RSR IVOREN TOREN nieuwsarchief
(sinds 1919)
Drukke tijden voor de bondsteams (30 oktober)
We beoefenen onze hobby als amateurs, maar je zou het niet altijd zeggen. Spelers, teamleiders en toeschouwers moeten vol aan de bak de komende dagen. Donderdagavond 31 oktober speelt ons tweede de topper in en tegen Hillegersberg. Komt dat zien in de Messiaskerk, Debussylaan 19! Een dag later is het de beurt aan het vierde, dat thuis korte metten zal proberen te maken met CSV4. En zo'n 13 uur daarna speelt het eerste zijn eerste thuiswedstrijd ooit in de 1e klasse KNSB, tegen Spijkenisse. Het derde sluit op vrijdag 8 november een druk weekje af, weer tegen CSV, dit keer in Capelle. 
Kachun doet het ook voor de RSB (30 oktober)
In het jaarlijkse Hutton-toernooi spelen van iedere regionale bond 20 jeugdspelers tegen elkaar. Afgelopen zaterdag werd in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag de 44e editie gespeeld. Aan bord 2 moest onze eigen Kachun twee partijen spelen van 1 uur p.p.p.p. Natuurlijk won hij ze allebei (tegen NOSBO en SGS) en mede daardoor eindigde de RSB als vierde, met 23 uit 40. Klik hier voor de volledige eindstand.
RSR-site gedwongen verhuisd (28 oktober)
Hopelijk is een en ander voor de trouwe bezoekers van de RSR-site geruisloos en misschien wel geheel ongemerkt verlopen, maar de RSR-site is verhuisd. Eén van de nadelen van een gratis site: als providers samengaan of verdwijnen heb je als niets betalende klant ook niets te vertellen. Myweb is overgenomen door Wanadoo en "dus" heet de RSR-site voortaan http://home.wanadoo.nl/rsrivorentoren/. Helaas niet zo makkelijk in het gehoor liggend en dus minder goed te onthouden dan www.rsrivorentoren.myweb.nl, maar ieder nadeel heb se voordeel: als het goed is wordt je bij gebruik van het oude adres "doorgelinkt" naar het nieuwe adres. Wel wordt aanbevolen om het nieuwe adres in je favorieten op te nemen, daar het doorlinken niet altijd even goed en snel werkt.
Wim gedeeld tweede in Spijkenisse (28 oktober)
Op het 17e Open Schaakkampioenschap van Spijkenisse werd RSR alleen vertegenwoordigd door Wim. Naast het spelen van zeven rapidpartijen verrichte Wim ook enkele spionagewerkzaamheden voor 2-11 aanstaande. Zo wist hij op slinkse wijze aan Rick Lahaye (van wie hij overigens verloor) en Maurits vd Linde (vriendenremise) de exacte opstelling van Spijkenisse te ontfutselen voor de kraker van zaterdag. In de laatste ronde kwam Wim helaas niet verder dan remise tegen FM Michel de Wit van ZZICT 2. Bij winst zou Wim ongedeeld eerste zijn geworden, nu werd Michel dat en moest Wim met de gedeelde tweede plaats genoegen nemen, maar wel met een zeer hoge TPR van 2352! Klik hier voor de eindstanden in alle groepen.

Wim werd dwarsgezeten door die vervelende de Witjes... 

Nieuwe ratinglijst verschenen (28 oktober)
Het is nog oktober, maar toch is de ratinglijst per 1 november nu al uit. Daarop is te zien hoe sterk onze vereniging de afgelopen jaren is geworden: maar liefst zeven spelers hebben een 2100+ rating. Twee daarvan, Dolf en Wim, staan zelfs boven de 2200! Het is een kwestie van tijd tot de eerste RSR-er ooit de magische 2300-grens passeert...
