RSR IVOREN TOREN niewsarchief
Dagboek van een olympische missie (30 juli)
Het was niet zomaar een toernooitje dat Plas speelde in Milaan. De Olympische Spelen waren er niks bij vergeleken, dus zette Rob al zijn belevenissen op schrift in het Olympisch Dagboek
Dolf op papier weer de beste, maar Joop! komt eraan! (29 juli)
De nieuwe KNSB-ratinglijst is uit, en daarop zijn grote verschuivingen te zien. Grootste daler is verrassend Heléne Eenhuizen, die van 1412 naar 1322 viel. Maar ook de eerste teamspelers Plas (-71) , Spaan (-46) en Herbie (-45) moesten flink inleveren. Dolf heeft Wim weer afgelost als hoogste ratinghouder van de club, hij gaat met 2265 op weg naar de magische 2300! Grootste stijger echter is natuurlijk Joop!, die er maar liefst 92 punten bijverdiende. Verder kunnen Arrian (+72), Peter Torczynski (+69), Leo (+66), Arnold (+63), Steven de Mooij (+61) en Bart (+59) dik tevreden zijn.
Geen Olympisch goud voor Plas (29 juli)
Nog altijd is schaken geen Olympische sport, maar daar denken ze in verzekeringsland heel anders over. Allianz, de overkoepelende verzekeraar waar ook Rob's werkgever Royal Nederland onder valt, organiseert iedere vier jaar zijn eigen 'Olympische Spelen', en daar staat schaken wel gewoon op de agenda. Natuurlijk vindt Plas zichzelf één van de beste Nederlandse schakers van Allianz, en zodoende werd hij geselecteerd, samen met de in Rotterdam onbekende Pim Ydo. In Milaan bleven de twee Hollanders in het door duitsers gedomineerde rapidtoernooi ver verwijderd van het podium. Beiden eindigden met 3½-6 op een gedeelde 10e plaats van in totaal 43 deelnemers. Die Mannschaft had een stuk of tien 2200-spelers opgesteld en dus werden ze einz-zwei-drei. Later deze week volgt op deze site een uitgebreider verslag van dit bijzondere evenement.
Rust terug in Sitges; Arnold en Sjonnie spoorloos (29 juli)
De heren voetbalmiljonairs kunnen weer rustig slapen: de nachten in Sitges worden niet meer verstoord door de zoetgevooisde stemmetjes van Reinier, Frank en Spaan. Nathanaël eindigde uiteindelijk zoals het hoort als beste RSR-er met 6-9 op een gedeelde 15e plaats, één punt achter de 10(!) winnaars. Frank eindigde een halfje achter Spaan, en Reinier heeft nog niet kunnen aantonen dat hij eventueel een versterking voor team 1 is: 3-9. Klik hier voor de volledige eindstand.

Sinds Arnold en Sjonnie zijn afgereisd naar Praag, is niets meer van ze vernomen. Als ze over twee weken nog niet terug zijn gaan Wim, Jaco, Rob, Victor en Leo ze persoonlijk zoeken in Tsjechië - wordt vervolgd dus.

