RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

Geen Ladykillers bij RSR (31 oktober)

Gisteren was RSR 5 op bezoek bij De Willige Dame in Dord.  In een gezellige ouderwetse poffertjessalon met krakende planken, delfsblauw en echte grootmoeders lijkenlucht werden we welkom geheten en langzaam gesmoord op de poffertjes bakplaat. Zodat we uiteindelijk met een lege maag en een duidelijke 5 ½ -2 ½ naar huis gingen. De wedstrijd zelf: de eerste helft zag er nog wel goed uit……... maar na 1 ½ uur verloor Arnold door een mat in drie (1-0) , gelukkig sloopte good old Hans zijn tegenstander (1-1), Ramin won een kwaliteit, echter tijdnood deed hem de das om (2-1). Martin had een spannende pot met kansen over en weer waarbij Martin het hoofd koel hield (2-2) ,  Leo deed aan “weggeef-loper” (3-2) en tenslotte Wouter en Mike moesten ondanks hun vechtlust een nul slikken. Zodat Terence uiteindelijk een remise overeen kwam. Het gaat een zwaar seizoen worden voor het 5de. Vooral de hoge borden laten het afweten, uitkijken dus voor het degradatie spook. Mental coach Maarten wacht een zware taak. Eerste groepssessie op 24 november tegen H.I. Ambacht.

Superstand (29 oktober)

De behoefte aan lijstje en standen lijkt onuitputtelijk. Statistiekmeister Jaco schotelt ons vanaf vandaag een nieuwe lijst voor: de Superstand. Het is een totale lijst van alle RSR-leden: dus alle partijen Intern, Extern, Coppa en Rapid in 1 lijst. Om de losers de aanblik van hun positie onderaan de lijst te besparen is ervoor gekozen voorlopig aleen de top 10 op de site te zetten. In deze top 10 staan maar liefst 7 CL-spelers. Bovenaan de lijst vinden we Rob van de Plas, maar de verschillen zijn gering. Een nieuwe uitdaging dus: wie verslaat de Superstandleider Rob?! Voor de top tien klik hier of gebruik de link rechts onder de statistiekenlink.

Weinig remises in de interne (28 oktober)

Elke week wordt er hard gevochten in de interne: resultaat hiervan is een wonderlijk laag aantal remises. In de Champions League speelt ook het niveauverschil een rol: de cracks winnen schijnbaar moeiteloos van de Winoods, Alekken en Eds in deze poules Verrassend was de topper Oscar-Rob, waarbij Rob gefritzed werd door de FM: zie voor de details Robs Blog. In groep 2 is Paul Dekker gestegen naar de eerste plaats door Van der Lee te pletten; Pim behoort in deze groep ook tot de toppers: hij versloeg gisteren Rob Linssen. Arrian, die goed uit de opening kwam en kwalitiet won, liet zich foppen door Linda en kon een nul bijschrijven. In groep 3 staan Kenneth en Wouter bovenaan. Kenneth versloeg Menno; Wouter kwam niet verder dan remise tegen Hans. Dit was naast Bart-Kachun de enige remise op de avond. Zo schiet het niet op met de Sjonniecup! De remisemeester zelf kwam gisterenavond polshoogte nemen, maar ging gedesillusioneerd naar huis bij het zien van zoveel strijd. Voorlopig gaan Paul Tromp en Wijnand aan de leiding voor Sjonnie Remiseberg Cup. Het gerucht werd verspreid (en ook de webredactie was hier schuldig aan) dat Wijnand met fraude (remiseafspraken) deze toppositie heeft bereikt. Maar niets is minder waar laat hij weten in een email: "Ondanks mijn hoogachting voor jullie fabuleuze nieuwssite moet ik hier toch corrigerend optreden waar het de nieuwsgaring over de partij j koster tegen w dobbinga betreft. De redactie meldt hier dat zij niet kon achterhalen of deze partij echt gespeeld was. Hierbij moet ik toch opmerken dat er sprake lijkt van enige gemakzucht bij deze zo gerespecteerde heren. Want een telefoontje of e-mailtje naar mij of Jaco had hen kunnen leren dat er daadwerkelijk geschaakt is. Na mijn 28e zet, het vanzelfsprekend ijzersterke Lc3, bood ik Jaco remise aan en - met zijn acceptatie – maakte ik een mooie sprong in het Sjonnie remiseberg-klassement, waar ik nu reeds de gedeelde eerste plaats bezet. Over de partij zelf helemaal niets, want het was dan ook helemaal niets. Ik hoop dat jullie met behulp van deze informatie alsnog tot correcte voorlichting komen aan het ledenvolk, want ik hoor de geluiden al tot me komen: “dobbinga, steeds vaker niet vies van een dubieuze remise” of “wat heeft hij deze keer weer geschoven om een halfje te verdienen ?”

