RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

 

 

Brekend Oud Nieuws (29 oktober)

Anand Wereldkampioen is natuurlijk oud nieuws (zie RSR 20 oktober) voor de ikstondgewonnen lezers en ook de uitslag wisten we al voor de match begon. Maar voor het laatste nieuws op mentaal vlak zie http://ikstondgewonnen.blogspot.com/.

Strijd in de Champions League (27 oktober)

Dat er volop gestreden wordt in Champions League is elke week wel duidelijk. Maar dat sommige mensen kunnen overdrijven bleek wel uit de wedstrijd tussen Joost van Rosmalen en Spaan. Na twee stukoffers waren de heren rond 12 uur in het eindspel beland. Hierin had Spaan één loper en één pion tegen twee pionen en bood remise aan wat Joost weigerde. Wat later stond er alleen nog één loper van Spaan en één pion voor Joost. Dit keer bood Joost remise aan met nog 12 seconden op de klok. Spaan weigerde en speelde verder. Joost claimt remise met nog 2 seconden. Wedstrijdleider Wim laat doorspelen en Spaan laat ze klok lopen zodat hij ook nog twee seconden heeft...... er volgen nog een tiental zetten, vlag Spaan........en daar ging de nachtrust van Arrian Rutten.
Mooi spel en een zware strijd was er te zien op de borden tussen Arno - Paul Batenburg en Leo - Milton. Zowel Leo als Arno gingen uiteindelijk in de fout en konden opgeven. Ook bij Michael Fung ging het fout: hij won van Leon, terwijl het toch makkelijk remise was te houden. Gelukkig hebben we nog Rob vd Plas die remise speelde tegen Peter en is hierdoor nog volop in strjd voor de Fung RemiseCup. Een remise werd getekend tussen de twee groten der RSR Wim en Oscar, hier ging de strijd om de witte velden.
De strijd in groep 3 is ongekend spannend. Niemand is zeker. Dit keer ging de ongeslagen status van Jeroen Landman aan diggelen door man in vorm Martin. Beiden zijn nog op promotiekoers, maar ja: niks zeker in groep 3........Ook Wouter en Jurriaan zit weer op de goede koers door een punt te pakken tegen Arnold en Carel. Ging Ed weer eens op Wild&West&Ed toer tegen Rob Linssen maar de scalp was voor Rob. Adriaan had een scherpe pot tegen Peter Alexander, kansen voor beiden maar het punt ging uiteindelijk naar Adriaan. Tenslotte bouwden Robin en Wiskash een degelijke stelling op en ja een remise werd de logische uitslag. De eerste partij voor de Coppa is ook al weer gespeeld. De “eer” was voor Leo van Dongen en Rob vd Lee. Een wilde partij met een fout stukoffer van Leo (jawel daar is die weer ) en een messcherpe counter van Rob (zie fragment) en dus Rob door naar de volgende ronde. Vrijdag zal er weer verder gestreden worden om de Coppa! Tot slot, na een nacht vol gerechtelijke analyses op het hoogste niveau heeft het bestuur bij monde van Arrian besloten de partij Joost van Rosmalen - Nathanaël Spaan remise te verklaren.

Coach faalt (25 oktober)

