RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

Richard wint (30 september)

Richard heeft met zijn overwinning op clubkampioen Joost gisterenavond de titel (van dit stukje) gewonnen. Hij uitte zijn blijdschap met woest geschreeuw: Richard gefeliciteerd met je eerste overwinning dit seizoen! Veel opmerkelijke uitslagen waren er niet gisteren: meestal won de betere schaker: Rob v/d Plas deed het heel snel tegen Ed (9 zetten). Herbert had de grootste moeite met Arnold (stond Arnold totaal gewonnen of was dat schijn?) maar won toch. Herman speelde met wit een schitterende aanvalspartij tegen Arno die met een vol punt beloond werd en Joost van Rosmalen moest opgeven toen twee superpionnen van Kachun te ver waren opgerukt. Edwin Tol speelde remise tegen Dolf en is koploper in de Sjonnie Remiseberg competitie.

Glazen Stad aan diggelen: RSR 1 stevent af op titel! (23 september)

De locomotief van RSR Ivoren Toren is weer in beweging gezet! Zonder ook maar even af te remmen werd het eerste station WSC gepasseerd. Reeds voor de meeste tijdscontroles werd WSC1 met een 1,5-8,5 overwinning volledig overklast door de Crooswijkers. Ladbrokes meende daarop te moeten reageren door de titelkansen van RSR van 1:500 tot 1:25 te laten zakken. Meestal staat of staan er één of twee spelers per wedstrijd in de schijnwerpers, dit keer gaan de kredieten echter naar alle spelers: 16.25 Dolf 1-0 Vaak bezig met Cheron-achtige eindspelen, maar liet zijn tegenstander nu even zien waarom je niet hebberig een kwaliteit moet winnen met een loper die eigenlijk de koningsvleugel moest verdedigen. 16.28 FM Oscar 2-0 Al jaren de meest talentvolle speler, komt het er dit seizoen wél uit? Waar de teamleider minstens een toren voorsprong nodig heeft om een partij te winnen, kan Oscar volstaan met het initiatief, uiteindelijk leidend tot een overspanning van de witte stukken. 16.36 Rob 3-0 Een schitterend dameoffer leverde een Jacq.Haring-achtige stelling op, waarbij de tegenstander-met-petje volledig overklast werd op diagonalen, de f-lijn en een paard in het centrum. Gaat het werkschaak dan dit seizoen ook extern zijn vruchten afwerpen? 16.40 Joost van Ro 3,5-0,5 De revelatie van vorig seizoen kende net als vorig seizoen een stroeve start. De tegenstander kende de reputatie van Joost II en ging derhalve akkoord met remise ondanks een betere stelling. 16.41 Pieter 4,5-0,5 Pieter stond optisch om 13.25 uur al gewonnen. Toch werd rond vieren nog de opmerking “ik weet het even niet meer” genoteerd. Ten onrechte, want van de ontwikkelingsachterstand van zwart werd kundig gebruik gemaakt. In RSR-verband alweer zijn zevende overwinning op rij dames en heren! 16.42 Wim 5,5-0,5 Combinaties en openingsspel, daar moet Wim het primair niet van hebben. Maar een zwak veld bij de tegenstander of een pionnetje dat in het vijandelijke kamp een mooi plaatsje heeft verworven, dat ligt meer op zijn weg. 16.51 Tim 5,5-1,5 “Van de vele varianten, koos ik precies de verkeerde”, aldus de ongelukkig debuterende Tim rond vijven. En dat kostte een stuk. Volgende keer misschien wat minder lang aan je bord zitten en af en toe een rondje lopen. 16.55 Herbert 6,5-1,5 Gedurende de zomerstop leek zijn plek even in gevaar te komen. Deze RSR-icoon heeft nu al het gelijk van de Selectiecommissie kunnen aantonen door heel gedecideerd WSC’s sterkste speler (2237) van het bord te schuiven. 17.03 Joost van Ru 7,5-1,5 Joost is hard op weg om de tweede FM van RSR te worden, eind dit jaar is het wellicht zo ver. Eindelijk lijkt RSR het eerste borden probleem door o.m. Joost I het hoofd geboden te hebben. 17.25 Philip 8,5-1,5 De eveneens debuterende Philip moest het initiatief aanvankelijk aan zijn tegenstander laten. Maar de sterke RSR-competitie heeft ook Philip meer weerstand meegegeven, wat uiteindelijk leidde tot een heuse vernietigende counter.

