RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

 

Strijd om de remisecup geopend (30 september)

Vrijdagavond was het weer flink druk in het Nivonhuis bij de (gemiddelde) sterkte club van de RSB, (zie de berekeningen van Ronald Damhuis op de RSB-site 22-09-07). Er werden vrijdag 18 partijen gespeeld, waarvan bijna de helft in remise eindigde. De strijd om de Westerduin-remisecup is dus geopend! Bovenin deze meeste prestigieuze lijst van RSR staan bekende remiseschuivers als Pim, Bart en natuurlijk Philip zelf, maar ook 'nieuwelingen' Michael en Stefan. Spektaculaire overwinningen vielen er ook te bewonderen. Edwin won, uiteraard in de tijdnoodfase en na eerst de klok op de grond gegooid te hebben, van Joost van Rosmalen. Paul Batenburg versloeg in een Siciliaan de bijna kampioen van vorig jaar, Henk Schouten; zie het fragment van de week. Weinig spektaculair, maar wel langdradig was de overwinning van Spaan op Bart; om 12 uur had hij zijn eerste pluspion in de rumoerige bar, rond half 1 gaf Bart uiteindelijk op, om vervolgens geruisloos de nacht in te verdwijnen. Bijzonder verrassend was de verdiende remise van Sjoerd tegen Oscar; hij offerde twee stukken voor eeuwig schaak. Tot slot haalde Alexei in groep 3 zijn eerste halfje bij RSR. We zien hem dit jaar wel meer halve en hele punten pakken, welkom op de club.

Droomhuwelijk Christine en Wim voltrokken (26 september)

Christine en Wim hebben elkaar in het romantische stadje Gouda, op 25 kilometer afstand van het Nivon-gebouw, het jawoord gegeven. Dat bevestigde een zegsman van het paar tegen het Amerikaanse tijdschrift Chess Magazine. Bij de huwelijksinzegening in de Sint Janskerk waren tal van sterren, zoals Spaan , voorzitter Joost, Victor, Arnold en Conny Rijken aanwezig. Om de toestroom van fans, fotografen en filmploegen te voorkomen hadden de autoriteiten de kerk hermetisch afgegrendeld van de buitenwereld. Om u toch nog een glimp te laten bezorgen van het dol gelukkige stel hebben we een unieke foto kunnen bemachtigen.Amor omnia vincit!!

Verbonden door geluk en liefde!

Volle bak (22 september)

Zelfs zonder overlast-gevende hangouderen was het een druk avondje intern met maar liefst 19 partijen in de grote zaal en 4 snelschakers en 2 luidruchtige vriendinnetjes van Linda in de bar. Bij de uitslagen zaten weinig verrassingen: Richard lijkt definitief uit zijn zomerdipje na een overwinning op Philip en dat Kacper te goed is voor Spaan wisten we na het PK al. De bookies hadden alleen niet zien aankomen dat Bart Herbert op remise zou houden en Rob van der Lee Paul T. mat zou zetten. De toppers in de CL (Oscar-Rob) en groep 2 (Michael-Stefan) werden beide remise.

Jubilaristoernooi 2007 (19 september)

