RSR IVOREN TOREN nieuwsarchief
(sinds 1919)
Eerste team leidt historische nederlaag na 36x ongeslagen (28 september)
De debuutwedstrijd van het eerste team in de 1e klasse KNSB is in en tegen Wageningen verloren met het kleinst mogelijke verschil: 4½-5½. Hiermee kwam een einde aan een ongelofelijke reeks zonder nederlagen, die precies vier seizoenen (dus 36 wedstrijden) heeft geduurd. Djurre scoorde het eerste halfje ooit voor RSR in de 1e klasse. Oscar tekende voor de eerste overwinning ooit en Dolf had de dubieuze eer om de eerste nul te noteren. Het scoreverloop met tussen haakjes het bord: Djurre ½-½ (9), Oscar 1½-½ (6), Dolf 1½-1½ (3), Kachun 2½-1½ (7), Reinier 2½-2½ (10), Herbert 2½-3½ (8), Bart 3-4 (5), Wim 3-5 (1), Spaan 4-5 (4), Rob 4½-5½ (2). (later meer)
Reinier, Wim, Peter en Andy koplopers (28 september)
Volle bak in de derde speelronde van de interne; maar liefst 15 partijen werden er gespeeld. Grote verrassingen waren er niet, al was de tweede nul op rij (tegen Philip) waarschijnlijk toch niet helemaal wat nieuwkomer Pieter er tot nu toe van verwacht had. Alle uitslagen: Groep 1A: Paul Tromp-Bart 0-1, Edwin-Spaan 0-1, Reinier-Arnold 1-0  Groep 1B: Winood-Djurre 0-1, Philip-Pieter 1-0, Wim-Wijnand 1-0  Groep 1C: Aernout-Rob ½-½, Pim-Peter 0-1  Groep 2: Leon-Arrian 0-1, Paul Dekker-Hans 1-0, Rob vd Lee-Ed 1-0, Leo-Andy 0-1, Harry-Kenneth ½-½, Rianne-Yuri 0-1, Claire-Jouk 0-1.
Wordt het eerste één-na-laatste in de 1e klasse? (25 september)
Zaterdag debuteert RSR in de op één na hoogste landelijke klasse. De tegenstander is Wageningen, ook een promovendus. Inmiddels zijn alle opstellingen bekend, en daaruit blijkt dat ons eerste qua gemiddelde rating de negende plaats inneemt, vlak na Wageningen en vóór Spijkenisse. Gelijk al een belangrijke wedstrijd dus, waarin we de steun van het trouwe RSR-legioen goed kunnen gebruiken! Dus komt dat zien zaterdag, in Wageningen, Tarthorst 1, aanvang 13.00 uur!
Team twee schiet uit de startblokken: winst op HZP met 2½-5½! (24 september)
Het tweede is overtuigend begonnen in de heropende jacht op promotie naar de KNSB. De op papier lastige uitwedstrijd tegen HZP Schiedam werd simpel gewonnen met 2½-5½. Alleen Peter verloor, aan bord 1 tegen veteraan John van Baarle. Victor, Winood en invaller Aernout speelden remise, en Joop, Philip, Herman en Pim wonnen. 
RSR schittert in DD-weekendtoernooi (23 september)
Van de zes RSR-spelers die deelnamen aan het jaarlijkse DD-weekendtoernooi in Den Haag heeft iedereen goed gepresteerd. De beste score was voor Victor, die met 4 uit 5 (TPR 2267!) een ratingprijs van 70 euro verdiende. Zelfs volgens Victor zelf had hij in zijn vier winstpartijen over geluk niet te klagen, het mooiste voorbeeld was zijn partij tegen clubgenoot Pieter in de laatste ronde: In een mindere stelling met nog 40 seconden op de klok tegen Pieter die nog een vol uur had(!) zag de laatste mat in één over het hoofd! Pieter was vroeg thuis en Victor werd door de trouwe supporters Wim, Spaan en Arnold aangeraden om met zijn prijzengeld het casino te laten springen. Ook Paul Tromp en Leo vielen in de prijzen: hun keurige drie uit zes (voor Paul inclusief bye) werd beloond met ratingprijzen van ieder vijf euro. Oscar speelde een bizar toernooi: in de nacht van vrijdag op zaterdag sliep hij maar twee uur en kwam 56 minuten te laat in de speelzaal, om vervolgens drie uit drie te scoren. Zondagochtend volgde een nul tegen de latere winnaar Friso Nijboer. In de laatste ronde vergat hij in een potremisestelling het halfje te claimen en werd zodoende door zijn vlag gejaagd. De scores van de RSR-ers: Victor 4½-6 (incl. bye) TPR 2267, Plas 4½-6 (incl. bye) TPR 2257, Oscar 4 TPR 2192, Pieter 3½ TPR 2112, Paul 3 (incl. bye) TPR 1910, Leo 3 TPR 1865.

