RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
 

Leo Kranenburg dicht bij sensatie tegen clubkampioen Oscar (26 juni)
Gisteren stond de Coppa-finale tussen Leo K. en Oscar op het programma. Reuzendoder Leo had o.a. Herbert en Joost van Rosmalen verslagen en was dus zeker geen te onderschatten tegenstander. Oscar lootte wit en kreeg Aljechin op het bord. Een taaie strijd volgde en het was moeilijk voor Oscar om 'verder' te komen. In de analyseruimte had de Keet de suggestie om een pionnenstorm te beginnen, iets waar Oscar na afloop wel oren naar had. Door tijdnood en een vergissing van Oscar kwam plotseling Leo aan de beterende hand door pionwinst. Een sensatie leek zich aan te dienen, maar met een subtiele koningszet en een schwindel wist Oscar uiteindelijk de dubbel te pakken. Voor Leo een zuur einde, hij had de mogelijkheden voor een beter resultaat. Zie het fragment van de week en voor de hele partij het fragmentenarchief. (Wim)

Dubbel voor Oscar !!!! (25 juni)
Geschiedenis is geschreven, het is Oscar gelukt om de dubbel te winnen. In de finale wist hij Leo Kranenburg te verslaan. Verslag zal volgen.

Oscar clubkampioen!! (19 juni)
Vrijdag 17 juni was een belangrijke avond in de strijd om het RSR IT clubkampioenschap, de belangrijkste titel binnen de Rotterdamse Schaakbond (ja, zelfs belangrijker dan het PK, immers sterker bezet). Oscar moest met wit aantreden tegen concurrent Jos, terwijl Joram ook nog kansen had. Bij winst zou Oscar onbereikbaar worden voor de concurrentie, maar er werd al tijdens de partijen driftig alle andere scenario's (en regels rondom gelijk eindigen) doorgenomen. Oscar begon nogal zenuwachtig aan zijn partij, die een Schotse opening kende. Hij verbruikte ook zeen van tijd, normaal geen goed teken. Dankzij een pionoffer op de 15e zet kwam hij echter beter in de partij, Jos vervolgens opzadelend met een stel zwakke pionnen, een kreupel paard en een passieve stelling. Toen Jos groot materiaal verloor, mocht Oscar zich clubkampioen van RSR Ivoren Toren 2011 noemen. Zie het fragment van de week. Dat Joram won van Stijn bleek alleen voor de statistieken te zijn (ook al zal het ongetwijfeld leerzaam zijn geweest voor ons talent Stijn). Spaan sloot het seizoen goed af door van Richard te winnen.

In de MPG vielen de laatste beslissingen rondom degradatie. Tot groot verdriet van Michael won Philip van Herman en stelde Philip zodoende zijn plaats in de voorronde CL veilig. In groep 2 moest Arend winnen van Pim om degradatie te voorkomen, maar ijzer kon niet met handen worden gebroken, resulterend in een nederlaag voor Arend. Pim en Alek mogen 1 juli onderling gaan uitmaken wie zich de winnaar van groep 2 mag gaan noemen. Verder werd er - met name door spelers uit de al beindigde groep 3, maar ook MPG-ers en groep 2-spelers - enthousiast rapid gespeeld. Vooral Michael deed goede zaken, o.a. door van Leo de Jager te winnen. (Arrian)

Volgende generatie klopt op de deur (17 juni)
Naast Lola den Dunnen nam ook het op dat moment negenjarige kandidaat-RSR/Ivoren Torenlid Dennis Westerduin (zie bijgevoegde foto) deel aan het NK algemeen t/m 12 jaar. Hij eindigde in de achterhoede met een TPR die toch ongeveer gelijk was aan zijn eigen rating (1056). Eerder dit jaar (met de Pasen) nam hij al deel aan het NK algemeen t/m 10 jaar. Daar eindigde hij in de middenmoot. Dennis wordt o.m. getraind door Dolf Meijer. De eindstand van het NK12 is hier te vinden. (Philip)


Interne (16 juni)
Morgen worden nog enkele belangrijke partijen gespeeld voor de interne. Wat te denken van de kraker Oscar - Jos voor het kampioenschap of het duel tussen Herman en Philip in de Minor. Verder neemt Arend het op tegen Pim in groep 2, belangrijk voor beiden. De rest van de spelers kunnen rapid spelen. Aanvang hiervan is zo rond 20.30 uur.

Volgende week zal de Coppa-finale tussen Leo Kranenburg en Oscar worden gespeeld. Hou de avond ervoor vrij!

Wie weet tot morgen. (Wim)

Lola 6e op NK meisjes t/m 12 jaar (14 juni)
Het is even aan mijn aandacht ontsnapt (Dik wees me er terecht op), maar onze Lola deed mee aan het NK meisjes t/m 12 jaar, georganiseerd door de HSB i.s.m. de KNSB van 2 t/m 4 juni in Rijswijk. De eerste dag haalde ze 2 uit 3, de tweede dag 1 uit 3 en de derde dag 2 uit 3. Vijf overwinningen, n remise en drie nederlagen zorgden voor 5 punt en een gedeeld 5e plaats (op weerstand 6e). Ze verloor tegen de gedeeld nummers 1 en 2 (die maar liefst 8 uit 9 scoorden), waarbij het bijzonder zuur was dat ze tegen n van hen, Maaike Keetman, gewonnen stond, maar onder tijdsdruk alsnog verloor. Ook haar partij tegen de nummer 7 had ze moeten winnen, maar verloor die uiteindelijk. Om met haar eigen woorden te spreken (met dank aan haar school): "Ik vond het heel leuk om mee te doen, op de eerste dag haalde ik 2,5 uit 3. Op de tweede dag deed ik het minder goed ik had de tweede partij moeten winnen, ik haalde 1 uit 3 en op de derde dag haalde ik 2 uit 3 op die dag speelde ik tegen de nummer een van Nederland. Ik stond tegen haar gewonnen maar door de druk van de tijd maakte ik fouten. Uiteindelijk werd ik 6 van Nederland. En ik haalde de schoonheidsprijs voor de Mooiste partij van de meisjes." De eindstand is hier te vinden. (Arrian)

