RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
Sjonnie wegens hartinfarct in ziekenhuis (27 oktober)
De zorg van het (eerste) teamleiderschap is onze "Sjonnie" Ruitenberg dan toch wat teveel geworden: vorige week donderdag is hij na een bezoek aan de huisarts acuut opgenomen in het havenziekenhuis. Hij blijkt ongeveer een maand geleden(!) een hartinfarct te hebben gehad, met als gevolg een longembolie, wat wil zeggen een bloedprop in de longen. Deze prop moet verdwijnen met bloedverdunners en tevens moet hij 4 uur per dag aan de zuurstof. Hij blijft minimaal tot a.s. vrijdag opgenomen. Zijn taken als groepsleider van 1A worden voorlopig waargenomen door Arnold Rijken, Rob van der Plas neemt tijdelijk de honneurs als teamleider waar. Wie Sjonnie een kaartje wil sturen: hij ligt dus in het havenziekenhuis, Haringvliet 2, 3011 TD Rotterdam, kamer 158 afdeling E, 1e etage. 
RSR speelt de scherpste zet (26 oktober)
De oproep van vorige week had effect; plotseling werd er maar liefst 15 keer gestemd in de steeds scherper wordende Wim-World partij. Dat aantal werd overigens pas op het allerlaatste moment bereikt, vlak voor de dodenlijn. Lange tijd leek 7...Pxe5 de gekozen zet te worden, maar na een lobby van Herman, die zich steeds meer als het geweten van World begint op te werpen, staakten de stemmen op de valreep tussen Pxe5 en het verrassende 7...Pxd4. Ieder kreeg 6 stemmen, en in dat geval beslist de RSR-meerderheid. Zodoende werd het 6-4 voor de scherpste zet. De derde optie, 7...d5, kreeg slechts 3 volgelingen: van de ratingkanonnen Johan van Mil, Plas en Winood. Wim was duidelijk even aangeslagen door deze zelfverzekerde zet van World en dacht twee dagen na, alvorens het voor de hand liggende 8.Dxd4 te kiezen boven het krankzinnige 8.Pxf7?! World staat nu een stuk achter, maar voor hoe lang? stem!
Spaan en Peter deden mee... (26 oktober)
in het jaarlijkse Spijkenisse Open Rapidkampioenschap, en daar is dan gelijk alles mee gezegd. Beiden scoorden een bescheiden 3 uit 7, inclusief een remise tegen elkaar. Deze score leverde een al even kleurloze klassering (gedeeld 16e) als TPR (net boven 2000) op. Klik hier voor de volledige eindstand in alle groepen. 
Kleine kinderen worden groot (25 oktober)
Nog maar nauwelijks de luiers ontgroeid, legt het kroost van Papa's Leo en Winood al een opmerkelijke volwassenheid aan de dag. Nieuwerkerk 4 werd met speels gemak verslagen: 5½-2½. Wel moet opgemerkt worden dat de tegenstander met slechts 7 man aantrad, mazzeltje dus voor de managers die Kenneth hebben opgesteld, want voor hem was het gratis punt. De scores op bordvolgorde: Andy 0, Ed ½, Wijnand 1, Wouter 1, Hans 1, Leon 1, Lucas 0, Kenneth 1R. Het vijfde is nu, samen met Sliedrecht 4, gedeeld koploper!
Geen verrassingen in interne en beker (25 oktober)
Team 5 speelde en een tiental leden trapten af voor hun Coppa-avontuur, en dus was het een rustig avondje interne competitie. Verrassingen konden niet genoteerd worden, of het moest het eerste halfje van Harry's seizoen zijn, dat hij mocht noteren tegen Claudia. De vorige week nog zo succesvolle jeugdspelers Ralph en Rob Linssen werden ingewijd in die voor ervaren leden zo vertrouwde andere, donkere kant van de medaille, zij verloren van resp. John vd Berg en Linda. Ook in de Coppa geen sensaties tot nog toe, wel moest voormalig finalist Spaan tot het uiterste gaan om pas in de verlenging, in een snelschaakpotje, Philippe op de knieën te dwingen. 