     Victorie in Den Haag: TPR 2267! 

Tweede ronde interne competitie: Reinier naar de CL?! (23 september)
In de tweede speelronde van de competitie is nu ook de strijd in groep twee goed losgebarsten. De grootste verrassing tot nu toe komt op naam van Maarten, die favoriet Harry versloeg. In de Champions League was er regelrechte sensatie: Reinier versloeg 27-voudig clubkampioen Spaan en staat bovenaan in 1A! Alle uitslagen van de tweede speelronde: Groep 1A: Spaan-Reinier 0-1, Bart-Herman 1-0  Groep 1B: Herbert-Wim 0-1, John-Philip ½-½  Groep 1C: Joop-Aernout 1-0, Kachun-Pim 1-0, Dolf-Peter ½-½  Groep 2: Kenneth-Paul Dekker 0-1, Jouk-Rob v.d.Lee 0-1, Maarten-Harry 1-0, Andy-Jurriaan ½-½, Ed v.Doorn-Leon 1-0  Saldo: Hans-Jaco 0-1.
Gouden KNSB-speld voor Peter Nederhand (23 september)
Ex-RSR lid Peter Nederhand heeft van de KNSB een gouden speld ontvangen. De reden voor het uitreiken van deze speld is door de KNSB niet bekendgemaakt. Wie het levensverhaal van Peter Nederhand wil lezen, moet hier klikken.
Interne competitie begonnen zonder verrassingen (14 september)
De strijd is weer losgebarsten in de leukste competitie ter wereld: de interne van RSR! Behalve Kachun, die verloor van Peter, deden alle eerste teamspelers wat van hen verwacht werd, namelijk winnen. De drie nieuwelingen Jaco, Edwin en Pieter werden hartelijk welkom geheten met evenzoveel nullen. In groep 2 werden slechts twee partijen gespeeld. Alle uitslagen van de eerste speelronde: Groep 1A: Oscar-Paul Tromp 1-0, Reinier-Edwin 1-0  Groep 1B: Herbert-John 1-0, Pieter-Wim 0-1  Groep 1C: Jaco-Pim 0-1, Peter-Kachun 1-0  Groep 2: Jurriaan-Leo 0-1, Mary-Andy 0-1. 

(Zie voor de actuele standen altijd de link 'Interne competitie')

