RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

 

Groep 3 snel klaar (27 september)
Afgelopen vrijdag met 21 partijen was de zaal bijna te klein. Het is onmogelijk om dan elke partij apart te bespreken. Ik kreeg echter commentaar omdat ik vorige week met geen woord gerept had over een van de vele partijen uit groep 3. Deze vrijdag wilde ik dus groep 3 op de voet volgen. Helaas, nog voor ik mij in de partijen kon verdiepen stonden de meeste groep 3 spelers al aan de bar. Wat is er aan de hand? Bang voor snijdend commentaar? In ieder geval liet Paul Dekker zich te makkelijk weg spelen door Martin en heeft het VanderLee-schaak nog volop toekomst: Hans viel er aan ten prooi. Twee nieuwelingen speelden voor het eerst mee in groep 3. Floris Zoutman won overtuigend van Angelo. Arie van der Kruk moest het echter afleggen tegen John Spierings. In ieder geval, welkom op onze club. De partij Kenneth-Leon leidde zo snel tot remise dat er niets over te melden valt. Arnold daarentegen speelde tegen Adriaan een soort anti-anti-VanderLee-Schaak en raakte op de onderste lijnen helemaal in de knoop met zijn paard en loper omdat de minvelden niet bestaan op het moderne schaakbord. Als een Houdini is hij er toch in geslaagd remise te pakken. Hoe hij dat geklaard heeft heb ik niet kunnen waarnemen: het ging te snel! Dus terwijl heel groep 3 al klaar was, zaten de andere spelers aan het eind van de opening of in een middenspelletje. In de tweede groep is het Bart die heerst. Hij wist onterecht van Jeroen te winnen: de witspeler kon er niet om lachen. Ook Jos had meer verwacht tegen Mark, die eeuwig schaak kon afdwingen. Zelf meende ik eerder in de partij nog winstkansen voor Mark te zien. Wil en Dik wonnen overtuigend van Leo en Rick. Het zal dringen worden om de vier promotioplekken, maar de weg is nog lang. De opvallende uitslagen uit de voorronden CL waren in groep A de witte winst van Michael Fung op Paul Batenburg in de voor beide spelers zo geliefde draak. Paul zal meer huiswerk moeten verrichten want er zitten meer draakspelers in deze groep. Cor bijvoorbeeld, die tegen mij (AD) met zwart een voor mij nieuwe zet speelde (tegen betaling bij mij op te vragen). Er ontstond wat spektakel op het bord, maar uiteindelijk was het paardoffer niet juist. Omstanders zagen in de analyse juist kansen door nog meer te offeren: allemaal ook niet correct moet de eindconclusie zijn. In groep B kreeg Tim tegen Dolf een curieuze stelling: met nog de dames op het bord had de witspeler een paard tegen 6 pionnen. Zwart won dus. Curieus was ook dat Winood tijdens zijn partij tegen Joram doodleuk in de barruimte ging zitten vluggeren. Is het psychologische tactiek of gewoon nonchalance. Hij verloor in ieder geval wel.

Brekend RSR Nieuws (26 september)
Knappe winst voor het eerste team 1 en helaas een gelijk spel voor team 2. Verslagen volgen hopelijk snel.

De RSR Ivoren Toren Dag (24 september)
Het is alweer tijd voor deel 3 in de serie 90 jaar RSR. Deze keer kijkt Ed van Doorn terug op afgelopen zaterdag:
"De dag begon niet zoals gebruikelijk met uitslapen, maar bijtijds opstaan en na het doen van de boodschappen kon nog net de trein naar Hoek van Holland worden gehaald. De reünie begon op Rotterdam Centraal Station waar ik als eerste werd begroet door Jan Peter Bogers waarna nog vele hernieuwde kennismakingen volgden. Bij aankomst in van Hoek van Holland waren alle ingrediënten voor het maken van geslaagde dag aanwezig: de zon scheen, een unieke locatie, een perfecte organisatie, leuke evenementen. Rob van der Lee werd op unieke wijze geëerd met nieuwe variant van het schaakspel, die zijn naam draagt. Bijzonder was de komst van de heer Vosselman. Een naam die door bestuursleden vroeger af en toe werd genoemd. Eindelijk is de naam nu gekoppeld aan een gezicht. Goed voor de kuddegeest van de vereniging was de quiz onder leiding van Dolf, die ja/nee vragen stelden. Het toppunt waren de laatste twee partijen van het toernooi. Jaco had zijn partij gewonnen en zou tegen de winnaar van de partij Wim – Oscar moeten spelen. Wim speelde gedegen en Oscar onbegrijpelijk goed. Met nog enkele seconden te spelen vlogen de koningen en pionnen over het bord. Van een van beide spelers viel de vlag, de ander had nog een seconde over, maar geen matpotentieel meer, waardoor de partij in remise eindigde. Hierdoor hoefde Jaco zich niet meer in te spannen Kortom: organisatoren van harte bedankt!"