Acht deelnemers, in sommige kringen inmiddels tot veteranen gedoopt, waren bijeen om te strijden om de jubilaristitel 2007. Zoals in een eerdere aankondiging al was gemeld, gaat het hierbij om een eerbiedwaardig gezelschap van leden die minimaal 25 jaar contributie aan onze schaakvereniging hebben betaald. Het gezelschap werd naar een ereplaats in het front van de grote zaal geleid, zodat alle leden konden begrijpen dat hier iets van belang gaande was. Dat de aanwezigheid en vooral de conversatie van de deelnemers soms op de zenuwen werkte van de clubspelers die in hun eigen onbeduidende partijtjes gewikkeld waren, moet als een onbeduidend euvel worden gezien. Na 25 jaar stilte is een beperkte hoeveelheid losbandigheid toch wel te tolereren. De woordvoerder van het organiserende Comité d’Organisation trakteerde de deelnemers meteen al op een verrassing van formaat: de uitreiking van de gouden bondsspeld vanwege het 50-jarig lidmaatschap aan John Brouwer. Door Wijnand werd even teruggeblikt op de belangrijkste daden van John binnen onze vereniging en juist toen hij was aangekomen bij de door hem voorbereide strofe: “John was een lid die liever op de achtergrond bleef “ ontwaarde hij vanuit een ooghoek een heimelijke beweging van John met als doel zich te verschuilen achter het garderobe-rek. Door krachtig ingrijpen werd dit gelukkig voorkomen zodat de jubilaris in aanwezigheid van allen de mooie woorden toch tot zich kon laten komen. Als klap op de vuurpijl was toen het ware hoogtepunt van deze avond aangebroken: Arrian Rutten reikte namens het bestuur de bondsspeld uit. Hij speldde deze echter niet op omdat hem uit vroegere droevige ervaringen was gebleken dat het kwaad kersen eten was met de speldkwaliteiten van deze zogeheten bondsornamenten. Vervolgens voerde wedstrijdleider Arnold Rijken de loting uit die al een aardig beeld vertoonde van de einduitslag, zij het spiegelbeeldig. Mannen als Paul Dekker en Wijnand Dobbinga stonden als nr. 1 en 3 genoteerd, terwijl zij in de eindrangschikking als 4e en 8e zouden eindigen. Een heftige strijd ontstond, waarbij tot veler verrassing de heren Spaan en van der Plas de hen toegeschreven kwaliteiten eindelijk eens waarmaakten. Zij wonnen al hun partijen (Vooral bij Spaan moet je je niet altijd afvragen hoe) en speelden tegen elkaar remise. Beide heren waren dusdanig uitgeput dat een extra barrage niet meer aan de orde behoefde te komen. Middels een korte ceremonie vond opnieuw een loting plaats en stelde Arnold vast dat de heer Spaan de eerste prijs had gewonnen. Iedere deelnemer zag zijn inspanningen beloond met interessante schaakliteratuur die tot een verdere verhoging van het toch al indrukwekkende spelpeil bij deze jubilarissen zal leiden.

De eindstand:
1 Nathanael Spaan 6,5
2 Rob v.d. Plas 6,5
3 John Ruitenberg 4,5 (waaronder 1 remise !)
4 Paul Dekker 4
5 Ed van Doorn 2 / Rob v.d. Lee 2
7 John Brouwer 1,5 ( + gouden bondsspeld)
8 Wijnand Dobbinga 1

Ratinggeweld Voerendaal nekt RSR (18 september)

Een ware fantasieopstelling was er voor nodig om maar liefst 4 afmeldingen op te vangen. Door uiteenlopende redenen moest het eerste het doen zonder clubchamp Joost 1, Herbie, Henk en Dolf. Invallers Stefan, Victor, Spaan en Milton mochten de clubkeuren verdedigen. Een tactische opstelling was dus in de ogen van nieuwbakken TL's Bart en Maarten de enige manier om het grove ratinggewählt van de Neo-Duitse schachverein Voerendaal te bestrijden. Richard (3) liet als eerste een remise noteren; in een iets betere stelling kon hij geen sterke verbetering vinden 0.5- 0.5. Wim (9) presteerde het om in een verkeerde trein te stappen, zijn mobiel te vergeten dus niet door kon geven dat hij later was en "de dag voor" uiteindelijk na een vlotte overwinning nog de nieuwe cd van Guus Meeuwis aan te schaffen voor zijn aanstaande, Dikke + voor Wim dus in het boekje van TL's B & M 1.5-0.5. Daarna ging het snel bergafwaarts. Joost (6) speelde echt een vette baggerpot en werd gesloopt. 1.5-1.5. Oscar speelde naar eigen zeggen slecht en dat bleek ook uit het resultaat 1.5-2.5. "Boeie" Stefan(1) speelde een goede pot, offerde een isopion voor activiteit en miste volgens zijn GM-tegenstander nog remise 1.5-3.5. "Boeie" Milton (4) wikkelde af naar een klassiek ongelijk loper eindspel met een simpele remise tot gevolg 2-4. Plas (10) moest een remisebod van de TL's afslaan, kwam iets beter te staan, maar gaf in tijdnood een dikke vrijpion cadeau en hield een dolle toren over met een onvermijdelijke remise tot gevolg 2.5-4.5. Kacper (8) debuteerde met een aardige partij maar kon het uiteindelijk toch niet bolwerken 2.5-5.5. Victor (2) speelde weer victoriaans, viel goed in, viel aan kwam bijna in tijdnood maar de dikke 2400+ tegenstander counterde naar de overwinning 2.5-6.5. Spaan (7) stond ongeveer 6 uur verloren. Maar zijn tegenstander gaf pardoes in 2 zetten heel simpel zijn vrijpion weg en helpmat in 1 waardoor Spaan alsnog wegliep met de titel : "man of the match" Met de nieuwe "boeie" mentaliteit en terugkomst van de 4 afwezigen gaan TL's B&M vol goede moed verder het seizoen in! Toeschouwers(6) : Rob van der Lee, Paul D, Leo & Kids (+chillende hamburgers), Winood, Wijnand & Belgische schone, Ans Ammerlaan Kaarten: Geen.

