RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief


RSR 1 begint met nipte overwinning op De Stukkenjagers 2 (28 september)
Op zaterdag 25 september 2015 is RSR 1 in een spannende wedstrijd het seizoen goed begonnen met een minimale overwinning op De Stukkenjagers 2.

Spaan won een pion omdat de pionnenstructuur van de tegenstander op de damevleugel opgebroken was. Eén van de torens van de tegenstander werd opgejaagd door de twee paarden en pionnen en werd gevangen op g6. 1-0

Harmen verloor een kwaliteit waarna de tegenstander de lijnen opende voor zijn toren om vervolgens de koning aan te vallen. Uiteindelijk werd door de tegenstander afgewikkeld naar een gewonnen pionneneindspel. 1-1 ... lees verder (TL Michael)

TEAM 2 : uithuilen en........ (27 september)
Zaterdag 26 september 2015, eerste ronde KNSB-competitie 2015/16. In klasse 3E mocht Team 2 het spits afbijten tegen ASV 2. Het bleek een zware kluif te zijn. Waar we vorig seizoen nog tegen de Arnhemmers de zaak in evenwicht wisten te houden (4-4 in de derde ronde), bleek nu wel overduidelijk dat het team als geheel aan kracht heeft ingeboet: niemand van ons achttal wist een overwinning te boeken, met 4 halfjes en 4 nullen (ook 'n 4 om 4 stand) werd het een kansloze nederlaag. ... lees verder (TL Paul D.)

Gelijkspel voor team 5 (26 september)
Terwijl onder ons uitbundig plaatjes gedraaid werden, trad team 5 vrijdag 25 september aan tegen Fianchetto 4. Aan bord 2 behaalde Andy een snelle overwinning. Hij kon met een toren de dame van zijn tegenstander pennen, die vermoedelijk uit weerzin meteen opgaf. Een goed begin! Aan bord 1 debuteerde Sebastiaan met zwart voor het vijfde. Zijn speelsnelheid benaderde de lichtsnelheid (hij zat waarschijnlijk nog lang “in het boek”), maar hij behaalde een voordelige stelling met volledig ontplooide lopers die in tandem zwaar op de vijandelijke koningsstelling drukten. Uiteindelijk bleek dit helaas niet voldoende voor meer dan remise. De borden drie en vier (Fred en Jeffrey) eindigen eveneens in remises, waarbij nog een ongebruikelijke variant op een remise-aanbod werd vernomen (“Zie jij nog iets?”). Tussenstand 2½-1½. So far, so good. Niettemin ... lees verder (TL Léon)

Nieuws van de Schakelaar-redactie (24 september)
De nieuwe redacteur van De Schakelaar is na enkele weken RSR al zo overwerkt, dat hij nog niet in staat is geweest om de van winnaar Oscar gekregen zetjes in de computer in te voeren. Overigens is het nog steeds mogelijk om kopij voor de langverwachte aanstaande editie van De Schakelaar aan te leveren! Dolf en ik mikken op een verschijningsdatum ergens in oktober. Dus mail al uw zinnige en minder zinnige schaakoverpeinzingen naar Jason Zondag en/of Dolf Meijer. (Djees)

Verslag Supercup (23 september)
Het zal niemand ontgaan zijn dat jongstleden vrijdag het treffen van de kanonnen Jos en Oscar heeft plaatsgevonden. Graag hadden wij dan ook hier op onze website uitgebreid verslag gedaan van Jos’ zwanenzang, inclusief analyses tot op het bot en uitgebreide interviews. Helaas, ten gevolge van onze penibele financiële situatie konden we niet opboksen tegen het biedingsgeweld van de Schakelaar. Zij hebben alle rechten exclusief opgekocht en we mogen er dan ook met geen woord over reppen, zelfs het vermelden van de uitslag wilden zij tegenhouden, maar dat valt gelukkig onder de vrije nieuwsgaring. Dat legale getouwtrek is ook de reden dat jullie zelfs op dit minieme stukje al hebben moeten wachten, daar onze juridische adviseurs alle risico’s op eventueel mogelijke claims uit wilden sluiten, daar dit tot ons faillissement zou kunnen leiden. En juristen nemen nog veel meer tijd voor hun beslissingen dan wij schakers. Kort samengevat: jullie zullen dus moeten wachten op de hoed en de rand tot het volgende nummer van dit roemruchte blad, dat voor het laatst verschenen is ergens begin van het millennium ... (Leo de Jager)

