RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

RSR 1 boekt monsterzege tegen Eindhoven 1 (18 september)
Op zaterdag 17 september heeft RSR 1 de grootste overwinning van de afgelopen vijf jaar geboekt tegen Eindhoven 1 tijdens de eerste ronde van de KNSB-competitie. Het werd maar liefst 8-2. Ieder jaar lijkt de poule waarin we zitten steeds sterker worden vanwege versterkingen die anderen teams haalden. Desondanks in de doelstelling uiteraard om wederom niet te degraderen. Eindhoven was net als ons op papier een van de zwakkere teams, dus het team kreeg van mij de opdracht een ruimere overwinning te boeken dan vorig seizoen (5½-4½) en Joost Ruit in het bijzonder dit keer niet te verliezen tegen Eindhoven. De twee opdrachten werden keurig uitgevoerd, dus hierbij de welverdiende complimenten voor de spelers van de teamleider! ... lees verder (TL Michael)

Déjà vu (18 september)
Zaterdag 17 september trapte team 2 het nieuwe KNSB-seizoen af in een thuiswedstrijd tegen het Bussumse BSG 2. Een kleine drie jaar geleden, op 13 december 2008, werd deze wedstrijd ook gespeeld, en van de spelers uit die eerdere wedstrijd, welke met 3½-4½ verloren werd, waren 5 van RSR en 4 van BSG er weer bij, gelukkig wel allemaal tegen een andere tegenstander. En net als toen zijn de teams op papier weer aan elkaar gewaagd. ... lees verder (Arrian)

Surprise !!! (18 september)
Ondanks de KNSB verplichten toch nog een volle bak in het Nivon. Twintig partijen werden er gespeeld, met verrassende uitslagen. Zo begonnen de “nieuwe” aanwinsten van de Champions League goed: knappe remises van Paul Tromp en Floris, verder winst van Marco tegen Paul Batenburg en een knappe winst van Stijn tegen niemand minder dan vd Plas. Ook groep 2 wist te verrassen, zo ging Bob tegen Wil er wel heel snel af, wist Ed knap Herman op remise te houden (toch even 200 rating punten verschil), en mocht Dik blij zijn met remise tegen Wouter. Maar de echte verrassingen kwamen natuurlijk uit groep 3. Deze hooligans stonden te popelen om te starten, vol van dromen en illusies over promotie. Helaas moest bijna de helft van de spelers dan ook zijn eerste teleurstelling van het seizoen slikken. Zo had Leo het weer moeilijk tegen Bart, ging Léon tegen de Griekse aanwinst Andreas Iliopoulos kopje onder, wist Mark met een stuk meer niet te winnen van rapid Martin (ja inderdaad tijdnood) en leed favoriet Arrian een pijnlijke nederlaag tegen Shakir. Voor alle uitslagen klik hier.

Brekend nieuws: uitstekende start KNSB-teams! (17 september)
Zowel team 1 als team 2 hebben zaterdag 17 september in de eerste ronde van de KNSB-competitie 2011/2012 een overwinning kunnen laten noteren. Team 1 versloeg Eindhoven met maar liefst 8-2. Je kunt wel zeggen dat alles meezat. Hoogtepunt was de overwinning in 15 zetten van Oscar aan bord 1 tegen de Eindhovense kopman Bas van de Plassche. Bij team 2 ging het wat moeizamer, maar uiteindelijk werd er met 5-3 gewonnen van het Bussumse BSG 2. (Arrian)

