RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Joost slaat terug in Haarlem (29 augustus)
FM Joost moet er altijd een beetje inkomen. Met een eindspurt van 3 uit 3 is hij toch nog op een verdienstelijke 4½ uit 9 gekomen in het Haarlemse Challenger BDO toernooi. In de laatste ronde was het een spektakel van jewelste tegen de verrassende koploper Tex de Wit. Joost plaatste met zwart een kwaliteitstoffer, leek eenvoudig te winnen met een aanval op de koningsvleugel, maar begon opeens wat te rommelen op de andere vleugel. Zijn voordeel leek verdwenen, maar 43. … Td1 was weer zo’n zetje dat je mag verwachten van een clubkampioen. Hopenlijk is Joost nu geïnspireerd geraakt voor een verslag en/of analyse. Voor wie niet kan wachten: speel de partij na klik hier .

Daniëlle TOP !! (29 augustus)
Met een schitterende score van uit 7 (TPR van 2104) is Daniëlle Talmon ongeslagen, en met slechts een remise tegen Leo van Dongen, de terechte winnaar geworden in de B-groep van het RSB PK. Daniëlle kan zich nu gaan opmaken voor de interne en we zijn reuze benieuwd naar haar resultaten. Leo viel ook nog in de prijzen met een mooie derde plek. Verder wist Arnold Rijken knap te winnen en ging Rob v.d. Lee voor de vijfde remise. Achtung! dus, want Rob is nu warm gedraaid en een grote kanshebber voor de RSR remise-cup. In de A-groep speelde Rob v.d. Plas weer een zeer aanvallende partij, dit keer tegen koploper Harold van Dijk. Helaas werd het een zure nederlaag en viel Rob zodoende buiten de prijzen. Ook Nathanaël Spaan deed het niet best tegen Rick Ensering door meteen al de opening te verzieken. Ook hier een nul. Hetzelfde verhaal voor Jan-Pieter Vos en Wil Sparreboom. Voor Wil geen verrassing, de jaarlijkse traditie om op het PK flink wat ratingpunten in te leveren is weer gelukt. Leo de Jager, Mark Beijen en Paul Dekker wisten in de laatste ronde een remise te scoren. Winnaar werd de favoriet Harold van Dijk van s.v. Krimpen a/d IJssel. De spelers van Krimpen lieten een zeer goede indruk achter, vooral de jeugd. Dus team 3 is gewaarschuwd! Klik hier voor de volledige eindstanden, interviews, foto’s en filmpjes. Het was een drukte van belang in RET-remise. Wim greep het evenement zelfs aan om de viering van zijn verjaardag te starten. De lijst aan supporters is bijna niet bij te houden. In ieder geval werden Michael, Andy, Brian en zelfs Terence (!) ook nog gesignaleerd. Bedankt voor jullie support! Wat dit toernooi eens temeer duidelijk maakte, is dat uiterlijk in toenemende mate belangrijk wordt voor schakers. Betekent dat, dat lelijke nerds maar moeten gaan dammen? Natuurlijk niet. Ga wat zappen met de afstandsbediening en je zult versteld staan van het aantal lelijke koppen dat op je TV-scherm voorbij komt. En wat meer aandacht voor persoonlijke verzorging is in bepaalde gevallen niet zo’n slecht idee. Dat wordt altijd gewaardeerd, zeker door vrouwelijke tegenstanders. En voor degenen die nu jaloers zijn geworden op hunk Serge Deceuninck: Donnie Darko is een hele enge film!

Daniëlle en Leo stelen de show (27 augustus)
Daar is die dan! Op de valreep toch nog een verslag over het RSB PK en dit jaar van iemand die ook daadwerkelijk op het RET-terrein is geweest. Maar er zijn meer supporters komen kijken: Angelo, Arrian, Dolf, Jurriaan, Keet, Mischa, Ozzie, Paul Tromp, Philip, Ries, Wim en excuses aan degenen die ik nog vergeet. Aad Juijn zal morgen vast wel over de knapste mannelijke deelnemer gaan schrijven, maar dit stukje gaat uitsluitend over RSR-leden. Nee, toch maar eerst een pluim voor Simon en zijn organisatie. Ik zag Simon in het afgelopen seizoen bij veel toernooien, als organisator, wedstrijdleider en als schaker. En ik zag één grote overeenkomst: alles bij hem gaat op een vriendelijke no-nonsense manier. Bij RSR wordt de lof-trompet meestal alleen gebruikt om de buurman onverwachts eens lekker in zijn oor te toeteren, maar vooruit, voor een dame maken we een uitzondering. Hoe kan het ook anders. Daniëlle staat in Groep B op 6 uit 6 met een TPR van 2416! (ter vergelijking: clubkampioen FM Joost moet het momenteel in Haarlem doen met 2241). Vanavond sloeg zij al snel in de partij op b2 een witte pion waar het gif werkelijk vanaf dróóp! Maar Daantje is niet zo gauw bang te krijgen. Zij overleefde alle dreigingen en incasseerde dankbaar het punt toen haar jeugdige tegenstander blunderde. Morgen is remise genoeg voor de eindoverwinning. Haar tegenstander in de laatste ronde is Leo. Het was mooi om te zien hoe o.a. grootheden als Plas en Staal zich laat op de avond verdrongen om niets van zijn eindspel te hoeven te missen. In een meeslepend duel wist Leo met zwart Klaas de Ruijter tot overgave te dwingen. En Klaas speelde in het afgelopen seizoen toch echt Promotieklasse! Lee en Arnold doen het wat minder in deze groep, maar het is duidelijk dat zij hun krachten aan het sparen zijn voor het komende seizoen. In Groep A wordt Mark volwassen. Vanavond wilde hij bijvoorbeeld niet terug naar huis samen met zijn moeder. In deze groep heeft Maarten zich teruggetrokken en dat deed Bart al voordat het toernooi nog moest beginnen. Zoniet de vaste ervaren schrikaanjagers van RSR: Paul Dekker en Wil. CE heeft één sluwe oude vos losgelaten in de remise, RSR twee. Spaan miste ook de laatste bus naar de top want vanavond kwam hij niet verder dan remise tegen Jan-Pieter, die duidelijk heeft bijgeleerd in de CL. Er was nog een heftig RSR-onderonsje: Leo de Jager tegen Plas. De koning van Leo kwam op de tocht te staan en toen was er voor hem geen houden meer aan. Rob speelt morgen aan tafel 1 tegen de gedoodverfde kampioen: Harold van Dijk. Kan Rob met wit nog voor een stunt zorgen? De klokken worden om 13:00 uur gestart. Waarschijnlijk toch echt voor de allerlaatste keer op de huidige gezellige locatie, dus komt dat zien! (Dik).