Coppa-gekte slaat al voor de eerste ronde toe (21 oktober)
De Coppa de Torre is hot: maar liefst 44 cupfighters doen een gooi naar de mooiste beker van Rotterdam en omstreken. Om de 16e finales en dus de eerste ronde met precies 32 deelnemers te kunnen starten moet er een voorronde gespeeld worden, bestaande uit 12 partijen. Niemand minder dan Joop! koppelde in de anderhalf uur durende loting, rechtstreeks uitgezonden op TV Rijnmond, al enkele toppers tegen elkaar. Wat dacht U van Paul Dekker-Wim, Joop!-Oscar, Paul Batenburg-Edwin en Peter-Aernout! Enkele andere pikante ontmoetingen zijn Hans-Harry en Pim-Jaco. De overige voorronde-wedstrijden zijn Ed-Wouter, Rob vd Lee-Dolf, Leo-Victor, Philippe-Spaan, Jurriaan-Djurre, Bart Gijswijt-Maarten. Het is de bedoeling dat de spelers onderling een datum afspreken voor hun bekerduel, en wel op één van de vrijdagen 24 of 31 oktober of 7 november. Na deze vroege slachting wordt de eerste "echte" ronde op vrijdag 21 november afgewerkt, met dus de 12 winnaars van de voorronde en de 20 gelukkigen die zijn vrijgeloot voor deze proloog.
Verlies op vlag dreigt voor World (19 oktober)
Op de valreep werd er nog drie keer gestemd voor de Wim-World partij, anders was het aantal stemmers blijven steken op een armetierig aantal van vier. Heeft World geen vertrouwen in een goede afloop van de gezamenlijke confrontatie met de Champ? De partij is interessant genoeg, daar ligt het niet aan. Geëffende paden zijn verlaten, onbekend gebied is al na 7 zetten betreden. Desondanks waren de stemmers vrijwel unaniem. Behalve Plas, die 6...d5 wilde spelen, was 6...Te8 blijkbaar de enige serieuze zet. Nieuwe regel: minder dan 5 stemmers betekent vlag voor World, en een in de schoot geworpen overwinning voor Wim. Dus: stem!
Jeugd stormt groep twee binnen (18 oktober)
De omstreden Spaan-Winood opleidingsmethode voor de jeugd begint eindelijk zijn vruchten af te werpen. De gevestigde orde kreeg gisteren een voorproefje te zien van de machtsgreep die hun te wachten staat. Lucas presteert momenteel het meest indrukwekkend: met een fraaie overwinning op één van zijn leergoeroe's Leo bracht hij zijn score op 3 uit 4! Ook Ralph en Rob Linssen wonnen, van Petra en John vd Berg. In de Champions League werd het seizoensrecord 'snelste overwinning', vorige week op 40 minuten gezet door Lucas, moeiteloos scherper gesteld door zowel Aernout als Pieter, die Sjonnie en Winood binnen een half uur tot overgave dwongen. 
Harry verliest ook overdag  (18 oktober)
In de interne scoort Harry wekelijks een nul, en als het op de vrijdagavond niet lukt, dan maar overdag geprobeerd. Echter, ook het 37e Schaken Overdag Toernooi in Gouda bracht hem afgelopen donderdag geen succes. In groep 6 van de in totaal 17(!) groepen, eindigde Harry op de vijfde en voorlaatste plaats. Claudia verging het beter: zij werd derde in groep 3. Klik hier voor alle eindstanden van alle groepen.
Kachun en Djurre imponeren een keer niet (13 oktober)
RSR's angry young men Djurre en Kachun oefenen regelmatig een ware terreur uit op vele jeugdtoernooien, wat betreft Djurre niet alleen op schaakgebied trouwens. Het kan helaas niet altijd feest zijn, en dat was het zaterdag dan ook niet voor hen tijdens het NK Rapid voor de Jeugd. In de groep met geboortejaren '83, '84, '85 scoorden ze gebroederlijk 5 uit 9 en bleven daarmee twee punten achter de winnaars. Claudia moest slechts een halfje op hen toegeven. Aan het toernooi deden maar liefst ruim 500 jeugdige schakers mee. 
