RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

RSR-ers bereiden zich voor (29 augustus)

Niet iedereen is nog bekomen van de PK: RSR heeft geen kampioen kunnen voortbrengen dit jaar en menigeen likt zijn wonden. Je kunt het PK ook beschouwen als voorbereiding op het nieuwe seizoen, want wat is belangrijker: kampioen van de RSB worden of Kampioen van RSR worden... Bij anderen zijn de voorbereidingen ook al in volle gang. Pieter deed vorig weekend (18 tem 20 augustus) mee aan het tournooi van Stukkenjagers in Tilburg. Hij scoorde 4 uit 6 met een tpr zowat gelijk aan zijn rating, zie: Stukkenjagers. Kachun deed het in Baarn een stuk minder bij het Open Baarns jubileumtournooi: hij kwam niet verder dan 3 uit 6 met een tpr van 1971, zie: Baarns jubileumtournooi. Dit weekend vonden in Brielle de Burchtfeesten plaatsen. Schaakvereniging Het Houten Paard organiseerde traditiegetrouw het schaaktournooi. Niemand minder dan Edwin Tol ging er met de eerste prijs vandoor: score 7 uit 7 met 15 minuten pppp, gefeliciteerd! Zie: HHP Tot slot reist deze week een delegatie van 6 prominenten RSR-schaakhooligans af naar Italië om zich in Triëst voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Correspondent Leo zal regelmatig verslag doen uit dit verre buitenland.

Waar 5 honden vechten om een been... (28 augustus)

Vijf top-RSR-ers waren niet genoeg om het PK te winnen: Joost (5, tpr 2219) probeerde Harold van Dijk te truuken en dat kwam hem duur te staan. Omdat op bord twee Oscar (5½, tpr 2278) in een hele vreemde partij van Spaan (5, tpr 2180) won, werd Harold van Dijk Persoonlijk Kampioen van de RSB. Na afloop lijkt Oscar zijn jaarlijkse teleurstelling steeds beter te verbergen en het eten in Doen (Bergselaan) was lekker en gezellig. Het toernooi ging, zoals eigenlijk elk jaar, weer gepaard met enkele vreemde incidenten: het aanraken van een loper om vervolgens een toren te zetten door een gerenomeerde speler die om privacy-redenen niet met name genoemd wordt (John Leer), een onreglementaire zet waarna de tegenstander geen twee minuten tijd bijgeteld kreeg en vervolgens gevlagd werd en Henk Huyser die met een kale koning tegen een dame, een toren en nog wat stukken doorspeelde en pas één zet voor mat opgaf tegen de jongste Snikkers-telg waren de opvallendste. De organisatie was, als altijd, goed in de vertrouwde handen van Simon van der Beek, al waren er weer de bekende ergernissen: vooral het luidruchtig opruimen (en regelmatig laten vallen) van flesjes en stukken in tijdnood blijft storend. Ook worden enkelen steeds aggressiever van het alom aanwezige fototoestel van Ab Scheel dat te pas en te onpas in ieders gezicht wordt geduwd. Overige uitslagen in groep A: Rob van der Plas (4½, tpr 2185) kwam met remise goed weg tegen Pietrow. Wim (4½ tpr 2108) wist met een overwinning een verloren toernooi nog een beetje glans te geven. Tromp (3½, tpr 2006) verloor in recordtempo van Jaap Staal. Alek (3½, tpr 1940) deed er wat langer over, maar verloor wel vrij kansloos van Kool. Paul Dekker (3½, tpr 1882) kwam met een overwinning op de valreep op 50%. Maarten van Doorn (3, tpr 1853) voorkwam met twee overwinningen in de laatste rondes dat zijn rating weer onder die van Bart H. zakt - die stijd duurt voort. In de B-groep werd Jaco (5, tpr 1978) toch nog derde, achter v/d Kooij en Naomi Snikkers. Arnold (4, tpr 1610) sloot af met een overwinning en Rob van der Lee (4, tpr 1626, 15 kilo afgevallen) maakte maar weer eens remise. Rob Linssen (3, tpr 1523) verpestte zijn goed begonnen toernooi met nederlagen in de laatste twee rondes. Martin (2½, tpr 1334) won nog net een ongelijke-loper eindspel tegen Simone 't Mannetje, maar het kon zijn toernooi niet meer goedmaken: zijn rating dreigt onder de 1500 te zakken - nog snel een paar toernooitjes inplannen om dat te voorkomen. Aan de toch al indrukwekkende lijst supporters werden op de slotdag Paul Batenburg (met ring, zonder eega), Pieter en Linda toegevoegd.

