RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
Gert-Jan en Pieter toppers in Giessenburg (31 oktober) 
Gert-Jan doet verslag van een dagje Giessenburg: "Vandaag werd in Giessenburg een rapidtoernooi gehouden. Namens RSR namen Pieter van Ginkel en ikzelf deel. Pieter, die op grond van zijn rating tot de kanshebbers gerekend mocht worden, maakte dat waar door de hele dag in de top mee te draaien. Ikzelf knokte me na kansloos verlies in de tweede ronde door een aantal mooie overwinningen terug in de top. De voorlaatste ronde boekte ik een zwaarbevochten remise tegen de sterke Belg Wim Maes, die eerder in het toernooi topfavoriet Carlier van het bord geveegd had. De laatste ronde speelden Pieter en ik op de eerste twee borden tegen respectievelijk Maes en Sprangers; bij winst zouden de eerste twee plaatsen voor ons zijn. Helaas verloor Pieter in een zeer ingewikkelde  partij, waardoor hij buiten de prijzen viel. Ikzelf revancheerde me voor mijn verlies van vrijdagavond door nu zelf plotseling met mijn dame mat te zetten met nog 50 seconden op de klok, waardoor ik ongedeeld tweede werd na Maes." Klik hier voor de complete eindstand in de 1e groep.
Vrijdag 1e ronde Coppa de Torre (31 oktober) 
Drukke tijden bij RSR: tussen alle interne en externe "verplichtingen" door wordt ook nog gestreden om de prestigieuze Coppa de Torre. Na de voorronde zijn er nog precies 32 gladiatoren over, hiernaast is te zien hoe die tegen elkaar ingedeeld zijn. Het absolute topduel dat eruit springt is FM Oscar-Pieter. Andere pikante risico-duels zijn Joop!-Victor, Dolf-Reinier en Arnold-Harry. Deze ronde staat gepland voor a.s. vrijdag 5 november. Wie dan verhinderd is wordt vriendelijk verzocht zich af te melden bij Coppa-organisator Leo.  
Diverse thrillers in de interne (30 oktober) 
In de CL stond Jurriaan voor negenen mat tegen Joost. Vele malen spannender was de ontmoeting Victor-Herbert, waar wit in de 2e tijdnoodfase het mat niet kon vinden en in remise moest berusten. Nog bonter maakten Gert-Jan en Paul Batenburg het. Paul bezorgde Gert-Jan zijn eerste nul door hem mat te zetten met nog 50 seconden op de klok. In groep 2 mondde de (papieren) topper Paul Tromp-Maarten uit in een weggeefschaak-festival. Paul gaf de meeste stukken weg: 0-1. De langste partij van de avond was de ontmoeting Pim Uitdewilligen-Winood, waar zwart remise claimde met nog enkele seconden op de klok. 
Vijfde team ongeslagen koploper! (30 oktober) 
De bende van Vijf heeft vrijdagavond onder de bezielende leiding van teamouder Leo verdienstelijk 4-4 gespeeld tegen Spijkenisse 5. Tegenover de nederlagen van John vd Berg (bord 2), Andy (5) en Joost Broersen (8) stonden klinkende overwinningen van Leon (3), Rob Linssen (6) en Wikash (7). Kopman Terence en Kenneth (4) remiseerden. Een uitstekende prestatie van het talententeam van RSR tegen de club die juist de meeste energie van alle RSB-verenigingen steekt in de jeugdopleiding!
Wizard Ozz weet het niet meer (27 oktober) 
De goede raad  van vele website-lezertjes heeft Wim weer op het goede spoor gebracht in zijn Supercup-duel tegen FM Oscar. Vol vertrouwen accepteerde hij het stukoffer van "Wizard Ozz" om vervolgens de clubkampioen te verrassen met 13.Dd3!? Om deze psychologische slag te boven te komen is het niet meer dan normaal dat Ozz nu ook wat hulp van buitenaf krijgt. Om te bewijzen dat hij zelf wel degelijk al een hoop tijd in de stelling heeft gestoken, heeft hij al een aantal alternatieven bedacht. En opgeven zit daar niet bij! Dus doe mee aan de poll (onder het diagram) en hou deze spectaculaire partij gaande! 
