RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

 

Philip wint onder schuilnaam in Oostvoorne (30 augustus)
Terwijl Ozzie in Kralingen de prijzen binnensleepte werd in Oostvoorne tijdens de traditionele Burchtfeesten het jaarlijkse schaaktournooi van het Houten Paard gespeeld. Net als bij de vorige editie waren er dit jaar uit het hele land (en uit België) Helena-spelers op af gekomen. Vorig jaar speelde we nog pal aan het grote bierplein, dit jaar was het schaken naar de rand van de braderie verplaatst, op de enige plek in de binnenstad waar nooit een streep zon valt door het gesloten bladerdek. Wij zaten kortom te blauwbekken met onze jassen aan. Dat mocht de pret niet drukken. Dat het een vriendschappelijk tournooi is viel af te lezen aan de blikken bier die bij sommigen al om half 11 naast het bord stonden opgesteld.
Philip Westerduin opereert op Helena (www.Helena-schaken.nl) onder de schuilnaam Player. Ik weet niet of het aan dit pseudoniem ligt, maar vooraf werd hij door de plaatselijke kenners van HHP, waaronder Ruud Bosch alias Boszoff niet als favoriet bestempeld. Philip speelde echter degelijk en raakte de laatste ronde niet in paniek. Met 8 uit 9 werd hij ongedeeld eerste en mag hij zich kampioen van Oostvoorne noemen. Ik (A.D.) deed het wat minder goed: vooral in de laatste ronde liet ik een gladgewonnen stelling verloren gaan, zodat ik genoegen moest nemen met een gedeelde 6de plaats (6 uit 9). Mischa speelde wisselend en kwam net niet uit op 50%. De vrouwenkampioen werd vanzelfsprekend Jokkie alias Famke, die helemaal uit Veendam was gekomen om de mannen hier een lesje te leren: met 5½ punt werd zij gedeeld 11de. Na afloop werd er gegeten in het tegenovergelegen motel Oostvoorne. Wilt u ooit lekker eten in Oostvoorne ga hier dan in geen geval binnen! Naast dat we teveel betaalde voor te weinig, kregen we drankjes in plastic ("ja, er is een festival gaande, dat zijn de regels") en weigerde men koffie te zetten; wel werden we uit de eetzaal gedreven, verwijzend naar het ontbijt dat voor de volgende dag klaargezet moest worden. Gelukkig ging het er elders in town beter aan toe. Alleen de sterksten bleven overeind: er zijn hier foto's gemaakt, maar of deze ooit verspreid mogen worden, daar bestaat nog geen jurisprudentie over. Wilt u de complete einduitslag nalezen en de sfeerfoto's tijdens het tournooi bekijken, klik dan hier. Volgend jaar is er weer een tournooi en tot slot: de sponsor was Navaltec.

Onesimus Jubileum Toernooi (29 augustus)
Sommige leden zijn wel zo fanatiek dat ze zich zelfs gaan voorbereiden op een lustrum-toernooi. Die gelegenheid werd vandaag geboden in Kralingen waar Onesimus haar 80-jarige bestaan vierde met een gezellig jubileum-toernooi. Bruno Carlier was favoriet en ook de broertjes Van Overdam dongen mee naar de eerste prijs. Maar onder luid applaus was het toch weer onze Ozzie die de wisselbeker in ontvangst mocht nemen van een 77-jarige nestor. Gefeliciteerd, Oscar! Van de overige RSR-ers heeft Nathanaël de weg omhoog weer gevonden en hij zorgde er samen met het blok Kachun-Paul-Tim voor, dat het geen C/E-feestje werd. Leo gooide zijn angsten overboord en stortte zich ook in het rapidgeweld. (D)ik liep weer stuk op de jeugd: eerst verlies tegen Kahing Lui (die trouwens net onder zijn grote broer finishte) en de ronde erna: ja hoor... een 13-jarig meisje. Trouwe supporters waren Mark & Mum. En wat moet nu het plaatje onderaan voorstellen, zult u zich afvragen? Geen idee, maar het is in ieder geval het kunstwerk dat Oscar na afloop mee naar huis mocht/moest nemen. We wensen het sympathieke Onesimus nog vele mooie jaren toe! Rangschikking na 7 ronden (53 deelnemers): 1. FM Oscar van Veen (6 pnt) 2. IM Bruno Carlier (5½) 3. Julian van Overdam (5½) 5. Nathanaël Spaan (5) 7. Paul Batenburg (5) 10. Tim Benning (4½) 16. Kachun Lui (4) 23. Dik van der Pluijm (4) 38. Leo van Dongen (3).

and the winner is... Cor van Dongen (25 augustus)
Op het Schaakfestijn Brasschaat te België heeft Cor van Dongen zijn koppositie weten vast te houden en heeft hij het open tournooi gewonnen met 8½ uit 9!!! Met een tpr van 2672 een ware topprestatie: gefeliciteerd Cor. Hij heeft niet de minsten weten om te leggen. In de laatste ronde moest hij bijvoorbeeld tegen Afek: vakkundig werd hij geslacht. Alle uitslagen en vele partijen zijn terug te vinden op: Brasschaat
. Een waarschuwing dus voor alle spelers in de voorronde CL: pas op voor Corrrr.

