RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Laatste nieuws (30 september)
Team 3 wint met 7 - 1 tegen de taaie Pioniers. Verslag zal volgen.

1e ronde Coppa bekend (29 september)
Secretaris Arrian en wedstrijdleider interne Wim hebben gisteren de loting verricht voor de 1e ronde Coppa. De opzet van de Coppa-loting is gewijzigd ten opzichte van andere jaren en wel op de wijze van de loting RSB-Beker, vergelijkbaar met de tennisindeling. Van een plaatsingssysteem is echter geen sprake! Op deze manier kun je sneller een afspraak maken met je tegenstander zonder een volgende loting af te wachten.

Op de Coppa-pagina vind je de indeling en een link naar het complete schema. Er staan al een paar leuke partijen op het programma, o.a. Oscar - Lola, Dik - Daniëlle, Arno - Spaan, Herbert - Peter en Herman - Rob vd Plas. Wikash en Ed hebben een vrije ronde geloot.

Ik wil voorstellen de 1e ronde zoveel mogelijk op 22 oktober te laten spelen, omdat er dan geen externe wedstrijd op het programma staat. Neem hiertoe s.v.p. contact op met je tegenstander en meld je tijdig af bij je groepsleider. Het speeltempo is hetzelfde als de interne. Gaarne wel om 20.00 uur aanvangen, dit in verband met mogelijk uitloop bij remise.

Succes gewenst voor iedereen. (Wim Koster)

Groep 3 aan zet (27 september)
Door de vele externe wedstrijden (team 1,2 en 4) was het intern relatief stil; maar wat is relatief met 32 gretige schakers. Vooral groep 3 was rijk vertegenwoordigd; en was extra opgepept door de training die velen uit deze groep kregen voorgeschoteld vanaf 7 uur. Wat er getraind is kreeg ik in ieder geval niet te zien: geheime wapens? De opstand van de lagere klassen? We zullen zien, laat ze maar komen. Remiseschuiven leren ze niet in groep 3; van de 7 partijen eindigde er slechts 1 in remise en wel de partij Mischa tegen Andy. De witspeler gaat dit jaar voor de remisecup, maar het was deze keer puur uit stellingsoogpunt dat er tot remise besloten werd; geen lafheid dus. De verrassing van de avond in deze groep was Wouter-Maarten. De laatste vroeg zich vooraf nog af wat hij in groep 3 te zoeken heeft; nu weet hij het. Maarten zal ook moeten vechten om in de top mee te kunnen draaien. Verder won Ed de risicowedstrijd van Shakir en zette Marius met zwart Emilian schaakmat. Lola won vorige week van Danielle; zij herhaalde gewoon deze week dit resultaat en plette Leon. Lange tijd leek het gelijk op te gaan, totdat er aangevallen kon worden, en toen ging het ook hard. In groep 2 won Herman van Leo v. Dongen. Halverwege de avond zag Leo het al niet meer zitten; het ging gelijk op, maar " ik weet niets van eindspelen, en door zijn vlag jagen gaat vandaag ook niet lukken." Fatalisme van Leo's kant dus en zijn voorspelling kwam uit... Floris ging tegen Rob vd Lee tot het gaatje. Helaas kon hij met loper en randpion niet te winst komen, verkeerde kleur en een remise dus. In CL-B wonnen alle witspelers; het hoe en waarom laat ik graag in het midden gezien mijn eigen droevige spel. In de A-groep eindigde de topper Oscar-Plas in winst voor de zwartspeler. Diverse pogingen de stelling te begrijpen gedurende de avond faalden; aan de gezichten van andere omstanders zag ik eenzelfde wezenloze uitdrukking; er gebeurde waarschijnlijk iets geniaals op het bord dat gewone spelers boven de pet ging: een partijtje voor de training team 3 volgende week?

HWP 1 - RSR 1 6-4; nipt, maar terecht (25 september)
In de eerste ronde moest RSR 1 direct (uit) tegen de op papier sterkste tegenstander HWP Sas van Gent aantreden. Gemiddeld waren we een 100 elootjes lichter, plus dat Harmen en Herbert nog van hun welverdiende vakantie genoten. Voor de H’s waren Paul T en Victor de vervangers. Ook HWP had een aantal uitvallers. Het is echter zo’n sterke club, dat de vervangers aan die kant op papier nog steeds sterker waren dan onze vaste bezetting. Niettemin had de TL een reëel schema in zijn hoofd om 5,5 punt bijeen te vergaren. Achteraf gezien heeft dat er nooit ingezeten, 5 punten daarentegen wel. Hieronder het relaas waarom dat toch mis ging.