RSR Chill-schaak op Dinsdag (26 oktober)

Zoals de titel het al zegt kunnen we nu ook op Dinsdagavond schaken. Het gaat in eerste instantie nog om 10 dinsdagen (als try out) en wel op de volgende data: 7 November, 12 December, 9 Januari, 6 Februari, 6 Maart, 3 April, 8 Mei, 29 Mei en 12 Juni. Schrijf het in je agenda!! Iedereen is welkom op deze avond en de bedoeling is om een Rapid Competitie op te zetten. Verder zal ook het RSR doorgeef schaak kampioenschap gehouden worden, de strijd om de Supercup d.m.v. van een klok-simultaan, schaaklessen door onze toppers, en andere ludieke schaakthema’s. Kortom er is voor een ieder wat leuks te doen geen verplicht programma maar schaaklol. Relaxt chillen daar gaat het om! en dan RSR in de toekomst gewoon 24 uur open is en het een heuse schaaktempel wordt.

Tekening in de stand (21 oktober)

In de CL A neemt Dolf na een overwinning op penningmeester Joost afstand van de rest en gaat met 4½ uit 5 aan de leiding. Voorzitter Joost vond weer een beetje aansluiting bij de achtervolgers door van Paul Batenburg te winnen. In de CL B is het bovenaan erg spannend: de topper tussen Rob en Pieter werd door Rob gewonnen en hij staat nu boven aan met 5½ uit 6. Henk (remise tegen Spaan) en Pieter volgen op de voet. Ook Wim staat als altijd bij de beteren, gisteren offerde Alek een toren tegen hem en gaf een paar zetten later gedesillusioneerd op. Alleen Ed deed het sneller: die evenaarde het record van eerder dit seizoen tegen Rob door na 9 zetten zijn dame weg te geven tegen Peter. Ondertussen doet Jaco goede zaken in groep 2: hij wist een hopeloze stelling nog te winnen tegen Joost Broersen en leidt de groep met 5 uit 6. In groep 3 won Wouter van Leo en blijft bovenaan staan. Ramin (won van Jurriaan) en Kenneth (won van Martin) volgen op de voet.

Team drie te licht (18 oktober)

Gisterenavond op Zuid bleek dat het derde team na haar promotie wellicht te licht is voor deze klasse. Shah Mata was duidelijk te sterk. Het kan ook te wijten zijn aan de afwezigheid van maar liefst 3 basisspelers, te weten Tollie, Winnooit en Hart Boutman, maar laten we niet met zaadexcuses aankomen. Zelf had ik na een anderhalf uur spelen nog het volste vertrouwen in een positieve afloop, toen ik echter hoorde dat ex-Shah Mata corryfee Alek een zware nederlaag voorspelde was dat helemaal verdwenen, hij kent de ongekende kracht van zijn ex-teammaats natuurlijk. Alek kreeg helaas gelijk. Aangezien het derde 9 basisspelers heeft waren 2 invallers voldoende, Arrian "scheids" Rutten mocht het aan bord 8 proberen. Hij kwam matig uit de opening en moest uiteindelijk in een toreneindspel het hoofd buigen. Andere invaller, de zwakke Koster, mocht het opnemen tegen toernooi-tijger Klaas de Ruijter. In een Franse schuiver wist Jaco bekwaam een halfje uit het vuur te slepen. Nieuwe aanwinst Wil behandelde de Ben-oni niet volgens het boekje, kreeg in een open stelling nog kansen maar moest in zijn debuut voor RSR toch capituleren. De Keet was ook niet in z'n beste vorm, een rommelige partij werd afgesloten met een nederlaag. Richard aan bord 1 Tegn Bram Steijn kwam tegen een versnelde draak met wit niet in zijn spel, kwam in een dubbel loper-eindspel terecht, met pion minder. Dit schoof hij zoals alleen hij dat kan vlekkeloos remise. Paul "Nestor" Dekker deed wat hij moest doen, solide remise. De enige winstpartij kwam op naam van Aernout. Na een matige openingsbehandeling van zijn tegenstander kwam deze niet meer onder de druk vandaan. Zo kwam een harde 5½ - 2½ eindstand op het scorebord. Al met al een leerzame avond waarop tot ieders verassing geen fietsen gejat zijn, meer magic-spelers dan schakers aanwezig waren en het frituurvet de hele speelzaal deed meuren(ideetje?). Volgende ronde het thuisvoordeel tegen de (ge)willige dame, dat wordt vanzelfsprekend een prakdoos. Met dank aan trouwe supporters Plas, Alek, "pimpin" Paul T en de knap debuterende teamleider Pim Uiterstgewillige.