.Weekendje Tilburg (24 augustus)
Afgelopen weekend deed (D)ik een warming-up in het gemoedelijke Brabant. Ik had het prima naar mijn zin in het hotelletje, met twee vriendelijke grootmeesters en vier sterke 020-praatschakers. Ons Cor deed niet mee, die was ergens in België aan het jagen. In de B-groep startte ik voortvarend met 3 uit 4, maar jeugdspelers braken mij tenslotte op. In de vierde ronde kwam ik remise overeen tegen de helft van een 13-jarige tweeling. De stelling bleek tijdens het na-analyseren geforceerd gewonnen te zijn voor mij. Daarna was het gedaan. In de laatste ronde had ik moeten offeren in een Najdorf, wat een geforceerde remise zou hebben betekent. Maar ik wilde meer. De pupil van Dolf sloeg echter in tijdnood keihard toe en mijn score tegen 13-jarige meisjes blijft dus voorlopig nog wel even negatief. De sfeer, organisatie en accomodatie van het toernooi waren prima, al was het wel even wennen aan de hagelwitte stukken. Parkeren in Tilburg kun je het beste doen op 10 minuten lopen van het centrum. Want ook daar jagen de parkeergarage-houders namelijk op jouw euro’s. Klik voor de eindstanden en uitslagen op deze link.

RSR grijpt naast de prijzen bij PK (24 augustus)
Helaas, helaas, Oscar is het niet gelukt om een derde keer op rij de titel te pakken. De partij tegen Bonno Pel eindigde in een remise, ondanks de strenge voorbereiding van Oscar. Ook in groep 2 greep RSR naast de prijzen. Zowel Rob van der Lee (verlies tegen Bela Hlavaj) als Mark Beijen (remise tegen de winnaar Marcel Tillemans) lukte het niet een (gedeelde) eerste prijs te pakken. Uiteindelijk voor beiden wel een relatief goed eindresultaat (plaats 6 en 7) en ook Dob deed het prima met 4½ uit 7, maar je hoopt natuurlijkop meerrrr. De prestaties van de rest van de RSR-ers zijn te vinden op PK2009.

Cor aan kop (22 augustus)
In het zeer sterk bezette Open Brasschaat in Belgie is Cor van Dongen niet te stoppen. Na 7 ronden heeft hij nog steeds de 100%! Vandaag staat hij tegenover FM Geirnaert bij winst is Cor zeker van de eerste plaats. Klik hier voor de tussenstand.

RSR top bij PK in beide groepen (21 augustus)
Wat gaat het worden goud, zilver of brons? Vandaag is de laatste ronden en is RSR in beide groepen nog volop in de race voor de medailles. In de B- groep zit Mark aan bord 1 en Rob vd Lee aan bord 2 . Verder mag FM Ossie ook aan bord 1 plaats nemen tegen FM Bonno. Kortom volop kansen, maar laten we eerlijk zijn met een clublied ”Im a loser baby, so why dont you kill me “ kunnen we natuurlijk nog van alles verwachten. Kom het zien de aftrap is om zaterdag 13.00 uur in de karaktervolle remise van de RET
!