Na zo’n anderhalf uur spelen was duidelijk dat good-old Philidor het juist had met zijn uitspraak dat de pion de ziel van het schaakspel is. Een rondje langs de borden: JoostvRuit (1) zette met wit zijn tegenstander aan het denken met de subtiele pionopmars a2-a4-a5. Dolf (2) liet met zwart toe dat de witte dame op b7 insloeg. Wim (3) zat achter de witte stukken wat scheef op zijn stoel vanwege het pionblokje e4-d4 tegen c5-d5. Oscar (4) probeerde met zwart onder de druk vandaan te komen door zijn achtergebleven pion b7 te ruilen tegen de witte op c4. Nathanael (5) eindigde een grote afruil met een van zijn witte pionnen op d5 waar je, volgens mij, in die variant normaal een stuk wilt handhaven. JoostvRos (6) kreeg met zwart pardoes h2-h4 te verduren wat in combinatie met de witte batterij Le2/Dd3 voorlopig een 0-0 niet aantrekkelijk maakte. Richard (7) had zijn overgebleven zes witte pionnen nog keurig in het gelid staan op de tweede rij. Rob (8) probeerde met zwart door een damezet een pionnendoorbraak tegen te houden, maar overzag daarbij een tussenzet van wit waardoor de damezet de witte doorbraak juist nog krachtiger maakte. Bij Paul (9) zag je de offers op de korte rokadestelling van zwart al voor je, mede door zijn sterke witte pionnen d4-e5 en zijn mooie loperlijnen. Ten slotte stonden bij Victor (10) een witte en zwarte pion in het centrum geïsoleerd en toch gebroederlijk multi-culti, spelbepalend naast elkaar.

Na ruim drie uur spelen kon de wedstrijdleider Marc Jongerius, die onopvallend en daarmee dus gewoon goed alles in gaten had, de eerste punten noteren. HWP kwam op voorsprong nadat Victor een petit combination van zijn tegenstander niet zag aankomen wat een kwal kostte, waarna vervolgens alles instortte bij hem (nee, geen grappen met verwijzing naar zijn achternaam graag): 1-0. Dolf kwam na het inslaan op b7 de schermutselingen met een witte D+P in het vierkant a8-a5-d5-d8 niet te boven: 2-0. RSR deed hier echter niet voor onder, omdat Joost het middenspel ijzersterk speelde en ook de desperado van zijn tegenstander (dameoffer om vrijpion op d3 te creëren) met vaste hand weerlegde: 2-1. Paul bracht de stand in evenwicht. Nadat hij zijn gedroomde aanval niet had kunnen waarmaken door goed verdedigen van zijn opponent en op verzoek van de TL geen tactisch remiseaanbod had gedaan (stel dat het wordt aangenomen; de TL had Paul op een punt gezet), profiteerde hij optimaal van een rekenfout van zwart. Het betekende of een gewonnen pionneneindspel, of stukwinst, of direct een punt. Het werd het laatste en daarmee 2-2. Op dat moment raakte Wim in de problemen, of liever gezegd een paard van Wim. Toen een laatste truc niet opging, was het 3-2. De TL had zijn schema ondertussen bijgesteld naar een 5-punten scenario, op dat moment nog een reële optie. Toen ging het mis.
Even daarvoor had JoostvRos aan de TL gevraagd of remise mocht. Gezien zijn stelling, het niveauverschil van 'slechts' 30 elo meer bij zijn tegenstander, waarbij JoostvRos toevalligerwijs (?) op de heenweg zelf nog had beweerd dat 30 punten verschil eigenlijk nietszeggend is, en de stand op de overgebleven vijf borden, paste een remise absoluut niet in het 5-punten scenario. De TL was daarom helder geweest en had gevraagd door te spelen. Nadat de TL even een kop thee had gehaald, kwam JoostvRos met de mededeling dat hij remise had aangenomen (?!): 3.5-2,5. Publiekelijk krijgt JoostvRos hiervoor de gele kaart met zeker gevolgen voor de volgende wedstrijd. Het is te begrijpen, dat de spelers nog moeten wennen aan de nieuwe TL, maar voor alle duidelijkheid: twee keer geel is 100% rood bij deze TL (nee, geen grap). Het 5-punten plan kon hiermee gelijk de prullenbak in.
Nathanael had in het middenspel eveneens remise aangeboden gekregen, maar had op verzoek van de TL doorgespeeld en koos in de stand:


