RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

FM Oscar wint PK RSB 2013 (24 augustus)
Met een contingent van 12 spelers - gelijkelijk verdeeld over de A- en B-groep - was RSR Ivoren Toren het best vertegenwoordigd op het Persoonlijk Kampioenschap van de Rotterdamse Schaakbond 2013, welke - na twee jaren in Krimpen a/d IJssel - weer terug was in Rotterdam, om precies te zijn in de Groene Hel, de speellokatie van Charlois Europoort. Onze grote troef in de A-groep was natuurlijk FM Oscar. Het werd voor hem heel veel duw- en trekwerk, maar uiteindelijk kon hij alleen van nummer 2 Ricardo Klepke niet winnen en behaalde zo met 6½ uit 7 voor de derde maal de titel. Gedeeld derde werd Nathanaël met 5 uit 7. Herman begon niet al te best, maar mede dankzij enkele prachtige matcombinaties in de laatste twee partijen werd 4 uit 7 bereikt. Paul Tromp startte het toernooi daarentegen uitstekend met uit 4, maar hij besloot met drie nullen. Paul Dekker bereikte ook 50%, maar scoorde wat meer gespreid en kan, na enkele mislukte zomertoernooien, dit keer weer terugkijken op een goed toernooi. Mark, tenslotte, behaalde 2½ uit 7, maar was zelf uitermate ontevreden.

In de B-groep had RSR op papier geen echte titelkandidaten. Lola speelde moeizaam, met vaak tijdproblemen, leed twee zure nederlagen, maar deed het van de RSR-ers wel het beste met 4½ uit 7. Shakir begon en eindigde met een nederlaag, en sprokkelde in de andere ronden 4 punten bijeen. Voor Wijnand duurde het toernooi twee ronden te lang. Na uit 5 volgden twee nullen. Mischa raakte pas op het eind op dreef met twee overwinningen en eindigde ook op 50%. Jammer was dat hij één partij pardoes weggaf door in straalgewonnen stelling een toren weg te geven. Ook Jeffrey besloot het toernooi met twee overwinningen en een mooie 50% score. Emilian had zijn toernooi niet en scoorde slechts 2½ uit 7 ... een slechte voorbereiding op zijn eerste deelname aan groep 2 in de interne competitie.

Alle uitslagen, standen, verslagen door Aad Juijn, foto's van Ab Scheel en partijbesprekingen door Jason Zondag zijn te vinden op de site van het RSB PK 2013. (Arrian)

Statistieken en Superstand seizoen 2012/2013 (11 augustus)
Het zal de bezoekers van de website zijn opgevallen dat de statistieken en superstand afgelopen seizoen niet werden bijgehouden. Dat kwam door enig tijdgebrek. De webmaster had echter wel alle uitslagen bewaard, en heeft die nu alsnog ingevoerd, zodat beiden berekend konden worden. Bij de Superstand vinden we dit keer geen team 1-speler bovenaan, zoals gebruikelijk is, maar de naam van een andere speler. Klik rechts op het menu of hier wie dat dan is ... Ook de Statistieken zijn helemaal berekend over het seizoen 2012/2013. Zie wederom het menu aan de rechterkant of klik hier. (Arrian)

HZ-toernooi: hollen of stilstaan (11 augustus)
Van de grote zomertoernooien in Nederland is het HZ Chess Tournament in Vlissingen de vreemde eend in de bijt. Alle spelers worden namelijk in één grote groep ingedeeld, in tegenstelling tot de andere zomertoernooien, waar spelers in tenminste twee groepen spelen. Dit heeft als effect dat - wanneer je tegen de 50% aan zit met je score - je ofwel een op papier veel sterkere tegenstander ontmoet, ofwel een op papier veel zwakkere, al helemaal doordat negen ronden lang via Zwitsers op rating werd ingedeeld. Dit overkwam ook Wil Sparreboom. Won hij van een lager gerate speler, dan was vervolgens 2100+ zijn tegenstander, waar veelal weer van werd verloren (behalve in de 4e ronde een remise tegen Johan de Wolf (2129)). En als je dan in de laatste ronde tegen een underrated jeugdtalent moet en die dan verliest, eindig je op 4 uit 9 met een TPR van 1890 en een onderscore van -0,93, in plaats van op 5 uit 9 met een TPR in de buurt van je eigen rating. Dat is gewoon pech. (Arrian)

De Hel van Dieren (3 augustus)
Van 22 tot en met 27 juli speelde ons erelid Paul Dekker (1927) mee bij het ONK in Dieren. Hij had ervoor gekozen om het zesrondige toernooi te doen. Het werd voor Paul een ware hel. Lag het aan de hitte? Of een andere Plet-smoes? Of had Paul "het" gewoon niet. Feit blijft het volgende treurige rijtje: ronde 1 zwart tegen Jo Engels (1690), verloren; ronde 2 wit tegen Harry Smits (1711), verloren; ronde 3 zwart tegen Simon van Dijk (1560), remise; ronde 4 wit tegen Wil Kronemeijer (1733), remise; ronde 5 wit tegen Edwin Mulders (1726), verloren; ronde 6 zwart tegen Wouter de Bruin (1525), gewonnen. Al met al een score van 2 uit 6 en een bedroevende TPR van 1533 (W-We -2,91). Het is te hopen dat Paul zich, na enkele slechte zomertoernooien, weet te herpakken! Het nieuwe seizoen staat immers voor de deur. (Arrian)