RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

 

Rob van der Lee wint van Paul Dekker (27 oktober)

Na een overwinning ziet een schaker er beter uit dan na een verliespartij. Aan de gezichten van diegenen die de bar binnenlopen is al af te lezen of er gescoord is. Dit gold gisterenavond bovenmatig voor Rob van der Lee. Rond twaalf uur kwam hij breed grijnzend melden Paul Dekker verslagen te hebben. In de tientallen jaren die zij samen deel uitmaken van RSR was hem dit slechts eenmaal eerder gelukt. Paul, die om commentaar werd gevraagd, begon een ingewikkeld verhaal dat hij in de verkeerde cyclus zit en zo nooit de voorrondes van de Champions League kan bereiken, kortom Rob een handje had geholpen. Ja, ja, we hebben weleens betere smoezen gehoord! Wie ook weer konden lachen waren Rob van der Plas, die Sjoerd versloeg en Edwin die (natuurlijk in de tijdnoodfase) Harmen wist te verschalken. Richard gaat na de overwinning op Wim onbedreigd aan kop in groep B. In groep A leidt Kacper, die nog steeds ongeslagen is. De mooiste partij speelde Herman tegen Joost van Ruitenburg. Herman verloor, maar de stelling was het waard om tot ver na middennacht door te analyseren. Waarschijnlijk is Herman nu nog steeds bezig. Het mooiste fragment komt van Paul Batenburg. Hij tikte Arnold uit de Coppa.

Teamleider krijgt gelijk (21 oktober)

Een week voor de eerste confrontatie van het Derde deed teamleider Pim de voorspelling dat zijn team geen poot aan de grond zou krijgen in de promotieklasse. Na de 7½-½ nederlaag in Sliedrecht kunnen we zeggen: deze visionaire persoonlijkheid heeft gelijk gekregen. Pim bezorgde de webredactie nog het volgende verslag onder de titel Michael roeit eerste puntendeling voor het 3e binnen. "Na drie uur spelen in de "hel van Sliedrecht" wist invaller Michael op bord acht wat hem te doen stond: niet verliezen. Het derde, traditioneel afgereisd naar Sliedrecht voor haar eerste uitduel van het seizoen, vocht op het scherpst van de snede tegen één van de kampioenskandidaten in de promotieklasse. Volgens teamleider Pim, na afloop op de persconferentie te midden bij RSR van talloze geinteresseerde clubgenoten: "Ik ben trots op mijn spelers, iedereen heeft zijn taken goed uitgevoerd, aan de tegenaanval is Sliedrecht niet toegekomen, zodat Michael die de hele avond een plusstelling had, het benodige halfje voor RSR kon binnenroeien. De omstandigheden in en rond de speelzaal mag je nooit als excuus opvoeren, maar toch, ik weet zeker dat er nog meer in had gezeten als de 50 hangjongeren, de rockende opa's in het café eronder en de aanrukkende ambulances en brandweerwagens hun decibellen onder controle hadden gehouden. Complimenten voor de ploeg dus, en het is spijtig dat Michael nog maar één keer mag invallen, gelet op zijn subliem uitgevoerde controlerende taken op het laatste bord."De geruchten dat de teamleider zijn spelers niet aanvallend genoeg liet spelen, het spelsysteem ondanks het scoreverloop niet uit de verf kwam, en zijn afwezigheid bij de volgende confrontatie op 16 november wellicht een teken aan de wand is, counterde hij als volgt: "natuurlijk kan het spel altijd beter. Met Seedorf ben ik zeer blij en bovendien heb ik met het bestuur afgesproken dat ik tot 2016 blijf."

