RSR IVOREN TOREN nieuwsarchief
Nog twee ronden, nog drie RSR-kanshebbers in PK  (29 augustus)
In de vijfde ronde zijn twee van de vijf RSR-kanshebbers uitgeschakeld voor de titel. Wim verloor van Pieter van Ginkel en Spaan van Rick Lahaye. Jammer, want indien ze gewonnen hadden was de RSB-titel op zeker naar RSR gegaan. Nu zijn Plas (won van Oscar, 4.5), Oscar (4) en Peter (4, won schitterend van Kool) nog in de race. 

In de B-groep heeft alleen Paul Dekker nog kans om eerste te worden. Helaas probeerde hij niet de koppositie te grijpen, maar speelde een korte remise tegen koploper Jan van Elburg. Met vier uit vijf staat Paul gedeeld tweede.

RSR 1-2-3-4-5 na vier ronden PK! (27 augustus)
Na vier van de zeven ronden hebben maar liefst 5 RSR-ers nog kans op de RSB-titel: Oscar (4), Spaan, Rob (3Ĺ), Wim en Peter (3). Oscar versloeg titelfavoriet Rick op een curieuze manier. In vliegende tijdnood liet Rick zijn koning schaak staan, waarna Oscar de klok stilzette en de wedstrijdleider vroeg in te grijpen. Deze stond erbij en keek ernaar, en wist in het volgende kwartier(!!) niet verder te komen dan 'jullie hebben niet genoteerd!', een belachelijke opmerking aangezien de totale bedenktijd nog ongeveer twee minuten bedroeg. Uiteindelijk gaf het steeds ongeduldiger wordende publiek de oplossing aan die een wedstrijdleider ook zou moeten weten: Oscar kreeg er twee minuten bednktijd bij. Helaas bleek hij aan zet en zou dus nog steeds de koning kunnen slaan. De wedstrijdleider probeerde er tussen uit te glippen en ging alvast opruimen(?!?). Uiteindelijk werd tot een reconstructie besloten, en wonder boven wonder werd het moment gevonden waarop de illegale stelling ontstond. Er werd verder gevluggerd en enkele tientallen seconden later viel Rick's vlag. Een beter voorbeeld van incapabele wedstrijdleiding is nauwelijks denkbaar, en de spelers die beiden vrij rustig bleven gedurende de ruim twintig minuten(!) durende onderbreking verdienen een groot compliment. Overigens werd na afloop geen enkele poging tot verontschuldiging gedaan door de falende wedstrijdleider. Vanwege dit soort incidenten doen sommige spelers dus niet meer mee aan de PK. Je zou haast gaan verlangen naar Arrian Rutten, en dat wil wat zeggen...
Reinier nog steeds in hopeloze vorm (25 augustus)
In Sitges presteerde hij al onder de maat, in Tilburg trok Reinier in het Eksakt weekendtoernooi deze lijn moeiteloos door. Twee uit zes, inclusief bye, was het trieste resultaat van weer een 'Hel van'. Dieptepunt was de nederlaag tegen Bianca Muhren. Klik hier voor de eindstand in de A-groep.
Nieuw op deze website: RSR forum! (25 augustus)
Na een intensieve voorbereiding en een maandenlang test- en ontwikkelingstraject van met name Bart Gijswijt is het meest professionele onderdeel van deze website tot nu toe dan eindelijk gereed: het RSR forum! Hier kun je je mening kwijt en die van anderen lezen over allerlei RSR-onderwerpen zoals in- en externe competitie, clubavonden, Schakelaar, toernooien, elkaar, enz enz. Verzin een (liefst toepasselijke) naam en password om onder deze naam berichten te kunnen plaatsen, en registreer jezelf hiermee. Kies een forum-onderwerp, en start hierin een discussie of reageer op een bestaande discussie. Het wijst zich als het goed is allemaal vanzelf. Heb je desondanks nog vragen of wil er iets met het forum niet lukken, stuur dan even een mailtje naar de beheerders van het forum, Bart Gijswijt of Rob van der Plas. Op dit moment zijn er al enkele discussies gestart door ene Bor Salp...
RSR in de top van de PK in zowel A- als B-groep (25 augustus)
Na drie van de zeven ronden kan de titel zowel in de A- als in de B-groep nog altijd in handen van RSR vallen. In de A-groep staat RSR met drie man (Spaan, Oscar, Plas) bij de eerste vier, terwijl ook Wim met twee uit drie nog kans heeft. In de B-groep staan er drie RSR-ers (Jurriaan en de Pauls) gedeeld tweede. Maandagavond volgt ronde vier. 
PK van start met maar liefst 14 RSR-deelnemers (22 augustus)
Met zeven spelers in de A- en zeven in de B-groep mag het PK dit jaar weer gerust het 'RSR-open genoemd worden. Er zullen immers weer vele onderlinge RSR-duels uitgevochten worden. In de eerste ronde was het al raak met op het programma: Plas-Joop! en Wijnand-Wouter. In de eerste ronde verloren alleen Peter (van hoogste ratinghouder Rick Lahaye), Joop!, Djurre, Wijnand en Helene. Leo, door zijn enorme trainingsarbeid in TsjechiŽ nu ook wel Elo genaamd, speelde remise tegen de hoogste ratinghouder in de B-groep. De overige acht RSR-ers wonnen! In de tweede ronde (vrijdag) staan geen derby's op het programma, alhoewel Joop! tegen ex-lid Martin Noordijk aantreedt. Kijk voor alle uitslagen, standen en indelingen op de RSB-site.