De avond waarop RSR 3 thuis mocht aantreden tegen SO-Rotterdam 3 begon goed. Markus jr (4) kreeg in een complexe stelling remise aangeboden en mocht dit gezien de stand op de overige borden aannemen (½-½). Kort daarna won Bart (6) van Markus sr (1½-½). Even later begon het mis te lopen: Herman (5) mocht van de teamleider een remisebod van Martin Noordijk afslaan (1½-1½). Wil (1) had het al lang moeilijk tegen Gerard Kool en hield het in tijdnood niet meer (1½-2½). Edwin (2) kwam niet eens in tijdnood en won een sterk gespeelde partij (2½-2½), even later nam Alek (3) remise in een spannende partij die al de hele avond ongeveer gelijk oogde (3-3). Toen was het aan de twee invallers. Vincent (7) speelde een sterke partij, zette zijn tegenstander klem, won een kwal en speelde het koelbloedig uit (4-3). Sander (8) speelde een keurige partij tot zijn tegenstander in tijdnood kwam. Met steeds meer publiek om hem heen miste hij de kans om de held van de avond te worden en verloor (4-4). Quotes van de avond:
- Aernout (toen hem gevraagd werd of hij voor Bart of zijn vader was) "Voor Gerrit natuurlijk, alleen jammer dat hij helemaal geveegd wordt".
- Vincent (over 2 minuten denken met 4 minuten op de klok in straal gewonnen stelling) "Dat was om het publiek wat spanning te bieden"
Prutser van de avond:
Teamleider Paul Tromp: Herman remise laten weigeren tegen Martin Noordijk koste achteraf een vol matchpunt. Aernout de remise aan laten nemen in een scherpe stelling was ook twijfelachtig.
Gele kaarten:
- Theo Hoogesteger voor het indrukken van de klok terwijl Vincent een drankje voor hem aan het halen was.
- Theo Hoogesteger (2e geel, dus rood) wegens het gore lef hebben om te klagen dat hij het verkeerde zakje thee had gekregen na de eerste gele kaar!!
- Theo Hoogesteger (3e geel, dus diep paars) wegens doorspelen met een volle dame achter terwijl zijn tegenstander nog een volle minuut op de klok heeft.
- Paul Tromp wegens het onterecht vervangen van een omgekeerde toren voor een tweede dame bij Vincent.
- Theo Hoogesteger (4e geel, kan dat wel?) wegens doorspelen met 2 dames minder terwijl zijn tegenstander nog zeker 45 seconde heeft.

Voorronde Coppa geloot (23 oktober)

Gisteren is in huize Koster de loting verricht voor de voorronde Coppa de Torra. Omdat er 46 spelers meedoen, zijn er 14 partijen geloot om in de 1e ronde 32 deelnemers over te houden. Hieronder zijn enkele pikante duels, zoals Peter - Rob vd Plas en Spaan - Tim. Voor de volledige lijst zie de Coppa. Neem voor het spelen van je partij zelf contact op met je tegenstander en meld je af voor de interne. In principe zijn er 3 data om je partij te spelen: 31 oktober, 7 november of 14 november. Veel succes!

Schaken in het Donker (22 oktober)

Vanaf heden is de website een rubriek rijker! Dik van der Pluijm presenteert vandaag aflevering 2 van Schaken in het Donker. Door hier te klikken (of links op het icoontje onder "ik stond gewonnen" en "De Rode Loper") kun je de laatste aflevering en alle voorgaande bekijken. Schaken in het donker heeft makkelijke regels: vind de oplossing van een schaakprobleem zonder stukken op een bord te zetten. Valsspelen is simpel maar niet leuk. Dik van der Pluijm heeft de redactie toegezegd regelmatig (om de 3 of 4 weken ) een aflevering te leveren. Dank hiervoor natuurlijk en veel plezier bij het oplossen.

Brekend Nieuws (20 oktober)

Anand Wereldkampioen! Zie http://ikstondgewonnen.blogspot.com/

Schakelaar nekt voorzitter (18 oktober)

