RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Lijden in Leiden (19 juli)
Dit wordt geen hallelujah verhaal, hoe graag ik dit ook had gehouden, mede als tegenwicht voor de verslagen op de CE-website. Hoewel van onze zuiderburen ook vrijwel alle cracks verstek lieten gaan, kwam RSR niet verder dan twee oudjes in de A-groep. En Mark natuurlijk, in de niet te onderschatten B-groep. De temperatuur in Leiden was hoog, de tegenstand nog hoger. Mark had het in de B-groep bepaald niet eenvoudig (3½ uit 9), maar deed nuttige speelervaring op. Al zal hij het niet leuk hebben gevonden om door 13-jarige talentjes opgeknoopt te worden. Bij het ingaan van de laatste ronde was zijn TPR precies gelijk aan zijn huidige rating. Maar toen trof hij in Kees van ’t Hoff een bekende en lastige tegenstander. Kees wordt getraind door Dolf en die is dus goed, hoewel ook hij erg moest lijden in Leiden. Dat gold overigens ook voor veel titelhouders in de top. Menig meester en grootmeester kwam er niet vanaf zonder kleerscheuren en zonder bijbehorend deukje in het ego. Mijn sympathie ging uit naar IM Babu Lalith uit India, de pas 17-jarige winnaar van vorig jaar. Hij werd begeleid door zijn traditioneel geklede moeder die, om de tijd te doden, zelf ook maar mee ging schaken in de B-groep. Dat liep uit op een ware martelgang. En de Beul van Herkingen was vanzelfsprekend ook weer present. Zoals meestal, liep Wil in stellingen die ik als goed beschouwde tegen nullen op, om daarna weer punten te pakken uit partijen waarin ik geen cent meer voor zijn kansen gaf. Ook Wil kwam uit op 3½ uit 9, een halfje meer als ik. Mijn toernooi was al in de eerste ronde geslaagd, omdat ik aan mocht treden tegen IM Kaufman uit Baltimore, USA. “You had chances”, gaf hij grootmoedig toe in de na-analyse, tevreden nippend aan zijn brand of beer, hoewel hij mij voor de rest van het toernooi geen blik meer waardig achtte. Daarna kwamen met remises de elo-punten freewheelend binnenrollen. Maar na het ingecalculeerde verlies tegen een hoofdklasser, kwam in de achtste ronde ook ik op de pijnbank terecht. In een dubbeltoren eindspel met pion minder redde ik het uiteindelijk niet en daar gingen de elo-knikkertjes weer. In de laatste ronde nam ik met zwart bangig (zeg maar schijterig) remise aan, terwijl Fritz (“Wat leuk dat je me weer opstart!”) in de slotstelling “-7.72” schreeuwt. Maar mijn vlag stond op vallen en zelfs de extra 30 seconden per zet waren onvoldoende voor mijn geslonken zelfvertrouwen. “En, heb je de afwas al gedaan?”, vroeg Fritz nog (Dik).

Indeling volgend seizoen bekend (14 juli)
Het WK-finale was natuurlijk wel een belangrijk nieuwsitem, net als de zinloze boottocht vandaag in het overladen Amsterdam, maar er is ook heet schaaknieuws. De indeling voor het volgend seizoen is bekend! Volg voor de indeling KNSB de link. Wat zien we? De eerste ronde mag ons eerste meteen aan de bak tegen Sas van Gent, uit nog wel. Succes jongens. Tegen het gepromoveerde Venlo mogen we gelukkig thuis spelen. Verder bekende tegenstanders als LSG, DD, Wageningen. Kortom, net als het Nederlandse elftal een maand geleden dacht: alles is mogelijk. Het tweede is ingedeeld in een poule waar ook Charlois 3 in speelt. Vorig jaar mochten het tweede nog Charlois 2 bevechten. De opmars van dé club op Zuid is onstuitbaar. De RSB-indeling is ook bekend. Opdracht 1 voor het derde team is terugpromoveren naar de promotieklasse. Op papier natuurlijkm niet onmogelijk, maar dan moet naast Charlois ook het ontketende Krimpen bedwongen worden. In de tweede klasse spelen 2 teams. Een ervan moet toch kunnen promoveren... U ziet, het belooft een seizoen te worden vol uitdagingen.

Twee koppels ex aequo (5 juli)
Afgelopen vrijdag 2 juli eindigde het seizoen met het koppelschaak. 4 koppels streden tegen elkaar met op de achtergrond het voetbalduel tussen Uruguay en Ghana. Er werd volop strijd geleverd op de 64 velden, echter overleg was niet mogelijk met elkaar. Het meest lastige aan het koppelschaak was nog wie er aan zet was. Toen uiteindelijk de balans werd opgemaakt konden Joos Ros/Arnold en Arrian/Michael tevreden zijn, zij werden gedeeld 1e. Dik en Wijnand braken het verzet van Wim en Angelo in hun onderlinge partij. Al met al een aardig experiment en voor herhaling vatbaar lijkt me zo.

Verder wil ik iedereen bedanken voor zijn/haar inzet dit seizoen en natuurlijk ook de groepsleiders Arrian, Rob van der Plas, Arno en Arnold. Ook de leden die het materiaal steeds opruimden wil ik hier noemen. Een prettige zomerstop gewenst en tot in het nieuwe seizoen. (Wim)

Koppelschaak: de uitslagen
Teams (hoogste met laagste rating, eennahoogste met eennalaagste rating etc.) met lotingsnummer (na echte loting):

1. Michael (1835) / Arrian (1707), gem. 1771
2. Joost Ros (2184) / Arnold (1566), gem. 1875
3. Wim (2221) / Angelo (1334), gem. 1777,5
4. Dik (1874) / Wijnand (1694), gem. 1784

Speeltempo: 15 min. p.p.p.p.

1e ronde:
1. Michael/Arrian - 4. Dik/Wijnand 1-0
2. Joost Ros/Arnold - 3. Wim/Angelo 1-0

2e ronde:
4. Dik/Wijnand - 3. Wim/Angelo 1-0
1. Michael/Arrian - 2. Joost Ros/Arnold ½-½

3e ronde:
2. Joost Ros/Arnold - 4. Dik/Wijnand 1-0
3. Wim/Angelo - 1. Michael/Arrian 0-1

Eindstand:
1/2. Michael/Arrian en Joost Ros/Arnold 2½ ptn
3. Dik/Wijnand 1 ptn
4. Wim/Angelo 0 ptn