RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
Foto's van het Oliphant / RSR Ivoren Toren jeugdtoernooi (28 september)
Op de pagina van het zaterdag gehouden Oliphant / RSR Ivoren Toren jeugdtoernooi zijn, met dank aan Pim en Arrian, véééél foto's te bekijken van deze geslaagde dag. 
Superleague: nog 4 dagen (27 september)
Vorig jaar 19 deelnemers, dit seizoen tot nu toe "slechts" 14. Maar er zijn gelukkig nog 4 dagen te gaan om uw superteam in te leveren. Enkele illustere namen ontbreken vooralsnog in de deelnemerslijst van de , zoals de Koster Brothers, de afdeling Utrecht, de voorzitter en wat dacht U van regerend kampioen FM Oscar!? Wellicht wachten zij de belangrijke eerste wedstrijd van team 5 af? Uiterste inleverdatum: Vrijdag 1 oktober!
RSR wint eigen toernooi (26 september)
We hadden niet anders verwacht; het groots opgezette Oliphant / RSR Ivoren Toren Grand Prix jeugdtoernooi is gewonnen door een "eigen" speler, namelijk Gert-Jan. Lees er alles over via deze link, inclusief eindstanden van alle categorieën, samengesteld door Arrian.
Nieuwkomers openen hun rekening (25 september)
Het topduel tussen FM Oscar en Plas eindigde na 13 zetten in een grootmeesterremise. Joost verloor razendsnel van Pieter, Joop! hield Dolf op remise. De nieuwkomers Gert-Jan en Richard openden hun RSR-rekening door overwinningen op resp. Philippe en Herman bij te schrijven. De derde nieuweling Tim beet zich stuk op de betonnen verdediging van Kachun en staat nog droog. In groep 2 hield outsider Leo favoriet Paul Tromp op remise. De andere favorieten Jaco en Sjonnie wonnen wel en behouden hun 100% score. 
Interne zoekt het vrijdag hogerop (22 september)
In verband met een invasie van internationale socialisten wordt de interne competitie vrijdag in de voor trouwe leden bekende twee zalen op de tweede verdieping gespeeld. 
Info-pagina uitgebreid en ingekort (21 september)
De pagina met algemene informatie over RSR Ivoren Toren is, met dank aan de penningmeester, uitgebreid met o.a. een routebeschrijving naar het Nivon, een kaartje van de omgeving en de contributietarieven. Daarentegen zijn alle email-adressen van de leden verwijderd, omdat dit voor velen hinderlijke "spam" (= ongewenste post) opleverde. Wie een emailadres van een (mede)lid zoekt kan deze vinden in de ledenlijst die in iedere Schakelaar wordt gepubliceerd.
Perfecte start voor KNSB-teams (19 september)
Het tweede team begon de eerste wedstrijd ooit in de 2e klasse KNSB alsof het al jaren op dit niveau acteerde. Het toch zeer ervaren Krimpen werd moeiteloos aan de kant gezet: 5-3. Aernout (bord 4), Joop! (6) en Bart Houtman (8) wonnen, Spaan (1), Reinier (3), Gert-Jan (5), Philip (7) speelden remise. Alleen Peter (2) hield zich niet aan de klaarblijkelijke opdracht van de teamleider (winnen met wit, remise met zwart): hij verloor als enige.

Het eerste team speelde tegen Paul Keres, dat met 9 man aantrad. Traditioneel is dan het gratis punt voor Wim (2). Supersub Bart Gijswijt (9, voor Paul Batenburg die in Brazilië vertoeft) en Pieter (6) breidden de voorsprong al snel uit naar 3-0. Paul Keres kwam terug in de wedstrijd door overwinningen op FM Oscar (1) en Dolf (4): 3-2. De marge van 2 punten werd hersteld door de overtuigende terugkeer in het eerste van Herbert (7) en Victor (10): 5-2. Het laatste benodigde halfje werd behaald door Kachun (8), die ondanks een achterstand van 2 (verbonden vrij)pionnen een vesting wist op te bouwen (zie de eindstelling rechts): 5½-2½. Dit tot opluchting van de overige teamleden en met name Joost (5) en Plas (3), die toen beiden hun kansloze toreneindspelen zonder gewetensbezwaren konden opgeven: 5½-4½. Deze perfecte KNSB-start werd uitgebreid gevierd met een drie uur durend etentje in de Hofnar, waarbij opviel dat slechts spelers van het eerste hierbij aanwezig waren, plus natuurlijk teamleider annex Hofnar Jaco en de onvermijdelijke Tromp.