Elfde van de elfde: RSR-TV (26 oktober) 
Afgelopen vrijdag werden de RSR-schakers ruw opgeschrikt uit hun wekelijkse overpeinzingen door een TV-camera. Sommigen werden zelfs, tegen alle ongeschreven regels in, tijdens de partij geïnterviewd! Zo moest Rob Linssen zijn stelling niet alleen tegenover Paul Tromp verantwoorden, maar ook de verslaggever voelde hem aan de tand! Dit en onder meer diepte-gesprekken met Wim & Wijnand zullen ongecensureerd(?) worden uitgezonden op Cineac TV, en wel op 11 november, tussen 17.00 en 17.30 uur, herhaling tussen 22.00 en 22.30 uur. Kijkt allen! Cineac TV is een lokale zender, op de kabel te vinden op frequentie 59-.
Pim casht professioneel in Spijkenisse (25 oktober) 

Bij het Open Kampioenschap van Spijkenisse was RSR met 4 spelers vertegenwoordigd, plus 1 ‘’gastspeler’’. In Groep 1 (boven 1850) was Pieter lange tijd kanshebber voor de titel, maar hij verloor in de laatste ronde knullig van de toernooiwinnaar Harold van Dijk en werd met 5 uit 7 gedeeld derde, samen met Bruno Carlier. De laatste partij bezorgde Pieter een ontevreden gevoel, ondanks een dag goed schaken (TPR 2320). Spaan liet zien dat hij nog steeds kan schaken: hij werd vijfde met 4½ uit 7 (TPR 2194). Peter had een slechte dag: 2½ uit 7 (TPR 1896), na een goede start met 2 uit 2. Gastspeler Steven van Enk, in de deelnemerslijst ook onder RSR geschaard, werd gedeeld 6e met 4 uit 7 (TPR 2184). In Groep 2 (44 deelnemers van 1550 tot 1900) begon Pim van Geest met 5 uit 5, waarna hij met 2 professionele remises de eerste plaats (TPR 2074) en de honderd euro veilig stelde. Een leuk toernooi met Arrian als arbiter, en 114 deelnemers. (info: Pim) Klik hier voor de toernooisite met o.a. alle eindstanden.

RSR feliciteert RSR (24 oktober) 
Voorzitter Paul spreekt alle RSR-leden digitaal toe:

 Alle leden van RSR Ivoren Toren met ( of zonder ) historisch besef
     worden vandaag , 24 oktober 2004 , van harte gefeliciteerd met het
     85 - jarig bestaan van HUN vereniging !!
              NOG VEEEEEELE JAREN !

Interne gaat Joop!-loos verder (23 oktober)
Gekke avond in de interne: ten eerste was er het nieuws dat Joop! zich heeft teruggetrokken. Mazzeltje voor Jurriaan en Dolf, die hun remise tegen hem zien omgezet in een punt. Onder toeziend oog van de camera van Cineac TV was er een grote verrassing in 1A: clubkampioen FM Oscar verloor van Richard, die zich nadrukkelijk kandidaat stelt voor deelname aan de Champions League. Herbert zag zijn 100% score en periode van een half jaar zonder nederlaag beëindigd worden door Plas. In 1B valt Bart op met zijn jojo-prestaties, nu won hij weer van een sterke speler, nl. Pieter. Arno, vorig seizoen nog dé revelatie, komt nog niet erg los, na de remise tegen de voorzitter wacht hij nog altijd op zijn eerste overwinning. In groep 2 moest Maarten zijn eerste halfje afstaan, tegen Leo. Aangezien het een dubbelteller betrof moest er een verlenging aan te pas komen; Maarten bekert verder. De topfavorieten Jaco, Arnold en Paul Tromp maakten geen fout. Ze worden echter fel op de hielen gezeten door Linda, die gestart is met 3 uit 3.
