RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

Wim geeft zichzelf een verjaardagscadeau. (28 augustus)

Na een valse start in de eerste ronde, won onze Wim daarna al zijn partijen wat hem de RSB- titel opleverde. Met 200 euro aan prijzengeld kan Wim wel een slagroomtaartje kopen om vandaag zijn 40ste te vieren (verjaardagskaarten zijn welkom!!!). Behalve Wim was Joost ook in bloedvorm en op weg naar een 2200 rating. Ook Gert Jan, Martin, Paul en Paul mogen tevreden zijn met hun score. Voor meer details is onze schaakdeskundige/sterverslaggever G.J ingeschakeld en doet verslag van de laatste twee dagen:”Na een zinderende slotronde is Wim uiteindelijk persoonlijk kampioen van de RSB geworden.In de zesde ronde nam hij de koppositie over door Joost in een persoonlijk duel hardhandig van het bord te zetten. Gert-Jan en Oscar volgden in deze ronde twaalf zetten lang de partij om de supercup tussen Wim en Oscar. Gert-Jan week af en bleef aanvankelijk een stuk voor. Maar net als tegen Wim slaagde Oscar er ook nu in het ontzettend ingewikkeld te maken. Uiteindelijk volgde een afwikkeling naar een eindspel dat tot teleurstelling van beiden in remise eindigde. Spaan en Paul Tromp werden in deze ronde door respectievelijk remise en verlies uitgeschakeld voor de prijzen. Herman speelde een geweldige aanvalspartij tegen Desiree, maar had helaas niet genoeg tijd om het af te maken (zie ook Robs column: Ik stond gewonnen ).Ook Paul Dekker ging deze ronde helaas ten onder. In de laatste ronde moest Oscar winnen van Wim. Hij kwam een pion voor, maar wist deze niet in winst om te zetten. Uiteindelijk liet hij zich in een ultieme winstpoging zelfs matzetten. Wim was dus kampioen! Joost had bij winst op Pietrow ongedeeld tweede kunnen worden, maar hij verloor helaas na een harde strijd. Gert-Jan was bij winst gedeeld tweede geweest, maar faalde jammerlijk en verloor zelfs nog. Desiree en Pietrow profiteerden van het falen van deze RSR’s en eindigden tweede en derde. Spaan en Herman behaalden remises, terwijl Paul Tromp en Paul Dekker met verlies afsloten. In groep B was Maartens comeback helaas niet voldoende om nog in de prijzen te vallen. Hij eindigde na 1 uit 3 op 4,5 uit 7. Martin eindigde op 4 uit 7 na een reglementair punt tegen de zieke Andy. Voor de rangen en standen zie PK Rotterdam. Uiteindelijk dus een mooie opwarmer voor de interne met Wim als favoriet…..?

1 2 3 4... RSR aan kop(25 augustus)

Na vijf rondes in de PK (in de wandelgangen reeds omgedoopt tot de RSR-open) heeft zich een kopgroep afgetekend van louter RSR-ers. Joost won van Gert-Jan en staat ongedeeld eerste met 4½ punt.
Hij wordt achtervolgd door Wim (versloeg Désiree) en Oscar (won van Paul Dekker) met een halfje minder. Gert-Jan was de verliezer en staat nu een punt achter Joost. Het was sowieso een succesavond voor RSR. Paul Tromp, Spaan en Herman pakten aledrie het volle punt en staan nu in de middenmoot (= 3, 3 en 2½ punt). In de B-groep presteren Maarten, Andy en Martin onder hun kunnen. Andy verloor van de Slachter van Charlois (Herman van Malde) Maarten (nu 3 punten) en Martin (staat op 2 punten) wonnen in de 5de ronde. In de laatste 2 ronden verwachten we zeker nog wat meer vuurwerk van dit trio.