Tweede stelt teleur (17 oktober)

Na de uitgekookte overwinning in de eerste ronde tegen onze Westlandse schaakbroeders waren de verwachtingen voor de tweede match hooggespannen voor het tweede team. De druk was te hoog voor het team geleid door Arnold. Het werd een ronduit teleurstellende wedstrijd. Tegenstander was Messemaker 2. Vooraf was in Rotterdams kamp niemand bevreesd voor deze oppositie, het was bekend dat Ben van Geffen was overgestapt naar deze so-called oudste vereniging van Nederland. Dat boezemde wel enig ontzag in, nadat bleek dat Ben geen acte de presence gaf in dit team was er helemaal niets meer om bang van te zijn. Niets bleek minder waar.
Binnen no-time viel het eerste slachtoffer. Op bord 5 verloor Alek een stuk en de stelling en gaf deze gedesillusioneerd op, het lijkt er op dat Alek in een vormcrisis verkeerd. Laten we allen ons best doen om hem hieruit te helpen! Een ander aspect wat ons wellicht parten speelde was de ondraaglijke stank in de speelzaal, je zou zeggen dat beide teams hier evenveel last van zouden moeten hebben. Het leek erop dat het op ons iets meer invloed had. Neem Kachun bijvoorbeeld, hij speelde een partij uit zijn eigen boekje, dat wil zeggen lekker dichtschuiven met pionnen ver naar voren en drukken totdat de tegenstander bezwijkt. Het liep op rolletjes totdat Kachun het verziekte en met 0 puntjes aan de bar kon gaan zitten. Ander goed voorbeeld was Paul "Brasilian loverboy" Batenburg. Na een lastige openingsbehandeling kwam Paul op bord 4 uiteindelijk in een beter zware stukken-eindspel. Dit wist hij tot verlies om te zetten. Een andere vorm van verstandsverbijstering kwam op naam van Spaan, hij had enige kansen gemist naar eigen zeggen en ging vervolgens door de vlag. Wellicht weer die ondraaglijke geur in de zaal, anders moeilijk verklaarbaar. De 2 lage borden haalden beiden een halfje binnen, Paul "Pimpin" Tromp had een voordeeltje vanuit de opening , kon het helaas niet uitbuiten en moest vroeg genoegen nemen met een puntendeling. Op bord 7 was het ook al niet al te best voor Aernout, een matige partij werd afgesloten met een gelukkige remise. Positief nieuws was er van Victor en Arno die het volle punt konden noteren. Arno moet misschien een les aanvallen hebben, desalniettemin liet hij z'n tegenstrever kansloos. Victor bereikte rechttoe rechtaan een punt. Al met al een matige pot van het 2de. Les is geleerd. Het kampioenschap is nog niet geheel uit zicht, de teams in deze klasse zijn namelijk zeer aan elkaar gewaagd. 11 November tegen Dubbelschaak een nieuwe kans.

RSR 1 bereikt nieuwe mijlpaal (15 oktober)

