RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Hoogste tijd voor de Schakelaar (23 juli)
Beste mensen het is weer eens zo ver, tijd voor een Schakelaar ! De meeste mensen zijn al lastig gevallen en diverse vrijwillige en/of afgedwongen toezeggingen zijn al gedaan. Wilt u van deze terreur verlost zijn, meldt dan nu alvast uw bijdragen. Voetbal is nog niet begonnen, de zomer is nu echt afgelopen en het PK wordt niet Rotterdam gehouden dus dit jaar gaan deze smoezen niet werken bij de redactie. De deadline is democratisch vastgesteld op zondag 21 Augustus. Misschien een reden om toch nog naar de ALV op vrijdag 2 september te ga......? Kortom klim in die pen en schrijf!

Pim wint groep 2, Michael het rapid (3 juli)
Vrijdag 1 juli, de laatste clubavond van het seizoen, stond in het teken van de strijd om de eerste plaats in groep 2. Pim en Alek mochten onderling uitvechten wie de eeuwige roem zou verkrijgen. Daarbij had Pim aan remise genoeg. En dat werd het ook. Daarmee dus Pim nummer 1 in groep 2, en Alek tweede.

De afgelopen drie vrijdagen werd er nog druk rapid gespeeld. Daarbij vooral een aantal dezelfde gezichten, waarvan Michael zich uiteindelijk de sterkste toonde en met 12 punten (uit 18 partijen) wist hij de rapidtitel te pakken. Mark volgde met 9 punten (uit 14 partijen).

Tijdens rapid komen er natuurlijk allerlei leuke stellingen op het bord. Zo kon Mark op 24 juni met zwart tegen Spaan remise afdwingen in de stelling links. Het kwam niet op het bord (Mark verloor), maar het volgende had kunnen gebeuren: 1...Txb2 2.Kxb2 Tb7+ 3.Kc3 Tc7+ 4.Pxc7 Dd2+ !!! en een dolle dame is geboren. Wit kan niet meer voorkomen dat hij met zijn koning de zwarte dame uiteindelijk moet slaan, waardoor het pat is (bijvoorbeeld 5.Kc4 Dc3+ 6.Kb5 Dc5+ 7.Ka6 Db6+ 8.Kxb6). Als wit dat wil voorkomen, dan is het eeuwig schaak (5.Kb2 Dc3+ 6.Kc1 Dd2+ 7.Kb2 Dc3+ etc.).

Een andere leuke stelling ontstond op 1 juli in de partij tussen Arrian (wit) en Shakir. Na een niet volgens plan verlopen opening kon eerstgenoemde toch een wat betere stelling opbouwen, waarna vervolgens na 1.e4-e5 d6-d5 de stelling rechts op het bord ontstond. Zo'n stelling wil je natuurlijk als speler altijd graag op het bord hebben, gezien het feit dat wit nu gewoon zijn dame kan laten instaan en 2.exf6 kan spelen. Het vervolg was 2...dxc4 3.Lb6+ Kf8 4.Lxa5 Lxf6 5.Lb4+ waarna wit een stuk voor staat (en uiteraard won). Nagekomen bericht: Philip merkt terecht op dat 4.fxg7+ en dan pas Lxa5 twee stukken oplevert. Tja, ik was zo gefixeerd op Lxa5 dat ik er gewoon niet naar gekeken heb. (Arrian)