De Torpedo Tijdmachine (23 september)
In deel 2 van de terugblikreeks op het feest van afgelopen zaterdag is het woord aan Rob van der Plas: "Achteromkijkend op het perron van station Hoek van Holland Haven was het wel even schrikken. Op weg naar een weekendtoernooi? De Lelijkste Man van Nederland verkiezing? Ook de lokale bevolking schrok zich een hoedje. Het zal toch niet weer? Maar de Mobiele Eenheid hoefde dit keer niet opgetrommeld te worden, het waren slechts een zestigtal onschuldige schakers op weg naar de Torpedo, om daar een nieuw kleurrijk hoofdstuk te schrijven in de 90 jaar rijke historie van De Club van Rotterdam. De prachtlokatie deed zijn naam gelukkig geen eer aan, de speelzaal bevond zich prettig hoog uit het zicht van de dagjesmensen, terwijl drank, eten en vluchtwegen in ruime mate aanwezig waren. Het rapid-toernooi was perfect in de RSR-sfeer georganiseerd, niet al te serieus maar wel ijzersterk bezet. Mooi was de indeling die niet op rating of wp geschiedde, maar zeker in het begin op historische waarde. Al in de eerste ronde stonden ware klassiekers op het programma; enigszins weemoedig kijkend naar confrontaties als Spaan-Tiggelman, Dobbinga-Vosselman en Herbert-Bastiaan waande ik me in een tijdmachine. Zelf mocht ik een zwart vlekje uit de RSR-geschiedenis wegwerken: de match om het clubkampioenschap tegen Erik Brandenburg uit 1989 was destijds nooit uitgespeeld en ging nu in de herkansing. Toen ½-1½ in de laatste officiële duels die we ooit speelden, nu 1½-½ in de verkorte rapidvorm! Nog nooit zo makkelijk een titel verdiend, en er nog nooit zo lang op moeten wachten. Daarna instromen in het rapidtoernooi, met nog meer leuke regels: verliezers naar zaal 2, waar ge-anti-vanderLeet, ge-anarchoFischerrandomt
en ge-torpedoot werd. Wie dit niets zegt was er niet bij, eeuwig spijt zal je deel zijn! Ook mooi was de bepaling dat remiseschuivers elkaar uitschakelden, een regel die door Sjonnie beantwoord werd met een totale boycot, maar door de rest met gejuich. Zeker door Jaco Koster toen Ozzie en aartsbroer Wim er in hun halve finale voor zorgden dat zijn naam voor eeuwig aan dit jubileumtoernooi verbonden zal blijven, het enige smetje op een verder perfecte dag. De stemming bleef desondanks opperbest, de weetjenogs, hoegaatienoumetjous en watdoejijtegenwoordigs vlogen over tafel en (snel)schaakbord. Een uitermate geslaagde dag met dank aan alle aanwezige leden en oud-leden, en in het bijzonder dankzij de losse en toch foutloze regie die met strakke hand werd gevoerd door o.a. Joost en Anna van Ruitenburg, Dolf Meijer, Herman Keetbaas en Arrian Rutten!"

Coppa (23 september)
Dit seizoen zal er weer hard worden gestreden om de Coppa del Torre. Helaas zal Coppahouder Kachun Lui dit seizoen ontbreken. Omdat de loting voor de voorronde binnenkort op de rol staat, zou ik graag van de spelers die niet mee willen doen dit via de e-mail vernemen: koster.halma@hetnet.nl. Hoor ik binnen 1 week niets van je dan zal je dus meegeloot worden. Voor iedereen natuurlijk succes gewenst.

