen te kennen gaf dat CSV de underdog is. Dan is het altijd oppassen. Maar na een uur liet de stand op de borden zien dat we niets te vrezen hadden van dit volgens de CSV-site verzwakte bekerteam. Ik kwam met zwart lekker uit de opening; in de analyse bleek dat mijn tegenstander Jorg op vele manieren een complexe en in diverse varianten gunstige stelling voor wit op het bord had kunnen krijgen. Dat is achteraf! Tijdens de partij bleek een gepend paard op f3 en een binnenvallende dame vanaf c8 naar h3 fataal. In 16 zetten was het gebeurd. Met plezier keek ik vervolgend naar de andere borden. Herman had met twee paarden de stelling van zijn tegenstander in de greep: de dubbele octopus. De rest van zijn stukken stonden ook gericht op de aanval. De vraag was niet of hij zou winnen, maar hoe hij het het mooist kon afmaken: Hermans dame ging van a8 via a1 naar b1 en gaf tenslotte mat op h7. Winood leek ondertussen te ontsnappen uit een wat passieve stelling met zijn dame terug naar b8. Volgens eigen zeggen was dit de juiste plek om haar te lanceren. Winood won inderdaad even later. Al met al was het dus de-avond-van-de-lange-damezetten. Wils stelling was wat wispelteuriger dan de andere drie: hij stond gewonnen, verloren en weer gewonnen, deed vreemde zetten, maar Wil won uiteindelijk en de 4-0 was een feit. Het was nog vroeg, dus alle tijd om aan het thuisfront het goede nieuws persoonlijk te gaan vertellen. Het contrast met CSV kon niet groter zijn. Toen we rond 11 uur vertrokken waren de Capellenaren grotendeels uitgespeeld: de meeste schakers zaten al thuis, een enkeling hing aan de bar. Was dit de club die ooit Hoofdklasse speelde en waar vele sterke jeugdspelers tot wasdom zijn gekomen? Bij binnenkomst in het Nivonhuis stroomde een warme golf clubliefde ons tegemoet: de muziek op volle sterkte, minstens nog 40 schakers aanwezig. Er werd gedronken, gevluggerd en wij werden natuurlijk uitbundig gefeliciteerd. Tot slot een CSV-anekdote: bij vertrek kwam een winnende schaker lachend de speelzaal uit. Zijn tegenstander was niet zo blij en verweet hem te lang nadenken
!?

Statistieken en superstand weer actief (11 oktober)
Nu de reeksen weer lang genoeg beginnen te worden, zijn de statistieken en de superstand voor dit nieuwe seizoen bijgewerkt. Zoals gebruikelijk in deze cijfers alle reguliere partijen die bij of namens RSR Ivoren Toren worden gespeeld. Kijk zelf wie tot nu toe vooral aan het winnen of aan het verliezen is ... en alles daartussenin.

Zweet, offers, tijdnood (10 oktober)
Met maar liefst 36 schakers was het gisteren weer een volle bak in het Nivon. Dit ondanks de externe van team 5 en het RSB beker team. In groep 3 is het nog moeilijk te zeggen wie de kanshebbers zijn. Op dit moment staat Floris Zoutman strak bovenaan met 3 uit 3. Dit keer wist hij Wouter te verslaan. Arrian Rutten zit ook in de kopgroep na een degelijke overwinning tegen de altijd taaie Wijnand: zie het fragment van de week. Verder was er een indrukwekkend debuut van Daniëlle. Ze ging vol in de aanval met een kwaliteitsoffer tegen Robin en wist ondanks de taaie verdediging het punt binnen te slepen. Eveneens een offer bij de partij Hans tegen Arend. Arend had al een zeer mooie stelling opgebouwd toen Hans bedacht om maar eens te gaan offeren ...... de stukken konden de doos weer in. Verder was er nog een risico-wedstrijd tussen Mischa en Arnold. Hier was het zweten voor beide spelers. Ondanks het open spel werd na een lange strijd de vrede getekend. In groep 2 deden de Jeroens goede zaken door Jaco en Rick te verslaan en kreeg Leo na een lange strijd tegen Mark een verdiende nul aan ze broek. De mooiste partij uit deze groep werd gespeeld tussen Winifred en Pim. Hierbij ging het hard tegen hard, waarbij Winifred net na de tijdscontrole de fout in ging door een stuk cadeau te doen... een zuur einde voor zo'n mooie pot. Eeen citaat van onze schrijver Pim over deze partij: “ver boven ons niveau”. Oordeel zelf en speel het na: binnenkort in het fragentenarchief. In Champioins leage won Rob v.d. Plas de klassieker tegen Dolf. Na een verschrikkelijke blunder van Dolf in de opening was er geen ontkomen meer aan: een lange lijdensweg naar een nul. Joost Rosmalen deed goede zaken door Cor op remise te houden. Weer een degelijk stukje werk van de Ros! Arno en Paul Tromp gingen ook voor remise, hoewel het er na een “geofferd” of “weggeven” stuk van Paul benauwd uit zag. Verder was het moeilijke avond voor Tim tegen Wim met als resultaat een nul voor Tim en vond Oscar het maar een saaie pot tegen Stefan: hij stond echter wel een fragmentje af voor de archieven. Uiteindelijk werd in de tijdsnoodfase een foutje van Stefan afgestraft met een nul. Als laatste waren de jonge honden Joram en Jan-Pieter bezig: ook hier tijdnood. In deze fase wist Joram Jan-Pieter te kraken, maar makkelijk ging dat niet. Of er wel of niet zetherhaling in het spel was zullen we wegens het ontbreken van de notatie niet meer te weten komen. Tot slot werd er een “Hoppa de Coppa” vooruit gespeeld tussen Jos van der Kaap en Rob vd Lee. De heren waren lang bezig waarbij Jos het eindspel knap wist af te maken.