  RSR Ivoren Toren     2189 - Eindhoven         2142 8 - 2
1. Oscar van Veen      2250 - Bas van de Plassche    2401 1 - 0
2. Jos van der Kaap     2198 - Jan Vosselman       2042 1 - 0
3. Joost van Ruitenburg   2313 - Frans Kuijpers      2222 ½ - ½
4. Richard Ammerlaan     2178 - Jos Sutmuller       2133 ½ - ½
5. Dolf Meijer        2261 - Fred Hallebeek      2201 1 - 0
6. Wim Koster        2234 - Erika Sziva        2252 ½ - ½
7. Nathanael Spaan      2193 - Alessandro di Bucchianico 2077 1 - 0
8. Rob van der Plas     2130 - Robert Klomp       2080 1 - 0
9. Herbert van Buitenen   2165 - Jan Cox          1998 ½ - ½
10. Stijn Gieben       1970 - Twan Kastelijn      2009 1 - 0

  RSR Ivoren Toren 2    2032 - BSG 2           2032 5 - 3
1. Philip Westerduin     2078 - Coen van der Heijden   2097 0 - 1
2. Leo Kranenburg      2060 - Ruben Hilhorst      2056 1 - 0
3. Harmen van de Werken   2069 - Chris Kooijman      2030 1 - 0
4. Tim Benning        2029 - Theo Slisser       2037 1 - 0
5. Paul Tromp        2032 - Nick van der Lijn     2136 ½ - ½
6. Paul Batenburg      1986 - Jarno Witkamp       2012 1 - 0
7. Leo de Jager       1977 - Frank Sträter       1930 ½ - ½
8. Peter Torczynski     2028 - Bert Kieboom       1957 0 - 1

Opgepast Groep 3 gaat vrijdag los (16 september)
Eindelijk vrijdag gaat het gebeuren. Groep 3 gaat dan helemaal los. In deze open groep is het altijd weer een verrassing wie er in de top vier eindigt en promoveert. Ook dit jaar weer kanshebbers genoeg. De favorieten zijn Arrian, Mark, Arend en natuurlijk comeback kid Joop! Maar ratings zeggen niet veel in deze groep. Gaat Mischa dit keer wel voor goud, zijn Brain en Emilian nu wel scherp, weet Rob vd Lee het remise spook te verslaan? neemt de King of Rapid Martin nu wel de tijd? , Lola’s nieuwe leus “ veni, vidi, vici” beloofd veel goeds en wat doet Robin gaat die swingen of wordt het de blues? Maar ja het kan natuurlijk ook weer gebeuren, dat nieuwe leden de RSR arena onveilig gaan maken! Vrijdag weten we meer en kunnen de wedschappen afgesloten worden!

Martin klaar voor groep 3 (16 september)
Dit weekend speelde in Krimpen a/d IJssel het 35e IJsseltoernooi zich af. Vanuit RSR werd meegedaan door een viertal helden: Peter Torczynski, Philip Westerduin, Martin en Emilian. In de sterke hoofdgroep speelde zowel Peter als Philip wisselvallig, geen podiumplek dus. Verder had Emilian een totale off day in de zware C-groep. Gelukkig wist Martin de RSR-eer te redden door ongeslagen eerste te worden in de D-groep! De uiteindelijke winnaar van dit toernooi werd niemand minder dan Erik van den Doel. Lees alle uitslagen na via: 35ste IJsseltoernooi.