Het topduel Joost - Joost was gisteren snel afgelopen. Joost - voorbereiding is alles - van Rosmalen won overtuigend met wit vanuit de opening van Joost van Ruitenburg. Nader onderzoek van onze topverslaggever Leo bracht de details. Wat bleek, Ros had de laatste Schakelaar erg goed gelezen. In het stuk van Oscar over zijn kampioenschap van vorig seizoen staat een analyse van Oscars partij tegen de voorzitter (p 45/56). De huisvlijt van Joost Ros bracht een nieuw openingslek aan het licht. Kortom, de Schakelaar heeft onze voorzitter genekt! De redactie was natuurlijk benieuwd naar het exacte wedstrijdverloop, maar Joost Ros gaf geen commenaar of partijfragment af. Ik wil niet in dezelfde val trappen, zal hij gedacht hebben. Toch feliciteren wij hem met de overwinning! Veel ander heet nieuws op het hoogste niveau was er niet. Dolf en Wim, tot gisteren nog beiden op 100%, deelden de punten na een langdurige strijd in de barruimte. Richard veegde Sjoerd. Zijn commentaar: "ik speelde toch maar geen draak, want ik wilde agressief spelen?!" En Paul Tromp pakte een belangrijk punt tegen Philip. Op niveau 2 was vooral de partij Leo - Wil interessant. Leo leek langer tijd iets overwicht te hebben, maar met een paar minuten op de klok tegen een half uur van Wil wist hij het niet naar winst om te zetten. Na de tijdscontrole (en ook na het nachtelijk uur) hadden beide spelers 2 torens, een dame en 4 pionnen. Leo had wel een vrijpion, maar met het ontluisterende e5-e4 maakte Wil het professioneel af. (later bleek Leo gewoon met h4 te kunnen antwoorden en er was niks aan de hand, zie fragment). In groep 3 werden geen remises gesloten: Jurriaan gaf op tegen Wouter, terwijl zijn verlies nog helemaal niet zeker was. Ed had moeite met Peter Alexander, maar won nog net en Martin schotelde Carel een winnende combinatie voor (wellicht nog als fragment te bewonderen).

Cijfers en Statistieken (14 oktober)

Sinds dit weekend zijn de Superstand en de Statistieken weer operationeel, dank aan Arrian. De kelder van de Superstand is weer gevuld met ouderwets bekende schaakballingen terwijl de top 10 vooralsnog voornamelijk verrijkt is met namen die er even een paar weken van mogen genieten. En blijf uit dat rode rechterrijtje weg, wil je later nog van een geslaagd schaakseizoen kunnen spreken.
Maar er is meer. Zoals oplettende volgers van de site hadden kunnen opmerken waren al enige tijd onze sitestatistieken buiten werking. Vanaf heden zijn ze weer beschikbaar. Voor wie dit hogere wiskunde is, klik op het icoontje van een grafiek helemaal links onderaan de site: zoals je dan zult zien hebben sinds 6 jaar meer dan 200.000 mensen de site bezocht. (voor de goede verstaander: dit zijn geen 200.000 verschillende mensen; ik ken zelfs personen die ieder dag kijken) Verder bezoeken gemiddeld zo'n 100 mensen dagelijks de site. Belangrijke info derhalve.

De match van de eeuw gaat beginnen (13 oktober)

Jawel morgen gaan de heren Anand en Kramnik los voor een ouderwetse WK-match. Het is weer lang geleden en via onze WK reporter ter plaatsen Rob vd Plas is het allemaal te volgen. Check dus “Ik stond gewonnen” regelmatig voor het laatste nieuws over Anand-Kramnik en natuurlijk de absurde WC feitjes die je alleen daar kunt vinden.

NK Werkschaak in Vianen (13 oktober)

Een schaaktoernooi zónder jeugd, bejaarden en spelers met de bekende foute tasjes: het is even wennen, maar het door Sogeti georganiseerde NK-bedrijfsschaak in Vianen zorgde ervoor dat eerdergenoemde normaliter nonproduktieve elementen ontbeerden. Hoewel de combinatie schaken en werken doorgaans wordt opgevat als een contradictio in terminis (het aloude (althans in de RSB rondzingende) gezegde luidde immers dat het GAK-team moeiteloos 5 teams kon opstellen), werd dit gelogenstraft door deelname van maar liefst 30 bedrijfsteams. Ook RSR had twee - tegenwoordig uit een groot arsenaal puttende - werkende spelers afgevaardigd: Richard (Klaverblad Verzekeringen, bord 2 en 5 uit 7) en Jaco (OM, bord 2 en (verrassend) 4 uit 7). Naast een handje vol huisschakers die dachten wel een aardig potje te kunnen schaken (Klaverblads enthousiaste bord 3 en 4 scoorden een verdienstelijk totaal van 0 uit 14) was daar tegenover ook ratinggeweld te waarnemen in de persoon van bijvoorbeeld een De Vreugt, Sadler of Lemmers (ook Richards team herbergde overigens een 2300+ speler (Rob Bertholee)). Klaverblad en OM wisten vooraf dat een plek bij de eerste 5 er niet in zat, uiteindelijk waren beide teams gezegend met een hoogsthaalbare plek in de grijze middenmoot. Al met al een toernooi wat zeker volgend seizoen binnen RSR IT wijd bekend moet worden gemaakt. Enige dissonant was een speler die bij de bekende vragen over en weer antwoordde "jullie gaan altijd heen en weer hè van 1e naar 2e klasse", mijn verontwaardigde gezicht bood hem nog net op tijd ruimte om zichzelf corrigeren "o nee, dat is Spijkenisse". Wie het toernooi nu uiteindelijk won is mij overigens niet duidelijk geworden, Sogeti 1, CBS 1 of Cap 1, zeg het maar. (Kkk)