voor pionwinst bij ongelijke lopers (Dc2) in plaats van afruil (Dxd6) waarbij TT tegen D zou resteren. Achteraf was niet geheel duidelijk of de laatste optie meer kansen had geboden. Het genoemde eindspel speelde Nathanael tot het gaatje, maar moest uiteindelijk gezien de verkeerde loperkleur (witte loper met een h-pion) toch in remise berusten. Ook Oscar was zich aan het leeg knokken in een ver eindspel met voor wit T + pion h4/g5 en voor Oscar (zwart) P + pion g6/f7. Een halfje zat er helaas niet in. Dat bracht de tussenstand op 5-3 met Richard en Rob nog te gaan. Richard speelde een echte praktijk-partij. Achteraf zal zwart het vast beter hebben kunnen doen, maar ja, een partij win je niet achteraf in de analyse. Twee memorabele momenten uit zijn partij:


Hier speelde Richard 1.Pxf5 en er volgde 1… exf5 2.Lxf5 h6 3.Le6+ Kh8 4.Lg5 Tg6 5.Lxd8 Dxd8 6.g3 Dd2 7.Df5 Dg5 8.Df7 Txe6 9.Dxe6. Na een sprong is de stelling aldus:


en maakte Richard het als volgt uit: 1.a6 Pe5 2.b5 Lf3 3.Tc8 Kh7 4.b6 (heel thematisch) bxa6 5.bxa7 a5 6.a8(D) Lxa8 7.Txa8 en na secuur opletten dat hij niet in een paardvork zou trappen, bracht hij het punt binnen: 5-4. Rob had zich ondertussen - na de eerder genoemde misser in het middenspel - weten op te richten en tegenspel gekregen. De tijdnood begon echter een rol te spelen. Hoewel hij met 2 seconden op de klok (ruim dus) de eerste tijdcontrole van 40 zetten had bereikt, was zijn stelling beroerd geworden. Rob haalde nog wel alle (pat-)trucs uit de kast:


1…. Tf5 2.Tg7+ Kh8 3.Th7 Kg8 4.exf5 Pxf5+ 5.Kg5 Ph6 maar na 6.Pf6 was het verlies onafwendbaar. Einduitslag 6-4. Al met al is er goed strijd geleverd en geeft dit zeker moed voor de komende ronden. (John Spierings)

Een regelmatige overwinning in Den Haag met 5-3 (25 september)
Het 2e team is aankomend seizoen als 5e geplaatst in de klasse 3E in de KNSB competitie. Als teamleider wist ik dat de wedstrijd tegen Schaakcombinatie HTV een sleutelduel zou zijn voor het behoud in de KNSB. Ik hoopte ook dat jeugdspeler Stijn Gieben op een lager bord ging schaken, en dat gebeurde ook aan bord 6 tegen de arme Leo Kranenburg, die vooraf stoere taal uitkraamde in de trant van: ik ga hem flink aanpakken! Stijn was onverstoorbaar en prakte Kranenburg. Die in plaats van eenvoudige af te wikkelen koos voor een actievere voortzetting. Dit pakte niet goed uit, omdat Leo bij het rekenen jammerlijk over het hoofd zag dat zijn loper geblokkeerd stond. Een kostbare blinde vlek. 1-0 achter dus, maar dat was tevens de enige nederlaag van het team. De 3 overwinngen van Paul Batenburg (bord 8), Tim Benning bord (3) en Philip Westerduin (bord 2) waren verdiend en regelmatig uitgespeeld, maar de 3 remises van Arno Beljaars (bord 4), Wil Sparreboom (bord 7) en Peter Torczynski (bord 5) waren zwaar bevochten, vooral die van Peter. Hij vond dat hij geluk heeft gehad. De laatste remise kwam van onze nieuwe bord 1 speler Jos van der Kaap, die de gehele partij beter stond maar er niet doorheen kon komen in een gesloten stelling. De toekomst ziet er goed uit voor het 2e team want de sterkere teams krijgen we pas in januari 2011. (Arnold)

KNSB-competitie eerste ronde (25 september)
In de eerste ronde van de KNSB-competitie seizoen 2010/2011 heeft team 1 nipt met 4-6 verloren van topfavoriet HWP Sas van Gent. Team 2 won in Den Haag met 5-3 van Schaakcombinatie HTV. Verslagen zullen volgen.