Philip wint overdag in Gouda  (23 oktober)
In het jaarlijkse schaken overdag toernooi, georganiseerd door het Goudse Messemaker, heeft Philip in de tweede groep de eerste prijs veroverd. Hij deed dat door uit de 5 rapid-partijen 4 punten te halen. In groep 8 werd Harry derde, met een 50% score. Klik hier voor alle eindstanden van alle groepen.
Eindelijk weer eens wat leuks op TV (19 oktober)
Had Jaco het in de vorige Schakelaar nog over Chess FM, inmiddels lijkt dit idee te worden ingehaald door de actualiteit. Nee, het is geen veel te vroege 1-april grap: vrijdag a.s. wordt onze vereniging met een bezoek vereerd van de TV-zender Cineac Noord. Buurttelevisie weliswaar, maar het is een begin. Een ieder is bij deze gewaarschuwd: blunders kunnen genadeloos op camera worden vastgelegd! Het is nog niet bekend welke programma's zij met ons voor hebben: Klussen met Joop!, Arnold's kookhoek, OpaPaul, Goede zetten Slechte zetten, we weten het niet. Vrijdag: RSR's 15 minutes of fame!
Wout, de nieuwe Van Geest (19 oktober)
Onze penningmeester Pim is de laatste tijd qua gezinsuitbreiding aanmerkelijk produktiever dan op het schaakbord. Op 9 oktober jl. werd de jongste telg van de familie van Geest geboren: Wout, 3850 gram, 52 cm., rating 1432. Moeder en kind zijn kerngezond, vader is aan de beterende hand. Namens de gehele website-redactie: van harte gefeliciteerd!

Wout van Geest: sprekend pa na een verloren partij...

Scherpe dodenlijn: 1 november  (18 oktober)
De redactie van de enige echte Schakelaar doet een emotionele oproep: "Beste mensen (ook schakers). In nog geen vier weken is er dit seizoen al zoveel gebeurd dat een verse Schakelaar (al dan niet dubbeldik) onvermijdelijk is. De redactie durft nauwelijks het Nivongebouw te betreden. Bij binnenkomst worden wij namelijk onmiddelijk aangeklampt en soms bedreigd met de woorden: WAAR BLIJFT DE NIEUWE SCHAKELAAR !!!!
Wij geven nu ons geheim prijs: de dodenlijn is 1 november aanstaande. Wij verwachten vooral veel studies en wedstrijdverslagen, hier werd volgens sommigen te weinig aandacht aan besteed in de vorige Schakelaar. Dus grijp  pen of toetsenbord en ga aan de slag! Wij zien vooral uit naar de bijdragen van onze teamcaptains: doorwrochte vertogen en haarscherpe analyse graag... maar onzinverhalen zijn ook welkom."
Wim luistert naar advies (18 oktober)
Het ongetwijfeld goed bedoelde advies aan Wim's adres van een kwart van de stemmers om de strijd om de Supercup maar te staken na 10 zetten, werd niet opgevolgd. Wim bedankt bij deze de meerderheid van de stemmers, die het scherpe 11.e5 voorstelden. FM Oscar was niet onder de indruk en reageerde a tempo: 11...hxg3. Fire on board! 
Spanning en sensatie in Coppa (17 oktober)
Op de zeer drukke clubavond (21 partijen) was de absolute kraker Wim-FM Oscar de enige partij de in de bar werd gespeeld. Ze deden elkaar minder pijn dan in de lopende Supercup-strijd: remise. In 1b kwam Paul Batenburg ook eindelijk op het scorebord in zijn eerste competitiewedstrijd van het seizoen: remise tegen Joost. In groep 2 won Rob Linssen sensationeel van Leo. De voorronde van de Coppa de Torre kende bijna een dubbele sensatie: Reinier maakte ternauwerdood remise tegen Wijnand en Plas stond na 11 zetten een vol stuk achter tegen Sjonnie. Na wat gerommel en getruuk hield Sjon geen pion meer over: remise. In de snelschaak-verlengingen gingen beide favorieten alsnog door.
