RSR IVOREN TOREN  
FM Oscar verslaat topfavoriet Lahaye (26 augustus)
Onze enige overgebleven troef voor het RSB-kampioenschap, natuurlijk clubkampioen FM Oscar, heeft in de vijfde ronde uitstekende zaken gedaan door topfavoriet Rick Lahaye te verslaan. In de voorlaatste ronde treft hij zijn nu voornaamste concurrent Kool. Gewezen kampioen Spaan is ondertussen bezig met een dramatisch toernooi. Zijn tegenstander Wessels bood hem remise aan, maar uit walging over zijn eigen spel gaf Spaan de partij op(!). Hij is nu op de ranglijst ingehaald door Gert-Jan, die won. Aernout en Paul Tromp speelden remise, Alek won en Bart had een bye. Meer goed nieuws in de B-groep, waar Paul Dekker (remise) en Arrian (winst) de gedeeld tweede plaats innemen.
RSR opent deuren op 3 september (25 augustus)
De interne begint op 17 september, traditioneel een week na wat altijd 1 van de hoogtepunten van het seizoen is: de jaarlijkse ledenvergadering. Nog een week eerder, op 3 september, is de club voor het eerst in het nieuwe seizoen geopend. Een ieder kan dan elkaars vorm aftasten tijdens een door -wie anders- Arnold georganiseerd toernooitje. Uiteraard kunnen dan ook alvast de discussies betreffende teamindelingen, competitievormen enzovoorts starten.
Dramatische dag voor RSR in de A-groep (24 augustus)
De massaal toegestroomde supporters (Arnold, Plas, Herman, Joop!, Linda en kersvers lid Richard Ammerlaan) konden niet voorkomen dat de vierde ronde van het PK met name in de hoofdgroep ronduit slecht verliep voor RSR. Spaan, Aernout en Alek verloren en kunnen een topklassering vergeten. FM Oscar mocht op hoogstens remise hopen tegen Noordijk, totdat deze door zijn vlag ging. Oscar mag nu proberen om met wit Rick Lahaye te verslaan, die nog altijd een 100% score heeft. Paul Tromp scoorde zijn eerste volle punt, Bart remiseerde. Beter berichten zijn er uit de B-groep: zowel Paul Dekker als Arrian wonnen en staan in de top van het klassement. Er zijn nog drie ronden te spelen.
RSR subtop bij PK in beide groepen (21 augustus)
Na drie van de zeven ronden is RSR in beide groepen van de PK nog volop in de race voor de medailles. In de A deden FM Oscar en Spaan elkaar geen pijn: remise. Na koploper Lahaye bezetten zij de gedeeld tweede plaats. Aernout heeft 2 punten maar wel mede dankzij twee byes. Alek en Gert-Jan staan beiden met 50% in de middenmoot. Paul Tromp scoorde in de derde ronde pas zijn eerste halfje en dat is ook de schamele score van Bart tot nu toe. In de B-groep is good-old Paul Dekker nog ongeslagen: 2-3. Hij wordt op een halfje gevolgd door Arrian. Maandag volgt de vierde ronde.
FM Oscar en Spaan favoriet in PK (19 augustus)
Het jaarlijkse PK van de RSB wordt traditioneel overspoeld door RSR-leden. Maar liefst zeven RSR-ers doen een gooi naar de titel in de A-groep, waarvan FM Oscar en Spaan op grond van prestaties in het verleden de meeste kans maken. Topfavoriet is echter Spijkenisser Rick Lahaye. In de B-groep gaan Paul Dekker, Arrian en Maarten voor goud. In de eerste ronde wonnen FM Oscar, Spaan, Aernout, Paul Dekker en Arrian. Bart Houtman en Paul Tromp verloren, Maarten had een bye, terwijl Alek en Gert-Jan elkaar op remise hielden. Het toernooi duurt t/m zaterdag 28 augustus volgens het bekende schema vrijdag - zaterdag - maandag - woensdag - vrijdag - zaterdag.
Linda presteert goed in Vlissingen (9 augustus)
De lessen van Dolf beginnen hun vruchten af te werpen. In het zeer sterk bezette toernooi in Vlissingen scoorde Linda een prima 3 uit 9. Haar TPR lag daarmee zo'n 50 punten boven haar rating. Klik hier voor de volledige eindstand van het toernooi, waarin Daniel Stellwagen zijn laatste GM-resultaat scoorde.
FM Oscar en Paul Tromp toch niet in Vlissingen (9 augustus)
Ze stonden wel op de deelnemerslijst, maar bleken bij nader inzien toch niet mee te doen aan het uiterst sterk bezette open toernooi in Vlissingen, waar zelfs de huidige wereldkampioen Kasimdzhanov meespeelt! Het is te hopen dat ze zich netjes afgemeld hebben, anders zijn ze gezien het strenge 1e ronde verslag voortaan niet meer welkom. FM Oscar en Paul Tromp richten zich nu waarschijnlijk op het belangrijkste RSB-toernooi van het jaar, de PK. RSR wordt nu in zijn geheel vertegenwoordigd door Linda, die het zoals te verwachten was zwaar heeft tussen deze kanonnen: uit 3.