PK spanning stijgt (26 augustus)

De nederlaag van Oscar kwam een ronde eerder dan gebruikelijk. De beste stuurlui zagen het al direct na de opening (tegen Harold van Dijk) niet meer zitten voor hem en kregen uiteindelijk gelijk. Rob verloor een stuk tegen Joost en even later ook de partij. Tromp probeerde hele wilde dingen tegen Spaan, maar die weigerde alle offers, dekte alle dreigingen en stond daarna gewonnen. Wim verloor verrassend van Pietrov. Voor de laatste ronde zijn Harold van Dijk, Joost (spelen tegen elkaar) en Spaan (tegen Oscar) aan de leiding. Alek won overtuigend van Henk-Jan Evengroen terwijl Paul Dekker een gewonnen stelling tegen Rick van der Pluim weg gaf. Maarten maakte nog iets van zijn toernooi door van de mentaal gebroken Hylkema te winnen. Deze laatste had als ultieme zelfkwelling zijn partij tegen Tromp ge-Fritzt en wist te vertellen dat hij op een moment '+9' had. Het veranderde niets aan de uitslag. In de B-groep won Jaco eindelijk een keer met zijn Pirc, terwijl Arnold ('ik was ineens een stuk kwijt') en Rob Linssen snel verloren. Rob van der Lee doorbrak de sleur en won een partij, maar is nu kansloos voor de Sjonnie-award. Voor Martin wordt het steeds erger: dit keer was hij binnen een uur een dame kwijt en met een tussentijdse tpr van 1262 is zijn toernooi niet meer te redden. Behalve de meeste deelnemers heeft RSR ook de meeste supporters: Edwin, Richard, Keet, Leo, Philip, Philippe, Winood, Bart, Gert-Jan en vele anderen zorgden voor de nodige morele ondersteuning en het verdiende hoongelag. Zaterdag de laatste kans! Het werd nog een lange, onrustige nacht op de Bergweg waar Bart zijn verjaardag vierde.

FM Oscar grijpt de macht ! (24 augustus)

RSR staat nog steeds boven aan het PK, maar er is wel een wisseling van de wacht: Rob won na zijn eerste drie partijen in ronde vier van Wim, maar in ronde vijf werd hij in een hardhandige aanvalspartij door Oscar verslagen. Oscar gaat nu alleen aan de leiding met 4,5 uit 5, gevolgd door Spaan (zeer spannende remise tegen Harold van Dijk en overwinning op Peter van den Bergh), Rob, Joost (twee uitgemolken eindspelletjes tegen Pietrow en Gerard Kool) en Harold van Dijk met 4. Daarachter staan alleen Wim en Paul T. (twee totaal verloren stellingen werden in tijdnood twee punten) op 3,5: 6 man van RSR bij de eerste zeven! Daaronder speelden Paul Dekker en Alek Dabrowski remise en staan beide op 50%, Maarten merkt dat het leven in de A-groep zwaar is en heeft nog steeds 1 punt. Nieuwe aanwinsten Sjoerd Huibregtse en Wil Sparreboom hebben ook nog geen gelukkig toernooi: Wil staat na een overwinning op Harm de Oude met twee punten weer een beetje onder de mensen, maar Sjoerd staat met Maarten gedeeld één-na-laatste op 1. In de B-groep gaat het minder voorspoedig: Jaco, Arnold en Rob Linsen staan met 3 uit vijf 1,5 punt achter eenzame leider v/d Kooij. Qua tpr doen ze het alle drie niet slecht, maar bij Jaco komt dat alleen omdat zijn nederlaag tegen de ratingloze Thijs Groenendijk daarin niet meetelt. Voor Rob Linsen is het wel een keurige score: na het vorige verslag speelde hij remise tegen Jacques Goud (1700) en won van Henk Huyser. Rob van der Lee heeft inmiddels 4 uit 4, maar dan wel remises - de vijfde was een bye. Gisteren leek er een einde aan de reeks te komen omdat hij Lucas Gortemaker hardhandig aanpakte. Bij diens opleiding in Gouda leek de les over ontwikkeling overgeslagen te zijn, maar Rob kwam weer niet verder dan remise. 'Mijn eerste spannende partij van het toernooi', zei hij er zelf van. Sjonnie zal trots op hem zijn. Martin, tot slot, heeft geen best toernooi. Hij wist gisteren van zijn ene punt naar 1,5 te gaan, maar alleen door een bye op te nemen. Vrijdag en zaterdag de beslissende rondes met vrijdag de topper Harold van Dijk - Oscar en slechts twee onderlinge partijen en wel op borden 2 en 3: Rob - Joost en Paul T. - Spaan.