Top Coach Spaan baalt (16 oktober)

De "geestelijke" leider van RSR 4 Spaan wist via de post het volgende te melden "Invaller Michael Fung opende de score met een degelijke remise. Pim, de strateeg, wist zijn tegenstander rechtlijnig van het bord te schuiven 1.5-.5 Bij Rob Linssen waren de kansen gekeerd. Na eerst zijn loper te laten insluiten wist hij met een dubbelschaak de koning van de tegenstander de afgrond in te duwen. 2.5-.5 Goede vooruitzichten zult U zeggen. Doch Kenneth wist zijn superieure stelling in een ruine te veranderen. 2.5-1.5 Ook Joost wist een goede positionele stelling om te toveren tot een stelling van verkeerde stukken op de verkeerde plaats. 2.5-2.5 Arrian wist daarentegen een slechte stelling enigszins te genezen. Zelfs met kleine winstkansen, helaas net niet: 3-3 Rob van der Lee was bijna een vos te sluw af. In tijdnood van zijn tegenstander gaf hij iets te snel remise. Met een stuk voor en 2 tegen 5 minuten kan je je tegenstander nog even laten zweten, en het publiek nog vermaken. 3.5-3.5 Jacco was lange tijd aan handen en voeten gebonden. Het enige wat hij nog op het bord kon doen was ademen. In vliegende tijdnood gaf hij een toren weg, waarop hij een keiharde GVD liet volgen. En daar kan ik me volledig bij aansluiten" RSR Ivoren Toren 4 - Zwijndrecht 1 eindstand 3.5-4.5.

Topschaak bij RSR (13 oktober)

Vrijdagavond was deze keer geen remise-avondje, er werd hard gevochten met als resultaat een aantal zeer mooie partijen. Ten eerste werd de te laat komende Bart, door de afwachtende Kacper verpletterd. Volgens game-watcher Rob sloot Kacper Barts dame op fabuleuze wijze in en won derhalve. De partij Joost van Rosmalen - Wil Sparreboom werd een overwinning voor zwart. Joost weigerde eerst het remise-aanbod van Wil, zag Dc2! over het hoofd (weer volgens game-watcher Rob) en werd vervolgens geplet! De topper was Henk-Dolf. Zwart offerde en paar stukken en gaf mat op zet 18, verdere toelichting overbodig, bekijk het fragment van de week en huiver. Zoals u merkt heb ik al tweemaal Rob van der Plas als game-watcher genoemd. Niet voor niets. Uit de as is zijn weblog: ik stond gewonnen herrezen. Wij citeren: "Dit keer richt ik me niet zozeer op de wondere wereld van mijn eigen partijen, maar op de gehele wondere schaakwereld van rsr maar ook daarbuiten, waarin genoeg gebeurt om de blog minimaal wekelijks bij te werken. Als jullie een berichtje en een linkje willen plaatsen op de rsr-site zal ik het daarmede gestelde vertrouwen proberen niet te beschamen." Bij deze.

RSR 2 net niet en dus weer een gelijk spel (8 oktober)

De bende van Arnold Rijken ging dit keer naar het altijd lastige Leiderdorp. Gelukkig was RSR 2 op volle oorlogssterkte. Maar zoals vaak bij RSR als je denkt dat je er al bent dan…… Teamleider Arnold ”Helaas heeft het 2e team niet kunnen winnen van Leiderdorp, het was weer spannend en tja weer 4-4...we hebben zelfs met 3-0 voor gestaan.…zucht..….Aernout, Tim en Kachun hebben goede stellingen rondom de tijdscontrole laten lopen en uiteindelijk 1/2 uit 3 behaald. Het is zo simpel: je bent op tijd of je bent te laat. Als je te laat bent, moet je zorgen dat je op tijd zet.“ Na afloop werd er een eenvoudige doch voedzame maaltijd genuttigd. Met natuurlijk een filosofisch gesprek over teveel bier, slaapgebrek, foute wedschappen, te laat komen, stress, verkeerd rijden en het waarom Wil geen maaltijd kreeg. Kortom een geslaagde avondmaaltijd! Het scoreverloop : (note alle beslissingen zijn gebeurd na de 40ste zet wat uniek is). Wil Sparreboom 1-0, Paul Batenburg 2-0, Spaan 3-0, Paul Tromp 3-1 , Kachun Lui 3-2, Aernout 3-3, Tim Benning 31/2-31/2 Westerduin 4-4.