Verslag op afstand (15 augustus)
Uw webverslaggever (A.D.) was vandaag werkelijk van plan de derde ronde van de PK te bezoeken. Toen ik echter deze morgen de strakblauwe luchten overzag begon ik te twijfelen: het was heerlijk fietsweer, wandelweer of wat voor weer dan ook om vooral veel buiten te zijn. Ik fietste zelfs nog even rakelings langs de RET-kazerne waar op dat moment zo'n 80 zwetende mannen en een enkele vrouw over de borden zaten gebogen. Nee, ik kon mijzelf er niet toe brengen binnen een kijkje te nemen. Waar ik wel toe in staat was, was terrasbezoek met bijbehorende verfrissing. Hoewel vandaag dus geen schaakbord gezien, heeft u als lezer wel recht op informatie over de PK. En puur aan de hand van de uitslagen en standen valt ook voldoende zinnigs te zeggen. Als ik zie dat Wil na drie ronden slechts een halfje heeft gescoord en in de vierde ronde tegen de puntloze Noami mag, weet ik genoeg: tegen twee Evergroens heeft hij gewonnen gestaan, maakte wat foutjes, had nog volop remise-kansen, maar ging door voor het volle punt met het bekende resultaat: een nul. Spaans spel is eveneens op afstand te doorgronden: in de eerste ronde een halfje om de grote jongens te ontlopen. Als geprezen kanshebber moet je echter wel iets laten zien; helaas brengt de tweede ronde niet veel anders, de druk neemt toe, het wordt Spaan teveel en in ronde drie legt hij het tandenknarsend af tegen Leo Kranenburg die ondertussen goed meedraait met 2 uit 3. Nu Spaan zijn favorietenrol kwijt en zal hij de komende week weer gaan scoren om uiteindelijk net buiten de prijzen te vallen. Verder doen Herman Keetbaas en Paul Tromp het met 50% redelijk tot goed, Paul Dekker gaat wat minder, maar zal zeker nog punten gaan pakken. En dan Oscar, natuurlijk gaat hij winnen, maar dat mag je niet te hardop zeggen. Twee prima overwinningen en een onafwendbare remise tegen Cor de Wit, de remisekeizer van Zuid. Natuurlijk is er ook een groep B. Hoogtepunt was de partij uit de tweede ronde Rob van der Lee - Wijnand Dobbinga, op bord 1. Rob won, maar staat alweer tiende omdat hij in ronde 3 niet opgewassen was tegen het caféschaak van Tillemans. Mark Beijen doet het beter, want vanuit achterstand door onnodig verlies in de eerste ronde, vecht hij zich terug. Deze winning mood zet zich ongetwijfeld door in ronde vier. De laatste clubgenoot die meedoet en waar ik nog wat winstpartijen van verwacht is Rick van der Eijk: hij komt langzaam op stoom via verlies, remise naar winst: de lijn voortzetten dus! ...Oei, oei, ik vergeet het beste paard: Arnold. Hij had dan ook een bye de eerste ronde, won vervolgens de tweede ronde met gemak, maar kreeg in ronde drie tegen Henk Barends geen poot aan de grond. Kortom, grillig spel van Arnold, zoals we dat gewend zijn. Tot slot, wanneer de temperatuur onder de 20 graden zakt kom ik volgende week beslist kijken
!

Groeten terug namens de Schakelaar redactie (13 augustus)
De redactie van het clubblad werd de afgelopen maanden keurig op de hoogte gehouden van het tijdstip waarop de stukjes-schrijvers op vakantie gingen (en daardoor natuurlijk helaas nog niets hadden). Ook de groetjes vanuit exotische vakantiebestemmingen bereikten ons veelvuldiger (en veel rapper) dan de aangekondigde epistels. Temidden van de Rotterdamse uitlaatgassen onze hartelijke dank hiervoor. Gelukkig waren er ook uitzonderingen (o.a. Cor, maar die is natuurlijk nog vreselijk nieuw en onaangepast). Bovendien zijn er nog genoeg mooie beloftes gedaan om aan de beoogde 90 pagina’s te komen voor de jubileum-editie. Kom op, schakers... Vereeuwig uw annotaties in dit speciale nummer en lever uw kopij in vóór: 21 augustus 2009 (23:55 uur)

Ondertussen is er weer een nieuwe Top-9 geboren (Top-10s zijn zo afgezaagd), namelijk die van Schakelaar Smoezen(TM): 1. Ik zit in Zuid-Afrika, je belt wel een beetje duur 2. Vanaf morgen ben ik met vakantie 3. Ik ga mezelf toch zeker niet belachelijk maken 4. Hier in Costa Rica gaat het goed met het slopen van mijn writers block... 5. Ik neem aan dat ik nog de hele zomer de tijd heb... 6. Aangezien dit mijn eerste vakantiedag is... 7. Mijn huis kreeg nieuw laminaat, dus ik was flink van slag 8. Aangezien ik niet vaak in mijn e-mail kijk... 9. Bovendien ga ik vandaag met vakantie .

RSR gaat voor de B (11 augustus)
Het jaarlijkse PK wordt normaal gesproken overspoeld door RSR-leden. Maar dit jaar valt het zwaar tegen. Dit keer maar 5 RSR ers in de A-groep, Ossie, good old Spaan, Paul, Herman en Wil. Waar zijn de andere “top dogs” hebben ze hun kruit al verschoten in Vlissingen, Dieren, Leiden of zitten ze zich al voor te breiden op de loodzware Champions League? Maar goed gelukkig hebben we de B groep nog en dat ziet er veel beter uit. Met de jongen honden Mark en Rick gegarandeerd offers en heel veel brandhout en voor liefhebber van het subtiele spel hebben we de fratsen van de sluwe heren Wijnand, Arnold en Lee. Let op ze gaan voor goud!