Teamlijders …en teamleiders bekend. (24 augustus)

Volgens zeer goed ingelichte bronnen hebben de volgende teamcaptains zich beschikbaar gesteld: Team 1 staat Jaco (broer van…) weer in de startblokken. Met bijna dezelfde Mannschaft (versterkt met Joost) mag hij weer aan de slag in klasse 1. Ook het 2de heeft dezelfde teamcaptain weten te behouden. Heer Arnold Rijken durft deze taak weer op zich te nemen, ondanks de wat “mindere” resultaten afgelopen seizoen. Maar met een fris team (vier nieuwe spelers) gaat Arnold de KNSB competitie weer onveilig maken. Na de eeuwige net niet RSR plek van team 3 en het ontslag van Paul Batenburg (wanprestatie en vriendin) mag de doorgewinterde Sjonnie met assistent Herman het gaan proberen om naar de promotie klasse te promoveren. Team 4 krijgt dit keer het RSR duo Wim en Spaan als captains. Na de blamage/ degradatie moet dit team weer op de rails gezet worden. Kortom werk genoeg voor dit super duo. Team 5 zal onder de hoede vallen van de MidlifeTop sponsor teammanager Philippe Blankert. Dit kan natuurlijk niet anders dan een groot succes worden en we kijken dan ook vol vertrouwen naar de toekomst. Als laatste het nieuwe sterrenteam, team 6 vol jeugdig talent, dit zal overgeleverd worden aan de grillen van het duo Leotien en Winood. Het grootste probleem voor de heren wordt het kiezen uit de 12 schaakmannen en schaakvrouwen. Kortom we weten nu weer tegen wie we moet slijmen voor de externe.

Joost en Gert-Jan aan kop (23 augustus)

Na de 4de ronde van het PK delen Joost van Rosmalen en Gert-Jan van Vliet de eerste plaats met 3½ punt. Oscar en Wim volgen met 3 punten op de 4de en 5de plaats. Alleen Désiree Hamelink bevindt zich tussen dit RSR-geweld in de top 5. Zal zij roet in het eten weten te strooien en het-eeuwige-tweede-complex van RSR Ivoren Toren bevestigen? Of zal Wim haar in de 5de ronde meedogenloos stoppen, vervolgens de laatste 2 ronden tegen clubgenoten zegenvieren en nog voor zijn 40ste verjaardag aankomende zondag zich Kampioen van Rotterdam mogen noemen!? Of zetten Gert-Jan en Joost hun winsttocht voort? Wie zal in ronde 5 het beslissende onderlinge duel winnen? Lees het allemaal in het volgende PK-verslag of link door naar PK Rotterdam. Langskomen bij de RET-remise aan de Kleiweg 244 en onze helden te zien spelen kan natuurlijk ook.

Team 3 gaat voor het kampioenschap (22 augustus)

In de rubriek De voorbeschouwing is het nu de beurt aan team 3. Alek vertelt: "Dit team moet kunnen promoveren. Sterker nog: alles minder dan het kampioenschap moet als een mislukking worden beschouwd. Vorig jaar hield het sterke Rokado ons van promotie af, maar met iets meer geluk en iets meer berusten in remise wanneer de stand op het scorebord dit verplicht, zouden we Rokado gepasseerd zijn. Gelul achteraf natuurlijk, het is nu 2005. Met de verstreking Richard in de gelederen en met Joop! (mits in normale doen) aan de topborden moeten wij zeker de teams waar wij vorig tegen gespeeld hebben (Zwijndrecht, Sliedrecht 2 en Dordrecht 2) voor kunnen blijven. Herman, Paul en Alek (alledrie 1900-plus spelers) zijn vanaf bord 3 goed voor minstens een 75% score en de rest moet ook in staat zijn rond de 50% te halen, waarbij Maarten tot alles in staat moet worden geacht! Veel hangt natuurlijk af van de samenstelling van de overige teams. Hoe sterk is bijvoorbeeld Spijkenisse 2? Ten eerste is belangrijk dat het derde team dit jaar op cruciale momenten kiest voor het resultaat van het team: dus ook niet een plusstelling doorspelen als een remise ons de 4½ punt brengt. Ten tweede zal er discipline moeten zijn: op tijd komen en geen drank en andere bravoure: juichen doe je nadat het team gewonnen heeft.
Een teamcaptain zal op deze twee punten streng moeten toezien en zo nodig moeten straffen!"

