RSR IVOREN TOREN nieuwsarchief 
Superleague nu al een succes (30 september)
De eerste RSR Superleague telt 19 deelnemers, en nog belangrijker: er wordt op de club flink gediscussieerd over opstellingen, reserves enzovoorts. Vanaf vandaag zal steeds de actuele stand op de site te vinden zijn, te bereiken door op het logo rechts op de site te klikken. Ook is daar te zien hoeveel punten iedere speler in ieder team scoort. Voorlopig staat de persoon bovenaan die ook dit jaar weer alle 38 bondswedstrijden zal gaan bezoeken. Wel moet hierbij worden aangetekend dat van een "eerlijke" stand pas sprake is als ook het 3e en 4e team hun eerste wedstrijd gespeeld hebben. Tevens is uit alle opstellingen af te leiden dat dit seizoen vooral veel verwacht wordt van Oscar (team 1), Herbert (2), Herman (3), Paul Tromp (4), en Wouter (5). Behalve in deze voorspelde topscorers hebben de meeste deelnemers een onbegrensd vertrouwen in... zichzelf! Velen stellen namelijk zichzelf op, en vaak nog aan het topbord ook. Alle deelnemers veel succes!
Wim kiest voor Schotse paarden (29 september)
Met zijn vierde zet (4.d4) geeft Wim de partij een Schots karakter. Hij belooft er een leuke partij van te maken, al vond hij het blufoffer 4.Pxe5!? een beetje té leuk. Natuurlijk moet de amusementswaarde van twee kanten verzorgd worden, dus site-stemmers, vertegenwoordigers van "World", zet hem op! Vergeet dus vooral niet te stemmen.
Een droomdebuut en een onnodige nederlaag (28 september)
En weer een dag die in hoofdletters mag worden bijgeschreven in de annalen van RSR: zaterdag 27 september. Voor het eerst speelde ons tweede team landelijk, en hoe! Alsof het tweede al jaren op dit niveau meedraait werd tegenstander Leithen achteloos opgebracht. Dat alle team-2 spelers over ruime KNSB-ervaring beschikken was te merken. Herbert (bord 2), Victor (3) en Reinier (4) wonnen, de rest remiseerde, en dus viel er geen enkele nederlaag te noteren! De partij van de dag kwam op naam van Victor, klik hier om deze Leithense kwelling na te spelen. RSR 2-Leithen eindigde in duidelijke cijfers: 5½-2½.

Voor het eerste team verliep de eerste ronde minder voortvarend. Tegen Utrecht 2 werd met 4-6 verloren. De wedstrijd begon goed met een remise van Dolf tegen de ultra-ervaren Hans Bouwmeester, inderdaad die van die boekjes. Naarmate de uren verstreken keerden echter de kansen op diverse borden. Zowel Wim (bord 1) als Rob (5) verspeelden uitstekende remisekansen, de laatste in een ware zeeslang van ruim 130(!) zetten. Toen Kachun zijn betere stelling niet in winst wist om te zetten was het pleit beslecht. Drie spelers debuteerden in het eerste, met wisselend succes: Peter (6) won, maar Pieter (9) verloor, terwijl Paul Batenburg (10), die inviel voor een andere nieuweling Joost, niet verder kwam dan remise.

Team 5 heeft al tandjes bij de geboorte (28 september)
 (Van de teamouders Leo&Winood) "Gelukkige ouders zijn dolblij met de zwaar bevochten uit overwinning op het zeer sterke Berkel 1 (gemiddeld 1700). Het rommelige wedstrijdverloop ging als volgt: Het begon goed met een zeer sterke remise van Kenneth tegen een heuse oud-RSR kampioen (Grevenbroek) ½-½. Dit goede voorbeeld werd niet gevolgd door moeder Jouke (1½-½). Hans V. wint door dankzij een engeltje op het schaakbord (1½-1½). Leon werd ondertussen langzaam van het bord geschoven (2½-1½). Daarna strandde Ed in een remise (3-2). Oldenburg haalt een punt binnen via een trucendoos (3-3). Wouter speelt zeer sterk deze avond en brengt het team op een 3-4 voorsprong. Man of the match wordt uiteindelijk Andy aan bord 1 die een zenuwenslopend punt binnen sleept (zie het diagram in de rechterkolom) (3-5). De eerste matchpunten zijn binnen !!!"
Nog weinig girl power in interne (28 september)
Het aantal vrouwelijke leden is afgelopen zomer explosief toegenomen, maar tot een revolutie in de interne leidt het vooralsnog niet. Zo verloor Linda van Alek en Mary van John vd Berg. Claudia redde de vrouwelijke eer door niemand minder dan Rob vd Lee op remise te houden. In de Champions League scoorde Paul Tromp wederom een verrassende remise, dit keer tegen Oscar
"In het late uur grijp ik nog wel eens mis" (24 september)
Woorden van de voorzitter, die reageert op het diagram op deze site van een paar dagen geleden, uit zijn partij tegen Wim. De webmaster greep ook mis, bij het reproduceren van de stelling. Wel blijkt na Paul's reparatie 37.Da8!! nog altijd winnend. Hieronder ziet U dat anno 2003 nog altijd niet iedereen in het platte email communiceert...