Eerste sensatie in "Coppa": Joop! mat in 18 (26 oktober)
Verrassingen horen bij een bekertoernooi als Rammstein bij RSR, en gelijk in de eerste ronde was het raak. In het diagram rechts is te zien hoe Joop! dramatisch ten onder ging tegen eeuwig net-niet talent Andy, klik hier om de hele partij na te spelen. Voor de rest waren er geen opzienbarende uitslagen, of het moest de eerste overwinning van Pieter in RSR-dienst zijn, tegen Herman. Alle uitslagen van de eerste ronde: Arrian-Wouter 1-0, Pieter-Herman 1-0, Aernout-Oscar 0-1, Djurre-Edwin 1-0, Andy-Joop! 1-0, Mary-Rob vd Plas 0-1, Jaco-Hélène 1-0, Maarten-Leo 1-0, Rob vd Lee-Kachun 0-1. Gespeeld moeten nog worden Reinier-Peter, Ed v Doorn-Wim, Bart-Wijnand, Arnold-Paul Tromp, Jurriaan-Leon, Sjonnie-Spaan, en Victor-Paul Dekker. De tweede ronde staat gepland voor 20 december.
Tweemaal competitie en saldo tussen Coppa-geweld (26 oktober)
Het was Coppa de Torre-avond, maar door wat afzeggingen en onwillige burgemeesters konden er toch een paar competitie- en saldopartijtjes tussen al het bekergeweld geprogrammeerd worden. In Groep 1A won Spaan in 11 zetten van Arnold. In 1B won Wim minder snel, maar wel regelmatig van Winood. Voor de saldo won Jurriaan van Rianne en Harry versloeg Yuri. 
Philip wordt overdag tweede met twee uit vijf (26 oktober)
In Gouda wordt jaarlijks een Overdag-toernooi gehouden. Philip verdedigde afgelopen donderdag zijn titel maar moest deze keer ene Igor Coene voor zich dulden. Ingedeeld in groepjes van zes won de winnaar alle vijf partijen, de overige vijf spelers van groep 1 eindigden allen gelijk met twee punten! Na een volgens de andere RSR-deelnemer Harry (groep 6) "volstrekt oneerlijke loting" werd Philip tot runner-up uitgeroepen. Klik hier voor de (helaas niet volledige) eindstand in alle groepen.

Philip lacht, en heeft dus gewonnen... 

Tweede lijdt eerste puntverlies (19 oktober)
In de tweede wedstrijd in de promotieklasse heeft het tweede een 4-2 voorsprong tegen De Willige Dame niet vast kunnen houden. Pim en Herman vochten tot de laatste snik maar een remise zat er niet in: 4-4. Teamleider Spaan was na afloop redelijk tevreden gezien de kracht en ervaring van de tegenstanders. Wel vond hij dat Jaco de wedstrijd had kunnen beslissen, maar deze liet het eindspel in remise verzanden. De individuele uitslagen op bordvolgorde: Peter ½, Victor 0, Joop 1, Philip 1, Herman 0, Winood 1, Jaco ½, Pim 0.
Eindelijk weer eens geen verrassingen (19 oktober)
De enige verrassing van de zesde speelronde van de interne competitie was dat er eindelijk eens geen grote verrassing kon worden genoteerd. Dat Pieter zijn derde partij op rij verloor, deze keer van Herbie, mag immers al geen verrassing meer genoemd worden. In groep 2 is de strijd om de vier promotieplaatsen inmiddels flink losgebarsten. Paul Dekker en Leo voegden zich middels overtuigende overwinningen in het rijtje promovendi-kandidaten. Alle uitslagen van de zesde speelronde: Groep 1A: Oscar-Arnold 1-0, Paul Tromp-Edwin 0-1  Groep 1B: Pieter-Herbert 0-1, Wijnand-Djurre 0-1, Sjonnie-Wim 0-1  Groep 1C: Dolf-Rob ½-½, Kachun-Aernout 1-0  Groep 2: Arrian-Jurriaan ½-½, Wouter-Harry 0-1, Leo-Maarten 1-0, Andy-Paul Dekker 0-1, Rianne-Hélène ½-½, Yuri-Mary 1-0.
Ook derde team start met overwinning (12 oktober)
Behalve team één zijn alle teams de bondscompetitie gestart met een overtuigende overwinning. In een kolkend Nivon zette het derde team Krimpen 3 overtuigend aan de kant: 6-2. De individuele scores op bordvolgorde: Paul Tromp 1, Aernout 1, Paul Dekker 1, Arnold ½, Sjonnie 1, Jurriaan 0, Rob vd Lee ½, Arrian 1.