Jeugdnieuws: Succesvol begin van de 1e Grand Prix van de RSB (20 september)
Op zaterdag 19 september 2015 werd in Maassluis het Corry Vreeken jeugdtoernooi gehouden. Tegelijk is dit het 1e Grand Prix-toernooi 2015-2016 van de RSB. De schaakvereniging Maassluis faciliteert dit toernooi met een grote inbreng van de RSB-leden. In totaal deden er 10 RSR Ivoren Toren-spelers! mee (JDW: Corry Vreeken-Bouwman (december 1928) is een Nederlandse schaakster en vijfvoudig Nederlands schaakkampioen bij de dames). Dominggus speelde uiteraard in groep 1, Qian in 2, Jannes en Chivaro kwamen uit in groep 5, Lamiek, Chen en Joaquin in groep 6, Joep en Aristarch in groep 7. Ook in groep 7 deed Bent mee. Hij is een nieuw lid (sinds vorige week) en komt van Magnus (JDW: is een schaakvereniging in de regio Utrecht). Mooi detail, dit toernooi had vorig jaar nog 8 inschrijvingen en nu 73 deelnemers! Hierdoor kon er in 9 groepen gestart worden. De denkhoofden werden in sterkte ingedeeld. ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)

Jeugdnieuws: De 1e SGA Grand Prix: het VAS Zwarte Veulen Jeugdtoernooi (17 september)
Op zondag 13 september 2015 deden 4 RSR Ivoren Toren-spelers, 1 dubbellid (Meri), en aankomend (?) dubbellid Wesley mee aan het eerste Grand Prix jeugdtoernooi van Schaakbond Groot Amsterdam (SGA). In totaal deden er 91 deelnemers mee, die op speelsterkte in 11 groepen van 8 ingedeeld werden. Chivaro mocht in groep 6 uitkomen, Jannes werd geplaatst in groep 8 (?!) en Joep en Lamiek mochten in groep 10 (met 9 spelers) uitkomen. Meri en Wesley speelden allebei in groep 2. Op dit toernooi waren vele sterke spelers; oude en nieuwe NK (nationale pupillen dag) kampioenen/spelers. Kortom onze 010-denkhoofden konden aan de bak in 020. Zodra de denkhoofden klaar waren, gingen ze gelijk naar buiten om te voetballen. Toch wel handig die groene shirts, als team waren ze lekker bezig. ... lees verder (Jan-Dirk Westerhof)

Rustig avondje (12 september)
Gisteren was het een rustig avondje in het anders zo drukke Nivon-centrum, het mooie weer zal ongetwijfeld een reden zijn geweest om zich af te melden. Gebeurde er dan nog wat? In vogelvlucht ga ik de groepen na, met zo op het oog geen grote verrassingen.

CL-voorronde
Nathanaël en Tim speelden het Frans, waarbij uiteindelijk het evenwicht niet verbroken werd, remise dus. Bob en Arend deden elkaar ook geen pijn. Jason had het geluk aan zijn zijde en won van Lola, na een ingewikkelde partij met gesloten stelling. Herman kon het niet bolwerken tegen Joost van Rosmalen, waarbij in de Panov zetten als Kh8 en h5 enige twijfel opriepen bij de aandachtige toeschouwer. Brian voelde Wim lange tijd aan de tand, waarbij plotseling bleek dat de extra 15 seconden niet ingesteld waren. Met nog 58 seconden op de vlag voor Wim, en een pion voor kon hij daarna nog net het volle punt binnen halen.

Philip wist Mark van zich af te houden en won inderdaad. Paul Dekker dolf het onderspit tegen Joost van Ruitenburg, en de andere Paul (Batenburg) wist Paul Tromp te verschalken. Misschien een partij voor het clubblad, heren?

Groep 2
Michael gaf plotseling een gepend paard op C3 weg tegen Ed, reden om op te geven, maar niet voor Michael. Uiteindelijk bleek remise hun deel nadat de stofwolken waren opgetrokken. Van Wouter en Emilian heb ik de uitslag gemist en een groot deel van de partij, sorry heren, maar jullie komen volgende keer weer aan bod!

Groep 3
Wijnand en Andy speelden een aardige partij, prachtige lopers en dito pionnenstructuur, maar met de remise leken zij allebei vrede te hebben. Marius wist zijn winstpartij van vorige week geen goed gevolg te geven, Arrian was hem te slim af.