Arno Henzen - Nathanael Spaan
spanontsnapt
1. Kg3 ??? (b7! wint) Dxb6 2. f3 ??????? Dg1 mat

Invallers top (17 september)

Team 2 heeft tegen het Bussumse Schaakgenootschap 4- 4 gespeeld. Doordat het eerste 4 invallers nodig had moest captain Rijken het nodige “schuiven”. Maar zoals een goede coach beaamd wist hij de invallers op tijd scherp te krijgen. En ja zowel Herman als Sjoerd (KNSB debuut!!) wisten te winnen.Topcoach Arnold Rijken had tijdens de druk bezochte persconferentie het volgende te melden: “Voor het eerst in de KNSB competitie hebben het 1e team en 2e team in de grote zaal geschaakt, wat erg druk was maar wel erg gezellig” Over de wedstrijd was Arnold kort maar krachtig “Het was een gelijk opgaande strijd met telkens een klein voordeel voor het 2e team, Wat opvalt is dat de laatste 4 borden 3 bordpunten hebben behaald en de eerste 4 borden maar 1 punt.... Het gemis van Spaan heeft uiteindelijk het 2e team een matchpunt gekost.“ Tot slot het wedstrijdverloop in cijfers : Philip ½ , Aernout ½- 1½, Sjoerd 1½ - 1½, Herman 2½ - 1½, Kachun 3-2, Wil 3½- 2½, Paul B. 4-3 en als laatste Tim met 4-4.

De kop is er af ! (15 september)

Het was vrij rustig gisteren door nog enkele RSR KRAS vakanties , KNSB verplichtingen en vooral door de overlast van hang- ouderen (RSR veteranen toernooi). Er waren er ongeveer 40 man in de zaal, plek voor iedereen dus. Er werden weer een paar nieuwe gezichten gespot, dus penningmeester Martin ook weer blij. Groep drie begon gelijk met een topper tussen Leo en Rob Linssen, een pot vol fouten waarbij uiteindelijk Leo de gelukkige was, ook Wiskas was blij met een punt tegen Shekil en Robin Leon werd remise. Maar voor Robin had er heel wat meer ingezeten maar ja Leon is een taaie. In groep 2 was het een volle bak met drie remise ja ja de strijd om de Westerduin remise cup is weer in volle gang, een topduel Milton Pim (1-0 ) en een risico-wedstrijd tussen Maarten en Paul Tromp (0-1 ). In de Champions League ging het er ook weer heftig aan toe. Wim won van Chill master Aernout door een foutje in de opening van Aernout, Winood had een mooie pot tegen PK winnaar Oscar winst en remise had er in gezeten maar ja …… het werd een nul. Edwin zat weer eens in vliegende tijdnood tegen Wil maar juist dan is Edwin een killer en gisteren dus ook. Een wilde schaakpartij tussen Tim en Bart die pas na twaalven in remise eindigde, Sjoerd die Philip Westerduin heel knap verpletterde. Maar de schoonheid prijs gaat naar Herman tegen Joost een wedstrijd met offers, heel veel brandhout,tijdnood en een lachende Joost als winnaar.

Annonce Jubilarisschaaktoernooi 14 september (12 september)

Waarom een jubilaristoernooi? Jubilarissen, waar hebben we het in vredesnaam over? Welnu, het gaat nu eens over leden die echt iets gepresteerd hebben in deze vereniging zonder dat daarvoor zonodig het erelidmaatschap moest worden opgespeld. Minstens 25 jaar lang, een kwart eeuw dus, hebben zij zich door weer en wind de martelgang naar het clublokaal getroost om het wekelijkse potje schaak tegen een clubgenoot te doorstaan.
Een korte historie van het toernooi. Zoveel volharding en trouw moest wel beloond worden, dat vond ook het bestuur van RSR/Ivoren Toren, maar hoe. Het geluk was hierbij aan hun zijde, toen een duister Comité d’0rganisation opstond om ervoor te zorgen dat de nobele voornemens niet beperkt bleven tot een lippendienst. In 1997 had zodoende het eerste Jubilarisschaaktoernooi plaats met als deelnemers Paul Dekker, de legendarische Ferry Renaud, de zeker niet minder befaamde Peter Nederhand, John Brouwer, Ed van Doorn en een zekere Wijnand Dobbinga. Dat laatstgenoemde mocht winnen, moet een bizarre speling van het lot zijn geweest, gezien zijn beperkte schaakkwaliteiten. In 2002 waren Nederhand en Renaud om uiteenlopende reden verdwenen maar werd de groep jubilarissen aangevuld met Rob van der Lee en met inmiddels al bijna grijs geworden vertegenwoordigers uit de eigen jeugd , Nathanael Spaan en Rob van der Plas. Deze laatste als invaller voor Paul Dekker, die iets verstandigers te doen had. Het invallerschap maande V.d. Plas niet tot bescheidenheid, integendeel, hij veegde – op beschaafde wijze – de vloer aan met alle gevestigde jubilarissen en greep de titel.