We zijn weer begonnen (15 september)
Het was vrijdag duidelijk te zien dat sommige mensen wat opstartproblemen hadden. Tja na een lange zomerstop kan het natuurlijk gebeuren dat die sociale aspecten zoals praten en brommen een beetje moeilijk gaan. Maar ook op het bord ging het vrijdag anders dan anders...... Ed kon na een half uurtje weer naar huis en Bob kreeg de vermelding snelste overwinning dit seizoen (als u een minuutje heeft is een blik op het fragment vd week genoeg). Had Leo de Hunter een winstpartij tegen Floris zonder een offer!, zat Herman als snel zonder drukinkt tegen Fung, gingen Paul Tromp en Marco wel heel snel aan de vredespijp en het bier en wist Pim de opening niet zo goed meer en ja dat is tegen Joost Ros dodelijk. Verder wist Alek halverwege de avond trots te vermelden dat hij nu het paarden-paar had tegen Jos ….. wat een dik uur later een heel spannend eindspel werd van dames en torens waarbij Jos het slim wist uit te spelen. Het hoofdstukje te complex was duidelijk voor Richard en Paul Batenburg. Pas na twaalven ging de overwinning naar Richard in dolhof van mogelijkheden. Ook Oscar en Plas gingen voor complex, hier had Oscar het betere plan en het punt. Voor de spektakelprijs moesten we bij de heren Leo K. en Stijn zijn: schijnoffers en wandelende koningen en dat al vanaf het begin. Met als toetje een vuurwerkshow en champagne voor PK Leo. Verder mooie overwinningen voor Joost, Wim en Dik. Deze heren waren scherp en duidelijk al in vorm. Nog niet helemaal scherp of echt uit vorm? Geen nood zaterdag zijn er al weer volop trainingen in het Nivon en natuurlijk de KNSB-wedstrijden beginnen weer en mocht dat niet genoeg zijn dan is er natuurlijk onze eigen Dolf. Deze geeft een gratis kennismakingsles op woensdag 28 september klik hier voor info. Volgende week gaat groep 3 beginnen en wil je alle uitslagen eens rustig te bekijken klik gerust hierop.

Rapidtoernooi 9 september 2011 (10 september)
Voor het vierde achtereenvolgende jaar viel er op de tweede vrijdag van september weer te genieten van een ouderwets schaakspektakel, de zgn. open schaakdag bij RSR Ivoren Toren in de vorm van een rapidtoernooi. Als gevolg van een uitgekiende wervingscampagne stroomden van heinde en verre nieuwe belangstellenden toe om kennis te maken met al het moois dat een schaakvereniging – ik bedoel uiteraard De Schaakvereniging van Rotterdam – te bieden heeft. De wedstrijdleiding kwam handen te kort om al deze belangstellenden van harte welkom te heten en hen na inschrijving van een passende indeling in het toernooi te voorzien. De wintervoorraad cake die de onmisbare Leo van Dongen op voordelige voorwaarden had afgetroggeld bij de plaatselijke super (vanwege onverkocht en net iets over de datum) was in een mum van tijd in het maag-darm kanaal van al die potentiële nieuwe leden verdwenen.

Ja, zo had ik het me wel gedroomd, maar de werkelijkheid was toch eventjes anders. Gelukkig, die cake was er en trouwens best smakelijk, evenals de zoutjes. En verder kwamen aangewaaid mijn neef met een kennis die zich zeer verdienstelijk hebben geweerd te midden van al die gehaaide groep-3-spelers. Maar verder geen vreemdeling te bespeuren. Hoe krijgen we toch meer publiciteit voor onze club? Graag tips bij mij inleveren!

Het toernooi verliep trouwens zeer gezellig. In drie groepen van 4 spelers , met 20 minuten per persoon, werd er flink en voldoende fanatiek geschaakt. En met uitzondering van nieuwkomer Olaf ging iedereen toch met minstens een half puntje weer naar huis. En veelal viel er nog een prijsje te verdienen. Daarbij viel op dat de boeken het toch weer beter deden dan een fles wijn. Schakers zijn geen dronkelappen. De enige dame in dit gezelschap, onze Lola, legde via de tweede plaats beslag op de cactus-pen, wat nog een gevaarlijk wapen kan worden in de competitie, ik waarschuw maar vast.

Voor de statistiekliefhebbers hierbij de eindstanden:

Groep 1:     pt     Groep 2:   pt     Groep 3:  pt
1. Wouter Potman 3 Nieuw  1. Martin JF 3      1. Arend  3
2. Lola      2      2. Emilian  2      2-4 Robin  1
3/4 Angelo    ½      3. Marius   1        Shakir 1
  Leo vD    ½      4. Olaf    0 Nieuw    Bart V 1
(Wijnand)