Fung winnaar RSR-TOTO (23 september)
"De toto van deze week is een prooi geworden voor onze Micheal Fung. Zo zien we maar weer dat Aziatische types en gokken goed samen gaan. De organisatie hoopt dat de 50,40 eur het leed dat PSV Michael aandeed enigszins kan verzachten. Zijn enige foute kruisje stond bij de partij Spaan-Tromp. Deze werd alleen door Dolf goed ingeschat. Saillant detail is dat Michael zijn eigen verlies uitstekend inschatte. Vrijdag kunt u weer een gokje wagen op de verrichtingen van u en uw clubgenoten!

Opgeïnspireerd (22 september)
"Toch ben ík het en ik alleen die de macht bezit goden en mensen vrolijk te maken" schreef Erasmus in zijn meesterwerk 'Lof der Zotheid'. Wat een farce dat een club die zich naar deze schrijver, humanist en filosoof noemt, speelt in een troosteloze mavo in Schiebroek! Nogmaals de Lof der Zotheid: "Van mij gaat u nu een redevoering horen die geïmproviseerd en onopgesmukt is, maar daarom des te meer waarheid bevat". Het laatste restje inspiratie dat eventueel nog in het gebouw aanwezig was werd weggezogen door Winood. Als reuzendoder op bord 1 gezet, waren alle aanvallende gedachten op na zijn partij van vrijdag tegen Dolf. Al na een half uur meldde hij zich bij de teamleider met de opmerking "meer dan remise zit er niet in". Na wat doorvragen kwam daar nog bij "hij ruilt alles af", op het bord bleken alleen de dames geruild. Een paar zetten later bood Winood zonder het te vragen remise aan. Dat was de genadeklap voor het team, dat het aanbod werd afgeslagen mocht niet meer baten. Na 3 kwartier had invaller Paul (7) een eindspel op het bord dat een kwartiertje later remise werd gegeven 1/2-1/2. Gezeten naast Winood werd Sander zo teneergeslagen van het geheel dat hij zich door Sturm van het bord liet schuiven 1 1/2 - 1/2. Alek (6) speelde zelden zo tam en wist het maar net te houden 2-1. Iemand die wel geïnspireerd speelde was Keet (5): hij offerde twee pionnen voor een prachtaanval. Ook probeerde hij het team nog een beetje leven in te blazen door niet eenvoudig de dame te winnen, maar deze later voor meer materiaal te veroveren 2-2. Het was een hopeloze zaak. Dik (3) prutste wat in de opening, kwam terug in de partij, maar toen was wat creatief aanvalsspel nodig, en dat zat er vandaag gewoon niet in 3-2. Daarna was het weer tijd voor Winood: op de andere borden gloorde langzaam een beetje hoop en Winood kwam steeds beter te staan. Toen hij eenmaal echt gewonnen stond, was zijn doel bereikt: het tweede remiseaanbod zonder overleg met de teamleider werd wel aangenomen 3 1/2 - 2 1/2. Terug naar Erasmus: "Wie zou niet angstig op de vlucht slaan voor zo'n mens, of liever zo'n monsterlijk hersenspinsel, dat blind is voor alle natuurlijke gevoelens, dat volkomen emotieloos is, dat even weinig door liefde of mededogen geraakt wordt als hard graniet of onbeweeglijk Parosmarmer". Naast Keet speelde enkel Maarten (4) alsof hij schaken leuk vind. Het werd een prachtpartij, maar na de remise van Winood zakte de moed hem in de schoenen 4 1/2 - 2 1/2. Pim (8) had een mooie en vooral erg open stelling. Dit is op een clubavond al niet zijn specialiteit, dus dat dat op deze deprimerende maandagavond niets werd, was voorspelbaar 5½ - 2½. Is er dan niets positiefs te melden? Toch wel: met Mischa, Richard, Daniëlle en Spaan werd de traditie van publiek bij uitwedstrijden in stand gehouden. Het wordt volgende thuiswedstrijd wel vlammen om het publiek volgende keer weer te kunnen motiveren. De teamleider is inmiddels aan de drank, want volgt de quote die Erasmus in 'Lof der Zotheid' aan Sophocles toeschrijft: "Het heerlijkst leeft de mens zolang hij niets beseft." (Paul Tromp)