Kanshebber voor dit jubilaristoernooi ???

De glorieuze winnaar van het jubilaristoernooi 2002: de heer R. van der Plas.

Thans, in 2007, laat ons zien dat het floreren van de vereniging zich ook weerspiegelt in het aantal jubilarissen, dat neemt namelijk toe ! Op grond van het reglement kwamen maar liefst 8 spelers in aanmerking, waarvan slechts Herbert van Buitenen - uiteraard om verantwoorde redenen - moest afzeggen. In zijn plaats werd John Ruitenberg toegelaten, op grond van een soepele benadering van het reglement. Met Rob v.d. Plas, Nathanael Spaan, Paul Dekker, John Brouwer, Ed van Doorn ,Rob v.d. Lee, John Ruitenberg en Wijnand Dobbinga is thans een prachtig deelnemersveld ontstaan. Een aanmoediging voor u om hier ooit ook toe te behoren: deelnemer te zijn van het Jubilaristoernooi!

Paul Dekker en Philip in IJsseltournooi (11 september)

Ook in Krimpen was ons kluppie vertegenwoordigd tijdens het 31e IJsseltoernooi, de afgelopen zaterdag. Philip en Paul Dekker speelden in zeskamp A 5 rapidpartijtjes met 'n royale halfuur bedenktijd. In de eerste ronde won Philip de onderlinge van Paul. De laatste kreeg in de tweede ronde opnieuw een nul te slikken tegen Klaas de uiteindelijke hekkesluiter. Toen was hij klaarwakker geworden: Na de middagpauze aan de oevers van de IJssel werd eerst Henk Greevenbosch en vervolgens de "dissidente" Erik Brandenburg verslagen, en in de laatste ronde werd Dick Brus op een plusremise gehouden. Deze drie eindigden tenslotte gezamenlijk met 3 uit 5 op de eerste plaats, terwijl Philip en Paul met een half puntje daarachter de 4e/5e plek deelden. Klaas de Ruiter sloot de rij met dat ene punt tegen Paul. Kijk voor de volledige Uitslagen op de site van Krimpen.

Nieuws van Michael (10 september)

Door onze verslaggever Michael. “Op zaterdag 8 september deed ik mee met het OGD Rapid 2007 dat in Delft werd gehouden. Vorig jaar deed ik ook mee met dit toernooi. Toen scoorde ik 4 uit 7 in groep B (<1900). Maar dit keer besloot ik een poging te wagen in groep A (>1800), aangezien ik echt geen zin had om me weer te blameren in de laagste groep (NK Dieren en RSB PK). Dit keer haalde ik 2,5 uit 7 met een TPR van 1927, wat zeker geen slecht resultaat is aangezien ik de laagste rating van de groep had. Ik ben dan ook redelijk tevreden met deze score (ik verwachtte vooraf dat ik 0 punten zou halen gezien mijn vorm afgelopen zomer :p). Dit toernooi gebruikte ik om alvast wat warm te draaien voor de interne competitie en ook om weer aan mijn zelfvertrouwen te werken na mijn dramatische zomer. Verder moest ik ook nog heel wat experimenteren in de opening aangezien ik sinds een maand geleden een nieuw openingsrepertoire gebruik voor wit. Helaas was ik tijdens dit toernooi maar drie keer wit i.p.v. vier keer. In eerste instantie leek ik in de eerste ronde het slachtoffer te worden van een oneven aantal deelnemers (gratis punt), maar gelukkig kreeg ik ineens toch een tegenstander. Mijn score had ook wel wat hoger kunnen uitvallen, omdat in drie partijen zeker een beter resultaat voor mij ingezeten had. Maar tijdens rapidpartijen doe je wel eens domme zetten of zie je wel iets over het hoofd. Ik had sowieso wat moeite met het rapidtempo aangezien ik blijkbaar meer gewend ben geraakt aan lange partijen. Wat ik wel jammer vind is dat er niet zoveel mensen van onze club meededen Alleen Peter Torczynski deed mee en haalde 2 punten. Het OGD Rapid is toch best wel een leuk toernooi. Wat ik zo fijn aan dit toernooi is dat het pas ’s middags begint, en tussendoor is er ook nog een barbecue. Bovendien is Delft niet zover van Rotterdam. Maar wie weet doen volgend jaar meer clubgenoten mee? Ik raad dus iedereen aan om mee te doen aan dit gezellige toernooi.”