Alle begin is moeilijk (25 september)
Team 4 mocht vrijdag 24 september het spits van het externe seizoen afbijten. Op het menu stond een uitwedstrijd in Berkel en Rodenrijs tegen 3-Torens 2. Je mag wel zeggen dat team 4 - net als altijd - in de tweede klasse weer tot de titelkandidaten behoort. Naast acht goede kernspelers zijn de mogelijke invallers ook niet mis. Twee van die invallers waren nodig wegens afwezigheid van Pim en Jeroen. Leon de Kroes en Hans Kluck mochten hun debuut voor een extern team van RSR Ivoren Toren maken. Dan de wedstrijd zelf. Op bord 8 begon Hans Kluck met zwart overtuigend, totdat hij plots stukverlies over het hoofd zag. Gezien de stelling was doorknokken het devies. Gelukkig was er wel een lichtpuntje te zien op bord 7, waar Leon de Kroes met wit zijn tegenstander helemaal zoekspeelde in de opening. Uiteindelijk kon om 22.05 uur de eerste uitslag worden genoteerd. Sander (wit, bord 1) stond lang iets beter, maar wist een stuk te winnen, waarna het snel was bekeken (1-0). Ondertussen had Arrian (zwart, bord 4) in een evenwichtige partij - waarbij hij enkele malen goed moest uitkijken geen pion te verliezen - remise aangeboden gekregen. Gezien de stelling én de ogenschijnlijk gunstige ontwikkelingen op de meeste andere borden kon hij het niet weigeren (1½-½). Zo'n 35 minuten later kon Hans toch nog remise forceren; hij stond zelfs ietsje beter dankzij zeer passief spel van zijn tegenstander, maar zijn tijd was dermate geslonken dat remise het toch nog meevallende resultaat was (2-1). Iets na elven wist Mark (zwart, bord 6) het volgende volle punt binnen te slepen. Na een zeer wazige opening en goed vooruitrekenen had hij uiteindelijk een kwaliteit gewonnen, wat beslissend bleek (3-1). Enkele minuten later gaf Leons tegenstander, met een toren minder, eindelijk ook op (4-1). Toen begon het lange nagelbijten. Daniëlle (wit, bord 5) was weliswaar goed uit de opening gekomen, maar naarmate de tijd verstreek kreeg haar tegenstander steeds meer tegenspel. Dit resulteerde in torenverlies voor Daniëlle, die na haar vakantie de winning mood van het PK volledig is kwijtgeraakt (4-2). Tegen half twaalf scoorde Arend (wit, bord 3) dan toch de bevrijdende overwinning. Hij stond de hele partij beter, waarbij hij de tegenstander de duimschroeven steeds verder aandraaide. Uiteindelijk had Arend in het dame-eindspel één pion meer, waarna het pleit snel beslecht was toen zijn tegenstander zomaar de dames liet afruilen (5-2). Een minuut later moest Paul Dekker (bord 2, zwart) in een partij waar hij lang ietsje beter stond toch de vlag strijken, nadat een aanval op zijn koning hem te machtig werd. Einduitslag aldus 5-3 in het voordeel van team 4. De eerste overwinning is een feit. Als het niet mooi kan, dan maar lelijk, zullen we maar zeggen. Elk matchpunt telt immers ... (Arrian)

  3-Torens 2      1643 - RSR Ivoren Toren 4 1763 3 - 5
1. Henk Springer    1762 - Sander Vogelesang  1902 0 - 1
2. Egbert Berghout   1683 - Paul Dekker     1859 1 - 0
3. Martin van Vaalen  1727 - Arend Bongers    1765 0 - 1
4. Rinus van der Linde 1702 - Arrian Rutten    1707 ½ - ½
5. Theo Keijzer     1652 - Daniëlle Talmon   1705 1 - 0
6. Arno Verbakel    1551 - Mark Beijen     1716 0 - 1
7. Erik Baumann     1559 - Leon de Kroes    1710 0 - 1
8. Harm de Graaf    1509 - Hans Kluck     1736 ½ - ½