Vijfde verliest (dik) (10 oktober)
Hoe zouden de kampioenen van het vijfde team zich houden in de tweede klasse? In de eerste ronde kregen ze meteen te maken met een ex-eerste klasser: Krimpen a/d IJssel 3. Arrian opende de thuiswedstrijd met een donderspeech vanaf de middenstip en maakte dat hij weg kwam. Voor één speler van het vorig seizoen was de druk te groot gebleken en deze zal dit seizoen nog slechts assisteren met het opzetten van de borden en met het schrijven van stukjes zoals dit. Maar de rest ging zonder faalangst fris uit de startblokken. De jongelingen Wikash (bord 7) en Peter Alexander (4) overspeelden hun opponent in de opening, maar moeten nog leren om dit niet weg te geven tegen ervaren tegenstanders. P.A. ruilde de dames waarna zijn offensieve stelling een gatenkaas bleek waar de geschrokken Jason Zondag dankbaar gebruik van maakte. Wikash moet als eerste geld in de boete-pot doen wegens het niet nakomen van een afspraak. Ook broer en TL Winood krijgt een disciplinaire boete, omdat hij koos voor een onbenullig beker-wedstrijdje. Het verassingseffect van de x-pion van Léon (8) werkte totaal niet in deze wedstrijd. Langzaam ging het van kwaad tot erger. Bij Wild-West Ed (3) ging het snél van kwaad tot erger. Volgens eigen zeggen ging hij op de tiende zet in de fout. Het zal wel. Schrijver dezes heeft eigenlijk overal wel verstand van, behalve van dit gespeelde gambiet. Daarom kan hij ook niets zinnigs schrijven over de partij van John (2). Maar deze invaller heeft in ieder geval gevochten als een leeuw. Wie ook kan vechten is Martin (5). Met zwart kreeg hij groot voordeel tegen een sterke routinier die daarop remise aanbood. Martin verzweeg dit echter voor de TLs (en dat is dus wéér een boete) en bleef veel te lang doorspelen op winst. Voor alle duidelijkheid: uit de tot dusver besproken partijen haalde het overmoedige vijfde team dus geen enkel bordpunt! Diverse hoge heren hadden inmiddels via de trappen de zaal demonstratief voortijdig verlaten. Liep het debuut in RSB-klasse 2C dan uit op een totaal fiasco? Gelukkig niet. Toen mooi-weer coach Leo op kwam draven voor de nabeschouwing had Terence (6) intussen schitterend gewonnen. In het nauw gedreven vond zijn tegenstander een fraai tussen-zetje wat door een nauwkeurig spelende Terence beantwoord werd met een nog fraaier tussen-tussen-zetje. Als laatste was sterspeler Carel (1) nog bezig. Zijn geliefde zwarte opening was gunstig verlopen en tegenstander Michel van Cappellen besloot remise aan te bieden. Carel ging wél overleggen met de technische staf, maar kreeg als antwoord dat hij zelf mocht beslissen. De achterbakse teamleiding probeerde zodoende alle verantwoordelijkheid bij de spelers neer te leggen, maar kreeg op die manier natuurlijk wel zijn zin. Carel is namelijk veel te ambitieus om in remise te berusten. Toen een doorgebroken pion op promoveren stond, vond zijn tegenstander het wel genoeg. De 6–2 nederlaag is een beetje geflatteerd en zal te maken hebben met wat aanpassingsproblemen. Aan de TLs en aan hun opstelling lag het in ieder geval niet, alle witte zakdoekjes ten spijt.