Er waren ook voor mij wat nieuwe gezichten, leuk om te zien en hopelijk tot volgende week. (Wim)

Supercup (10 september)
De aandachtige webbezoeker heeft natuurlijk allang op de agenda gekeken en daar iets vreemds gezien. De leden die al heel erg lang op het Nivon rondlopen weten waarschijnlijk nog wel vagelijk dat het iets met onze club te maken heeft. De nieuwelingen hebben echter geen flauw benul. Daarom een kleine toelichting. Elk jaar heeft RSR een clubkampioen, in zoverre geen verrassing, maar wat we bij RSR ook hebben is de beker, maar om het wat duurder te laten klinken voor de televisie rechten hebben we die Coppa genoemd (red.: voluit Coppa de Torre). Even terzijde, over een paar weken gebeurt de loting voor diezelfde Coppa voor het seizoen dat zojuist begonnen is. De Coppa is een knock-out competitie die na een zestal rondes een winnaar oplevert. Deze winnaar neemt het vervolgens op tegen de clubkampioen voor een strijd tot de dood [op het schaakbord, dus beter tot de mat]. En jawel, deze veldslag tussen Clubkampioen en Coppa-winnaar heet Supercup (red: met als inzet de Paul Dekker-schaal).

Het is alweer een kleine eeuwigheid geleden dat deze veldslag heeft plaatsgevonden [een goede reden om eens in ons archief te gaan rondneuzen]. Vorig seizoen is Jos clubkampioen geworden, maar heeft in de Coppa-finale van Oscar verloren. Volgende week staat deze veldslag met als inzet dus de Supercup op de agenda. De inzet: wie is enige echte matador. Bovendien is dit helaas [voorlopig?] de laatste keer dat we Jos in actie kunnen zien op de club, daar hij deze maand nog gaat verhuizen richting Goes. (Leo de Jager)

Impressie clubavond 4 september (5 september)
Lennard stuurde de redactie de volgende foto van de clubavond van 4 september:En Leo van Dongen stuurde de volgende begeleidende tekst:
Volle bak in het Nivon; met maar liefst 20 partijen en legende Sjonnie was het weer proppen. Na wat geschuif met tafels en nutteloze pogingen voor verlichting ... tja, kaarsen zijn toch ook niet alles .. kon het seizoen beginnen. Ondanks dit stond vrijwel iedereen natuurlijk te popelen om te starten, nog vol dromen en illusies over respect, kampioenschap of promotie. Verder nog onwetend van, of beter, ontkennend, het blik vol jeugdspelers dat open werd getrokken door onze jeugdleider Angelo. Kortom heel wat nieuwe aanwinsten die we natuurlijk van harte welkom heten.

Aan het eind van de avond slechts drie remises en de rest kon gaan vieren of hun eerste teleurstelling verdrinken aan de bar of in de Rotte.

De eerste overwinning van het seizoen was voor Tim. Tegenstander Brian liet zich verrassen in de opening. Verder weinig verrassende uitslagen in de voorronde Champions League: Joost en Joost deden wat qua rating verwacht kon worden. Verder ging onze kersverse redacteur Jason voor remise tegen Bob en bleken Wil, Kees en Lennard toch net wat scherper dan hun tegenstanders.

In groep 2 ging Sebastiaan gelijk goed van start tegen nieuw lid Evert Mulder. Toch welkom, Evert, en misschien een stille troost: nog maar één jeugdlid te gaan. Verder was er weer een ouderwetste slachting met alleen maar enen en nullen in deze groep. Mooie aanvallen van Martin en Michael en een lelijke blunder van Wouter.

Ook in groep 3 “nieuwe” gezichten. Zo wist de jeugdige Circe een mooie aanval op te bouwen en dit knap te winnen van Andy. Eduard had een spannende pot tegen Fred. Pas laat in de avond wist Fred het punt binnen te halen. Gelijk een goede start van Marius, die verdiend wist te winnen van Thijs. Wist Leonardo het Léon knap lastig te maken, maar helaas dat was niet genoeg. Ook in deze groep geen slappe remises maar bloed aan de paal.

Kortom, welkom in de achtbaan die RSR heet.

Oproep: kopij voor de Schakelaar (3 september, update 4 september)
Indien je in het afgelopen seizoen kopij voor de Schakelaar naar Maarten hebt gemaild, is nu het verzoek deze kopij nogmaals te mailen, maar dan naar Dolf (dnmeijer@hotmail.com). Hij gaat samen met Jason aan de slag om zo snel mogelijk (en eindelijk) een nieuwe Schakelaar uit te brengen. De deadline is 9 september 2015. Natuurlijk is nieuwe kopij ook nog van harte welkom! (Arrian/Dolf)

Nou nou, de verwachtingen zijn hooggespannen! Laat mij nou eerst even de club leren kennen. Ik heb bij drukkerij De Boog al een stapel oude Schakelaars opgehaald om wat sfeer te proeven en een idee te krijgen van hoe een echte Schakelaar eruit hoort te zien. Het zal nog niet meevallen om dat "niveau" te evenaren... Mails kunnen ook naar mij via jat.zondag@online.nl. (Djees)