Topduel in de eerste ronde: Plas-Joop!

Schaakvakantie in TsjechiŽ valt in het water (20 augustus)
Het begon met een zwembad in de tuin, en eindigde met een blikseminslag in de trein. Wim, Rob en Leo hadden al een week overleefd in Pilzen toen Jaco en Victor arriveerden. Na alle regen kwam zonneschijn en vol goede moed werd de speurtocht naar de speelzaal ondernomen. Daar aangekomen bleek het leger te zijn ingezet om de aan een rivier(!) gelegen sporthal te ontruimen. Het water had er twee meter hoog gestaan en het toernooi bleek afgelast, wat helaas niet op de website was aangekondigd. Een week eerder dan gepland keerde het vijftal mentaal en fysiek gebroken huiswaarts. Ook deze reis verliep niet zonder slag of stoot, en na o.a. een blikseminslag in, en de daarop volgende drie uur durende evacuatie uit de trein, werd uiteindelijk diep in de nacht het veilige Nederland weer bereikt. De opgekropte schaak-agressie zal door sommige van de TsjechiŽ-survivors worden gebotvierd op het Persoonlijk Kampioenschap van de RSB, dat woensdag (21-8) begint.

Een uitgebreid verslag van deze en nog veel meer belevenissen in Pilzen volgt exclusief in het volgende nummer van de Schakelaar!

Kachun keept zich naar vijftig procent (20 augustus)
Kachun heeft het Open Nederlands Jeugdkampioenschap in Hengelo beŽindigd met 4Ĺ uit 9. Hij viel vooral op met het terugvechten uit hopeloze stellingen. Uitzondering is zijn partij uit de achtste ronde, een vlot aanvalspartijtje. Klik hier voor de volledige eindstand.
Oscar presteert goed in Vlissingen, Aernout matig (20 augustus)
In Vlissingen heeft Oscar na een eindsprint van 2Ĺ-3 uiteindelijk 5Ĺ uit 9 gescoord. Aernout stortte in na zijn nederlaag tegen Oscar en eindigde op 4 uit 9. Klik hier voor de volledige eindstand.
RSR-site op vakantie tot 27-8 (9 augustus)
Ook de webmaster is toe aan een (schaak-)vakantie, daarom op deze plaats voorlopig het laatste nieuws tot 27-8, als het PK alweer in volle gang is. Zowel in Vlissingen als in Hengelo nadert de beslissende fase. Oscar begon goed aan het zomeravondtoernooi in Vlissingen met o.a. een hele leuke remise tegen jeugdtalent Jan Werle. Daarna ging het minder, hij heeft met nog 3 ronden te gaan 3 uit 6. Aernout Markus deed het andersom: na een slecht begin is hij teruggekomen tot dezelfde score als Oscar. In de zevende ronde volgt de kraker: Markus-van Veen! Het toernooi eindigt op zondag.