De Coppa gaat weer van start (9 oktober)
Wedstrijdleider intern Wim Koster heeft de loting verricht voor de Coppa. Deze is te vinden op de Coppa-pagina. Hier springen twee partijen uit: Ed van Doorn - Wijnand Dobbinga en Nathanaël Spaan - Harmen van de Werken. Het is de bedoeling dat de meeste partijen op vrijdag 23 oktober gespeeld gaan worden. Kunnen spelers dan niet, dan zullen ze in onderling overleg zo spoedig mogelijk een vrijdag moeten afspreken (en dit doorgeven aan de groepsleiders!).

Mooie partijen (3 oktober)
Er zijn vrijdagavonden dat je met pijn en moeite iemand kan overtuigen een fragment af te staan voor de site, soms omdat een van de spelers het niet wil, maar vaker omdat de overwinning in de analyse toch niet zo geweldig was als gedacht. Gisteren was het niet zo'n avond. De een na de ander prachtpartij viel te bewonderen: volop spanning en fragmenten die de moeite waard zijn om na te spelen. Allereerst Dik (groep 2) die Wil alle hoeken van het bord liet zien. De zwarte Franse aanpak van Wil rammelde aan alle kanten: het was niet 1 foutje van zwart, maar een hele reeks... Dik profiteerde optimaal, het was een lust voor het oog. De winnaar vond de partij echter te dramatisch voor de verliezer om als fragment op te nemen. Bij de bar speelde Jan-Pieter met wit tegen Stefan. Wat hier op het bord gebeurde is niet te beschrijven. Na 6 tamme zetten was elke zet voor de ander een volledige verrassing: stukken stonden in en bleven instaan, het was niet te zien wie beter stond, overal loerden dreigingen en wat deed die witte pion daar op h7? De analyses waren zo mogelijk nog wilder. Stefan, de uiteindelijke winnaar, verklaarde na afloop wel degelijk alles gezien te hebben, maar dit beschouwen we maar als overwinnaarsbravoure. Het bier stroomde toen al rijkelijk. Het was de bedoeling deze partij als fragment op te nemen, maar de overgeschreven notatie was zo warrig, de zetten zagen er zo onlogisch uit, dat reconstructie niet mogelijk is gebleken. Wat wel lukte was Wims aanval op de witte stelling van Leo Kranenburg. Wim was zo trots op een dergelijke overwinning, deze keer geen eindspelletje met een pion meer, dat de slotcombinatie als fragment is te bewonderen. Echter, Wims bewering dat nog nimmer van hem een fragment is opgenomen is een leugentje! Zoek het archief maar door. Een partij die zeker in eregalerij opgenomen had kunnen worden was het duel tussen Bart en Winifred. Bart aanval duurde lang, maar was uiteindelijk dodelijk. Op een goed moment stonden al Winifreds stukken weer op de onderste rij. De analyses na afloop gingen vooral over de vraag of eerder echt mat niet mogelijk was: Dh5 bijvoorbeeld. Enige smet op de partij was dat Bart op zet 12 of zo, na de witzetten als Pf3g1 en Kg1h2 een remiseaanbod deed. Gelukkig werd dit naar de prullenbak verwezen. Bart gaat in groep 2 nu nog strakker aan de leiding met 4 uit 4. In groep 3 was dé partij die tussen Wikash en Angelo. Het slot was ook een fragment-van-de-week-waardig en betekende voor Angelo de langverwachte eerste overwinning in een jaar. Tot slot moet de partij tussen Richard en Cor wat aandacht krijgen. Richard hield het remise, al een prestatie op zichzelf. In de analyse bleek zwart kansen gemist te hebben door het niet consequent doorschuiven van de a-pion. Wit had hier en daar r ook beter kunnen spelen. De finesses hiervan ontgingen de meeste aanwezigen gisterenavond laat; met name door de oorverdovende muziek
.