Eerste pakt punt in Nijmeegse hel (7 oktober)

Het mooie weer en de lommerrijke omgeving stonden afgelopen zaterdag in schril contrast met het aftandse gebouwtje waarin wij onze lastigste uitwedstrijd van het seizoen speelden. Een gebrek aan ruimte, geen analysemogelijkheden en woekerprijzen aan de bar maakten het aanvangstijdstip 12.00 er niet later op. Na enkele serieuze toiletbezoeken van spelers of omstanders vulde het krotje zich bovendien met een lucht, die bij menig Koerd een déjà vu-gevoel zou oproepen. Dat SMB met geraffineerd beleid strijdt bemerkten wij door de doortrapte opstelling van meubilair en zitplaatsen, waardoor de helft van onze helden een blindpartij speelde door de werking van invallend zonlicht.

Al met al prima omstandigheden voor een stunt in Nijmegen. Geen laatkomers en een strakke planning deed zelfs de notoire doorzakkers op tijd arriveren. Na een afmelding van Herbert was Stefan opnieuw bereid als zelfmoordcommando plaats te nemen op een topbord. Met de opdracht de eerste twee uur geen remise aan te nemen vonden beide teamcaptains de tijd te ontbijten in het Nijmeegse centrum. Een vluchtige blik over de borden om een uur of half drie stemde hoopvol. Wim stond toen al wel minder tegen Hans Klip aan drie, maar werd gecompenseerd door Henk met een mooie stelling aan 10. Stefan had nog gelijk spel tegen Dharma Tjiam en Kacper leek een pionoffer van tegenstander Siebers te gaan counteren. Nog voor de tijdcontrole werd er 3 keer geremiseerd door Rob, Ros en Ries in weinig spectaculaire partijen. Het tij keerde iets op het moment dat Oscar remise wilde aanbieden maar een enorme bok en op slag verloor. Ook Kacper liet steken vallen en keek plotseling tegen een mindere stelling aan. Tijdens de tijdnoodfase ging het snel en goed voor RSR. Binnen no time noteerde Henk zijn soepele 1, tekende Joost Ruit voor een gedecideerde overwinning op bord 1 en vlagde Kacper ‘cooltjes’ zijn eerste externe RSR-punt. Wim staakte de strijd en stond het met nog twee borden te gaan 3,5-4,5. Stefan probeerde elke strohalm te pakken in zijn slechte eindspel en verloor uiteindelijk na een mislukte eeuwigschaakpoging. Alles lag nu in handen van Dolf. In een iets mindere stelling met minder tijd moest hij zijn partij binnen de marge houden. Stoicijns bleef hij goede zetten doen kreeg een remiseaanbod toen hij inmiddels beter stond. Hij nam aan met twee overgebleven minuten op de klok en een verdiend punt ging mee naar Rotterdam.
De scheids hield de kaarten wederom op zak.
Cijfers:
1. Joost 8,5
2. Stefan 7+
3. Wim 6
4. Rob 7
5. Dolf 8,5
6. Oscar 5
7. Joost Ros 6,5
8. Kacper 7,5
9. Richard 7
10. Henk 8

5de kansloos onderuit tegen Waddinxveen 3 (7 oktober)

Het 5e ging ondanks elo-gelijkwaardigheid met 6-2 hard onderuit tegen WSV 3. ‘5e wat overigens?’ zou een scherpzinnige vraag zijn. Van een team was nog geen sprake: 20 mensen moesten afgemaild en afgebeld worden voordat er maar net 8 bereid werden gevonden door de week (op donderdagavond 4 okt.) uit te spelen. Maar goed, de hard core bleek uit sympathieke lui te bestaan, waarbij er zelfs 2 zonder rating waren en hun eerste externe wedstrijd ooit speelden. Angelo Ayala (8) deed lang goed zijn best, maar de snel verloren twee lichte stukken vielen niet meer goed te maken. Op (7) speelde ook Robin Reynaert zijn eerste uitwedstrijd. Met enig talent volgens TL 5 Philippe….hij ging maar net onderuit. Met een beetje training zit er over een paar jaar 1800+ er wellicht in voor hem.