Afvalrace (12 juni)
Gisteren was de laatste speelavond voor groep 3 met als gevolg een volle bak, strijd en stress! Met zeven kanshebbers om te promoveren was alles nog mogelijk. Toch kon Rob vd Lee al snel aan het troostbier. In een zinderend spektakelduel met Leon moest Rob een terechte nul slikken. Een partij om in te lijsten, kortom Schakelaar voer! Live verslaggever Marco wist aan het front te melden dat zowel Ed als Wijnand verloren stonden. Ed vocht nog dapper tegen Bob Hoos maar er was geen houden meer aan. Niet lang daarna was de promotie droom van Mischa over en uit, dame verlies tegen Leo van Dongen. Het was nu afwachten en bidden voor de verliezers. Ondertussen kwam Wijnand knap terug in de stelling tegen Dik, ging Arrian met een pion meer het eindspel in tegen Arnold Rijken. Winnen was noodzakelijk om te promoveren. In de tijdnoodfase wist Wijnand het niet meer te redden tegen Dik en kwam Arrian niet door de stelling van Arnold en dus hier een remise. Na wat rekenwerk werd de champagne ontkurkt voor Marco, Dik, Ed en Arnold. Heren gefeliciteerd en heel veel wijsheid in groep 2! Voor de rangen en standen klik op Groep 3.

Spanning in Champions League stijgt tot kookpunt (11 juni)
Het einde van een slopend seizoen komt in zicht; voor sommigen maar goed ook. Tim had na een kansloos verlopen cyclus toch nog het hoogste woord. Wat een overwinning op Spaan al niet kan losmaken! Wim werd voor de 2e keer dit seizoen op wimmiaanse wijze kapotgeschoven door Stijn. Waar is het respect gebleven bij de jeugd van tegenwoordig! Joost Ros en Plas tekenden de vrede, net toen het volgens de stuurlui aan wal boeiend begon te worden. Maar dit alles valt in het niet bij waar het echt om draaide: Joram-Oscar in gevecht om eeuwige roem! Joram had lichte maar aanhoudende druk op de zwarte pionnen, en dat soort stellingen ligt hem nou juist het best. De spanning bereikte het kookpunt toen, met Joram nog 2 minuten tegen Oz 13 seconden, net als vorige week bij Joram-Joost, de klok uitviel! Een nieuwe klok hielp Oscar niet meer, en zo zijn er nog altijd drie kanshebbers op de titel der titels. Jos, die niet in actie kwam, heeft het net als Oscar in eigen handen, terwijl Joram moet winnen van Dolf en Stijn en dan moet hopen op misstappen van de concurrentie. Komende vrijdag de volgende kraker: Oscar-Jos! Als Oscar wint is hij champ, wint hij niet dan heeft Jos de beste papieren! (Plas)

RSR Chill Master Joost Ruitenburg (11 juni)
Nadat Joost het Fisher kampioenschap al had gewonnen ging ook de titel RSR doorgeefschaak-kampioenschap naar deze Chill Master. Met 8 uit 8 100% zelfverdiende bordpunten was het duidelijk dat Joost heer en meester was in het doorgeven. De heren Richard en Spaan hadden het nakijken. Zelfs de vers ingevlogen Dik kon Joost niet breken. Opvallend was het spel van Emilian en Angelo die zowel Leo als Wijnand wisten te kraken met mat achter de paaltjes.

RSR doorgeefschaak-kampioenschap (1 juni)
Op  Dinsdag 7 juni gaat het heuse RSR  doorgeefschaak-kampioenschap gehouden worden. Dit onder deskundige leiding van Chill chef Leo. Dus iedereen kan alvast op zoek naar een schaakpartner er zijn geen beperkingen, mocht je toevallig Joop! tegen het lijf lopen, gewoon vragen! Aanmelden kan wie de mail, club of de tam tam en elk team is welkom. Geen partner? Geen nood. Dating bureau RSR vindt een serieuze partner, 100% garantie! Dus schrijf je snel in…op is op!!

Spaan Watertorenkampioen (1 juni)
Het Watertorentoernooi is weer eens gewonnen door Nathanael Spaan. Om eerlijk te zijn: we zijn de tel kwijt, hopelijk weten ze het bij Eramus? Maar goed, een remise en de rest gewonnen klinkt als een eitje maar dat was het niet. Zo ging de strijd tot het eind gelijk op met de man in vorm Lendert, slechts een lullig WPje gaf de doorslag. Kortom kassa voor Lucky Spaan. Verder viel Emilian op. Met leuk spel, lekker aanvallend en een goede instelling was Emilian heel erg dicht bij een rating prijs. Ook Shakir ging lekker. Helaas kunnen we dat niet zeggen voor de heren Leo en Angelo, deze moeten maar weer eens gaan blokken op het huiswerk. Anders straftraining van de meesters Dik en Wouter. Kortom: een geslaagd toernooi met een goede sfeer, leuke weggeef partijen en lekkere koekjes en kaas. Voor de alle rangen en standen klik hier. En mochten er nog mensen zijn die zich vervelen dan kunnen ze dit weekend naar Utrecht en ook daar maakt RSR de schaakvelden onveilig.