RSR heeft afgelopen zaterdag haar koppositie behouden door met 5½-4½ het jeugdige D4 uit Oosterhout te verslaan. Tim haalde na hard werken en na lang onder druk te hebben gestaan het beslissende halve punt binnen. Dit was juist op een moment waar verwacht werd dat Wim het beslissende punt of in elk geval een remise zou gaan binnenhalen. Zijn tegenstander en oud-clubgenoot Henk-Jan Janssen ‘no cree sus ojos’ als Wim na lang nadenken op h3 slaat. De a-pion kon doorlopen en de druk lag plots bij Tim. Met een kwaliteit achter vocht hij zich naar een thematische remise. Daarvoor werd wederom aan de borden 1-3 goed gescoord (Pieter alweer zijn 10e RSR-overwinning op rij!), zodat de goede lijn van afgelopen seizoen wordt doorgezet. Immers voorheen waren de hoogste borden de zorgenkindjes van RSR. Ook Oscar en Rob (zie Rob's blog: ik stond gewonnen) lijken na hun desastreus verlopen seizoen 2005-2006 een van de zekerheidjes binnen het eerste team te worden. Met respectievelijk een laveerpartij en een complete overrompeling hebben beiden voor het sinds jaren na twee rondes een 100% score. Rob leek zijn tegenstander zelfs psychische schade te hebben toegebracht, getuige het feit dat zijn tegenstander na de partij zeker 20 minuten naar het bord had gestaard. Philip en Herbert hadden uiteindelijk weinig af te dingen op hun nederlagen. Al is de discussie of Herbert ook de eindstelling had moeten verliezen nog steeds gaande (K+T tegen K+3pi). Dolf overzag tenslotte een kinderlijke combinatie maar vocht zich als een leeuw terug naar een belangrijke remise.Op 11 november staat de topper De Variant-RSR op het programma. Met het gekweekte zelfvertrouwen uit de laatste wedstrijden moet het mogelijk zijn om de vriendenploeg uit Breda klop te geven. Wedstrijdverloop:15.50 uur Joost van Ru ½-½; 16.44 uur Philip ½-1½; 16.46 uur Pieter 1½-1½; 16.47 uur Rob 2 ½-1½; 16.58 uur Joost van Ro 3½-1½; 17.00 uur Dolf 4-2; 17.05 uur Oscar 5-2; 18.04 uur Wim 5-3; 18.15 uur Tim 5½-3½; 18.25 uur Herbert 5½-4½. Arbiter: P. de Jonge. Bijzonderheden: Fictieve gele kaart voor de tegenstander van Joost van Ro die óók remise aanbood in de bedenktijd van Joost én in een fase waarin hij verloren stond.

Volle bak in de interne (13 oktober)

Er waren vanavond maar liefst 21 normale partijen, één rapidpartij, één vooruitgespeelde remise, twee verrassingen, één spelfout en één incident in de interne competitie. Maarten ging bij het uitvoeren van zijn 35ste zet door zijn vlag, maar Linda had niets in de gaten en wedstrijdleider Wim greep niet in omdat Maarten precies 15 minuten op zijn (dgt-)klok had staan - achteraf werd Wim er op gewezen dat Maarten dan gewoon door zijn vlag was. Omdat Linda alsnog won, bleven de gevolgen beperkt. In de CL A zorgde Tim voor de verrassing door van voorzitter Joost te winnen en in de CL B was het Aernout die ondanks de spelfout (in de stand miste de 'e' in zijn naam) tegen Rob een comfortabele remise maakte. In die zelfde groep werd Ed getart door tegenstander Keet ("ben je de 0-en al zat?") en haalde prompt zijn eerste positieve resultaat: waar hij waarschijnlijk had moeten winnen, werd het in ieder geval nog remise. De vooruitgespeelde remise was van Jaco tegen Wijnand in groep 2, de redactie heeft niet kunnen achterhalen of de partij echt gespeeld is, of dat het om een 'telefonische remise' in de stijl van Winood R. en John R. gaat. De opkomst in groep 3 blijft mager, al was het met 4 partijen beter dan vorige weken. Koploper Wouter speelde remise tegen achtervolger Kenneth. Omdat de andere achtervolger (Wikash) verloor (van Ramin, die nu naast Kenneth een halfje achter Wouter staat) blijft hij aan de leiding.

Invallers redden Team 4 (11 oktober)

Door onze redacteur: "Het waren gisteren Leo en Arnold die Team 4 een punt bezorgden (4-4) in de altijd lastige uitwedstrijd tegen Shah Mata 2. Als invallers waren zij opgeroepen om de strijd aan te gaan met de bekenden uit Zuid en ze beloonden het team met 2 volle punten. Arnold speelde zijn beste wedstrijd sinds tijden en Leo kon steeds weer aanklampen omdat zijn tegenstander de knock-out vergat te geven. In de krappe speelruimte werd verder een mooie wedstrijd voorgeschoteld door onze jongens. Helaas was Adriaan van Es even niet bij de les (stukverlies) en kon vroegtijdig zijn koning neerleggen. Arrian (1) en Joost Broersen (8) konden het ook niet bolwerken en moesten een nederlaag slikken, even kort concentratieverlies leek de reden te zijn. Jaco overspeelde zijn tegenstander en won vrij simpel, hij lijkt weer helemaal terug op zijn oude niveau. Pim Uytdewilligen en Rob van der Lee bleven na spannende partijen op remise steken. Rob werd hevig bekritiseerd door de strenge teamleider Wim omdat hij zonder overleg remise aannam. Uiteraard werd na afloop snel de vrede getekend en Rob is er gewoon weer bij volgende keer. Goed, voor een puntje waren we gekomen, tevredenheid dus. En natuurlijk de supporters (Spaan, Plas en Dekker) bedankt voor de steun".