Grandioos weerzien in de Torpedoloods (21 september)
De webredactie heeft diverse leden die al wat langer (of heel lang) meelopen op de club gevraagd een persoonlijke terugblik te geven op ons feest afgelopen zaterdag. Paul Dekker is de eerste in deze reeks; hier volgt zijn verhaal: "Zaterdag j.l.,19 september 2009 , was het dan zover : De achttiende lustrumviering van Ons Kluppie oftewel het feestje rondom het 90-jarige jubileum van RSR IVOREN TOREN zou gaan plaatsvinden in De TORPEDOLOODS in HOEK van HOLLAND. !! Weken, nee maanden van voorbereiding waren daaraan voorafgegaan. De feestcommissie, bestaande uit Herman Keetbaas, Dolf Meijer en Joost van Ruitenburg, was naarstig op zoek geweest naar een geschikte lokatie om het gebeuren zo soepeltjes als mogelijk te doen verlopen. Wel, ze hebben gedrieën eer van hun tijdrovende werk gehad !! Jullie verslaggever heeft de gehele dag geen enkele wanklank gehoord : Het was een in velerlei opzichten zeer geslaagd festijn : Alle hulde voor de organisatoren en hun hulptroepen ! De meest onvergetelijke indruk, die het gebeuren van die dag op mij maakte, was het weerzien van onze ex-clubgenoten uit een soms ver verleden, zoals daar waren Ron Steeksma, Dave Klein, Reinier Feiner, Frank van Tellingen, Jan Vosselman, Bas van der Giessen, Henk Schouten, Jan Peter Bogers, René Tiggelman en ....Eric Brandenburg. Deze laatste was speciaal uitgenodigd om de nooit uitgespeelde tweekamp tegen Rob van der Plas om het kampioenschap 1989 te voltooien. Na twee rapidpartijen deze middag mocht Rob zijn vierde titel clubkampioen laten bijschrijven! Uitslag 1½ - ½. (zie het fragmentenarchief voor het naspelen van de partijen, red.). Na een kort welkomstwoord van voorzitter Joost van Ruitenburg was het de lange beurt aan Wijnand Dobbinga om op de hem eigen karakteristieke wijze het historische wel en wee van onze vereniging te belichten. Hilarisch soms! Vrij snel daarna ging er dan toch ook nog geschaakt worden, en wel in verschillende vormen. Hoofdmoot vormde daarbij een knock-out toernooi, waarin slechts de winnaars doorgingen. De verliezers en remiseurs konden zich vermaken met Torpedoschaak, progressiefschaak, anti-vanderLeeschaak, dan wel het anarcho Fischer-random schaak. Begunstigd door prachtig herfstweer verplaatsten zo tegen half 5 de activiteiten zich naar buiten voor het spelen van een partij tussen twee trio's op het grote buitenmodelbord, in rapidtempo met de klok op zo'n 5 meter loopafstand. Het drietal Danielle-Oscar-Jaco won overtuigend van het trio R(on) R(ichard) R(ené). Daaraan vooraf was nog de petje-op/ petje-af -quiz gespeeld met als spelleider Reinier en samensteller/jury Rob van der Plas. Glorieuze winnaar als ware RSRIT- kenner werd Wim Koster! Toen was het tijd voor het diner in de vorm van een lopend buffet van fatsoenlijke kwaliteit, zoals voorzegd door de feestcie. Toen de magen gevuld waren werd het weer tijd om te .....schaken; De diverse finales moesten nog afgewerkt worden. De ontknoping van het K.O.-toernooi was wel heel bizar. Terwijl Oscar en Wim in de ene halve finale elkaar op remise hielden na een flitsend tijdnoodduel, versloeg Jaco in de andere halve finale Danielle. En Jaco was daardoor de Knock-Out - KAMPIOEN !!!! Toen werden ook de winnaars van de andere disciplines gehonoreerd met een herinneringsmedaille.Als ik het wel heb waren dat resp. Wim, Nathanael, Jan Peter en Ron. En wat blijkt nu tenslotte? Ik heb toch nog iemand vergeten te noemen : Djurre den Heeten ! En juist met hem had ik een heel leuke babbel, natuurlijk ook over schaken, maar daarnaast over zijn andere passie ( sinds 2 á 3 jaar ), namelijk het hardlopen op de weg, uitmondend in zijn eerste marathon op 18 oktober a.s., namelijk die van Amsterdam. En onze eigen Pim doet daar ook aan mee!! ( Maar voor Pim wordt 't z'n zevende ) Tot slot van dit verhaal : De REUNIE - gedachte overheerste bij mij deze dag en wat dat betreft zie ik nu al weer uit naar ons 19-de lustrum! Aan het eeuwfeest in 2019 durf ik nog even niet te denken. Ik wens Ons Kluppie nog een gezond decennium.!!
"