Spoed Uw alle!!! (23 september)
Beste mensen, vakantie voorbij schaakseizoen geopend. Kortom hoogste tijd voor een dikke Schakelaar. Wat hoopt de redactie te krijgen? Herman's nieuwe drukpaarden, een vrouwenpagina, Wim World-crisis, PK brokken, KNSB: Sjonnie versus Arnold, debuut Alek, Paul B., Joost en Leon, rondje langs de RSR velden: Dieren, Praag, Sofia, Boedapest, Bratislava, Vlissingen, Henglo, Wenen, Tilburg en de Dirk Smitsstraat 76, Kopman Andy, Coppa, Weense kermis met Rob, het ongelijk van Rob vd Lee, De rechtszaak deel IV, Team 5 de vlag gaat uit, RSR's Dreamteams voor de superleague, Victor back, het waarom van Spaan, zwart-wit kijk op het schaakbord door Pim, stripheld Harry, stem op jeugd stem op Mary, RSR ruimteonderzoek, zwarte vrijdag, witte vrijdag, Oscar Grootmeesterlijk, materiaal onderzoek Dolf, op de biecht bij Sjonnie, team en groep lijders, straattaal van Maarten, Joop! an die Arbeit, levensbeschrijving Tol, cursusleider Harry, Winood naakt, 100% Pieter, complottheorie met wit en nog veeeeeeeeeeeeeeeeeeel meer!! de dodenlijn is op 31 Oktober dus spoed Uw alle !!!  
Kachun en Linda: prijs in Grand Prix  (23 september)
In het jeugd Grand Prix toernooi, afgelopen zaterdag in Krimpen, werd Kachun voor de tweede keer dit seizoen tweede. Met 5½-7 eindigde hij weer achter de dekselse Gert Jan van Vliet. Hij verloor van zijn concurrent en speelde vredelievend remise tegen RSR-genoot Linda, die derde werd met 5-7. Klik hier voor de totaalstand in de Grand Prix tot nu toe. 
Voorspeld paardenspel van Wim (22 september)
Wim's gezamenlijke tegenstanders waren het dit keer roerend eens; behalve een enkele Lettisch aanhanger (Plas) en Herman's 2...Ld6 ("en weg die theorieboeken") werd 2...Pc6 zoals verwacht met grote meerderheid gekozen. Wim antwoordde na lang nadenken zoals hij ook in een "echte" partij zou doen: 3.Pc3. Of het een drie- of vierpaardenspel wordt, is bij deze aan de lezer!
Veel strijd in de interne (20 september)
Maar liefst 19 partijen werden er gespeeld, waarvan er slechts één (Kachun-Victor) in remise eindigde, en dan nog na een lange strijd. Een zeer spannende was Herbert-Paul Batenburg: in een draak van een partij verdronk de witte koning uiteindelijk in de zee van zwarte aanvalsstukken. De clubkampioen ontsnapte in de langste partij van de avond tegen oud-kampioen Paul Dekker, zie hiernaast. In groep 2 won Leo verrassend van Alek, toch één van de favorieten.  Paul speelde 1.Da3 wat Wim de tijd gaf om de dreiging Df8 te pareren. Met 1.Da8! zou Wim die tijd niet gehad hebben. Zwart heeft niets beters dan 1...Tb3 2.Df8 Dxg3+ 3.Kxg3 Txb3+, en wit staat gewonnen. Nu verloor Paul een paar zetten later zijn paard en gaf op. 
Team 2 middenmoot, team 1 degradant? (18 september)
Tenminste, als we volledig afgaan op de gemiddelde ratings van alle teams. Ondanks de versterkingen heeft het eerste de op één na laagste rating van klasse 1B. Zwaar favoriet is HMC Calder, die met o.a. de Fridmans en de IM's vd Stricht en Welling gemiddeld bijna 100 punten voorliggen op de rest. Aan ons de taak het verschil tussen theorie en praktijk aan te tonen! Het tweede zou op rating vierde moeten worden. In poule 3E is het oeroude Philidor Leiden favoriet met twee 2200-spelers in de gelederen. Zaterdag 27 september is de aftrap!