Leon Redder Des Vaderlands! (8 oktober)

De eerste wedstrijd van RSR 5 was tegen Overschie 3. Het begon allemaal vrij rustig. Maar helaas werd het weer een avondje zweten voor het team, supporters en teamleider Maarten. Nadat Arnold in een gelijke stelling zomaar een stuk weggaf (0-1) en Leo al heel moeilijk stond, bracht onze Sjonnie RSR weer op gelijke hoogte (1-1). Een kleine 2 uur later verloren Wouter en Leo, had Martin een remise en Ramin een vol punt te pakken (2½-3½ ). Alle aandacht ging nu naar de twee overgebleven borden met Leon in een iets beter eindspel en Shekil die zeer goed stond. Helaas voor Shekil had zijn tegenstander nog de truc van eeuwig schaak (3 - 4) en dus moest Leon nu de klus klaren. Beide heren maakte er een waar spektakel van. Offers, tijdnood, wanhoop en hartkloppingen waren het gevolg. Waarbij Leon uiteindelijk het hoofd koel hield en RSR op een 4 - 4 bracht.

Hoog bezoek (6 oktober)

Vanavond hadden we de grote Djurre den Heeten op bezoek en het leek wel alsof een aantal leden graag ruim de tijd wilden nemen hem uitgebreid te spreken: om een uur of half tien waren er al 3 partijen klaar. Paul Batenburg won als eerste van Philip - het zal wel een nieuwe Braziliaanse variant geweest zijn. Vlak daarna raapte Adriaan de dame van Rob Linsen op en ging Wim er tegen Arno dwars doorheen. Ed van Doorn hield het dit keer iets langer vol en had naar verluid zelfs kunnen winnen, maar Spaan bleek toch de betere.Later op de avond won Plas de risicowedstrijd tegen Philippe, terwijl Wikash verrassend de enige partij in groep drie (de rest speelde in het vijfde) won van Jurriaan.In de voorronde CL was de enige verrassing dat Kachun niet verder kwam dan remise in een vreemde partij tegen Tromp. De kraker tussen de offermeesters van RSR eindigde in verpletterende overwinning van Keet op Alek.

Links vernieuwd (5 oktober)

Ook altijd beniewd hoe onze tegenstanders op hun sites reageren op een nederlaag toegebracht door RSR? Sinds deze week zijn de links via de link links vernieuwd. Niet alleen kun je meteen doorklikken naar de RSB, KNSB, diverse ratingsites, enzovoorts, maar nieuw is een totaaloverzicht van alle sites van tegenstanders waar wij dit jaar tegen spelen. Dus: even checken wat voor club er achter de naam Regiohakkers schuilgaat: tweemaal klikken en je weet het. In 1 moeite door heeft het archief een update gekregen. Dus interesse in lang achterhaalde standen en oud nieuws, klik hier! Binnenkort zijn er meer aanpassingen (hopelijk verbeteringen) te verwachten. Heb je opmerkingen, verbetervoorstellen of wil je graag je persoonlijk ervaringen delen met de webredactie mail dan naar: nieuws@rsrivorentoren.nl

De Schakelaar zoekt kopij! (3 oktober)

De redactie van De Schakelaar is weer op zoek naar creatieve leden die iets op schrift durven te zetten. Een mooi of triest schaakverhaal, een mooie of trieste partij? Durf het te delen met de club! Teamleiders, toernooispelers, nieuwe leden: kom met je bijdrage! Stuur je bijdrage naar Rob vd Plas, Jaco Koster of Bart Houtman; de mailadressen zijn te vinden in De Schakelaar. De deadline was aanvankelijk 7 oktober. Deze wordt verlengd tot 21 oktober.