Schaken is oorlog (21 september)
Afgelopen vrijdag was het wederom volle bak in het NIVON. Maar liefst 23 partijen werden in de warme zaal afgewerkt. Naast de min of meer verwachte punten (bijvoorbeeld een Oscar van Veen die Paul Batenburg snel opknoopte en Lid van Verdienste Spaan die van Pim won) zijn er behoorlijk wat verrassingen genoteerd. In de Champions League A liet Wil Sparreboom Joost Ros verdwaasd achter, na een partij waarin Joost dacht een sterke vrijpion te hebben. Helaas kostte dit kleinood hem een stuk en dus ook de partij. Daarnaast werd ook deze ronde iemand slachtoffer van het nieuwe speeltempo. Dolf koerste in zijn partij tegen Alek af op een eenvoudige overwinning. Met een stuk meer liet hij zich echter heel sneu vlaggen. Dolf probeerde nog met 1 seconde op zijn klok remise te claimen, maar kreeg gauw een koelbloedig antwoord van Alek om zijn oren: “je vlag is gevallen.” Lager in de RSR-voedselketen liet Mark Beijen aan Herman zien nog altijd in goeden doen te verkeren. Leo van Dongen (“veel te passief gespeeld”) moest uiteindelijk zijn meerdere erkennen in Paul Tromp. In de jungle, groep 3 werd weer gestreden om elk punt. Zo was er een mislukte claim van Bart V. tegen Arrian, omdat de klok van Arrian ergens een minuutje had stilgestaan. Het behoeft geen uitleg dat Arrian hard lachend aan het langste eind trok en het punt in eigen zak stak. De ‘familievete’ tussen Ed en Xander van Doorn werd verrassend door eerstgenoemde gewonnen, terwijl ons nieuwe lid Hans Kluck op het schaakbord liet doorschemeren dat hij wellicht te groot geschapen is voor groep 3: Wijnand werd van het bord geschoven. Rest alleen nog te noemen dat de battle of the diva’s tussen onze twee dames op sportieve wijze werd gewonnen door Lola. De interne van RSR is voor Daniëlle duidelijk andere koek dan het PK! .

Angelo en Martin vlammen in IJsseltoernooi (20 september)
Zaterdag waren 7 RSR-ers actief bij het IJsseltoernooi in Krimpen. In de zeer sterk bezette hoofdgroep was Jos vd Kaap de beste RSR’er gedeeld 9e met een mooie scoren van 4 uit 7. Joost Ruitenburg, Tim en Peter Torczynski speelde helaas te wisselvallig voor een top tien notering. Maar in de zeskampen was het wel feest en hoe! Zowel Angelo als Martin wonnen hun poule overtuigend. Onze jeugdleider Angelo wist zelfs een 100% scoren te halen. Alleen Danielle had het moeilijk, maar ja die had natuurlijk al gescoord op het PK. Kortom de groep 3 spelers zijn gewaarschuwd de beide heren zijn in bloedvorm.

Voorbeschouwing vijfde team (14 september)
In de tweede klasse RSB zullen dit seizoen alle ogen gericht zijn op het Verschrikkelijke Vierde van voorzitter Joost. Maar in de schaduw daarvan speelt nog een team mee in de tweede klasse: het dappere Vijfde. Vaste stille krachten in dit team zijn Terror Terence, Léon, Arni, Robin en Martin. Versterking is gevonden in de vorm van het nieuwe lid Hans Kluck (welkom) en Leo, na het afgelopen RSB PK bekend op YouTube als de schaak-tegenhanger van Esmee Denters. Maar het nieuwe boegbeeld van het herrezen Vijfde is echter Rob van der Lee. Hij moet de vertrokken Carel van de Poel doen vergeten. Rob staat ook wel bekend als ‘Lee’, ‘Taxi Van Der Lee’ of als ‘De Medaille Man’. Zijn partijen in de interne competitie gaven aanleiding tot de ontwikkeling van een geheel nieuwe speelstijl: het ‘Anti-Van-Der-Lee-Schaak’. Verdere bijzonderheden worden hier niet gegeven, omdat de komende tegenstanders van team 5 natuurlijk ook mee lezen. Maar zij mogen best alvast weten dat Rob achter het schaakbord een hork is, dit in grote tegenstelling tot zijn vriendelijke en gemoedelijke karakter. Wie hem een beetje beter kent, moet onwillekeurig denken aan Toen Was Geluk Nog Heel Gewoon (2D).

John, Leo en penningmeester tevreden over herstart RSR Toto (12 september)
Naast de competitie ging ook de enige echte RSR Toto weer van start. Behalve dat er nu voor 5 of 10 deelnames vooruit betaald kan worden, dit om RSR de kredietcrisis door te helpen, is aan de succesformule niets gewijzigd. De eerste winnaars zijn bekend: John Spierings en Leo de Jager zetten 7 van de 10 kruisjes op de juiste plek, op weg geholpen door hun eigen overwinning. Onze belchinees was even verkeerd verbonden, of te druk met het pletten van een team-1 speler, want drie kruisjes goed was de slechtste voorspelling, dat kan zelfs die WK-Octopus nog beter. In de rechterkolom van deze site kunt U door te klikken op de "RSR Toto" link, precies zien hoeveel keer U nog kunt deelnemen van uw, uiteraard vóóraf betaalde, inleg. Verder zijn per week de prijswinnaars te zien, en de penningmeester kan wekelijks met glimmende oogjes checken met hoeveel de pot voor de clubkas (10% van de inleg) nu weer gegroeid is. (Plas)