Team 4 warm onthaald in 1e klasse (15 oktober)
Twee jaar geleden verwachtte het vierde team een moeilijk jaar in de 3e klasse RSB. Twee promoties later maakte het vierde zijn debuut in de 1e klasse tegen Onesimus. Gezien de ratings was de algemene verwachting dat het een vervroegd degradatieduel betrof. Dat is niet te hopen, want RSR verloor kansloos met 2-6. Na de snelle nederlaag van Arnold (bord 6) speelde Arrian (1) nog wel een verdienstelijke remise tegen de sterke Koevermans, ooit een stevige KNSB-speler. Daarna ging het hard. Harry (4) ging er langzaam maar zeker af, Jurriaan (2) hoopte op zijn loperpaar maar zijn koning was te kwetsbaar. Wouter (8) zag in betere stelling geen winst en nam remise, wat de tussenstand op 1-4 bracht. Bij Maarten (3) ging er in een toreneindspel iets mis, en tot overmaat van ramp boog Rob vd Lee (7) zijn goede stelling om in weer een nul. Het enige pluspuntje kwam letterlijk van Leo (5) die in een zeer spannende partij ondanks de taaie tegenstander toch aan het langste eind trok. Bij TL Spaan ligt nu de zware taak om de hoofden de komende week weer fier overeind te krijgen.
Wim kan wel wat hulp gebruiken (13 oktober)
Na 10 zetten in de strijd om de Supercup annex Paul Dekker schaal ziet Wim's openingsopzet er wat dubieus uit. Zijn koning staat op de tocht en er dreigt hxg3. Om de spanning erin te houden kun je Wim een beetje op weg helpen in deze lastige stelling door te stemmen op wat hij moet spelen, zie de rechterkolom. Help Wim en FM Oscar de winter door! Of kan Wim maar beter gelijk opgeven?
Eerste aardverschuiving Superleague (12 oktober)
Maar liefst drie teams speelden afgelopen weekend, met voor sommigen desastreuze en voor anderen spectaculaire gevolgen wat betreft hun stand in de  . In ieder geval is Bart Gijswijt zijn koppositie alweer kwijt, al scheelde het niet veel.
Coppa leeft als nooit tevoren (11 oktober)
Het spektakel dat Coppa de Torre heet, gaat vrijdag a.s. beginnen aan alweer het vierde seizoen. Een record aantal van 42 RSR-ers doen een gooi naar deze felbegeerde bokaal. Om het aantal op 32 te brengen worden er 10 voorronde-partijen gespeeld, en zoals het een echte beker betaamt kreeg niemand een voorkeursbehandeling bij de door WL Arnold verrichtte loting. Zo kan het dat twee Champions League cracks gelijk tegen elkaar moeten: Pieter-Jurriaan. Ook het groep 2 - topduel Leo-Maarten is pikant, maar waar het meest naar wordt uitgekeken, dan wel het meest wordt gevreesd, is natuurlijk de ontmoeting Wijnand-Reinier. De volledige loting kun je zien in de rechterkolom, denk eraan dat om de kleur geloot wordt. De wedstrijden staan gepland voor vrijdag a.s., wie verhinderd is wordt verzocht samen met zijn tegenstander een nieuwe datum te plannen. Vergeet niet je bij je groepsleider af te melden indien je voor de Coppa speelt!