Doe mee aan de RSR-SUPERLEAGUE! (16 september)
Wie worden de topscorers van de diverse bondsteams? Welk team scoort de meeste bordpunten? Wie bakken er komend seizoen niets van in de bond? Als je dat allemaal denkt te weten, of als je gewoon zin hebt om mee te doen aan een leuk spel, doe dan mee aan de RSR-SUPERLEAGUE. Formeer je eigen SUPERTEAM en wordt daarmee supporter van de tien door jouw uitverkoren spelers. Hoe het werkt? Lees er hier alles over. Doe mee en win schitterende prijzen! Uiteraard ook voor niet-leden! De inschrijving sluit op donderdag 25 september, een dag voor de eerste bondswedstrijd van het seizoen.
Kachun haalt wat zakgeld op (15 september)
Dat zal Kachun's motivatie wel geweest zijn, anders had hij zich wel opgegeven in de hoofdgroep van het OK van Gouda i.p.v. het jeugdtoernooi. zijn missie slaagde overigens wel: Met 6½ uit 7 werd hij gedeeld eerste, samen met de enige tegenstander waar hij niet van won, Gert-Jan van Vliet. Ook Kenneth presteerde prima, hij werd gedeeld 9e met 4 uit 7. Klik hier voor de eindstand in de gecombineerde A- en B-groep. 
De stemmen staken nu al (14 september)
De Wim-World partij is amper begonnen, of de tegenstanders van Wim zijn het al vurig met elkaar oneens. Op Wim's gebruikelijke 1.e4 werden maar liefst 6 verschillende antwoorden voorgesteld, door in totaal 17 stemmers. Enkelen hielden een vurig pleidooi voor 1...Pc6, Dolf legde uit waarom 1...d5 tegen Wim het beste antwoord is, maar uiteindelijk staakten de stemmen tussen 1...c5 en 1...e5, ieder kreeg 5 stemmen. Omdat de meeste RSR-ers voor 1...e5 pleitten, is dat de tegenzet geworden. Eigen kiezers eerst dus. Wim antwoordde zoals gebruikelijk 2.Pf3 (zie diagram rechts), op 1...c5 zou hij trouwens verrassend 2.d4 gespeeld hebben! De vele site-lezers zijn dus weer aan zet, de vlag valt vrijdag om 0.00 uur!
We zijn weer begonnen! (14 september)
Het was volle bak in het Nivon. Vrijwel iedereen stond natuurlijk te popelen om te starten met de interne, nog vol dromen en illusies over kampioenschap of promotie. Bijna de helft van de spelers moest dan ook zijn eerste teleurstelling van het seizoen slikken. Zo begonnen de nieuwe aanwinsten(?) van de Champions League moeizaam: Joost verloor van Pieter en Paul Batenburg kwam niet verder dan remise tegen voornaamgenoot Tromp. Verder viel op dat Herbert de clubkampioen voor de tweede achtereenvolgende keer wist te verslaan. Vorige maand in Wenen met wit, nu met zwart! Ook in groep 2 waren vele nieuwe gezichten te ontwaren: Arno Beljaars (vorig jaar D4) versloeg Linda Ammerlaan (vorig jaar CSV), en Claudia Hijwegen (voorheen SV Doorn-Driebergen) was te sterk voor Wouter. Bart Houtman (dubbellid Pionier) won van Harry, en zomerkampioen Alek (voorheen Shah Mata) hield knap veteraan Wijnand op remise. Ook de saldocompetitie startte met twee nieuwe namen: Terence Siegers en John vd Berg hielden elkaar in evenwicht.