Nieuwe aanwas in de prijzen tijdens open dag (11 september)
De tijden dat een open dag van een schaakvereniging drommen mensen in beweging zet stammen nog uit de tijd van de bolhoeden en de paardentram. Desondanks verschenen er een aantal nieuwe gezichten tijdens onze open dag. Onder bezielende leiding van ons kersverse erelid AFR mochten de nieuwelingen zich in een rapidtoernooi meten met de minderbedeelde recreanten uit groep 3. Ze lieten ze zich meteen gelden. Xander (de kersverse kampioen van S.V. H. I. Ambacht) en Leon de K. (bekend van Erasmus) vielen met respectievelijk een eerste en gedeeld tweede plaats, met Terence, in de prijzen. Voor Xander een oversized doos chocolade en voor Leon een flesje sterke drank. Ook Terence kreeg een alcoholische versnapering mee naar huis. Zo zie je maar: niet meespelen in de interne is goed voor je prestaties. Ook Emilian en Hans K. streden voor het eerst binnen de muren van het Nivon op de 64 velden. Zij vielen niet in de prijzen, maar lieten wel zien een aanwinst te zijn voor RSR. Goed nieuws ook voor team 6: Emilian liet weten graag voor ons 6e uit te komen! Emilian, Hans, Leon, Xander en ook Terence: welkom bij RSR en tot ziens in de interne competitie. Disclaimer: het kan zijn dat bovengenoemde resultaten en/of namen niet helemaal juist zijn. Wedstrijdleider Arnold was inmiddels vertrokken en had de resultaten naar buiten gesmokkeld voor zijn plakboek.

Rapidtoernooi levert nieuwe leden voor groep 3 (11 september)
Voorzitter Joost vroeg mij om een Rapidtoernooi te organiseren voor nieuwkomers en Groep 3 schakers , terwijl de gesloten groepen hun eerste wedstrijd gingen schaken. Er kwamen 14 mensen opdagen met de nieuwkomers Leon Kroes , Hans Kluck , Xander van Doorn en Emilian de Kievit . Van harte welkom mensen !! en hopelijk gaan jullie veel plezier beleven in Groep 3. Leon en Hans waren al kort geleden lid geworden maar Xander en Emilian zijn tijdens het toernooi van 15 minuten per persoon ook lid geworden ! Het toernooi werd afgetekend met 5 uit 5 gewonnen door de jeudige Xander van Doorn, nr. 2 was Leon de Kroes en Herintreder Terence Siegers met 3½ punt. Als laatste werd Emilian de Kievit met 1 uit 5 maar het was voor hem even wennen en ik denk dat hij in groep 3 makkelijk mee kan doen met meer tijd voor een partij. Het was erg druk in de grote speelzaal met 44 schakers maar wel gezellig, Arnold Rijken.

We zijn weer begonnen: de sterkste competitie van Rotterdam (11 september)
Het was volle bak in het Nivon. Vrijwel iedereen stond natuurlijk te popelen om te starten met de interne, nog vol dromen en illusies over kampioenschap of promotie. Bijna de helft van de spelers moest dan ook zijn eerste teleurstelling van het seizoen slikken. Zo begon het seizoen gelijk al met drie krakers in de Champions League: FM Oscar versloeg Jos, de nieuwe aanwinst Stijn Gieben (13 jaar!) gaf schaakles aan Richard en Joram en Plas hadden een marathon waarbij Plas na 4 uur verdedigen het wist te verneuken in één zet. Verder volop verrassingen zo wist Michael Fung Herbert te verslaan in het eindspel, won Pim tegen Philip met een mooi kwaliteitsoffer en wist Arend Herman knap op remise te houden. Citaat van Herman na afloop: “ik ben het eerste slachtoffer van het nieuwe speeltempo! ” we bedoelen maar illusies genoeg. Gelukkig was er voor de verliezers een troost, een superdikke Schakelaar vol onzin om mee te nemen.

Open dag: snuffelen aan RSR (8 september)
Aanstaande vrijdag is de Open Dag bij RSR Ivoren Toren. Dit betekent dat geïnteresseerden, als wel onze Groep 3 spelers, deze avond een toernooitje zullen spelen. Voor iedereen die een keer aan RSR Ivoren Toren wilt ruiken is dit de uitgelezen mogelijkheid. Als je iemand kent die ook twijfelt (weer) te gaan schaken, schroom niet hem / haar op de hoogte te stellen. De avond zal geleid worden door niemand minder dan ons kersverse Lid van Verdienste, Arnold Rijken. Aanmelden is tussen 20:00 tot 20:15, dus wees op tijd..