De opmars van groep 3 (11 oktober)

Groep 3 krijgt met meer dan 20 actieve spelers zo langzaamaan de status van de RSR Open. Elke week lijkt deze groep nieuwe spelers aan te trekken. Gisteren vonden er 8 partijen plaats. Carel van der Poel, op papier de sterkste speler, wist zijn eerste winstpunt te pakken tegen Ed van Doorn. Tim Janssen, zo voortvarend gestart vorige week, moest in de routenier Arnold na een uur de meerdere erkennen. Tussen Jurriaan en Mischa vond, mede door het hoge consumptieniveau van 4 bier per 10 zetten, een waar bloedbad plaats. De zwartspeler gaf stukken weg voor een hele reeks pionnen, maar de witspeler trok aan het langste end. Kortom: in groep 3 zullen alleen de allersterksten promoveren. In groep 2 wonnen de favorieten: Jaco (vrij simpel van Leon) en Wil (iets moelijker van Herman). Michael wist waarachtig een heel punt van Dik afhandig te maken en is ook op weg naar een plek in de bovenste regionen. In de CL zagen veel partijen er uiterst spectaculair uit: meerdere partijen kwamen in aanmerking voor het fragment van de week. Arno leek tegen Herbert een prachtaanvalsstelling te hebben. Herberts stukken vertoonde weinig samenhang, dit bleek gezichtsbedrog en Arno moest het hoofd buigen. Even bedrogen kwam Stefan uit, die tegen mij (Alek) dacht de winst al binnen te hebben. Zijn aanvalspaard kon echter nergens heen er werd verslonden. Er werd nog lang na afloop doorgeanalyseerd. Milton ging in stijl onderuit tegen Dolf, zie het fragment van de week. Verder bood Harmen met zwart een b-pion aan aan Leo; deze dacht lang na, ging op het aanbod in en won zijn eerste partij in de CL. Dan de partij Joost Ruit vs. Tim. Wat er op het bord gebeurde heb ik niet gezien, maar op het gezicht van Joost zag ik na afloop een Ajax-achtig overwinningslachje. Tim was minder blij. Tot slot mocht ook Spaan even gelukkig zijn met de remise tegen Philip.

Zwijndrecht altijd lastig (7 oktober)

Het zit er weer op. Team 5 heeft na een zwaar bevochte strijd tegen het altijd lastige Zwijndrecht een 4- 4 gescoord. Na snelle Fung-remise van Arnold was het lang wachten op de punten. De jongen honden Kenneth en Peter vd Poel hadden het zwaar, maar dankzij een eeuwig schaak kon Kenneth in een verloren stelling nog een halfje meenemen maar dat was het dan ook. Het zag er somber uit, maar gelukkig konden de Golden Boys Leon en Terence de boel weer recht zetten na het verlies van Wouter (3-3). Met nog twee topborden te gaan: Carel vd Poel en Dik, zat er nog winst in.........helaas ging het mis bij Dik en was het gelijkspel tegen Zwijndrecht een feit.