Rob aan kop! (20 augustus)

Zoals elk jaar speelt een groot deel van RSR op het PK. Met 14 man dit keer, 15 als nieuwe aanwinst Wil Sparreboom wordt meegeteld. Waarom…..? Misschien is het de locatie, de lege flesjes die over je bord heen (liefst in tijdnood) worden weggegrist, de vele RSR supporters, de kroeg na afloop (Schonewil) of het restaurant (de Italiaan op de Kleiweg) dat altijd na de laatste ronde zijn klandizie voor minstens drie maanden kwijt is. Dit jaar heeft RSR maar liefst 5 kanshebbers: alleen Harold van Dijk staat hoger geplaatst dan Wim, FM Oscar, Joost van Rosmalen, Rob van der Plas en Spaan. Na drie rondes is Rob de enige met 100%. Rob won zij partijen vrij makkelijk, hoewel hij het in de tweede ronde tegen Jan Evengroen in een partij met ongelijke stukkenverhouding even moeilijk had. Harold van Dijk en bijna alle andere RSR-kanshebbers volgen op een halfje, alleen Joost heeft al twee keer remise gespeeld. De kanslozen hebben niets spectaculairs laten zien: Paulen Dekker en Tromp staan op 1,5, Maarten en Alek op 1. In de B-groep is Jaco als eerste geplaatst - de familie Koster gaat voor de dubbel. Voorlopig gaat dat niet als gepland: Jaco heeft al twee halfjes gemorst en staat met Arnold een half punt achter de zes koplopers waaronder de onvermijdelijke van der Kooij. Ook ex- (en wellicht toekomstig) RSR Lucas Gortemaker heeft twee punten. Robben van der Lee en Linsen volgen met 1,5 en Martin heeft 1 punt. Wordt vervolgd Maandag (met de klassieker Rob - Wim!), woensdag, vrijdag en zaterdag in de RET remise aan de Kleiweg.

Schaakjunks in Dieren? (6 augustus)

Op het Open NK in Dieren heeft RSR redelijk gepresteerd. Martin verkoos een optreden in de sterkere reservegroep B boven een prijzenjacht in de C-groep. Hij speelde zijn gebruikelijke, vaak ondoorgrondelijke, schaak en bleek het niveau in deze groep prima aan te kunnen. Hij scoorde uiteindelijk 3,5 uit 8 (wegens zaken miste hij een ronde!). Daarbij was hij als supporter van Spaan en Gert-Jan actief, die beiden in de hoofdgroep speelden. Spaan startte met twee nederlagen, waarvan de eerste tegen de sterke GM Erenburg door al het internetpubliek te volgen was. Hij herstelde zich echter prima tot 2,5 uit 5. Die score bereikte ook Gert-Jan, die in de eerste ronde na bijna 6 uur spelen verloor van IM Hartoch en in de tweede een eenvoudige winst op de 9e zet miste, maar zich met twee overwinningen herstelde. De zesde ronde bracht het lot onze helden tegenover elkaar. Spaan toonde zich schakend superieur en weerlegde een 'kansrijk' pionoffer overtuigend. Maar in tijdnood raakte hij de draad kwijt, waarna het onvermijdelijk remise werd onder toeziend oog van de heren Rijken en vd Lee en Spaans jonge secondant Lucas. De zevende ronde lootten we gunstig, met twee overtuigende aanvalspartijen tot gevolg en zowaar een positieve score! Spaan verloor helaas in de achtste ronde, maar redde zijn toernooi door een overwinning in de slotronde. Gert-Jan won in een van zijn mooiste en beste partijen ooit en kon in de laatste ronde zowaar nog meedoen voor de prijzen in een partij die live op internet te volgen was. Tijd voor de Engelse aanval, waarmee Plas Wim in de coppa-finale verslagen had. IM v.d. Werf wist er wel raad mee en weerlegde de zwarte opzet overtuigend. 5 uit 9 derhale en een gedeelde 23e plaats voor beiden. Al met al een leuk toernooi, dat uitstekend georganiseerd was en zeker aanbevelenswaardig voor schaakverslaafden!

RSR slaat toe in 7de ronde van het Open NK (1 augustus)

Na een wisselende start zijn de 3 RSR-ers goed op dreef in Dieren. Zowel Gert-Jan, Nathanaël als Martin scoorden een vol punt in de zevende ronde. In de hoofdgroep van het Open NK gaan Gert-Jan en Spaan zeer gelijk op: beiden staan op 4 uit 7 en in ronde 8 mogen zij beiden tegen een dikke 2300-speler aantreden! Nog 1 winstpartij en de echte toppers komt in zicht: vanuit Rotterdam wensen wij hen alle succes toe. In de reservegroep B begon Martin het tournooi matig, maar hij is goed aan het terugkomen en staat nu 2½ uit 7. Volg al het nieuws en de uitslagen via: Dieren