ALV vlot verlopen (8 september)

Het seizoen is gisterenavond geopend met de jaarlijks ledenvergadering. 30 leden hadden de moeite genomen naar het Nivon te komen: 26 waren er op tijd, Oscar, Bart, Sjonnie en Philip kwamen later binnen. De laatste miste daarmee één van de vele hoogtepunten van deze vergadering, nl. de prijsuitreiking aan de drie winnaars van de Sjonnie-cup: Pim, Dolf en Philip eindigden gelijk, maar aangezien Philip ook tijdens een aantal tournooien flink wat remises heeft gehaald werd hij uitgeroepen tot remisekoning. En volgend jaar wordt er dus strijd geleverd om de Westerduin Remisecup. De rest van de prijsuitreiking was voornamelijk een soort onderonsje tussen Wim, Joost van Ruitenburg en PK-winnaar Oscar. Bijna prijswinnaars Leo en Paul Tromp werden onder valse voorwendsels naar voren gehaald om met lege handen en onder luid gelach terug in hun vergaderstoel neer te zakken. Een belangrijk vergaderpunt was de enige bestuurswisseling: Martin neemt het penningmeesterschap van Joost van Rosmalen over. Andere hoogtepunten waren: het enthousiasme waarmee de Schakelaar nieuw leven ingeblazen gaat worden door Pim en Aernout (Bart blijft hoofdredacteur), Paul Tromp die toch in team 2 gaat spelen, omdat Edwin liever niet op zaterdag speelt en de mogelijke wijziging in de statuten. Maar aangezien de aard van de wijziging bij niemand bekend was en het bovendien gaat om een bedrag van 350 euro, wordt er dit seizoen wellicht een extra ALV gehouden. Voordat de vergadering om half 11 eindigde, een historisch record, werd door Wouter nog even het RSR-logo ter sprake gebracht. Door het algehele rumour is niet precies duidelijk wat er is afgesproken: de notulen zullen dit moeten uitwijzen.

Tromp net niet (1 september)

Gisteren werd in Gouda het 15de Siom open kampioenschap gespeeld. Natuurlijk was RSR ruim vertegenwoordigd, maar de oogst was zéér beperkt. Dolf scoorde 50% in de A-groep en Paul Tromp viel net buiten de echte prijzen in de B-groep door in de laatste ronde een nul te incasseren. Losers van de dag waren Maarten, Alek en Tim. Maarten en Alek startten met 0 uit 4, Tim met 0 uit 2, en kreeg toen nog een vernederende bye. Slechtste voorbeeld van de dag: Aernout. Na 2½ uit 3 verloren in de vierde ronde en direct ongemotiveerd aan de drank, even later 2½ uit 6 en door een wonder nog op 50% geeindigd. De misser van de dag was Paul Tromp. Eén ronde voor het einde gedeeld eerste, maar in de laatste ronde vrij kansloos verloren. Wel het fragment van de week. Vormcrisis van de maand: Richard. Was het Siom slechter dan het PK of toch andersom. Supporter van de dag: Wim. Het mocht niet baten... Verrassing van de dag: Bart. Nog nooit op enige snelheid betrapt en zeker niet tijdens het schaken. Dit keer bleef de tijdnood beperkt en het resultaat was dan ook heel behoorlijk: 4½. Zie voor alle uitslagen: Messemaker Nagekomen bericht: geheel ten onrechte zijn we de broertjes Drozdowski vergeten te noemen: Kacper speelde in de hoofdgroep en haalde daar verdienstelijk 3 punten. Konrad zorgde voor spektakel bij de jeugd. in de E-Groep werd hij derde met een score van 7 uit 9! Nog een nagekomen bericht : voor de volledigheid zij vermeld dat die andere Paul (D) ook meedeed met een slotscore van 3 uit 3, uitkomend op 4 uit 7!