Fraude bij RSR? (19 september)
Na twee ronden in de interne wordt het wel duidelijk dat we er een competitie bij hebben: de RSR-TOTO. Het gaat niet meer om de vraag of iemand wel of niet een mooie partij heeft gespeeld, maar of de uitslag overeen komt met de toto-voorspellingen. Dat dit ver gaat bewijst het onverwachte verlies van Dolf tegen reuzendoder Winood. Achteraf bleek dat Dolf in de toto zichzelf een nul had toegekend? Is hier sprake van fraude? Ons bestuur neemt het hoog op en Arrian en Wim zullen deze week topoverleg voren met de totocommissie waar sowieso al niet de meest betrouwbare types in actief zijn, we noemen geen namen. Winood gaf als commentaar: "ik keek 1 zet verder dan mijn tegenstander en won dus". Niet een inzicht waar we meteen van achterover vallen van verbazing... Opmerkelijk is ook de uitslag Spaan-Tromp. De winnende zwartspeler zei achteraf: "ik had een iets betere stelling en zat al een uur op het remiseaanbod te wachten." Dat aanbod kwam dus niet en Spaan verloor. Opzet? Waar wel onverbittelijk strijd werd geleverd was in de partij Herman-Tim. De witspeler leek met twee vrijpionnen op weg naar winst, terwijl hij even ervoor bijna wilde opgeven. Tim won een pionnetje terug, gaf wat schaakjes maar zag geen voortzetting: remise dus. Eenzelfde uitslag was te zien aan het bord Paul Batenburg-Arno. Na felle strijd was er een slotstelling te zien met een zwarte pion op promoveren en een witte dame die eeuwig schaak kon geven. De mooiste aanval uit de CL kwam op naam van Rob van der Plas. Hij kreeg tegenstander Leo K. steeds verder in een wurggreep tot de dood erop volgde. Het fragment is binnenkort te zien op de site. In groep 2 won nieuweling Jos van der Kaap met overmacht van Jeroen H, Rick verloor na goed uit de opening te zijn gekomen toch van Leo van D. en lieten tijdnoodjunkies Bart en Dik het aankomen op de laatste seconden. Bart was de koelste en rules nu groep 2. Tot slot, de onzichtbare man (Vincent) speelde een virtuele remise tegen Jaco.