Interne competitie ditjes en datjes (8 september)
Groepsleiders interne competitie:
CL-A : Arno Beljaars
CL-B : Arrian Rutten
Groep 2 : Joost van Rosmalen
Groep 3 : Arnold Rijken

A.s. vrijdag gaat de interne weer van start voor de CL-groepen en groep 2, voor groep 3 wordt nog een Open Avond gehouden.

Donderdagavond zul je de indeling vinden op de site. Afmeldingen svp voor donderdagavond 20.00 uur aan de groepsleider doorgeven. Groep 3 wordt Zwitsers ingedeeld, afmelden niet verplicht maar mag wel.

Ik wil de spelers van de gesloten groepen erop wijzen, tijdig te starten met hun wedstrijd, dit is om 20.15 uur.

Coppa
Mocht je niet aan de Coppa de Torre mee willen doe, geef dit z.s.m. door aan Wim Koster. De loting zal conform de loting van de RSB-beker geschieden. (Wim)

Speeltempo interne competitie gewijzigd (8 september)
Op de Algemene Vergadering van de Rotterdamse Schaakbond op woensdag 8 september 2010 is bij meerderheid van stemmen besloten het speeltempo in de RSB-competitie en -beker te wijzigen van het huidige tempo naar het speeltempo alle zetten in 105 minuten (één uur en drie kwartier). De totale speelduur blijft hetzelfde.

Op de Algemene Ledenvergadering van RSR Ivoren Toren d.d. 3 september 2010 is besloten dat voor onze interne competitie het speeltempo van de RSB-competitie gevolgd blijft worden. Aangezien deze nu gewijzigd is, wijzigt dus ook het speeltempo in onze interne competitie.

Voor alle duidelijkheid nog een keer: het nieuwe speeltempo is:

alle zetten in 105 minuten (1 uur en 3 kwartier)

Voor de goede orde nog het volgende. In de jaarlijkse enquete is jullie gevraagd naar jullie mening over deze mogelijke wijziging. Hieruit kwam naar voren dat 29 leden het oude speeltempo wilden handhaven, 21 leden het nieuwe speeltempo prefereerden, en dat 7 leden geen voorkeur hadden voor het een of het ander. Daarom heeft RSR Ivoren Toren op de Algemene Vergadering van de Rotterdamse Schaakbond tegen de wijziging van het speeltempo gestemd. Er waren echter te weinig tegenstemmers om het voorstel tegen te houden. In verband met de wijziging van de statuten van de RSB waren vrijwel alle verenigingen vertegenwoordigd op deze Algemene Vergadering, dus de meerderheid die vóór wijziging was, vertegenwoordigde een echte meerderheid van de RSB-leden. (Arrian)

Philip schakend de zomer door (8 september)
De afgelopen maanden heeft Philip deelgenomen aan de zomeravondcompetitie bij sv De Pionier te Hellevoetsluis. In de overall eindstand is hij uiteindelijk samen met Lendert van den Ouden (sv Charlois Europoort) gedeeld tweede/derde geworden achter Ernst-Jan Pluim Mentz (sv De Pionier). Voor verslagen (per ronde) en foto's zie de website van De Pionier.

Wegens succes geprolongeerd: de RSR Toto! (6 september)
Smeekbedes, protestacties en dreigende volksopstand op de ALV: wij willen de toto terug! Bart en Plas zijn de laatsten die RSR's gokverslaafden hun dwangmatige pleziertje willen afnemen, dus vanaf vrijdag kan er weer gegokt worden op Dobbinga-van Doorn, de volgende remise van Oscar, en de aankomende zegereeks van team 3! Door de overweldigende belangstelling was versterking van het goksyndicaat onvermijdelijk, en die hebben we gevonden! Richard "wedden dat 020 weer geen kampioen wordt" Ammerlaan kwam, in tegenstelling tot belchinees Fung, wel door de screening en bij hem zijn uw centen net zo veilig als op... nou ja niet onveiliger dan op een bank. Om het wekelijkse tot kwart voor negen durende gerommel met muntjes te vermijden is het de bedoeling dat U voortaan voor 10 euro 5 deelnames tegelijk inkoopt, of voor 20 euro 10 deelnames. Voor hoeveel deelnames U heeft betaald en hoe vaak U heeft meegedaan, zal via de RSR-site inzichtelijk worden gemaakt. Succes met het voorspellen en onthou: 10% van de inleg is sowieso goed besteed, want gaat direct naar de clubkas! (Plas).