Team 1 geeft 4-1 voorsprong uit handen: BSG 1 - RSR 1  5-5 (10 oktober)
Het eerste team heeft tegen BSG een unieke kans laten liggen om de koppositie in klasse 1B in te nemen. Nadat FM Oscar (bord 2) met "zijn" Frankenstein-Dracula variant het eerste halfje op het scorebord had gebracht, liep RSR zoals wel vaker soepel uit naar een ruime voorsprong. Dolf (5) is zijn vormcrisis te boven en won soepeltjes. Bij Victor (8) werd het evenwicht nooit verbroken met remise als logisch gevolg. Herbert (7) is al een tijd door niemand te stoppen dus vergrootte hij de voorsprong. Kachun (10) liep in het eindspel plotseling over zijn tegenstander heen zodat de voorsprong was opgelopen naar 4-1. De winst lag voor het grijpen en kwam nog dichterbij door een rustig remisetje van Pieter (6). Joost (4) leek in een rommelige partij steeds het betere van het spel te hebben maar waar iedereen dacht dat hij de overwinning ging binnenhalen, ging het na 1 verkeerde zet helemaal mis en het hopeloze eindspel van Toren tegen Loper en 4 pionnen kon hij al snel opgeven. Plas (3) had al op zet 13 een pion weggeblunderd, hield het lang vol maar de nul was onvermijdelijk. Paul Batenburg (9), die pas zijn eerste partij van het seizoen speelde, probeerde het nog even in een toreneindspel maar dat bleek potremise. 5-4 voor ons en alle druk lag nu bij kopman Wim. Helaas was hij ergens rond zet 40 een pionnetje kwijtgeraakt. Zijn tegenstander IM Pliester wist er wel raad mee en het stukoffer van Wim tegen 2 pionnen bleek onvoldoende. Invallend teamleider Edwin ging net als in zijn gouden periode als bondscoach ook ditmaal ongeslagen naar huis:  5-5.
De hel van zeeland: HWP2 - RSR 2  6-2 (10 oktober)
Teamleider Arnold beleefde een lange en dramatische dag in het verre Sas van Gent:  
"11.00 vertrokken en om 14.25 uur aankomen in de speelzaal .... de A58 in zeeland was afgesloten.
Gevolg : 3 bezoekende teams uit Breda, Capelle ad Yssel en RSR Ivoren Toren stonden 2½ uur in de file, de wedstrijdleiding besloot toen de wedstrijden om 14.00 uur te laten schaken en toen kon iedereen weer schaken en niemand kreeg reglementaire nullen. RSR Ivoren toren 2 kreeg een pak slaag van liefst 6-2! Voor de 1e tijdcontrole stonden we met 4-0 achter, in volgorde van nederlaag : Reinier bord 2, Aernout bord 1, Joop! bord 5 en Bart bord 7. Als teamleider moest ik lijdzaam toezien dat Spaan bord 4 en Philip bord 3 beide remise moesten accepteren en Gert-Jan bord 6 verloor ook. Het enige lichtpunt was onze bord 8 speler Herman die de eer redde om een toreneindspel te winnen om 19.45 uur !!! Gauw deze ellendige dag vergeten !"
Strafexpedities in groepen 1A en 2 (10 oktober)
In groep 1A behield Wim zijn 100% score; dit keer moest Victor er in een zeer ingewikkelde partij aan geloven. In 1B moest Pieter zijn eerste halfje afstaan, tegen Spaan. Tim haalde zijn eerste overwinning ten koste van Bart Houtman. In groep 2 vervolgde de in bloedvorm verkerende Maarten zijn strafexpeditie door Arnold aan zijn zegekar te binden; het was zijn vierde overwinning op rij. Het altijd zeer beladen duel Leo-Lee werd gewonnen door de witspeler.
Team 3 begint ijzersterk: RSR 3 - WSV 1  5-3 (10 oktober)
Het derde team is de campagne in de eerste klasse RSB uitstekend begonnen. Het op papier sterkere WSV werd op vechtlust verslagen: 5-3. De eerste twee borden (Sjonnie en Keet) verloren weliswaar, maar overwinningen van de multifunctionele Edwin (bord 4), Winood (5), Alek (7) en Paul Tromp (8) hadden het team van debuterend teamleider Paul Batenburg een 4-2 voorsprong opgeleverd. Paul Dekker (6) had een lastig eindspel en minder tijd, maar Philippe (3) stond gewonnen en voor in tijd. In ieder geval uiterlijk rustig haalde hij het beslissende punt binnen, waarna de voorzitter door zijn vlag mocht gaan. 