In Hengelo begon Kachun uitstekend met 3 uit 4. Daarna volgden echter 2 hopeloze nederlagen, die te erg zijn om na te spelen. Vooral zijn openingsbehandeling is ineens weer abominabel. Wie 1.d4 e6 2.a3 speelt vraagt natuurlijk om een afstraffing... Zaterdag is de negende en laatste ronde van dit jeugdtoernooi.

PK wordt weer 'RSR Open' (4 augustus)
Het jaarlijkse Persoonlijk Kampioenschap van de RSB, dat over ruim twee weken begint, lijkt weer voor een groot deel een RSR-aangelegenheid te worden. Tot nu toe hebben al acht van 'onze' spelers zich ingeschreven: De beide Pauls, HťlŤne, Jurriaan, Djurre, Wouter, Peter en Spaan. Behalve natuurlijk meervoudig oud-kampioen Spaan is Spijkenisser Rick Lahaye (2255) voorlopig favoriet voor de titel. Wordt vervolgd!
Nieuw: partijenverzameling (1 augustus)
Alle partijen die op deze site verschijnen zijn nu ook netjes bij elkaar te zien. Klik in de index links op Partijen en speel de partij van je keuze na!
Arnold: ik ben niet boos geweest (1 augustus)
Arnold en Sjonnie hebben hun gezamenlijke vakantie in Praag goed doorstaan. Van Arnold ontving de redactie van deze site het volgende teken van leven:

"Ik heb de schaakvakantie met Johnnie overleefd ????
Dat was niet zo moeilijk want ik was hem regelmatig kwijt, op de heen reis hadden we afgesproken om samen in Amersfoort te gaan eten, maar hij miste uiteraard de trein en dacht tijdens het overstappen in Utrecht, weet je wat ? ik ga lekker een hapje eten.... De trein ging om 20.54 en hij kwam pas om 20.35 uit een trein stappen. Ik had uiteraard als ervaren reiziger een voedselpakket bij me waar je de hele nacht van kon eten maar toch ik vond het toch niet prettig om 2 uren te wachten en hopen dat hij komt opdagen....
Dit beeld is eigenlijk heel de vakantie geweest, ik heb geprobeerd de eerste 3 dagen om met hem in de avond te gaan eten maar hij kwam uiteraard elke keer minimaal een uur te laat...
De rest van de week heb ik met hem alleen in een schrijverscafe afgesproken tussen 9.00 en 10.00 uur.
Op een of andere manier ben ik nooit boos op hem geweest, waarschijnlijk omdat ik zulke dingen van hem verwacht...
Johnnie heeft een leuke cultuur-vakantie gehad en ik heb een slecht toernooi gespeeld.
De feiten : ik speelde in een tienkamp van 1700-1800, de hoogste ratinghouder kreeg lotingsnummer 1 toegewezen en ik was als zevende geplaatst en werd uiteindelijk gedeeld 7/8.
De zes ochtendpartijen haalde ik een half punt. De drie middag partijen haalde ik 2Ĺ punt. Ik heb dus 3 uit 9 gehaald.
Op de terug reis werd johnnie uitgebreid ondervraagd door de duitsers over zijn aankopen in praag...hij moest de aankoopbonnen laten zien en kreeg een standje dat hij niet meer als 125 euro mocht invoeren anders krijg ie een boete of moest invoerrechten betalen."

Nieuwsarchief: mei 2002 juni 2002 juli 2002