Na Spaan nu ook Plas op minorkoers (12 oktober)
In de vijfde speelronde speelden Spaan en Reinier beiden remise, wat betekent dat Reinier nu definitief boven Spaan eindigt. Laatstgenoemde moet nu de rest winnen en dan hopen dat Oscar of Bart nog ergens steken laten vallen. Plas verloor van Kachun en is de aansluiting met de bovenste drie even kwijt. In groep 2 werden slechts vier partijen gespeeld, want het derde team moest ook spelen. Sensatie in groep 2: Eeuwige underdog Leo versloeg topdog Harry. Alle uitslagen van de vijfde speelronde: Groep 1A: Bart-Reinier ½-½, Oscar-Spaan ½-½, Edwin-Herman 1-0  Groep 1B: Herbert-Winood 1-0, Wijnand-Philip 0-1  Groep 1C: Rob-Kachun 0-1, Pim-Dolf 0-1  Groep 2: Maarten-Mary 1-0, Ed-Wouter 0-1, Harry-Leo 0-1, Hélène-Yuri 1-0. In het overzicht interne competitie is nu ook in één oogopslag te zien wie er goed en slecht voorstaan: vetgedrukten zijn op CL-koers of koplopers in groep 2, cursieven liggen op degradatiekoers!
Loting eerste ronde Coppa de Torre (12 oktober)
De Coppa de Torre gaat weer van start: 25 oktober is de eerste ronde. In eendrachtige samenwerking tussen organisator Leo en penningmeester Pim werd afgelopen vrijdag de loting verricht: de absolute topper Reinier-Peter is om veiligheidsredenen verplaatst naar 1 november. Overige wedstrijden in de 1e ronde: Arrian-Wouter, Pieter-Herman, Aernout-Oscar, Djurre-Edwin, Ed-Wim, Andy-Joop!, Mary-Rob vd Plas, Bart-Wijnand, Jaco-Hélène, Arnold-Paul Tromp, Jurriaan-Leon, Sjonnie-Spaan, Maarten-Leo, Victor-Paul Dekker, Rob vd Lee-Kachun. Om de kleur wordt voor aanvang van de partij geloot. Bij remise volgt snelschaak. Voor de optimisten: de datum voor de tweede ronde is ook al bekend: 20 december.
8 november dodenlijn voor de Schakelaar (10 oktober)
Uw nieuwe hoofdredacteur Leo is streng maar rechtvaardig: U heeft nog vier weken om uw creativiteit op het papier te botvieren. Dus uiterlijk 8 november kopij inleveren bij of opsturen naar Leo of Herman
Leo wint kort geding tegen Unilever (7 oktober)
Het hele weekend moest iedereen het horen van Leo: het grote onrecht dat hem was aangedaan in de bondswedstrijd tegen Unilever. Zijn tegenstander Hofstee leidde hem aan het topbord zodanig af met verhalen over zeven kinderen en gezonde voeding dat Leo nog verloor ook. Leo zou Leo niet zijn als hij het hierbij liet zitten en gesteund door RSR's huisadvocaat Arrian Rutten spande hij een proces aan tegen het arrogante megaconcern Unilever. De bodemprocedure bracht laffe fraudepraktijken aan het licht: Hofstee was opgegeven voor team één en had dus het recht niet eens om tegenover onze Leo plaats te nemen. Dus: Leo wint de partij, zijn trots en eer terug en een extra bordpunt voor het vierde! "En de ratingpunten mag ie houden" liet Leo de verzamelde pers voor het gerechtsgebouw weten, alvorens Arrian hem met een kordaat "Verder geen commentaar heren!" een gereedstaande taxi inhielp. Dus: Unilever2-RSR4  2½-5½!
Spaan neemt wraak op Afek (6 oktober)
In de interne mag hij dan bijna dood en begraven zijn, buiten het Nivon gaat Spaan nog altijd voorop in de strijd. Als enige deelnemende RSR-speler mocht hij in het supersterke (want zwaar gesponsorde) Nederland 2002 toernooi te Hellevoetsluis uitkomen in de A-groep, samen met toppers als van Wely (toernooiwinnaar), Tiviakov (2e), Gurevich (3e), Nijboer, v.d.Wiel enzovoorts. In zo'n veld is 3½ uit 9 geen slechte score, en de mooiste overwinning was natuurlijk op Afek, die het eerste team vorige week zo zwaar op de maag lag. In de B-groep scoorde Bart 5½-9 en Oscar 4½. Peter gedroeg zich RSR-onwaardig door zich nadat hij in gewonnen stelling opgaf terug te trekken uit het toernooi. Aldus bleef hij steken op 1-9. In de C-groep (tot 1900) werd Aernout gedeeld 2e met 6½-9. Klik hier voor de volledige eindstanden in alle groepen.