"World" overlegt zich met succes uit de theorie (12 oktober)
Het klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar World heeft intensief overleg gepleegd over de te volgen taktiek tegen Wim. Uiteindelijk werd gekozen tot het uit Oscars studeerkamer afkomstige 5...0-0!?, met 6 stemmen boven de theoriezetten 5...Pxe4 en 5...De7, die ieder slechts twee stemmen kregen. Wim zal moeten zorgen dat het hem niet vergaat zoals zwart in de stampartij Afek-van Veen, waar de zwarte strategie tot een triomftocht leidde. Wim antwoordde vrijwel a tempo koel met 6.Dd3, begeleid met droog commentaar: "6.Pxc6 kon ook maar dat is te makkelijk voor World, laat ze nu maar even denken". Klik hier om te stemmen op wat U bedacht heeft!
Vol=vol in de interne (11 oktober)
Voor het eerst in de geschiedenis was het Nivon vrijdagavond met 20 bezette borden volledig uitverkocht. De 21e partij moest dan ook in de bar worden afgewerkt. Niet eerder werden zoveel partijen op één avond in de interne gespeeld. Een klein uurtje later kwam er alweer een plekje vrij: aanstormend jeugdtalent Lucas had zojuist Hans verpletterd. In de Champions League was er veel aandacht voor de kraker Djurre-Joost, niet alleen omdat zij beiden de competitie dramatisch gestart waren, maar ook omdat het een bijzonder spectaculaire partij was. Djurre offerde een stuk in de opening maar Joost wist op tijd alle gaten te dichten: 0-1. Waar Spaan zijn eerste halfje moest afstaan, tegen de verrassend gestartte Winood, zet Arno in groep 2 zijn zegereeks voort: 4 uit 4. Een geheel andere reeks is Harry aan het neerzetten: met vier nullen op rij doet hij al weken achtereen het licht uit. 
Herman de gebeten hond in Veenkoloniën (11 oktober)
Volgens de harde supporterskern, die al jaren bestaat uit Arnold, en de gedesillusioneerde teamlijder Djurre ("hielp een remise-eindspel om zeep") was Herman de aangewezen schuldige van de 4½-3½ nederlaag van het derde, afgelopen donderdag tegen WSV 1. Zo gaat dat als je als laatste nog bezig bent bij een 3½-3½ stand. Herman verklaarde desgevraagd grinnikend "ik probeerde het nog even". De voorzitter kapte uiteindelijk de verhit oplopende discussie af door op de persconferentie te verklaren: "90% van wat vanavond is gebeurd, zal nooit naar buiten komen". Dit wordt bevestigd door het overduidelijk gecensureerde verslag van de bord 3-speler:
"Op een door de weekse avond naar de Veenkoloniën van de RSB afreizen: juist, Waddinxveen stond 9 oktober op het programma. Kennelijk hoort bij zo'n wedstrijd ook een vertrek vanaf het Nivon i.p.v. CS bij aldus ondervond schrijver dezes. Toch nog op tijd arriveerden we in een Bijlmerachtige setting van het pittoreske Waddinxveen. "Als je dit soort wedstrijden nog steeds aan het spelen bent, weet je eigenlijk dat je er niet bijhoort", aldus JK van te voren zijn zelfcynisme delend met wagengenoten Herman, Alek en Winood. Om 23.50 uur werden in aanwezigheid van 1 meegereisde neeschuddende supporter (Arnold) de prijzen verdeeld: WSV 1-RSR 3 4,5-3,5 (Paul 0, Herman 0, Jaco 1, Alek 0, Winood 1/2, Arrijan 1/2, Pim 1 en John 1/2). Misschien was het lieve RSR onder de indruk van de uiterst sportieve tegenstander. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat hooguit een 4-4 haalbaar was, maar zelfs dat doel kon niet gerealiseerd worden. Gelukkig konden na afloop nog enkele rasoptimisten de energie opbrengen om ons aan competities in 1956/1957 en 1980/1981 te herinneren waarin een team van RSR ook de eerste partij verloor en toch nog kampioen werd. Overigens met dank aan Arjan dat hij zo vriendelijk was om TL Djurre 's nachts nog even thuis af te zetten in Haarlem, daar hij de laatste trein van 21.34 uur in Waddinxveen niet tijdig kon halen."
JK
Tenslotte had deze veelbewogen wedstrijd natuurlijk weer zijn consequenties voor de , waar inmiddels niet alleen Maarten en Arnold in felle strijd verwikkeld zijn, maar waar ook weer een ouderwetse broedertwist is losgebarsten.