Indeling RSB-teams is bekend (11 september)
Het eerste en tweede team, die komend seizoen beiden landelijk spelen, waren al een tijdje ingedeeld. Nu kunnen ook de andere teams zich gaan voorbereiden op een ongetwijfeld loodzwaar seizoen. Het weekend van 26 en 27 september belooft gedenkwaardig te worden: op vrijdag debuteert het gloednieuwe vijfde team met een uitwedstrijd in en tegen Berkel, terwijl de volgende dag het eerste dubbele KNSB-thuisfeest op het programma staat! Klik in de inhoudsopgave links op deze site op de teams voor de indelingen.
Djurre doet weer van zich spreken, op twee manieren (9 september)
Snelschaken kan Djurre wel, zich gedragen niet. Afgelopen zaterdag bewees hij weer eens over beide eigenschappen te beschikken: Hij werd Nederlands kampioen snelschaken bij de A-jeugd. Hulde natuurlijk, echter de volgende zinsnede uit het verslag op de KNSB-site baart zorgen: "Toernooiorganisaties hebben altijd respect voor zijn manier van spelen, hopelijk wordt dat ook eens wederzijds..." Nieuwsgierige site-bezoekers informeerden bij de webmaster naar de oorzaak van een dergelijke toevoeging aan het adres van onze Coppa-kampioen, maar die kan er slechts naar gissen en het ergste vrezen. Het wordt hoog tijd dat coach Sjonnie onze DJ aan een strenge tucht onderwerpt. Klik hier voor de complete eindstanden van het toernooi.
ALV: veel gepraat over weinig (6 september)
Het was een echte RSR-ALV: Ruim vier uur werd er vergaderd, toen de rook was opgetrokken was er eigenlijk weinig schokkends besloten. Het langst werd gediscussieerd over de opzet van de interne competitie. Hierbij viel op dat meer aandacht werd besteed aan de wijze van stemmen, dan aan de inhoud van de voorstellen. Uiteindelijk werd het bestuursvoorstel gekozen, een variant op het bekende Champions League systeem. In de eerste cyclus speelt groep 1 in twee parallelgroepen van 12. De bovenste 6 van iedere groep plaatsen zich voor de Champions League, die in de 2e cyclus enkelrondig spelen om het clubkampioenschap. De nummers 7 t/m 10 van iedere groep gaan naar de Minorpromotiegroep, de onderste twee degraderen naar groep 2. Groep 2 speelt in beide cyclussen Zwitsers. In de eerste cyclus plaatsen de bovenste vier zich voor de Minor. In de tweede cyclus plaatsen de bovenste vier zich voor de voorronden Champions League 2004-2005. Van de Minor plaatsen de eerste 8 zich ook voor deze voorronden, terwijl de onderste vier degraderen naar groep 2. Tenslotte werd besloten dat de behaalde punten in de 1e cyclus worden meegenomen naar de Champions League. In de twee parallelgroepen spelen dus 24 spelers: de 20 die zich vorig seizoen hiervoor plaatsten behalve Bart, die komend seizoen geen interne speelt. Deze 19 worden aangevuld met de nieuwkomers Joost en Paul Batenburg, de terugkerende Victor, extra promovendus Winood en 'lucky loser' John, die het dus weer niet is gelukt te degraderen. De overige leden starten in groep 2.