De warming up van Cor en Wil in Vlissingen (9 augustus)
Het HZ toernooi in Vlissingen is afgelopen. Met als winnaar Michal Krasenkow die op overtuigende wijze de dertiende versie van het HZ toernooi won. Met 8 uit 9 bleef hij de nummer twee, Andrey Vovk, een half punt voor. Cor van Dongen verloor helaas van deze Vovk maar mag toch terug kijken op een succesvol toernooi. Met een scoren van 6 uit 9 en TPR van 2393 dat kan je toch niet slecht noemen. Klaar voor de Champions League? Toernooitijger Wil kwam helaas te laat op gang en bleef steken op een 4½ punt. Voor de rangen standen en partijen klik hier het HZ toernooi.

Wil aan bord 1

Cor in vorm (6 augustus)
In het zeer sterk bezette Hogeschool Zeeland Toernooi in Vlissingen gaat het prima met Cor van Dongen. Hij heeft een score van 4½ uit 6 met twee knappe remises tegen GM Nijboer en IM Latith. Maar goed, de weg is nog lang en zwaar. Vandaag staat GM Vovk op het programma, we zijn benieuwd. Ook toernooi-tijger Wil doet mee. Deze mocht gelijk in de eerste ronden aan bord 1 tegen topfavoriet GM Beliavsky. Helaas na twintig zetten klaar en een nul. Met een 50% scoren moet Wil nog aan de bak. Klik hier voor het HZ toernooi en let vooral op de mooie tournooifoto's. Ook de partijen van Cor zijn na te spelen op de site.

Geen beestenboel maar middelmaat in het Dieren-asiel (5 augustus)
Het NK Open in Dieren is al een tijdje afgelopen. Het was middelmaat alom. Spaan was het beste jongentje van de klas met 4½ uit 9. Elke keer als er een IM, WGM de tegenstander was, werd er verloren. Er liepen heel wat titelhouders en -sters los rond, dus reken maar uit. Ook voorzitter Joost had moeilijk, maar liefs 3 keer een FM en drie nullen; bij Oscar liep het evenmin lekker. Beiden gingen naar huis met een score van 4 uit 9. Joost van Rosmalen ging goed van start en wist maar liefs tegen twee WGM en een FM te scoren. Helaas daarna werden het IM en FM en drie nullen op een rij. De laatste loodjes waren duidelijk te zwaar. Toch een knappe prestatie van onze Joost! Is er dan helemaal niks te vieren? Jawel de heren Joost van Ruitenburg en Oscar hebben verdiend het doorgeefschaaktoernooi gewonnen. Hierover is een stukje geschreven onder de naam In de Ivoren Toren De rest van de uitslagen zijn terug te vinden in De Tabellen.

RSR faalt op Zuid (3 augustus)
Afgelopen donderdag waagden 3 RSR-hooligans zich diep op Zuid om een ronde mee te doen aan het Shah-Mata zomertoernooi: zie: Hans van Hengel Zomertournooi. Leo van Dongen, Mischa en ikzelf (Alek) stapten vroeg in de avond op tram 25 om vele kilometers verder, tegen de grens van Barendrecht aan, uit te stappen bij Boerderij de Kapel, de nieuwe locatie van Shah Mata. Van verre had men ons al een halte te vroeg zien uitstappen. De ontvangst was hartelijk, de nieuwe zaal was prima en onze prestatie bleven ver onder de maat. Mischa en Leo werden tegen alle regels in samen in de laagste groep ingedeeld. Om het feest compleet te maken zat ook Bram Steijn in deze groep: de indelingsregels bepalen kennelijk dat spelers met nog nul punten samen in een poule zitten. Bram, net terug van vakantie, had wel zin in een lekker hapje. Zowel Mischa als Leo boden flinke weerstand, maar moesten het in het verre eindspel afleggen. Nadat het onderling tot een laffe remise was gekomen verloren beide RSR-ers van de derde tegenstander. Ik trof het en werd in de eerste groep ingedeeld. Helaas wist ook ik slechts 1 puntje te halen: zowel tegen Theo van der Sluis als Cees van Oosterom kwam ik tekort. In volkomen duisternis verlieten we verslagen deze verre uithoek op Zuid. Komende donderdag weer?! Tot 27 augustus kan iedereen terecht in de Kapel.

Leo verliest van Bram

Nieuw leven (1 augustus)
In de nacht van woensdag op donderdag jl. hebben Ans Eilander en Harmen van de Werken dochter Tamar van 2602 gram gekregen. Moeder en kind maken het goed. Natuurlijk van harte gefeliciteerd namens de webredactie
.