Internet Schaaktoernooi (26 augustus)
Een drukke werkdag achter de rug. Even geen zin om de deur uit te gaan, laat staan om een lange schaakpartij te spelen. Maar, als je wat bekomen bent in je luie stoel, bedenk je dat het wel lekker zou zijn als je je wat kon afreageren. Je hebt een PlayChess account, maar wat voor zin heeft het om Checkers1234 uit Verwegiestan in 10 zetten zijn of haar dame te ontfutselen? En om in 20 zetten mat gezet te worden door Fake&Fritz werkt ook niet echt ontspannend. De oplossing: doe mee met het spannende internet toernooi dat De Pion Roosendaal en Charlois Europoort organiseren. De deelnemers komen vooral van schaakclubs uit de buurt en er is alle gelegenheid om onderling vriendschappelijk te chatten. Als tijdens de wedstrijden PSV mocht scoren, wordt dat meestal ogenblikkelijk en met veel bombarie gemeld door deelnemende Brabo’s. Geeft niks, zolang jij er maar zorgt dat jouw virtuele schaakpunten in Rotterdam blijven. Het zijn 12 dinsdagavonden, te beginnen op 7 september, maar kies zelf de geschikte avonden uit. Jouw beste 7 prestaties tellen mee voor de eindrangschikking. Alle verdere informatie staat op de kalender van de internetpagina van de KNSB: http://www.schaakbond.nl/kalender/2010/3-3-weekly-internettoernooien-nummer-1. Drs D van RSR Ivoren Toren behaalde in de vorige editie 1 hele klassementspunt. Dat is te weinig. Nieuwkomers help ik daarom graag op weg met nadere uitleg (Dik).

Beestenboel in Dieren (13 augustus)
530 mensen kwamen erop af: het Open NK in Dieren met veel verschillende categorieën. Het was mijn eerste NK in Dieren (In de B-groep natuurlijk). Bij een goeie score van 9 uit 9 kon je 900 euro verdienen!!! Het klinkt alsof ik nerveus was, maar ik was gewoon lekker koel in mijn hoofd en met resultaat in de eerste rondes: 3 uit 3. Niet dat ik ook daadwerkelijk voor die 100% score ging, maar dan ga je toch dromen. Wat ik wel had gemerkt is dat jammer genoeg sommige waren die voor het geld kwam spelen. Eentje zette zichzelf zo onder druk dat hij er een potje van maakte en dus verloor. Ook ik werd net iets te roekeloos bij ronde 4 en verloor een keertje. Maar ik liet me niet gek maken en won met een koningsaanval bij ronde 5 en 6 met wit. Het meest interessante is dat tussen ronde 5 en 6 een rustdag was op 1 Augustus en ook nog eens de nieuwe ratings bekend waren (ik steeg van 1623 naar 1695). Je wilt dan het liefst die lijn doorzetten vanwege je nieuwe rating, maar het moet je niet gek laten maken, want uit ervaring weet ik dat je weer keihard naar beneden kan donderen. Ronde 7 was zo’n moment dat je de hele partij lekker het spel kon maken, maar toch verloor na 4 uur; was net iets minder gaaf. Na Ronde 8 redelijk snel te hebben gewonnen had ik bord 1 tegen de nummer 1 met 1 punt achterstand in de laatste ronde. Uiteindelijk na een slopende en meest spannende partij tot nu toe met 25 toeschouwers bij mijn bord won ik de partij. Het lukte me net niet om het toernooi te winnen en ik werd gedeeld 2e. met 7 uit 9 en 150 euro prijzengeld en ook nog eens een TPR van 1952 Het is niet alleen de spanning van het spel dat Dieren zo sfeervol maakte. Ook als je oude bekenden en vrienden weer eens tegenkomt en ook nog eens lekker vol met activiteiten dat lekker niets met schaken te maken had. Ook ontmoet je nieuwe mensen zoals niemand minder dan GM Yge Visser, terwijl ik eerst dacht dat hij de barkeeper van het café was. Sommige mensen namen ‘Dieren’ iets te letterlijk als je op een dag in de zaal zo’n 6 honden zag. De Vos kon niet meedoen met de Vierkampen, maar besloot toch een keertje langs te kijken, zodat Dieren ook een beetje meer RSR kleur begon te krijgen. Ik kan terug kijken op een gezellig toernooi en op naar de A-groep volgend jaar in 2011 en ik adviseer iedereen die schaakt om een keertje mee te doen. En onthou: koel in je hoofd, koel op het bord (The Bee). Voor standen klik hier.

Hogeschool Zeeland Toernooi (12 augustus)
12 augustus, zevende ronde. Er doen 248 schakers mee in Vlissingen en toch …