Wat betreft de indeling van de bondsteams werd meer gediscussieerd over de manier waarop deze indeling tot stand was gekomen, dan over de indeling zelf. Deze werd dan ook ongewijzigd vastgesteld. Wim vervangt Arnold als hulpje van Joop! in zijn functie als Teamleider van team 4.

Het enige overige vermeldenswaardige is dat de Wedstrijdleider Extern, Paul Tromp, is afgetreden en vervangen door Aernout

De beste quote van de avond kwam op naam van de voorzitter, die tijdens een verhitte discussie verzuchtte: "Ik zal blij zijn als het schaken weer begonnen is!" Vrijdag 12 september!

De Kampioen daagt U uit (3 september)
Twee jaar achtereen won Wim zonder enige moeite de Champions League. Logisch dat hij een nieuwe uitdaging zoekt. Wat doet de man die de beste is van de sterkste interne competitie die er is? Die verlegt zijn horizon van regionaal naar wereldwijd! De Kampioen daagt U uit, om collectief de handschoen tegen hem op te pakken. Ieder weekend zal hij een sterke, verrassende, stof tot nadenken gevende zet produceren. Iedere maandag t/m vrijdag heeft de bezoeker van deze site de kans om via email een stem uit te brengen op de te kiezen zet. Volgens het aloude principe "meeste stemmen gelden" zal de tegenzet gekozen worden. Uiteraard hanteert simultaangever Wim de witte stukken, en hij opent zoals we van hem gewend zijn met de koningspion (zie het diagram rechts). Zijn eerste tegenzet verwacht Wim in het weekend van 13/14 september, zodat U tot vrijdagavond 12 september, 0.00 uur, de kans heeft om te stemmen! Ook niet-RSR-spelers worden bij deze uitgenodigd om te stemmen, want zoals gezegd is Wim de "eigen" mensen een beetje ontgroeid, dus de RSR-ers kunnen wel wat hulp gebruiken! Tenslotte is op het RSR-forum een apart "Wim-World" onderwerp geopend, waarin men elkaar van het doen van de beste zet kan overtuigen. Weet wel dat de Champ mee kan kijken....
Vrijdag Algemene LedenVergadering (2 september)
Wie denkt dat vergaderen saai is, heeft nog nooit een ALV van RSR bijgewoond. Aanstaande vrijdag is het weer zover. Politie en brandweer zijn ingelicht, Krijn heeft nieuwe CD's en boxen aangeschaft, het bestuur is maandenlang psychologisch getraind. De onderwerpen zijn ook weer schokkend en uiteenlopend: Wordt levende legende Spaan echt als oud vuil in team twee gestort? En Harry in team vier, hoeveel vernederingen kan een mens dragen? En wat dacht U van de twee dinosaurussen Ed en Wijnand, voor wie speciaal een vijfde team moest worden opgericht! Dan de interne: tijd voor een gloednieuw systeem, uitgedacht door "New Generation" Oscar, of toch weer het aloude Champions League systeem? Aernout als bestuurslid op zoek naar respect? Kortom, het wordt weer een lange avond. Beleef het mee, vrijdag vanaf 20.00 uur!
RSR raapt de kruimels op (1 september)
Van de toppositie in de A- en B-groep van de PK RSB bleef RSR ver verwijderd, maar dankzij een goede slotronde konden sommige RSR-deelnemers nog wat kruimels vergaren. Zo toonde Joost zich al een echte RSR-er door de net-niet prijs voor zich op te eisen. Hij deed dit door middels een tijdnood-overwinning op John Leer ongedeeld tweede te worden. Vorig jaar was die plek voor Oscar, die nu gedeeld derde werd met ex-kampioen Rick Lahaye en ex-RSR lid Martin Noordijk. Pieter kwam niet verder dan remise tegen de verrassende Joop! waardoor beiden gedeeld achtste werden. Naast Joop! presteerde ook Pim boven verwachting; met zijn remise tegen Cor de Wit eindigde hij op een keurige 50% score, wat hem zelfs een ratingprijs opleverde. Aernout (3) en Paul Tromp (2½) presteerden net iets boven hun rating. Onze voorzitter zal niet tevreden zijn: met 2-7 was hij de minste RSR-er in de A-groep. In de B-groep was er succes voor Maarten en Leo; beiden wonnen hun laatste partij en mochten naast o.a. vdKooij de gedeeld tweede prijs in ontvangst nemen. Rob vd Lee eindigde op een anonieme 50%, Jaco trok zich op doktersadvies terug (overdosis irritante tegenstanders) na een moeizame overwinning op Leo.

 

Dit is 'm dan: RSR's nieuwste aanwinst Joost (links): gelijk de beste RSR-er op het PK! 

Leo (links) met z'n nieuwe vriend, rechts de onvermijdelijke vd Kooij.

Nieuwsarchief: mei 2002 juni 2002 juli 2002 augustus 2002 september 2002 oktober 2002 november 2002 december 2002 januari 2003 februari 2003 maart 2003 april 2003 mei 2003 juni 2003 juli 2003 augustus 2003