RSR op dreef op het PK !!! (20 augustus)

De tweede en derde ronde van het persoonlijk kampioenschap zijn erg goed verlopen voor de RSR-ers in de A-groep. Paul Dekker herstelde zich met een remise en een overwinning knap van zijn openingsnederlaag. Herman hield FM Oscar ondanks enorme tijdnood op remise, maar verloor helaas wel in de derde ronde. Paul Tromp verloor vrij kansloos van Desiree Hamelink, maar herstelde zich met een overwinnig, waardoor hij tot de achtervolgers behoort. In de subtop bevinden zich ook Wim en Spaan, die na hun verrassende openingsnederlagen geen fouten meer maakten en twee keer wonnen in sterke partijen. Op 2,5 punt bevinden zich FM Oscar en Gert-Jan. Gert-Jan kwam er door een mooie witpartij (e4-e5, f4-exf4, Pc3-Dh4+, Ke2, enz.) en een verschrikkelijke schwindelpartij. Oscar speelde na zijn remise tegen Herman een uitstekende aanvalspartij. Aan hem de eer koploper Joost uit te dagen. Onze nieuwe penningmeester staat namelijk als enige op 100%! In de derde ronde zette hij favoriete Desiree Hamelink in een spectakulair theoretisch duel van het bord. In de B-groep zijn we aanmerkelijk minder succesvol. Maarten verloor vrijdagavond, feestte de nacht door en ging er zaterdag opnieuw af. Andy won vrijdag wel, maar ook hij moest zaterdag in het stof bijten. Martin tenslotte verloor twee keer en staat nu op ½. Hij verbijsterde zaterdag de toeschouwers door tegen oud-lid Lucas in de opening NIETS te ontwikkelen. Hij beargumenteerde zijn bizarre spel door te zeggen dat hij net zo gek wilde spelen als Joost een bord verderop tegen Desiree deed! Hoewel hij zowaar een pion won, werd hij toch matgezet door zijn jonge tegenstander. Maandag nieuwe kansen en gegarandeerd spectakel! Zie voor uitslagen, standen en partijen: PK RSB, Rotterdam

Voorbeschouwing team 2 (20 augustus)

In de serie De voorbeschouwing laten we Gert-Jan aan het woord over de aankomende herrijzenis van het tweede team in de KNSB. Wij citeren: "Na het dramatisch verlopen vorige seizoen wil een versterkt tweede team in de derde klasse meedoen voor de bovenste plaatsen. Aan de bovenste borden gaan onze sterspelers Spaan en Peter voorop in de strijd. Philip en Gert-Jan zullen in de derde klasse ongetwijfeld meer punten pakken dan afgelopen seizoen in de tweede. Victor keer terug in ons team en gaat het hopelijk net zo goed doen als 2 jaar geleden (6 uit 8 in de kampioensploeg!). Debutant Arno moet gezien zijn sterke spel in de interne in staat geacht worden tot een soortgelijke prestatie. Veel is afhankelijk van de andere debutanten: Tim en Philippe. Tim liet in de minor zien wat zijn kwaliteiten zijn en Philippe was een van de sterspelers van ons derde (5,5 uit 6!). Wanneer zij in de KNSB net zo spelen, kunnen we goede resultaten verwachten. Een sterk, evenwichtig team zonder echt zwakke punten dus. Als het nodig is, kunnen we bovendien een beroep doen op een aantal uitstekende invallers uit het derde. Onder leiding van captain Arnold gaan we de strijd tegen onze onbekende concurrenten met vertrouwen in!"

Nu al drama op het PK. (18 augustus)

Met maar liefs acht spelers in de A- mag het PK dit jaar weer gerust het 'RSR-open” genoemd worden. Er zullen immers weer vele onderlinge RSR-duels uitgevochten worden. In de eerste ronde was dit nog niet het geval maar verrassingen waren er wel. Zo verloren Wim en Spaan tegen minder bedeelde elo’s en stuurde Paul Tromp Gerard Kool naar huis met een nul. Van de overige RSR-ers in de A groep wonnen FM Ossie en Joost en moest onze voorzitter Paul een nul noteren. In Groep B kwam alleen Maarten in actie en won vrij eenvoudig. In de tweede ronde (vrijdag) zullen dit keer alle RSR-ers aantreden en zal er weer bloed en bier vloeien! Kijk voor alle uitslagen, standen en indelingen op PK RSB, Rotterdam