Reinier en Spaan op bezoek bij de Boer en van Gaal (22 juli)
Sitges is een plaatsje net buiten Barcelona waar vele voetballers hun optrekje hebben. Behalve deze miljonairs lopen er momenteel ook enkele straatarme Nederlandse schakers rond, zoals het groepje Spaan, Reinier en ex-RSR-lid Frank van Tellingen. Eeuwig talent Frank (van Tellingen, niet de Boer) ging het best van start in de Open Internacional de Sitges met 2½ uit 3, Spaan heeft 2-3 en Reinier 1-3. Na twee ronden ging Spaan gedeeld aan kop maar in een warrige partij (speel hier na) ging hij er hard af tegen een 2400-speler. (later meer)
Dieren: Kachun 63e van Nederland, Djurre 12e reserve (22 juli)
Het jaarlijkse camping-schaaktoernooi in Dieren zit er weer op. Kachun had het zwaar in de zeer sterk bezette hoofdgroep, waar om het Open Kampioenschap van Nederland werd gestreden. Hij plaatste zich niet voor het NK, maar met 3-9 scoorde hij boven zijn rating. Wel kwamen zijn twee winstpartijen wat gelukkig tot stand, zo won hij in de 4e ronde na een stuk achter te hebben gestaan. Klik hier om deze partij na te spelen, en zie hoe zwart het winnende 34...Dg6!! een zet te laat speelde en aldus verloor. Djurre probeerde het een groepje lager en al lijkt 6-9 een mooie score, gezien de vrij zwakke tegenstand had er meer in moeten zitten. Waarschijnlijk was feesten belangrijker dan schaken, als je sommige van zijn partijen naspeelt. In de zesde ronde kwam hij na 12 zetten remise overeen, afgesproken want in de slotstelling wint hij minimaal een volle dame+toren. Wat in de ronde daarna gebeurde is een passende straf hiervoor, kijk hiernaast maar eens wat hem, met wit nog wel, overkwam! Klik hier voor de volledige eindstanden van Dieren.

Als alles goed gegaan is hebben Spaan (per trein) en Reinier (liftend) inmiddels Sitges bereikt. Uitslagen zijn nog niet doorgekomen, maar hou deze site in de gaten! Ook binnenkort: Ongetwijfeld weer hilarische berichten uit Praag, en een verslag van Rob's Italiaans avontuur in 'opdracht' van zijn werkgever.

 

Djurre en Oscar geven goed door (13 juli)
Het wekelijkse doorgeefschaak in de Nivon-bar begint eindelijk zijn vruchten af te werpen: in het sterke bezette doorgeefschaaktoernooi in Dieren werden Djurre en vliegende secondant Oscar tweede achter Marc Erwich en Jan Smeets. Schaken gaat hen een stuk beter af dan spellen, gezien hun zelfgekozen teamnaam 'Apestaartjes in het kwadraad'. In het 'echte' toernooi gaat het ook goed met Djurre: met 3 uit 4 staat hij gedeeld zevende in de Reservegroep A. Kachun heeft het een stuk zwaarder tussen de grote jongens in de hoofdgroep: 1.5 uit 4, en de constante dreiging van een indeling tegen Ben van G.! 
Pim scoort als een promotieklasser (10 juli)
Pim's Philadelphia avontuur zit erop, naar verluid maakt hij momenteel nog wat andere staten onveilig. Zijn score mag er zijn: na vijf(!) remises op rij volgden twee overwinningen, zijn enige nederlaag en tenslotte een bye (in de laatste ronde!). 5-9 dus, een half punt boven niemand minder dan G. Kasparov! Klik hier voor de totale eindstand in de groep met rating 1800-2000.

In Dieren zijn Kachun (in de Open Groep, tegen IM Meijers 2427) en Djurre (in de Reservegroep A) beiden begonnen met een nederlaag. Wordt vervolgd! 

Pim van Geest ontmoet Bobby Fischer (6 juli)
Het is zomervakantie, en dus tijd om te spelen in één of meerdere zomertoernooien. Kachun en Djurre in Dieren, Oscar in Vlissingen, Spaan en Reinier in Sitges, Plas in Italië, de halve club in Tsjechië, hou deze site in de gaten voor het laatste nieuws van onze jongens aan het internationale schaakfront. Niemand minder dan Pim van Geest bijt het spits af in de moeder van aller open toernooien: de World Open in Philadelphia! Om één of andere reden is hij toegelaten tot de groep met rating van 1800-2000, waar hij in zijn eerste drie van totaal vijf partijen heeft geremiseerd. Klik hier voor de stand. Een uitstekend begin voor Pim, want kijk maar eens wie er slechts één groep boven hem met lotingsnummer 33 meespeelt!
Nieuwsarchief: mei 2002 juni 2002