Invaller Plas wint tweede jubilaristoernooi (14 september)
Voor de tweede maal organiseerde Wijnand Dobbinga het jubilarissen-toernooi, een rapid-toernooi voor leden die RSR al minstens 25 jaar trouw zijn. Het deelnemersveld bestond uit Wijnand zelf, John Brouwer, Rob van der Lee, Ed van Doorn, Spaan en Rob van der Plas, die de vakantievierende Paul Dekker mocht vervangen. De jongste deelnemer greep meteen zijn kans op zijn eerste veteranentitel ooit, al miste de andere Rob unieke kansen op de toernooioverwinning, door uit gewonnen stellingen tegen Plas, Spaan en Ed slechts 1 punt te scoren. De spectaculairste partij, die ging tussen de twee Robben, kunt U hier naspelen. De eindstand: 1.Rob v.d.Plas 4½-5, 2.Spaan 4, 3.Ed 2½, 4.Rob v.d.Lee 2, 5.John 1½, 6.Wijnand ½.
Indeling van groep 1a nu ook bekend (12 september)
Op veler verzoek en met dank aan de onvolprezen Sjonnie zijn nu ook de lotingsnummers voor groep 1a bekend. Groep 2 volgt komend weekend. Klik hier (of voortaan links in de inhoudsopgave op interne competitie) voor de laatste standen van de interne!
Big Bart te groot voor SWR (12 september)
Sinds zijn overstap naar RSR komt Bart nog steeds bij SWR over de vloer, voornamelijk om te laten zien hoeveel sterker hij geworden is. Afgelopen maandag tijdens het jaarlijkse 'instuif-toernooi' was het weer zover. Met negen uit tien eindigde hij als eerste met maar liefst 3.5 punt voorsprong op de nummers twee, en dan zal dat ene verliespunt wel iets met de wedstrijdleider te maken hebben gehad. Klik hier voor een verslag op de SWR-site.
Lotingsnummers van voorronden CL groepen 1b en 1c bekend (9 september)
In de beslotenheid van villa Tromp is de loting verricht voor de groepen 1b en 1c van de voorronden Champions League, die vrijdag a.s. begint. Paul Tromp vervangt tijdelijk Paul Dekker die op vakantie is, en leidt dus de komende weken twee groepen. Klik hier om te kijken wie tegen wie wit en zwart heeft in 1b en 1c.
Wim 5 uit 7 in sterk bezet rapidtoernooi in Gouda; Oscar spoorloos (8 september)
Met zijn 2200+ rating was Wim slechts 24e(!) op de plaatsingslijst van het rapidtoernooi van SV Messemaker. Met o.a. een plusremise (want drie pionnen voor in een toreneindspel) tegen GM de Vreugt haalde de clubkampioen 5 uit 7. Geen slechte prestatie tussen al het ratinggeweld, want hiermee eindigde Wim ruim boven o.a. IM van Mil en WGM Peng.  Oscar was blijkbaar nog teveel aangeslagen wegens zijn getorpedeerde voorstellen tot wijziging van de interne op de ALV van vrijdagavond, want hij had zich op het laatste moment afgemeld. Winnaar van het toernooi werd GM v.d.Doel met 7 uit 7. Klik hier voor de volledige eindstand in de hoofdgroep.
ALV: Nieuwe opzet interne competitie, verder veel geschreeuw, weinig wol  (7 september)
Ook zonder de meest opvallende afwezigen Wijnand en Harry werd het toch weer na twaalven. Traditioneel werden in de laatste minuut voor aanvang van de vergadering nog een aantal voorstellen ingediend, zodat een avondvullende voorstelling gegarandeerd was. Verreweg het meest werd gesproken over de interne competitie. De opzet werd uiteindelijk flink gewijzigd, al kostte het deze keer geen leden. De voornaamste beslissingen die zijn genomen staan hier op een rijtje.
Weer een Capellenaar naar de leukste competitie ter wereld  (1 september)
Vorig jaar werd Oscar van Capelle naar RSR gelokt. In zijn kielzog volgden Kachun, Aernout en Djurre. De kettingreactie is nog niet tot stilstand gebracht, want de volgende afvallige Capellenaar is alweer onderweg naar het Nivon!  Het gaat om Pieter van Ginkel, die zijn opwachting wil maken in onze interne competitie, ook wel de leukste competitie ter wereld genoemd. Pieter (rating 2155) is de nummer twee van het zojuist beëindigde PK (zie hieronder), en lijkt dus een versterking te zijn voor de toch al zo sterk bezette Champions League. Helaas wil hij extern nog een jaartje voor CSV uitkomen. We hebben nog minstens een week om hem op andere gedachten te brengen...

Nieuwe RSR-ster: Pieter van Ginkel

Geen van de RSR-kanshebbers wint de RSB-titel, Paul Dekker tweede in B-groep  (1 september)
In de zesde ronde van de PK verloor Plas van Pieter van Ginkel, Oscar versloeg Peter en Spaan won van Noordijk. Hierdoor maakten deze drie RSR-ers bij het ingaan van de laatste ronde nog kans op de titel, waarbij Oscar met vijf punten de beste papieren had. Hij speelde echter remise tegen Pieter, zodat beiden op 5.5 punt eindigden. Plas stond een volle kwaliteit voor tegen Rick Lahaye maar blunderde zijn gewonnen stelling weg en verloor zelfs nog. Hierdoor werd de Spijkenisser onbereikbaar en dus met 6 uit 7 RSB-kampioen. Indien Plas gewonnen had zou een driekamp moeten beslissen over het kampioenschap. Spaan had er dan nog een vierkamp van kunnen maken bij winst op Peter, maar hij kwam niet verder dan remise. De eindstand aan kop dus: 1.Rick 2.Pieter 3.Oscar. Spaan en Wim werden vierde en vijfde, Plas zesde, Peter achtste. Zij speelden dus een redelijk tot goed toernooi. Dit kan niet worden gezegd over Victor (3 punten), Djurre (3),  en Joop (2), die een volledig anoniem toernooi afwerkten. Klik hier voor de volledige eindstand in de A-groep.

In de B-groep speelde Paul Dekker de laatste ronde remise ondanks waarschuwende woorden vooraf van Wim en Plas. In tegenstelling tot eerdere remises ging hij er echter dit keer wel degelijk voor, want bij winst was hij ongedeeld eerste geworden. Nu werd hij gedeeld eerste met drie anderen, en tweede op WP. Paul Tromp werd achtste, Wijnand dertiende, Jurriaan vijftiende, Leo vierentwintigste en Wouter zevenentwintigste. Hélène zal ook niet echt tevreden zijn, ze werd eenendertigste en laatste, met een diepte-TPR-record: 868! Klik hier voor de volledige eindstand in de B-groep.

Paul Dekker: 'ik heb het geprobeerd!' 

Nieuwsarchief: mei 2002 juni 2002 juli 2002 augustus 2002