Van deze 2-0 achterstand een sprong naar de grootste routinier, John Ruitenberg (2). Na zijn onttroning door remisekeizer Philip heeft John een nieuwe ambitie: een John Winstberg worden. Een keurige aanval met zwart in het Siciliaans tegen een witte lange rokade bezorgde hem een extra stuk, later loperpaar tegen toren en een veilige route naar de winsthaven: 2-1. De grootste blunder werd gemaakt door Arnold (4). Eerst een kwaliteitsblundertje, die niet zo erg was door een compenserende pion. Echter daarna: een ruil waarna zijn dame na een aanval door een witte toren geen vluchtveld leek te hebben. ‘Blunder van mij’ dacht een hoofdschuddende Arnold die meteen opgaf. Later werd zijn ontgoocheling nog groter, omdat de dame wel een simpel vluchtveld bleek te hebben! Het opgeven was de blunder. Martin (5) ging ondanks aanvalspogingen tactisch tenonder, zijn dame raakte in eigen kamp opgesloten. 4-1 dus. Leo (3) speelde een aardige pot, maar ondanks zijn lagere rating wist Leo’s tegenstander meer aanval te ontwikkelen in de gesloten Siciliaan: Leo gaf op met het compliment dat de tegenstander gewoon beter was. Op bord 1 trad Michael Fung aan, onze huisschaker die net lid is geworden met een openingsrating van 1816! Een wederzijds scherpe partij met weinig fouten, die door ongelijke lopers onwrikbaar in remise eindigde (na noodgedwongen dameruil). 5,5-1,5. Talent en leergierigheid overheersen, en TL5-prognose is: 2000+ over enkele jaren. Blijft over: schaakrobot Terence die net als zijn kranige tegenstander van 75+ eindeloos doorging: lik op stuk, tand om tand, oog om oog. Terence speelde zonder het te weten semi slavisch, maar wist niet dat de geijkte bevrijding bestaat uit dxc4, b7-b5 en c6-c5. Ook een latere poging tot de e6-e5 bevrijding mislukte. Kortom: Lc8 bleef een grote probleemloper en Terence heeft relatief knap gespeeld met dit figuurlijke stuk minder. Wit miste wellicht matkansen, en tegen het einde was het 70 sec. tegen 30 sec. en Terence bood sportief remise aan om niet op grond van seconden te winnen. 6-2 eindstand. Elo-vergelijking leverde op dat Waddinxveen niet sterker was (de ratingloze Robin en Angelo niet meegerekend) – maar dat ze wel consistent over de hele linie degelijker hadden gespeeld. Uw chauffer en teamleider 5: Philippe.

Coppa-loting verricht (4 oktober) De loting van de voorronde van de Coppa, met in totaal 10 wedstrijden (zie de Coppa-link), is verricht door Christine Koster, de lieftallige assistente van de Wedstrijdleider Interne. U kunt er dus zeker van zijn dat de loting op de meest correcte manier is gegaan! De vraag rest of er nog risico wedstrijden zijn geloot. Meest in het oog springende partij is die tussen Kacper en Philip, terwijl John Ruitenberg het moet opnemen tegen Arno Beljaars. Leo van Dongen neemt het op tegen Michael Fung, interessante duels al met al. Graag in onderling overleg een datum prikken svp en dit doorgeven aan de indeler van je groep.