Geen verrassingen bij start interne (18 september)
De competitie is van start gegaan zonder dat er verrassende uitslagen genoteerd konden worden. De debutanten Richard en Tim verloren van Plas en Pieter, al ging het bij Tim pas in en na de tijdnoodfase mis, nadat hij een veelbelovende stelling had opgebouwd. De meest opmerkelijke partij werd gespeeld tussen Herbert en Edwin, die gezamenlijk uit Utrecht waren gekomen om in Rotterdam de langste partij van de avond te spelen. Edwin had lange tijd het betere van het spel, maar dankzij stug verdedigen van Herbert trok deze in de tweede tijdnoodfase alsnog aan het langste eind. In Groep 2 wonnen de (volgens de groepsleider) favorieten Paul Tromp en Jaco zonder al te veel moeite, terwijl ook de genoemde outsiders Sjonnie, Leo en Winood tot winst kwamen.
Wegens succes geprolongeerd: RSR Superleague (16 september)
Net als vorig jaar wordt ook dit jaar weer door deze website de strijd om de RSR georganiseerd. Zie je het niet zitten om FM Oscar op te volgen als clubkampioen, stoot hem dan tenminste van de troon als Superleague-kampioen en dus grootste kenner van RSR! Stel je eigen team samen zodat je in ieder bondsteam plotseling fan bent van twee spelers, zodat je op vrijdagavonden het gespreksonderwerp van die pijnlijke nederlaag af kan wenden, en natuurlijk gewoon voor de lol! Voor de ervaren deelnemers: de spelregels zijn onveranderd gebleven.
We gaan weer beginnen (15 september)
De stukgelezen (schaak)studieboeken kunnen weer in de kast, de notatieboekjes kunnen tevoorschijn gehaald worden en iedereen is weer vol goede moed, want nog zonder verliespunten. Vrijdag a.s. is het dan eindelijk zover: eerste ronde interne competitie! U kunt via de link Interne Competitie alvast kijken wie in welke groep zit, en de lotingsnummers zien van de groepen 1a en 1b. Via dezelfde link zal uiterlijk iedere vrijdagochtend de voorlopige indeling van 1b verschijnen (omdat ik hiervan zelf de groepsleider ben), en als het enigszins mogelijk is, ook die van 1a. Groep 2 wordt op de avond zelf pas ingedeeld, een vriendelijk verzoek van groepsleider Wim om daarom op tijd (= uiterlijk 20.10 uur) aanwezig te zijn!
Ook het RSR-seizoen opent met de Supercup (14 september)
Wie weet wordt het wel een traditie; de strijd om de - weliswaar onofficiële - Supercup, tussen de regerend clubkampioen en de bekerwinnaar. Of moeten we het de Paul Dekker Schaal noemen? Op voorstel van de webmaster spelen Wim en FM Oscar een correspondentiepartij, zodat de lezertjes er lekker lang van mee kunnen genieten. De opening belooft in elk geval veel verrassends. Het verloop van de partij zal regelmatig op deze site worden gepubliceerd, zie het diagram rechts. Speeltempo: 30 dagen p.p. per iedere 10 zetten!
Philip nog steeds in vorm (13 september)
Rechtstreeks vanuit de ALV vertrokken Philip en Pim naar Apeldoorn, om daar een weekendtoernooi te spelen. Beiden hadden twee byes opgenomen, zodat er nog vier partijen te spelen overbleven. Philip bleef met drie remises en een overwinning ongeslagen, met een TPR van net geen 2200. Pim ging het minder goed af, hij kwam tot twee remises en evenzovele nederlagen. Klik hier voor de volledige eindstand. 
De jaarlijkse avondvullende voorstelling: ALV (11 september)
Om 0.30 uur zat het er weer op, de volgens velen zwaarste avond van het jaar. Toch zijn er weer diverse knopen doorgehakt en zinvolle discussies gevoerd. Zoals altijd was het weer een avond vol dramatiek, humor, emotie en dit keer zelfs gebak! Voor alle spijtoptanten die het spektakel hebben gemist, en voor de aanwezigen die op zeker moment toch de draad een beetje zijn kwijtgeraakt, volgen hier de belangrijkste besluiten, standpunten enz. op een rijtje. Hoe dan ook: Vrijdag 17 september barst de competitie weer los!
Philip, dé man van het voorseizoen? (9 september)
In de zomermaanden bereidt een ieder zich voor op het zware seizoen dat weer komen gaat. Zo werd FM Oscar wederom net geen RSB-kampioen, en wonnen Arrian en Paul Dekker gebroederlijk de B-groep van datzelfde PK. De beste voorbereiding is misschien wel gemaakt door Philip. Zo won hij het Open Kampioenschap van Vlaardingen, met maar liefst 12½ uit 15! In kroegomstandigheden is iedere RSR-er natuurlijk op zijn best. Dat bewees Philip door in het Zaanse kroegloperstoernooi 4½ uit 7 te scoren, met onder meer een remise tegen IM Maarten Solleveld. Met zijn teamgenoot Nico vd Wallen (ex-RSR) eindigde hij op de 35e plaats met in totaal 6½ uit 14.