Om 5 uur klaar: het tweede wint met 5½-2½ (23 september)

Op papier was WSC2 het zwakkere team, maar je weet het nooit. Bovendien is ons Tweede wat vernieuwd en je weet nooit wat dat voor effect heeft. De voorzichtigheid bleek ongegrond: wij waren vandaag duidelijk sterker! Kachun begon met een terechte overwinning op bord 2. Dat speelt voor het team meteen een stuk relaxter. Paul Tromp kon op bord 7 remise maken, nadat hij weer eens raar gedaan had in de opening. Gelukkig leert hij steeds beter dit soort stellingen te verdedigen (veel oefenen). Alek ging op bord 7 de Leeuw te lijf met g4, kwam goed te staan, maar moest de dames ruilen. Er was nog niets aan de hand, maar Alek ging gewoon door met aanvallen, kwam wat pionnen achter, maar haalde wonderbaarlijk genoeg de remise binnen. Nieuweling Henk Schouten speelde ondertussen een degelijke partij op bord 3 en won door gewoon beter te spelen. Victor op bord 5 stond ook goed: in de tijdnood raakte hij echter het spoor bijster en berustte in remise. Het enige verlies viel even later op bord 4: Arno kwam slechter en slechter te staan en vluchtte met zijn koning naar het midden van het bord. Stom: hij werd matgezet. Het winnende punt kwam van eerstebordspeler Spaan, die vanuit de opening al beter stond en het in lichte wederzijdse tijdnood met een dreigende promotie wist af te maken. Voor Aernout aan bord 6 was het de eerste bondspartij in anderhalf jaar. Lag het hieraan of was hij wellicht het Nederlandse klimaat niet meer gewend. In ieder was zijn partij was niet te volgen; ook door hemzelf niet. Stond zijn tegenstander met wit gewonnen, kon hij eeuwig schaak geven of stond Aernbout toch beter? Niemand die het zeggen kon. Nadat de rook was opgetrokken stond Aernout een kwaliteit voor en was het een kwestie van uitschuiven. Voor 5 uur was het gebeurd. Het vernieuwde RSR2 won makkelijk: 5½-2½. Met de monsterscore van het Eerste (8½-1½) maakt dat RSR-Westland: 14-4.

Jeugd - Gevestigde orde 2-6 (23 september)

In groep 2 namen drie jeugdleden het op tegen de gevestigde orde. Alleen Joost Broersen won namens de jeugd van Rob van der Lee, Jaco versloeg overtuigend Rob Linsen en Shekil speelde heel taai, maar uiteindelijk won Arrian de laatste partij van de avond. Ook in groep 3 haalde de jeugd 1 uit 3: Kenneth en Wikash speelden remise tegen Leon en Leo, terwijl Menno merkt dat het bij de senioren niet zo makkelijk is als bij de jeugd, zeker niet tegen favoriet voor promotie Hans Veraart. In de CL werden maar 8 partijen gespeeld omdat er door de KNSB-wedstrijd van morgen veel afmeldingen waren. Er waren geen grote verrassingen, al scheelde het in sommige gevallen weinig: vooral Tromp en Rob van der Plas kwamen goed weg met overwinningen tegen Arnold en de intern debuterende Wil Sparreboom. Na Henk Schouten vorige week en Tim van Duin twee weken geleden, was er deze week een emotioneel momentje voor Sjoerd Hubregtse: hij haalde zijn eerste RSR-punt ooit. De knappe overwinning van Aernout op Keetbaas was voor Aernout het eerste punt in bijna anderhalf jaar.

Paul en Paula missen eerste KNSB wedstrijd (21 september)

Het gebeurt wel vaker dat een lid een externe wedstrijd mist (schande!), maar in dit geval is de reden wel erg bijzonder: Paul is in Brazil om te trouwen! Van de zomer was het huwelijk voor de burgerlijke stand al in Nederland gesloten, maar op de dag van de grote RSR - WSC clash is het voor de kerk met een groot feest. Er schijnen zeer weinig RSR-supporters naar deze uitwedstrijd te gaan. We wensen Paula en Paul vanaf hier in ieder geval veel geluk samen! Te zien aan het verhoogde sitebezoek uit Brazilië is Paul ons in ieder geval nog niet vergeten.......

23 september: RSR naar de Glazen Stad (20 september)

De teamleider van het eerste laat weer van zich horen, want de KNSB-competitie gaat immers weer beginnen. Zaterdag 23 september bijt ons vlaggenschip het spits af tegen WSC 1, de externe tegenhanger van verschillende Westlandse verenigingen die hun beste spelers naar WSC afvaardigen. WSC is als beste nummer 2 ten koste van de vrienden- en gezelligheidsvereniging U-Boat Worx/De Variant naar de 1e Klasse gepromoveerd. RSR is traditiegetrouw als 8e geplaatst. De wedstrijd WSC-RSR vindt plaats vanaf 13.00 uur plaats in de Ontmoetingskerk, Anjerlaan 47 te Naaldwijk. Supporters zijn van harte welkom natuurlijk! Het tweede team van RSR speelt die zaterdag overigens tegen het tweede van WSC.