Introductietoernooi 11 september (18 september)
Evenals vorig jaar werd de eerste clubavond opgeluisterd met een introductietoernooi, waar huisschakers en migranten van andere verenigingen hun krachten konden meten. In dit geval waren de verwachtingen hoog gespannen, omdat we op de voorafgaande Uitmarkt meer dan 100 door Keetbaas speciaal voor dit toernooi ontworpen flyers hadden uitgezet aan een indrukwekkende menigte aan belangstellenden. Wat we hiervan terug zagen op 11 september was helaas iets minder spectaculair. Totaal 7 nieuwe mensen kwamen opdraven, maar zeker de helft hiervan had niets met die Uitmarkt van doen. Bovendien lieten enkelen al direct blijken dit toernooi als een eenmalige aangelegenheid te beschouwen, zodat we niet te veel optimisme over het resultaat van deze wervingsactie moeten hebben. Zeker is wel dat we op de Uitmarkt zeer veel aan naamsbekendheid hebben gedaan, dus voor de wat langere termijn wellicht toch zo slecht niet en zeker te overwegen dit jaarlijks ter herhalen. Hoe dan ook; met 16 deelnemers, verdeeld over 4 groepen werd het toch een gezellig avondje rapid-schaak waarin de nieuwelingen zich trouwens opmerkelijk weerden. In drie van vier groepen grepen zij naar het goud. Met name groep 4 viel op door de vele remises. Achteraf bezien ook geen wonder met spelers als Arnold Rijken en Rob v.d. Lee die met hun slappe geschuif samen de eerste prijs grepen in groep 4. In groep 1 werd nieuweling Arend Bongers fraai eerste met een 100 % score, waarbij hij o.a. een andere nieuweling, de ijzersterke Jos v.d. Kaap (rating 2100 en nog een beetje), wist te vloeren. Dat belooft nog wat voor de competitie in groep 3 ! In groep 2 sloeg nieuweling Ismael spijkerhard toe met 3 uit 3. Nu maar hopen dat ook hij in de competitie gaat toetreden. Opmerkelijk was in dit toernooi verder het debuut van Daniëlle Talmon op onze schaakclub. Ze begon met E. van Doorn te vloeren, absoluut een topprestatie. Spijtig genoeg had ze daarmee haar kruit verschoten al was ze tegen Paultje Dekker nog dicht bij een tweede succes. De groep werd nu gewonnen door nieuweling Floris Zoutman, die alleen tegen de al genoemde Van Doorn het onderspit moest delven. Kortom: een enerverend avondje schaak waarbij - dankzij kundig optreden van wedstrijdleider Rijken - alles in goede banen verliep. (Wijnand Dobbinga) Voor de uitslagen klik hier.

Groep 3 barst los (17 september)
Vrijdag barst de strijd weer los in Goep 3. Er spelen heel wat bekende cracks mee, zoals Wijnand, Rob vd Lee en Arnold. Gelukkig hopen we Paul Dekker weer te bewonderen en wie weet is remiseschuiver pur sang John Ruitenberg van de partij. Veel verwacht ik deze cyclus van Adraan van Es en Peter Alexander die een gooi zullen doen naar een van de ereplaatsen. Gelukkig ook een paar nieuwe gezichten zoals John Spierings en Danielle Talmon, welkom beiden. Favorieten blijven voor mij in deze groep Sander Vogelesang en Carel van der Poel maar zij moeten wel voldoende spelen, dus heren wat let jullie?! Groepsleider van groep 3 is Arnold Rijken met als back-up Arrian en Wim. Voor iedereen natuurlijk een mooi seizoen toegewenst. (Wim Koster)

Gedeelde 3de plaats voor Oscar in Krimpen (15 september)
Oscar is afgelopen zaterdag gedeeld derde geworden in het jaarlijkse IJsseltoernooi (rapid-tempo) in Krimpen. GM Erik van den Doel won het toernooi, nadat hij net als o.a. Victor eerder die ochtend een half uur te laat bij de speelzaal was aangekomen na een busrit over een wel zeer uitgebreide toeristische route, waarbij werkelijk geen enkele nieuwbouwwijk van Krimpen werd overgeslagen. Om de verloren tijd weer in te halen volgden de speelronden elkaar daarna in razend tempo op. Zelfs de geplande lunchpauze schoot er bij in, zodat de net bestelde broodjes kroket gewoon tijdens de partij genuttigd dienden te worden. Oscar, die niet per bus maar met de waterbus naar Krimpen was gekomen, miste ook aan het eind van de middag de boot niet bij het uitreiken van de prijzen. Hij eindigde met 5 uit 7 op de derde plaats, maar moest zijn prijs wel delen met drie anderen. Wie zijn prijs niet hoefde te delen was oud RSR-lid Gert-Jan van Vliet, hij werd namelijk met 5½ uit 7 tweede achter de ongenaakbare Van den Doel. Spaan, Kachun, Tim en Victor verspeelden in de loop van de middag jammer genoeg net een of twee punten te veel om voor een hoge eindklassering in aanmerking te komen. Voor alle standen en uitslagen klik hier.