Trainingen van start zaterdag 17 september (6 september)
De trainingen gaan volgende week zaterdag al van start, op dezelfde dag dat het 1e en 2e team thuisspelen. Voor eenieder die zich wilt verbeteren of het gewoon leuk vind om uitleg te krijgen van een sterkere schaker, zijn de trainingen een uitgelezen mogelijkheid. De trainingen op deze dag maken onderdeel uit van een cyclus van 8 trainingen in het schaakjaar, waarvan 4 trainingen op zaterdag zullen vallen tijdens de thuiswedstrijden van team 1/2 en de overige 4 trainingen op de vrijdagavond voor de partijen gehouden zullen worden. Kosten voor de trainingen zijn € 20 p.p. ten behoeve van de zaalhuur, wat je gewoon samen met je contributie over kunt maken. Aanmelden kan bij Joost van Ruitenburg (jvruit@hotmail.com). Het programma voor volgende week zaterdag is als volgt:

11:00-12:45 Niveau 1700 – 2000
Trainer: Oscar

13:00-15:00 Niveau tot 1700
Trainer: Dik

15:00-17:00 Niveau tot 1500
Trainer: Ed

Warming up (5 september)
Diverse RSR-ers trokken zaterdag naar Gouda om daar in diverse groepen deel te nemen aan het groots opgezette Open Schaakkampioenschap. In het sterk bezette toernooi (1e werd Erwin l'Ami ) presteerde Jan Pieter fabelachtig door gedeeld tiende te worden. FM'tjes, WIM'tjes en WFM'tjes werden kansloos aan de kant geschoven met als resultaat een grootmeesterlijke TPR van maar liefst 2285 en jawel een envelop met Euries. In dezelfde groep scoorden Philip helaas maar 1.5 punt en had Mark ook zijn dag niet in B groep. Maar in de zeer sterke C-groep ging RSR ook goed. Zo wist Martin een mooie scoren van 4 uit 7 te halen en had rapid crack Emilian een puntje minder. Kortom deze heren zijn al klaar voor de open clubavond. Een gratis rapidtoernooi om sfeer te proeven,ranzige chips weg te spoelen met bier en kennis te maken met los lopende RSR leden ...... een must voor je schaak-CV! Kortom vrijdag 9 september is iedereen welkom bij het RSR rapid toernooi.

Informatie start interne competitie (3 september)
Tijdens de gisteren gehouden ALV is het volgende eruitgekomen ten aanzien van de samenstelling van de groepen, inclusief loting voor de samenstelling van de twee parallelgroepen voorronde CL en inclusief de groepsleiders:

CL-1A (groepsleider: Jos van der Kaap): Joram op den Kelder, Dolf Meijer, Wim Koster, Richard Ammerlaan, Arno Beljaars, Joost van Rosmalen, Martin Glimmerveen, Paul Tromp, Tim Benning, Paul Batenburg, Pim Uytdewilligen en Paul Dekker.

CL-1B (groepsleider: Joost van Rosmalen): Joost van Ruitenburg, Oscar van Veen, Jos van der Kaap, Nathanaël Spaan, Rob van der Plas, Philip Westerduin, Harmen van de Werken, Leo Kranenburg, Alek Dabrowski, Leo de Jager, Stijn Gieben en Floris Zoutman.

Groep 2 (groepsleider: Leo de Jager): Marco Starmans, Peter Torczynski, Wil Sparreboom, Bob Hoos, Herman Keetbaas, Dik van der Pluijm, Michael Fung, Xander van Doorn, John Spierings, Ed van Doorn, Arnold Rijken en Wouter Scheffer.

Groep 3 wordt zoals altijd Zwitsers ingedeeld. De groepsleider is Michael Fung.

Vrijdag 9 september a.s. starten de voorronde CL en groep 2 met de interne competitie. Groep 3 start volgende week met een open avond en zal op 16 september beginnen.

Hou dus de site in de gaten de komende dagen wanneer deze geheel bijgewerkt is en je weet wat je tabelnummer is. De groepsleiders zullen dit door loting regelen. (Arrian/Wim)