Herbert meest, Dolf, Paul B en Plas minst populair (4 oktober)
De is natuurlijk ook gewoon een verkapte populariteits-poll. Als je wordt opgesteld in iemands Superteam, is er blijkbaar vertrouwen in je bondsprestaties. Herbert's vorm van de afgelopen maanden is blijkbaar hoopgevend, want maar liefst 18 van de 27(!) deelnemende coaches stellen hem op in de basis. Herbie is hiermee met voorsprong de populairste speler op RSR. Minder, wat heet geen vertrouwen is er in Dolf en Paul Batenburg, aan wie niemand zijn vingers durft te branden. Plas wordt weliswaar eenmaal genoemd en nog aan bord 1 ook, maar dan wel door hemzelf. De officieuze RSR-verkiezing van team 2 is gewonnen door Joop! (11 stemmen), in team 3 moeten Paul Tromp en Alek de eer delen (ieder 10 stemmen), team 4 is voor Maarten (14) en in team 5 wordt de onmenselijke druk verdeeld tussen Terence en Wijnand (ieder 13 stemmen). In het eerste tussenstandje gaat Bart Gijswijt, die zichzelf ondanks dat hij dit seizoen invaller is gewoon aan het topbord posteert, aan de leiding. Uiteraard is er van een enigszins betrouwbare stand pas sprake zodra alle teams een keer gespeeld hebben.
Succes voor FM Oscar en Linda bij NK Rapid (3 oktober)
In het groots opgezette Open NK Rapid is FM Oscar met 7 uit 9 gedeeld eerste geworden in de B-groep (tot 2250). In dezelfde groep volgde Kachun hem op een halfje, Aernout bleef steken op 3 uit 9. In de C-groep (tot 1900) eindigden Bart Houtman en Paul Dekker gebroederlijk op 4 uit 9. Weer een groep lager (tot 1700) haalde Linda dezelfde score als FM Oscar, echter hier leverde het een gedeeld tweede plaats op. Dat het een zeer sterk bezet toernooi was werd wel bewezen door het feit dat de A-groep werd gewonnen door niemand minder dan de officiële wereldkampioen Kasimdzhanov, voor o.a. van Wely en Timman. Klik hier voor de volledige eindstanden van alle groepen.
Niemand verzaakt bij het vijfde (2 oktober)
Het vijfde team heeft de eerste wedstrijd van het seizoen overtuigend gewonnen: 6-2. De inmiddels bekende formule die de "teamouders" Leo en Winood hanteren, een mix van ervaring en jeugd, was tegen SWR 3 zeer succesvol want niemand verloor. Toen Mary (bord 5) na een uurtje haar eerste RSB-punt ooit binnenhaalde (tegenstander kwam niet opdagen) hing een mooie afloop al in de lucht. Ook Kenneth (6) en Wikash (7) wonnen eenvoudig, terwijl Ed (1), John vd Berg (3), Leon (4) en Ralph (8) professioneel remise maakten. Hoewel de winst al binnen was liet Terence (2) zijn tegenstander niet de eer redden, hij won na een even spannende als lange partij, dit tot grote opluchting van vele Superleague-coaches die Terence in hun basisopstelling hebben staan.
Uitputtingsslag in derde ronde interne (2 oktober)
Tegen twaalven waren er maar liefst nog vijf partijen bezig in de interne. Zo verloor Jaco in het verre pionneneindspel de voorlopige machtsstrijd in groep 2 van Maarten. Winood verloor van Paul Tromp, nadat de reconstructie duidelijk maakte dat Paul de tijdcontrole had gehaald. Dolf moest tot het uiterste gaan tegen Philippe om een pluspion in het lopereindspel te verzilveren. Arno verloor in de langste zit van de avond pas voor het eerst sinds hij lid is een competitiepartij(!). Ondanks een kwaliteit minder was Wim de handigste in de tweede tijdnoodfase. Dit was alles echter nog niets vergeleken bij de marathon die Joost afwerkte in het vooruitgespeelde KNSB-duel tegen Bianca Mühren van Stukkenjagers. In het spannende duel dat al om 19.00 uur begon probeerde Joost geduldig zijn eindspelvoordeel uit te bouwen. Pas om 0.30 uur gaf hij het torenindspel van 2 tegen 1 pion remise.