Het vierde neemt eerste horde (7 oktober)

Afgelopen maandag het het vierde gedaan wat van het team verwacht werd: winnen met 5½-2½. De kampioensaspiraties worden met 1 ronde verlengd, nog zes te gaan. Eerste horde was Eeuwig Schaak in Ridderkerk, vers gepromoveerd en daarom mocht dat team geen onneembare horde zijn, al speelde het vierde met de invallers Arnold, Mischa en Dik. Laatstgenoemde zorgde bij zijn debuut voor de eerste matchpunten. Dat ging zo: al na een uur pakte Leo op bord 5 het eerste punt. Na nog een uur had Arnold geruisloos een kwal gepakt en nog geruislozer gewonnen. Mischa stond verloren maar bleef vechten zolang de punten nog niet binnen waren. Rob won solide, en kort daarna profiteerde mededebutant Sander op bord 1 van een misrekening in een dame-eindspel. Direct na deze 4-0 capituleerde Mischa en vervolgens begon het lange wachten... Dik, Arrian en Michael hadden alle drie een plusstelling, een remise pakken leek niet nodig. Maar na een ruim half uur, bleef de stand ongewijzigd en werden de stellingen scherper. Tijd voor captian Pim om Dik tot een remise te dwingen ("moet dat nu, da's slecht voor mijn rating"). Uiteindelijk verloor Arrian nog en wist remisehalfgod Michael zijn eerste voltreffer te produceren. De balans opmakend: goed ingevallen van de invallers (1½ uit 3 en beslissend halfje), Sander op 1 is een prima targetman waar de tegenpartij zich in vast kan bijten. eenzelfde rol is voor Fung weggelegd op bord 2. En voldoende kracht op de lagere borden om voor het kampioensschap te gaan...

Fung remisekoning (4 oktober)

Een paar weken na de start van de competitie kunnen we vaststellen dat er een nieuwe remisekoning is opgestaan. Johnny kan inpakken. Volkomen terecht staat Michael Fung in zijn remisecup bovenaan; het was geen toeval dat hij vorig jaar won. Gisteren wist hij in groep 2 bij Vincent een puntendeling af te dwingen. Er werd meer geremiseerd in deze groep; alleen Leo kon een vol punt bijschrijven. Hij offerde tegen Maarten een stuk en zag er dit keer iets voor terug. In groep 3 won nieuweling Tim Janssen van Angelo en won Mark Beijer zijn tweede partij; dit keer van Mischa. Het is duidelijk dat hij serieus voor promotie gaat. In CL-A speelden Milton en Arno een verrassende partij: geen enkele zet leek juist, maar de zwartspeler had de meeste problemen en verloor: zie het fragment van de week. Wim won gedegen van Paul Batenburg en Alek had geen kans tegen Oscar. Opmerkelijk was dat rond half 12 alleen alle partijen uit de B-groep nog bezig waren. Strijdlust kan hen niet ontzegd worden. Bij alle 5 de partijen werd het evenwicht lang bewaard. Joost van Rosmalen had uiteindelijk een pion meer in het eindpsel tegen Philip en won. Joost van Ruitenburg dacht halverwege de avond minder te staan, maar kwam terug: 1-0 voor hem. Erg interessant was wat er aan het bord van Paul Tromp vs. Rob vd Plas gebeurde. Paul kreeg na de opening een duidelijk ruimtevoordeel, maar zoals altijd zegt dat niets tegen Rob. Voor de argeloze voorbijganger was er geen enkele samenhang zichtbaar in de stelling. De spelers zullen wel beter hebben geweten... In de eindstelling had Paul een vrije dame, Rob 2 aanvallende torens, ondersteund door het paard. Rob aan zet zag geen winstweg en met een paar minuten op de klok werd er tot remise besloten. Ongetwijfeld zal er meer in gezeten hebben. Fritz mag uitsluitend geven. Binnenkort kunnen we het lezen op Robs Blog.

Schaken in het donker (1 oktober)

donker

Van ons nieuwe en actieve lid Dik van der Pluijm ontving de webredactie de volgende schaakopgave onder de titel Schaken in het Donker. Aangezien de ondertitel aflevering 1 luidt hebben we hier naar verwachting met een serie te maken. Succes.
Wit: Kg3, Tf8, Ld2, e5, f3, h3
Zwart: Kg6, Da1, a6, f6, h6, h7
Wit aan zet geeft mat. Er zijn twee varianten. Je mag een bord gebruiken, maar geen schaakstukken!