Bestuurlijke vernieuwing. (17 augustus)

De jaarlijkse ALV is voor sommige een nachtmerrie voor andere een hoogtepunt. Wat kan je er van verwachten………… hoofdpijn, zinvolle discussies, minder zinvolle discussies, veel bier, dramatiek en natuurlijk humor. Maar er wordt ook een nieuw bestuur gekozen en hoe!! De heren hebben al heel wat met bepaalde poppetjes geschoven en gebeld. Volgens goed ingelichte bronnen zal Pim als tussenpaus ons clubbie gaan leiden. Graag had hij zijn plek afgestaan aan de ideale schoonzoon Wim Koster. Volgens velen de meest geschikte opvolger van coryfee Paul Dekker. Maar Wim koos ervoor om Arnold Rijken op te volgen als wedstrijdleider intern wat natuurlijk ook niet kinderachtig is. Verder is er een heuse strijd ontstaan om wedstrijdleider extern, tussen Andy (gesteund door het bestuur) en Maarten, onze econometrist Joost met de eeuwige glimlach gaat als penningmeester aan de slag, de super nauwkeurige Rutten blijft secretaris en Winood natuurlijk jeugdleider. Kortom de webredactie is al helemaal klaar voor twee september ALV-Day.

Voorlopige teamindeling bekend. (15 augustus)

Op slinkse wijze heeft de webredactie de hand weten te leggen op de zeer voorlopige indeling voor het komend seizoen. Nieuwsgierig, klik en aanschouw in mooie zomerkleuren de kersverse: teamindeling Natuurlijk hebben wij als ware journalisten meteen een aantal deskundigen geraadpleegd. In de rubriek "De voorbeschouwing" laten we allereerst Rob van der Plas aan het woord over het eerste team: "Het komende seizoen wordt het zwaarste tot nu toe voor team 1 in klasse 1. De zoektocht naar versterkingen heeft niets opgeleverd. De enige verandering is nu dat Victor vervangen wordt door Joost II. Dit betekent dat we op de hoge borden weer problemen gaan krijgen. Zelfs met afwisselend champ Joost en onze maestro Oscar aan het topbord blijft het een veredeld opofferen. Oudgedienden als Wim, Plas en Dolf horen aan de middenborden maar moeten nu weer af en toe noodgedwongen aan de topborden plaatsnemen. Paul B, Herbert en debutant Joost II zitten goed aan 8 t/m 10, maar mogen eigenlijk niet hoger. Verder is de indeling van "onze" poule sterker dan ooit. Kampioen Stukkenjagers is vervangen door het ook niet kinderachtige Utrecht I. De Pion Roosendaal en D4 Oosterhout hebben de plaats ingenomen van de twee degradanten. De Pion kunnen we hebben, maar we moeten nog een team onder ons houden. D4 gaat echter zeker niet degraderen, dit is een verrassend sterk team met maar liefst drie 2300+ spelers in de gelederen. Verder hebben ze nog een 2000-speler die afgelopen seizoen aan gemiddeld bord 3,4 even 8 uit 9 scoorde. Een oude bekende is Henk-Jan Janssen die er op de lage borden lustig op los scoort. Paul Keres, Eindhoven, SMB, Voerendaal en DSC presteren normaal gesproken te constant om in degradatiezorgen te komen. Dit betekent dat we behalve De Pion ook LSG II onder ons moeten houden. Die twee wedstrijden, de 7e en de laatste ronde, beiden uit, kunnen nu al als cruciaal bestempeld worden. Daarnaast moet er nog wat gesprokkeld worden, want zelfs met 7 punten kun je nog degraderen. BSG weet er alles van. Mijn voorspelling:
Kampioen: Utrecht I
9e (degradeert): LSG II of RSR
10e (degradeert): De Pion"

Rating, rating, rating. (14 augustus)