Jacht geopend op Gary en FIDE (7 oktober)
Er is een nieuwe FIDE-ratinglijst uit, en uiteraard geven diverse RSR-globetrotters acte de présence. Leuk op de FIDE-site is dat je tegenwoordig niet alleen je rating, maar ook je ranking kan zien, ofwel je plekkie in de wereldorde. Natuurlijk is ook hier Dolf onze kopman, met een mooie 2257 is hij de nummer 11377 van deze aardbol. Goeie tweede is Wim (2238, 13719e), op de voet gevolgd door Plas (2232, 14436e). Dalen we verder af dan stuiten we op de illustere namen Bart (2223, 15630e), Spaan (2199, 19230e), Joost (2198, 19363e), Kachun (2183, 21477e) Herbert (2169, 23563), Pieter (2108, 33124e) en Victor (2106, 33414e). Eén klinkende naam ontbreekt; naar verluid probeert een monsterlijk FIDE-complot Oscar van zijn in Vlissingen welverdiende FM-titel af te houden. Special Agent Rutten is inmiddels ingeschakeld en druk doende met de voorbereidingen van de tegenaanval op de bureaucratie.
Wim houdt zich aan zijn belofte (5 oktober)
Na het ontwikkelen van de paarden werd alom gevreesd voor een typische Wim-schuifpartij, maar inmiddels lijkt hij toch zijn belofte, om er 'een leuke partij' van te maken, te houden. Aan de zwartspelers ligt het niet: zij kozen, weliswaar met de kleinste meerderheid (5 tegen 4 stemmen), het spannende 4...Lb4 boven het plichtmatige 4...exd4. Wim wil niet achterblijven qua creativiteit en antwoordt met 5.Pxe5, veel interessanter natuurlijk dan het Wimmiaanse 4.d5. De complicaties groeien, wat nu? Stem!
Aernout succesvol op NK Rapid (5 oktober)
Diverse RSR-ers trokken zaterdag naar Hellevoetsluis om daar in diverse groepen deel te nemen aan het groots opgezette NK Rapid. Aernout scoorde het relatief beste resultaat: Hij werd in de C-groep (rating tot 1900) gedeeld eerste met 7-9. In dezelfde groep scoorden ook Alek (6-9) en Claudia (5-9) goed. Daar de A-groep niet was weggelegd voor 'normale' schakers vinden we de eerste RSR-speler in de ook zeer sterke B-groep: Joost werd middels een uitstekende 6-9 gedeeld zevende. Ook in de D-groep eindigde RSR in de subtop: Linda werd vijfde met 6½-9. 
Ook team vier start voortvarend (4 oktober)
Na het vijfde en het tweede wist ook het vierde haar eerste wedstrijd eenvoudig te winnen. Tegen HZP werd regelmatig de benodigde 4½ punt bij elkaar gespeeld. Dat Rob vd Lee daarna zijn koning op artistieke wijze tot zelfmoord dwong (zie diagram rechterkolom) was voor de statistieken. De individuele uitslagen zijn uiteraard van groot belang voor de , die een nieuwe koploper kent! Op bordvolgorde: Paul Tromp ½, Jurriaan 1, Arnold 0, Rob vd Lee 0, Leo 0, Harry 1, Philippe 1, Maarten 1.
Djurre en Joost al vroeg in de problemen (4 oktober)
Bij de jeugd rijgen ze de kampioenschappen aaneen, maar de interne van RSR is different koek. Winood wist voor de verandering raad met zijn actieve stelling en offerde Joost finaal van het bord. Djurre verloor van een herboren en ontketende Spaan (3 uit 3). Joost heeft nu 0 uit 3, Djurre 1. Verder vielen er vooral veel remises te noteren, die echter meestal wel zwaarbevochten waren. In groep 2 is nieuwkomer Arno voorlopig(?) ongenaakbaar: 3 uit 3.
Nieuwsarchief: mei 2002 juni 2002 juli 2002 augustus 2002 september 2002 oktober 2002 november 2002 december 2002 januari 2003 februari 2003 maart 2003 april 2003 mei 2003 juni 2003 juli 2003 augustus 2003 september 2003