Een kleine nederlaag voor team 4 (3 oktober)
Voor de derde keer in de historie mag team 4 het proberen in de eerste klasse van de Rotterdamse Schaakbond. De twee vorige keren waren geen onverdeeld succes. In die twee eerdere seizoenen werd in totaal één matchpunt bij elkaar gesprokkeld. Het kampioensteam van vorig jaar verloor wat spelers aan de hogere teams, waardoor een aantal nieuwe namen het team opvrolijken. Vrijdag 2 oktober moest op Zuid (Daniëlle: "vergeet jullie paspoort niet!") worden aangetreden tegen Charlois Europoort 4. Dit team was vorig jaar ook kampioen geworden, echter is op papier toch wel behoorlijk sterker. Wie verwacht nou een naam als Carel Vredenborg in dit team? Teamleider Pim had de notoire remiseschuivers John en Arrian op respectievelijk bord 1 en 2 geplaatst, en op borden 3 en 4 de oudgedienden Rob van der Lee en Leo van Dongen. Deze vier moesten ervoor zorgen dat ze niet verloren. Dan moesten de andere teamleden voor de overwinning zorgen. Als eerste slaagde Leo in zijn opdracht. Aan bord 4 dwong hij na een rare opening (Leo met zwart een actieve dame en de rest op de zevende en achtste rij, de tegenstander onder opoffering van een paar pionnen een zeer actieve stelling) zetherhaling af (½-½). Vervolgens hield John zich niet aan zijn opdracht. Na een mooie combinatie won hij! (1½-½). Helaas pakten zich toen toch wel donkere wolken boven team 4 samen. De laatste drie borden stonden uitermate slecht. De eerste die kon opgeven, was Rick met zwart aan bord 8. Zijn tegenstander, invaller Herman van Malde, offerde op h7 een loper, waarna Rick het zes zetten later kon opgeven (1½-1½). Niet veel later kon ook Mark met zwart aan bord 6 tegen good-old Piet Verheij het niet drooghouden; iets te veel lichte stukken op dezelfde lijn werd hem fataal (1½-2½). Stratego-kampioen Erik van den Berg verbeterde zijn stelling tegen onze Rob van der Lee aan bord 3 steeds meer, met medeneming van wat pionnetjes. Voor Rob restte niets anders dan opgave (1½-3½). Arrian met zwart aan bord 2 had het zwaar na een offer van zijn tegenstander op h6. Hij leek hetzelfde lot te ondergaan als Rick, maar wist wonderbaarlijk een uitweg te vinden. Toen tegenstander André Coenen de dames niet ruilde, nam Arrian zowaar het roer over en gaf zijn tegenstander nog voor de tijdcontrole op toen hij een tweede stuk ging verliezen (2½-3½). Aan bord 7 was Daniëlle met wit tegen invaller John van de Laar echter steeds slechter komen te staan, hetgeen eerst een pion kostte, waarna een mataanval het lot van Daniëlle en het team bezegelde (2½-4½). Jeroen Landman wist aan bord 5 tot slot remise te houden tegen de sterke Sascha Ottenhof, in een naar eigen zeggen "gelukkig een redelijk normale partij". Helaas dus een kleine 3-5 nederlaag voor het vierde. (Arrian)

      Charlois Europoort 4   1895 - RSR Ivoren Toren 4  1698 5 - 3
   1. Carel Vredenborg       1973 - John Ruitenberg     1833 0 - 1
   2. André Coenen           1963 - Arrian Rutten       1697 0 - 1
   3. Erik van den Berg      2033 - Rob van der Lee     1804 1 - 0
   4. Viktor van de Wetering 1898 - Leo van Dongen      1809 ½ - ½
   5. Sascha Ottenhof        1871 - Jeroen Landman      1697 ½ - ½
   6. Piet Verheij           1819 - Mark Beijen         1544 1 - 0
   7. John van de Laar       1785 - Daniëlle Talmon     1684 1 - 0
   8. Herman van Malde       1814 - Rick van der Eijk   1519 1 - 0

HSL RSR 6 (2 oktober)
Behalve het boegbeeld van de club RSR 1 hebben we natuurlijk de trots van de verening, namelijk RSR 6. Deze heren namen gisteren de aftrap tegen onze buurman Onésimus. Bij aankomst in zaal leek het wel of de straat Turks Carnaval aan het vieren was. Het dreunde lekker de zaal in maar gelukkig wist Onésimus dit leed te verzachten door lekkere hapjes kaas en varkensvlees te serveren. Met klein Istanboel op de achtergrond begon RSR de wedstrijd als een sneltrein, in nog geen tien minuten wist Mischa zijn tegenstander in de opening weg te spelen en hield dit vast 0-1. Op de andere borden ging het ook lekker. Alleen Angelo had het moeilijk tegen erelid en schaakveteraan de heer Westermann. Adriaans aanval aan bord 1 was niet doorgeslagen maar had groot ruimte voordeel opgeleverd en niet veel later stonden we op een 0-2 voorsprong. Helaas wist Angelo de aanval van Westermann niet te meer te pareren 1-2. Hierdoor was Robin als laatste nog bezig in een veelbelovende stelling, maar o zo ingewikkeld. Zo zag invalcaptain Leo overal mooie matjes.....helaas deze bleken niet te kloppen. Net iets na tienen toen super RSR support Dik binnenkwam ging Robin voor een winnend offer en stond de 1-3 op de borden. Volgende halte is De Pionier.