RSR-dierenliefhebbers 1e, 2e, 8e en 38e (7 augustus)
Gert-Jan beleefde de bloedstollende laatste ronden in Dieren van nabij: "Het Open NK is door de RSR-spelers met wisselend succes beeindigd. Linda deed het met 50% in de B-groep volgens verwachting. Broer Richard had zich in het Open Kampioenschap na een slechte start teruggeknokt en beeindigde het toernooi met 3 uit 9 toch nog acceptabel. In de A-groep verloor Djurre helaas zijn zevende partij na totale chaos en zijn achtste partij na een goede stelling te hebben gehad, waardoor hij van de eerste plaats verdween. Ikzelf won juist de zevende en achtste ronde vrij makkelijk, waardoor we plotseling gelijk stonden met 6 uit 8. Bij winst in de laatste ronde zouden we gedeeld eerste zijn met nog twee anderen. Djurre won vrij eenvoudig, maar ikzelf bleek niet in staat nog een fatsoenlijke zet te produceren, waardoor ik kansloos verloor van de uiteindelijke kampioen Floris van Assendelft, die ook Djurre verslagen had en het dus eigenlijk ook wel verdiende te winnen. Uiteindelijk werd Djurre gedeeld 2e en ik gedeeld 8e; resultaten waar we beiden niet zo blij mee waren. Toch heeft RSR het dit toernooi uitstekend gedaan met een eerste plaats voor Claudia en een tweede voor Djurre." Klik hier voor alle eindstanden.
RSR beestachtig goed in Dieren (4 augustus)
Meer goed nieuws van Gert-Jan uit Dieren: Op het open NK in Dieren vallen met name de prestaties van vertrekkende RSR-leden op: Claudia slaagde erin gedeeld eerste te worden in de tweede groep van het zesrondige toernooi met de mooie score van 5 uit 6 en de tpr van 1850. Djurre lijkt op weg een topprestatie te leveren: hij staat op 6 uit 6 en heeft nog uitzicht op een 100%-score van 9 uit 9!  Het is niet zozeer de score op zich, maar vooral de manier waarop, die laat zien hoe goed hij eigenlijk is: zaterdag won hij een briljante aanvalspartij, die hij hopelijk zelf van commentaar zal voorzien. Hij offerde zijn dame voor enkele lichte stukken, maar rondde fantastisch af in de aanval. Djurres onsterfelijke partij?! (Djurre kon al deze complimenten niet verwerken en verloor de 7e ronde - red) Vandaag won hij knap uit de verdediging tegen mijn inmiddels ex-clubgenoot Bert vd Donk, die een sterke aanval leek te krijgen, maar een kwaliteitsoffer niet goed wist te pareren en rond zet 40 onderuit ging. Linda heeft in de B-groep inmiddels een 50% score van 3 uit 6 bereikt en scoort daarmee volgens verwachting. Het herstel van Richard in de hoofdgroep is zoals verwacht gekomen: vandaag heeft hij zijn eindsprint ingezet en met 2 uit 6 behoort een plaats in de middenmoot zeker tot de mogelijkheden. Zelf speelde ik sterk in de vierde parij en de eerste helft van de vijfde partij. Die laatste werd overigens een drama nadat ik een remise-aanbod van mijn tegenstander met een onverantwoorde winstpoging beantwoordde. Dat drama was nog niks vergeleken bij mijn partij van vandaag. Na exact 5 uur, 59 minuten en 55 seconden overschreed mijn tegenstandster de bedenktijd (ik had toen nog 5 seconden) nadat zij urenlang totaal gewonnen gestaan had, maar er niet in geslaagd was de beslissende tik uit te delen. Zodoende bevind ik me met 4 uit 6 zowaar ook nog in de subtop.
Nieuwe KNSB ratinglijst is uit (1 augustus)
Wie weet is het wel uiterst belangrijk voor de komende teamindeling (ligt eraan welke van de vele voorgestelde systemen gehanteerd gaat worden), de nieuwste ratinglijst. Arrian maakte zoals we inmiddels van hem gewend zijn een lijst van plussen en minnen, waaruit opzienbarende en harde conclusies getrokken kunnen worden. Zo kleurloos als hun interne seizoen was, zo opzienbarend is de ratingwinst die Kenneth (+72) en Leo (+62) boekten. Dat het een goed KNSB-seizoen was, hebben we voor een groot deel te danken aan de uitstekende prestaties van Djurre (+59), Victor (+53), Peter (+39) en Herbert (+39). Zowel landelijk als in de onderbond viel onze come-back kid en supersub Edwin goed in (+36). Schakers weten het als de beste: waar winnaars zijn, zijn verliezers niet ver weg. Paul Batenburg en Jaco leverden om uiteenlopende redenen cq pletsmoezen (nieuwe club, getrouwd) ieder maar liefst 35 punten in. Ronduit triest is het verval van de eens zo grote kampioen Spaan (-40). Slechts Arrian (-46) en Claudia (-57) wisten relatief nog slechter te presteren. Tenslotte kan Philippe eindelijk antwoord geven op de hem meest gestelde vraag (zie Schakelaar): 1865! Klik hier om te zien hoeveel punten U gewonnen of verloren heeft!