Philip tweede; Alek vierde in Oostvoorne (2 september)
Net als ieder jaar vond op de slotdag van de PK het Open kampioenschap van Oostvoorne plaats. Het decor vormt als altijd de Burchtfeesten, het culturele hoogtepunt in deze gemeente. 40 schakers waren van heinde en ver (Groningen, Belgie) op dit evenement afgekomen; vooral omdat het toernooi sterk gelinkt is aan de schaakwebsite Helena . RSR werd vertegenwoordigd door Mischa, ik (Alek) en de kampioen van vorig jaar, Philip alias Player. Philip begon goed en ging lange tijd gelijk op met favoriet Lendert van den Ouden. Tot dat Philip tegen mij uitkwam. Van onderlinge RSR-verbondenheid zoals Leo dit zo mooi liet zien in de B-groep van de PK, was geen sprake. Ik wilde natuurlijk winnen; helaas voor mij bleef ik steken in remise. Lendert maakte geen fouten meer, ik verloor ook van hem, en zo kon hij ongedeeld kampioen worden. Philip werd tweede, ik vierde. Mischa vocht een geheel eigen gevecht uit. Hij wilde zich manifesteren als remisekampioen. De eerste tweede ronden ging dit goed en zelfs in ronde 3 bood hij tot schrik van zijn tegenstander in gewonnen stelling remise aan. Maar het verliespook diende zich aan. Om toch een tweede doel te behalen, namelijk de 50% vasthouden, moest er nu gewonnen worden! Mischa deed wat hij kon, maar de spanning, het bier en het vele vrouwelijk schoon rond der borden brak hem op; zijn score was 4 uit 9. Mijn broer, thuisschaker opererend onder de naam MarcusD scoorde een halfje meer. Voor de volledige eindstand plus foto’s klik hier .

Joost en zijn tienkamp (2 september)
Na verzoeken van zowel de web- als wel de Schakelaar redactie, hierbij toch nog kort wat ervaringen van 9 dagen tienkamp in Haarlem. Reeds 3 jaar word ik uitgenodigd, eindelijk had ik eens de tijd om aan dit BDO toernooi deel te nemen. Reden dat ik in het noorden bekend ben, dank ik aan oud-RSR-speler Bart Gijswijt, die nog wel een ‘slechte’ titelhouder kende. In de eerste ronde mocht ik dit meteen tegen hem rechtzetten; helaas speelde ik het eindspel te passief waardoor ik met een half punt genoegen moest nemen. In de 5 ronden erna wist ik ook niet te winnen. Remises en nederlagen wisselden zich netjes af, hoewel ik toch wel vaak, zonder al teveel voorbereiding, lekker uit de opening kwam; zo heb ik bijvoorbeeld tegen 2 IM’s (o.a. Bosboom) een kwal voor heb gestaan. In ronde 7 ging het nu eens snel mis doordat ik wat openingzetten/-varianten door elkaar haalde. Deze IM vond positioneel voordeel echter belangrijker dan het winnen van een kwal en dacht mij in het eindspel wel even weg te kunnen zetten. Ik won echter een pionnetje, ruilde alle stukken af en pakte zo plotseling mijn eerste volle punt! De volgende ronde was tegen een Australische FM die erg van offeren houdt. Ik bracht hem in de verleiding een interessant, doch zeer dubieus offer te plegen, waarna ik steeds meer poppetjes voor kwam te staan en mijn koning zich staande wist te houden. Inmiddels op 3,5 uit 8 rook ik de 50%, hoewel ik tegen de ongeslagen koploper Tex de Wit moest die zich zojuist had verzekerd van zijn eerste IM-norm . Hij had bovendien genoeg aan remise voor het kampioenschap, wat hij ook na 7 zetten aanbood. Ondanks dat hij een toffe peer is vond ik het wel mooi geweest voor hem. Dankzij te passief spel vanuit zijn kant, kon ik hem vanuit de opening zoekspelen, maar in een fantastische stelling slopen er wederom wat onnauwkeurigheden / misrekeningen in mijn spel. Na 2 keer wat materiaal te geven en weer terug te winnen, kon ik toch nog een gewonnen eindspel bereiken en uittikken, waardoor ik de ‘heilige’ 50% haalde en hij (na barrage) de titel misliep. Al met al ben ik zeer te spreken over mijn eerste ervaring met een tienkamp, zeker dankzij de uitstekende organisatie van dit toernooi. Hoewel jullie mij niet zullen geloven: zelfs met 1,5 uit 6 had ik nog geen spijt van de deelname!.