Philip en Wil presteren matig in Apeldoorn (20 september)

In Apeldoorn hebben de heren Philip en Wil hun warming up voor de externe afgerond. Hopelijk zijn ze er nu wel helemaal klaar voor. Klik hier voor de volledige eindstand van het ROC Aventus weekend toernooi.

Statistieken en Standen (17 september)

Veel schakers zijn dol op cijfers. De wekelijkse lijst met uitslagen alleen is voor de meesten onvoldoende om in hun cijferbehoefte te voorzien. Vandaar dat er vanaf heden een aparte statistiekenpagina is toegevoegd aan de site. Meester Jaco gaat dit jaar deze pagina verzorgen. Wie heeft de langste reeks verliespartijen? Wie is het langst ongeslagen met zwart? Volg het allemaal via de link aan de rechterkant onder de externe competitie. Tips voor nieuwe lijstjes kun je kwijt bij Jaco. De Sjonnie Remiseberg Cup stijgt natuurlijk uit boven deze allerdaagse statistieken en heeft vanaf nu een eigen link als onderdeel van de interne competitie. En er is meer voor de liefhebbers. Vrijdag is de Rapid-competitie gestart met een overwinning van Paul T. op Paul D. Tot slot zijn de indelingen van de RSB bekend. Het totaaloverzicht is hier te raadplegen. Door op de teams onder extrene competitie te klikken zijn per team direct de standen te zien.

Een zwarte avond voor wit (16 september)

Gisteravond was het weer volle bak in de interne. Maar liefst 19 partijen stonden op de agenda voor de verschillende groepen. Maar liefst 13 daarvan eindigden in een overwinning voor zwart. In de voorronde A was alleen Edwin het die Bart kon bedwingen met wit in het duel der tijdnoodgiganten. De marathonpartij tussen Arnold en Joost eindigde in een overwinning maar met de grootste moeite. In de voorronde B was het alleen de grote Spaan die met wit Aernout kon bedwingen, die zijn schaakkwaliteiten ergens in Cambodja achtergelaten had. Verder won Henk Schouten zijn eerste partij op de vereniging van de (nog?) enige titelhouder FM Oscar. Rob won in de langste partij van de avond van Arno na een scherp pion-offer van Arno in de opening( zie de weblog van Arno voor de partij!). Elk halfje telt in deze loodzware groep. In groep 2 was het Maarten die een pionnetje snoepte van Joost en het daarna nog lang moest uitmelken tot het late eindspel. Linda ging kopje onder tegen Pim U. Jaco won snel van Sjoerd die ondervonden heeft dat RSR geen onesimus is. In groep 3 Verloor Jurriaan snel van Wouter die bezig is met een heuze comeback en eindigde het duel Leo - Leon in een halfje. Een ander meldenswaardig punt was de eerste partij in de RSR rapid competitie! Paul - Paul eindigde in een overwinning voor Paul T (overigens wel met wit) en zo is Paul de trotse koploper in deze groep.

3de plaats in Krimpen voor Victor (13 september)

Dit weekend speelde in Krimpen a/d IJssel het 30e IJsseltoernooi zich af. Vanuit RSR werd meegedaan door het trio Paul Dekker, Philip Westerduin en Victor Berg. In de B-groep werd Paul Dekker gedeeld derde met 2½ punt. Philip speelde in de A-groep en kwam niet verder dan 1 enkel punt. Victor redde de RSR-eer door derde te worden in deze groep (2½ punt). Peter Glissenaar werd de kampioen. Lees alle uitslagen na via:30ste IJsseltoernooi

Sjonnie Remiseberg Cup (12 september)

Er kan weer bij RSR om een heuse beker gestreden worden en wel de Sjonnie Remiseberg Cup. Hierbij gaat het natuurlijk om het aantal remise die zowel intern als extern gescoord worden. Degene met de meeste remise achter zijn naam zal de heuse Sjonnie Remiseberg Cup in ontvangst mogen nemen. Dit natuurlijk uit handen van de enige echte Sjonnie Ruitenberg, de remise koning van RSR Ivoren Toren Rotterdam en omstreken! De strijd om deze cup zal op website te volgen zijn en volgens de deskundige zijn de grote kanshebbers Rob vd Lee, Peter, Victor en natuurlijk tienvoudig winnaar Sjonnie.