Vierde verslaat Unilever (6 oktober)
De eerste wedstrijd van het vierde, uit tegen Unilever 2, is met minimaal verschil door ons gewonnen: 3½-4½. Onder toeziend oog van teamleider Arnold scoorde 'good old'  Hans Veraart het beslissende punt.
Tijdperk Spaan ten einde?! (5 oktober)
Problemen voor 79-voudig clubkampioen Spaan: hij verloor dramatisch van Herman en met 1 uit 3 en partijen tegen Bart en Oscar nog op het programma is plaatsing voor de CL ver weg. Reinier won weer en heeft aan een overwinning op Keet al voldoende om minimaal boven Spaan te eindigen! Verder valt de goede vorm van oudgediende Philip op: na Pieter moest ook Djurre eraan geloven en met 2½-3 ligt hij op CL-koers. Winood won traditioneel in nul zetten van Sjonnie die weer een doos bolknakjes tegemoet mag zien. De nieuwelingen en "versterkingen" voor de interne, Pieter, Jaco en Edwin, voor wie het competitiesysteem zelfs werd aangepast, staan alledrie nog op nul. In groep 2 werden maar vier partijen gespeeld wegens een bondswedstrijd van het vierde. Alle uitslagen van de vierde speelronde: Groep 1A: Spaan-Herman 0-1, Oscar-Edwin 1-0, Reinier-Paul Tromp 1-0  Groep 1B: Winood-John 1-0, Herbert-Wijnand 1-0, Philip-Djurre 1-0  Groep 1C: Dolf-Jaco 1-0, Kachun-Joop 1-0, Pim-Rob vd Plas 0-1  Groep 2: Paul Dekker-Rob vd Lee ½-½, Jurriaan-Ed 1-0, Yuri-Harry 0-1, Mary-Rianne 1-0
Nabeschouwing debuut team 1 (5 oktober)
Ons eerste team kent twee superscorers: Dolf en Wim. Wanneer zij allebei verliezen, hebben we dus een probleem. Ook hebben de extra borden 9 en 10 vooralsnog geen toegevoegde waarde; Reinier, in de interne in topvorm, verloor simpel en Djurre was meer gemotiveerd voor zijn vriendin dan zijn partij en speelde een snelle remise zonder overleg met de teamleider. Hem wacht een persoonlijke tuchtiging van Sjonnie. De leukste partij (voor ons) was die van Oscar, die het op Ozzy-wijze samenvatte: "kicken partij, maar hij begreep er helemaal niets van". Inmiddels zijn alle individuele resultaten bekend. Mede-degradatiekandidaat en volgende tegenstander Spijkenisse verloor kansloos van Sas van Gent: 1-9. ZZICT 2 (Het vroegere Ordina) wist blijkbaar niet dat er in de 1e klasse met 10 man wordt gespeeld (?!), en onder de acht die wel kwamen opdagen bevonden zich een 1400-, 1700- en 1800-speler. Een 8-2 nederlaag tegen Vianen was het voorspelbare resultaat. Laten we hopen dat ze tegen ons in dezelfde samenstelling spelen!
Kachun komt binnen met stip (5 oktober)
Op de FIDE-ratinglijst van oktober 2002 is Kachun beloond voor zijn prestaties in zijn drukke schaakzomer: hij komt met stip binnen met 2206! Wim is nog altijd de beste internationale RSR-er met 2281.
RSB-bekerloting eerste ronde  (5 oktober)
RSR werd niet ingedeeld bij de zes teams die de eerste ronde van de RSB-bekercompetitie moeten spelen, nodig om het aantal teams op 32 te brengen. In de tweede ronde, die ergens in november gespeeld moet worden, spelen we thuis tegen Lombardijen. Van het KNSB-bekerteam is nog geen loting bekend. Klik hier voor de volledige indeling van de eerste en tweede ronde van de RSB-bekercompetitie.
Nieuwsarchief: mei 2002 juni 2002 juli 2002 augustus 2002 september 2002