Gratis les van Dolf (14 september)
Let op spelers van groep 2, groep 3 en spelers die per ongeluk in de voorronden Champions League terecht zijn gekomen. Op woensdag 23 september 2009 geeft Dolf een gratis kennismakingsles op niveau ELO 1650-1900. Deze les begint om half 8 en kan men zonder verplichting bijwonen. Vervolgens start op 7 oktober 2009 de cursus ELO 1650-1900. De RSB-site vermeldt verder: "Dolf Meijer heeft jarenlange ervaring als trainer van nationale en regionale topjeugd en hij verzorgde al jaren succesvol de trainingen tot ELO 1650. Aan de hand van zijn ervaring en observaties van de lessen van Cor van Wijgerden schreef hij een Leidraad volwassenentraining voor de KNSB waarmee inmiddels op vele plekken in het land seniorentrainingen zijn opgezet. Dolf is met een rating van ongeveer 2200 vaste kracht van het eerste team van RSR Ivoren Toren. Dolf verzorgt ook de training van de cursus ELO 1650-1900 die nog t/m juni 2009 duurt. De inhoud van deze cursus is/was vooral gericht op praktische aspecten. Hierbij is ingegaan op wensen van de cursisten, b.v. wat te doen met een eigen geïsoleerde d-pion of een geïsoleerde d-pion van de tegenstander; wanneer zijn lopers sterker dan paarden en wanneer zijn de paarden sterker; praktische toren- of dame-eindspelen; de koning in het midden, enz. Hierbij werd ook uitgegaan van partijen van deelnemers. Ook in de komende cursus kunnen de deelnemers hun wensen uiten en hun partijen indienen." Komt allen!!! Meer info zie de
rsb-site.

Eerste winnaar RSR-TOTO bekend (14 september)
Afgelopen vrijdag werd met daverend succes de eerste RSR-TOTO gespeeld. Een nieuw soort spanning maakte zich vanaf 20.15 meester van het Nivon. In plaats van het gebruikelijke gemompel over alweer een werkweek, een bevallen collega of de nieuwe keuken stortte men zich op onze nieuwe vorm van entertainment. De formulieren werden gretig van tafel gegrist en met uitpuilende ogen en het tongetje uit de mond ingevuld. Meteen ontstonden complottheorieën, aanmerkingen op de verdeelsleutel en werden driftig deals gesloten met eigen wedstrijden. Kortom: RSR ging iets nieuws doen! De eerste winnaar mag de gehele pot voor zichzelf houden. Gelukkig is de discussie over het al dan niet meetellen van de uitslag Pim – Vincent 1-0R niet nodig. De winnaar had 7 potten goed voorspeld en 6 wanneer de uitslag zou zijn geschrapt. Iedere andere deelnemer had minstens de uitslag van Pim-Vincent nodig om op 6 te komen. Verder viel op dat maar 4 invullers tegen de voorzitter durfden te wedden en dat niemand alles fout had. Wij feliciteren TIM BENNING, die aanstaande vrijdag uit handen van de organisatie een bedrag van €43,20 krijgt uitgekeerd (€4,80 naar de clubkas).