Trieste Finito !! (11 september)

Het zit er weer op het 8ste Festival Scacchistico Internazionale Di Trieste. Wat kunnen we er over zeggen….behalve de kwallen, de muggenbeten, de diarree, 21% verplichte fooi, gestoorde Italianen op scooters en een bezoek aan het politiebureau was het een saaie “vakantie“. Ook het schaken zelfs was behoorlijk grijs. Geen echte uitschieters alleen een paar klassieke net niet RSR momenten. Zelfs de schaakautisten/gekken waren geen echte factor van betekenis (bij RSR hebben we ze beter!). Kortom een toernooi dat snel vergeten gaat worden. Voor de laatste in en out’s lees Rob’s Weblog voor foto's klik hierop.

18 partijen op eerste schaakavond (9 september)

Gisteren is de Interne losgebarstte met 18 partijen. Een deel van de clubleden zit nog in Italië (lees Rob's Weblog voor het laatste nieuws) De eerste overwinning van het seizoen was voor Alek. Tegenstander Ed van Doorn liet zich na 12 zetten mat zetten. Er waren verder weinig verassende uitslagen in de Champions League: alleen Bart won, na de gebruikelijke tijdnoodfase, van Tim Benning in een dame-eindspel met pionnenovermacht. Het nieuwste lid Henk Schouten (toegevoegd aan groep B) komt pas volgende week in actie. In ieder geval welkom Henk. De andere nieuwe leden deden het goed deze eerste ronde. Sjoerd Hubregtse speelde remise tegen Arrian in groep 2 en Jan-Willem Westerhof won vrij eenvoudig van Hans Veraart in de de derde groep. Allebei ook welkom bij RSR. In groep 2 speelde Maarten een spannende pot tegen Pim U. Pas in de laatste tijdnoodfase wist hij in een stelling die al lange tijd in zijn voordeel was het punt binnen te halen. In groep 3 pakte Tim van Duin zijn eerste RSR-punt ever! Rianne was zijn slachtoffer. Martin hield in deze groep de wedergekeerde Jurriaan op remise en Terence versloeg de jeugdige Menno Krajenbrink.

Italiëgangers matig van start (5 september)

Vanuit Italië komen minder enthousiaste berichten binnen bij de webredactie dan we hier in Holland hadden gehoopt. Rob meldt dat vooral zijn eigen spel zeer te wensen overlaat: Lees het allemaal op zijn eigen Weblog. Na enig speurwerk blijkt de trieste verliespartij in de Franse doorschuif ook op de website te vinden: zoek en huiver. Tot slot weet Rob te melden dat Leo ongerust is over zijn planten: leven ze nog? is de vraag die in Triëst de RSR-ers het meest bezighoudt! Wij hopen op spoedig mentaal herstel.

Seizoen geopend met ALV (2 september)

Ondanks een lage opkomst duurde de ALV gisterenavond tot 5 minuten na 12. Vakanties, werkverplichtingen en schaken in Italië zorgden ervoor dat slechts 23 mensen de weg naar Nivon vonden. Notulen volgen in het clubblad. Hier alvast enkele hoogtepunten. De voorgestelde teamindeling is zonder meer aangenomen door de ALV (al bekend was dat Keetbaas en Tol van team wisselen). Na enige discussie is ook de interne competitie aangenomen (zie de links rechts). De saldocompetitie is afgeschaft. Hiervoor in de plaats komt een Rapidcompetitie, waarvan de opzet binnenkort door Leo wordt onthuld. Hiermee samenhangend is zijn voorstel voor de 10 dinsdagavonden aangenomen: zonder extra contributieverhoging, maar met een vrijwillige bijdrage van 1 euro per avond. De contributieverhoging, vanwege de hogere afdrachten aan de RSB en KNSB, gaan wel door. Iedereen krijgt zeer binnenkort een rekening van Joost van Rosmalen! Er waren 2 bestuurswisselingen: de plaats van Andy (compititieleider extern) wordt ingenomen door Maarten en voorzitter Joost van Ruitenburg had al de plek van Pim ingenomen. Helaas kon de nieuwe voorzitter er niet zijn, maar hij wilde wel via Arrian enkele punten inbrengen 1. er zijn meer vrijwilligers nodig voor de jeugd; 2. er moet meer gedaan worden aan promotie; 3. het materiaal moet beter opgeruimd worden; 4. roken is in het hele gebouw absoluut verboden. Waar Joost naar wil streven is dat iedereen die lid zich op een of andere manier ook moet inzetten voor de club! Bij de prijsuitreikingen bleken de meeste winnaars in Italië te zitten (de fanatiekelingen). Verder was de ALV van mening dat er meer gedaan moet worden t.b.v. de Grote Clubactie: Alek en Leo gaan hier werk van maken; ook de jeugd zal actiever worden bestookt. De Schakelaar zal dit jaar 4 keer verschijnen: de eerste dodenlijn is vastgezet op 6 oktober! Bijdragen zijn welkom bij Jaco, Bart of Rob. De webredactie wenst tot slot iedereen een prettig en sportief schaakseizoen toe.