Arno legt beslag op hoogste pot ooit (2 oktober)
De totopot van 25 september gaat dit maal, wederom in zijn geheel, naar Arno Beljaars. Hij was de enige van de 28 deelnemers die 8 van de 9 uitslagen correct voorspelde. Hierna volgde een flinke groep met 7 goed. Hierin had Leo alleen wat meer vertrouwen in RSR 1 moeten hebben om samen met Arno te mogen graaien in grootste pot tot nu toe: 52,20!!!! Gefeliciteerd Arno en anderen veel geluk bij een nieuwe ronde!

Geen Rotterdamse bluf (2 oktober)
Een leuk verslag van de tegenstander van ons eerste: De Pion Roosendaal: klik voor verslag, hier duidelijk geen Rotterdamse bluf.

RSR doet waar het goed in is (1 oktober)
Afgelopen zaterdag was het weer zo ver. Team 1 speelde thuis tegen de Pion Roosendaal. De vraag was of deze surrogaat Belgen een blik echte Belgen open zouden trekken als vorig jaar in de seizoensopener tegen Voerendaal het geval was met Duitsers. Afin Duitsers en/of Belgen daargelaten in Roosendaal zijn geen goede schakers te vinden blijkbaar. De voorzitter is naast getrouwd ook nog slavendrijver, aangezien zijn vrouw Anna met grote tassen moest lopen en Joost doodleuk achter zijn bord plaatsnam. Verder te laat was Spaan en Wim kwam ook aan de late kant. Foei! Als om 13:00 met de oorverdovende stemverheffing van Arrian Rutten het seizoen word geopend zit er voor de TL weinig anders op dan de krant te halen en langs de chinees te gaan. Dan we wedstrijd. Dolf zag eruit alsof er een tank over hem heen gereden was en stond naar eigen zeggen al snel slecht. Gelukkig dat hij na een uur wel wakker begon te worden want dolf scoorde uiteindelijk het beslissende punt. Harmen (10) pakte het eerste halfje Wim (7) won heel snel na een mislukte aanval van zijn tegenstander. Rob (6) kon zijn vierpionnenaanval weer eens testen. De aanval sloeg door en Rob wikkelde snel af naar een stuk meer. Oscar (2) had een pionnetje meer maar ook een zwakte meer. Als het pionnetje teruggeven werd was remise onafwendbaar en zo geschiedde. Na de gebruikelijke vraag van Ros (3) na 2 uur: "het is zetherhaling. Mag ik remise maken?" ging zijn tegenstander het uiteindelijk uit de weg en Joost kon langzaam zijn stelling verbeteren. Ondertussen was er bij Spaan (5) geen vuiltje aan de lucht en kon ook hij het volle punt pakken. Daarvoor was Ruit (1) al onder de druk van de tijd bezweken en verloor. Ome Fritz mag uitzoeken of Joost een dodelijke combo had. Ondertussen had Dolf zijn stelling ietwat verbeterd, stond Ries ook goed en had Ros uiteindelijk toch nog een halfje gepakt. Al is Joost altijd op remise uit (Nee, winnen doet geen pijn Joost...) "de Ros" kun je zeker op een boodschap sturen op bord 3. Uiteindelijk wist Dolf nog te winnen en Ries (9) ook die een lekker potje speelde en zijn vrijpion verzilverde. En Herbert dan? hoor ik de aandachtige lezer zeggen. Herbert heeft 6 uur gestreden voor remise stond optisch goed maar bleek achteraf toch niet zo te zijn. Het kan verkeren in de schaakwereld. Mooi was te zien dat we inc. Harmen (die nog moet bewijzen of hij team 1 waardig is) Toch weer een leuk team hebben die de TL's voor de controle altijd hoofdpijn bezorgt, maar erna vreugde. Dit is een overgangsseizoen waarin we gewoon lekker moeten schaken. De profetische woorden van de TL dat RSR volgend jaar promoveert naar de meesterklasse zullen volgend jaar pas gaan wegen en de druk opvoeren. Voorlopig is de TL nog het kind in de speelgoedwinkel die RSR 1 heet. Toeschouwers: Mischa, Dik, Leo, en een ieder die ik vergeten ben. Geel: Joost (die zijn vrouw alle zware spullen liet sjouwen), Spaan (te laat)