Ratingfreaks opgelet, er bestaat een nieuwe site waar je je ratingontwikkeling (en dat van andere schakers) vanaf 1993 kunt volgen. Grafiekjes, clubgemiddelden, stijgers en dalers, zelfs verjaardagen zijn moeiteloos terug te vinden. Klik dus door naar Rating en ontdek dat Wim koster (binnenkort 40) momenteel de 279ste plaats inneemt op de KNSB-lijst. En huiver, want ook jullie zijn maar luttele punten gestegen in 10 jaar tijd! Vergeet daarbij de rating-inflatie niet. 5 jaar terug (april 2000) stond Wim met 2210 ratingpunt (=19 minder dan nu) op een 258ste plaats. Ik (Alek) stond in september 1993 met een rating van 1822 op plek 2560. In de laatste lijst staat Bart Houtman met een rating van 1823 op de 3222ste plaats. Er zit wat vertekening in, omdat er nu sowieso meer schakers zijn met een rating; en vergeet de instroom van buitenlandse spelers in de KNSB-competitie niet. Maar hoe groot de inflatie precies is? Dat zullen de wiskundigen binnen de club moeten uitrekenen: discussie geopend!

Maxim Turov 1ste in Dieren, Oscar en Joost 37ste. (4 augustus)

Het NK Open in Dieren is afgelopen. Zoals vaker de laatste ronde, wanneer er weinig meer op het spel staat, wordt er volop remise geschoven. Maar liefst 6 van de 7 nog deelnemende RSR'ers noteerden een halfje. Oscar en Joost van Rosmalen deden het in het Open Kampioenschap goed met 50%. Verder kunnen Paul Tromp (in reservegroep A) met 4½ punt en Maarten (in reservegroep B) met 5 punten tevreden zijn. De rest van de uitslagen zijn terug te vinden in de tabellen

Groeten uit Dieren (1 augustusi)

Middelmaat alom in Dieren.Met nog twee ronden te gaan, heeft niemand hier echt opvallend gepresteerd. Iedereen speelt zo'n beetje rond zijn/haar rating. In de hoofdgroep heeft FM Oscar zojuist remise gespeeld tegen IM Livshits. Die uitslag was op internet te lezen voordat FM Oscar de wandeling van de toernooizaal naar de bibliotheek (100m) voltooid had om zelf het goede nieuws te brengen. Met 4 uit 7 in de hoofdgroep doet hij het nog het beste, maar na elk heel of halve punt vertelt hij uitgebreid hoe slecht zijn partij was. Joost komt na de remise van vandaag op 3 uit 7 na ongeveer 700 zetten. Binnenkort opent hij Ik stond gewonnen . Aernout doet het met 2 uit 7 niet eens zo slecht, maar hij begint het verliezen wel steeds meer zat te worden. Vandaag werd in vliegende tijdnood in gewonnen stelling een volle dame weggegeven.In de reservegroep A begon Paul Tromp prima met 2,5 uit 3, maar na een harde nederlaag volgden alleen 3 kleurloze remises. Bart kon wegens familie-omstandigheden de eerste ronde niet spelen, maar de KNSB kende geen genade: een reglementaire 0. Daarna begon hij met nog een nederlaag en speelde sindsdien een wisselvallig toernooi: 2,5 uit 6 en op het moment volgens de aanwezige FM een remisestelling. In de reservegroep B tenslotte, is het goede begin van Linda al weer bijna vergeten na 4 nederlagen. Vandaag tegen een lachende en irritant tikkende tegenstander gelukkig weer een klinkende overwinning. Maarten speelt ook wisselvallig en verloor vandaag vanuit een mooie stelling: 3,5 uit 7. Verder is het vooral een hele ontspannen vakantie met te weinig slaap,teveel drank (wijn en tequilla mixen slecht, Bart) en - erg leuk - veel bezoek. Het koppel Arnold/Rob, de complete familie Ammerlaan, Philip Westerduin en een aantal niet-leden waaronder de ouders van Maarten die een krat bier en zijn schone was(!) kwamen brengen. Het weer is on-Dierens met veel te veel regen. Over twee potjes is het feest weer voorbij en kunnen de voorbereidingen op het PK beginnen. Bron: Paul T. ANP Dieren.