De interne is begonnen! (13 september)
Na de razendsnelle ALV gingen we vrijdag weer over tot waartoe onze club op aarde is, namelijk schaken! Groep 3 moet nog een week wachten, maar voor groep 2 en natuurlijk de voorronde Champions League ging de eerste ronde van start. Deze voorronde is weer sterker dan ooit: de gemiddelde rating is 2074, mede dankzij de 2332 punten die Joram op den Kelder inbrengt. Alles wijst erop dat het een interessante competitie wordt, waarbij het welhaast onmogelijk lijkt voor de 2000-minners op onze club om de eindronde te halen. En voor de clubkampioenen van de afgelopen jaren, Joost, Oscar en Wim zal het een zware dobber worden dit jaar de nieuwelingen Cor en Joram van de titel af te houden. Maar laten we niet op de zaken vooruit lopen. Vrijdag vielen er slecht 2 remises op 12 partijen. Richard en Paul Tromp waren tot na de laatste barronde bezig om er meer uit te purren dan een puntendeling, maar zwart verdedigde zich te taai in het eindspel, dus een halfje. Citaat van Paul: "Richard speelt altjd van die laffe zetten, die achteraf toch goed blijken te zijn". De tweede remise was voor Tim en Rob. Tim kwam met wit niet door de karakteristieke Plassiaanse Franse verdediging heen. En toen Rob met c4 de boel dichtgooide gaf hij aan dat hij ook niet naar meer dan remise streefde. In de A-groep stond deze eerste speeldag de kraker Cor-Joost Ruit op het programma. Ik zag de partij na de opening (welke opening?) en het was zwart dat aanviel. Elk volgend kwartier dat ik langsliep zag ik Joosts dame verder opgejaagd worden en de lopers van wit sterker worden. Het eerste punt voor Cor was dus binnen. Joram won minder makkelijk en het kostte hem veel tijd tegen Leo Kranenburg. Leo vertrouwde mij toe dat hij zich kansloos achtte en daarom de taktiek toepaste een wat mindere zet te doen in de hoop op chaos en rommelkansen: helaas voor hem bracht dit niet het gewenste resultaat. Ik (Alek) begon dit seizoen goed met het verslaan van Harmen: ook Fritz was het er later over eens dat Tc8 echt een enorme blunder was. In groep 2 wonnen alle zwartspelers: zo mag ik het graag zien. Helaas is het met al deze overwinningen niet gelukt een fragment van de week te bemachtigen: wat een bescheidenheid! Moet het verlies van Pim dan nog langer de site blijven staan. Kom op: schroom niet en stuur alsnog een fragment in. Voor wie deze avond een gruwel moet zijn geweest is de onofficiële remisekeizer Sjonnie. Vanaf halverwege de avond konden we van zijn volle aanwezigheid genieten. Dat Spaan nu officieel remisekampioen is zint Sjonnie helemaal niet: hij gaf dan ook onmiddelijk aan dit jaar voor de enige echte cup te gaan! Wat vaker spelen is dan wel noodzakelijk.

ALV recordsnel (8 september)
Vrijdag 4 september was er de gebruikelijke ALV. Voorzitter Joost van Ruitenburg houdt wel van een beetje snel vergaderen. En van op tijd beginnen. Zo kon het gebeuren dat de ALV al om 20.09 uur werd geopend en er om 20.13 uur begonnen werd aan agendapunt 6, het financiële jaarverslag. In die vier minuten waren de notulen van de vorige ALV en de jaarverslagen goedgekeurd, en had Richard namens de kascommissie alles in orde bevonden. Ondertussen begon de zaal steeds voller te lopen, waarbij de laatkomers - gewend aan een begin rond 20.30 uur, ook al staat er op de uitnodiging 20.00 uur - middenin een al ver gevorderde vergadering vielen. Verder waren er ook geen bijzonderheden rond het financiële verslag en werd Richard verkozen tot wedstrijdleider extern, als opvolger van Maarten, die er na 3 jaar wedstrijdleiderschap mee stopt (met besturen, niet met schaken natuurlijk). Ook de kascommissie werd gevuld, met Michael, Paul Tromp en reserve Rob van der Lee. De jeugdleidersfunctie bleef helaas wel vacant. Wat nog het meeste tijd kostte waren de prijsuitreiking van de interne competitie en de loting voor de groepen 1A en 1B. Rond die loting was het nog hilarisch dat steeds "A" uit de beker werd gepakt, totdat halverwege opeens alleen nog maar "B" werd getrokken. Verder was er nadrukkelijk aandacht voor het feit dat er afgelopen seizoen in de interne competitie erg veel afmeldingen waren (drie is toch echt het maximum), dat er voor gekozen werd de interne competitie vóór de RSB-beker te laten gaan. TL Paul Tromp vond gehoor dat dit toch eigenlijk niet zou moeten. Daarom worden de regels rond het afmelden verscherpt toegepast dit seizoen. Ondertussen was de begroting ook zonder wijzigingen vastgesteld, evenals de opstellingen van de externe teams. Ter vergadering stelde het trio Winood, Leo van Dongen en Dik zich beschikbaar als teamleider voor team 5. Verder kreeg de RSR-toto - een voorstel van Rob van der Plas en Bart Houtman - groen licht. Na de rondvraag sloot de vergadering om 21.40 uur.

De indelingen van de interne groepen (inclusief de lotingsnummers voor CL-A, CL-B en Groep 2) zijn inmiddels bijgewerkt - zie het menu rechts. (Arrian)