RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

Seizoensafsluiting: koppelschaak (30 juni)
Vrijdag 2 juli a.s. is de seizoensafsluiting. Dit keer niet met de Coppa-finale, want die is al gespeeld. Je kunt komen uithuilen dan wel doorfeesten - afhankelijk wat Oranje 's middags tegen Brazilië heeft gedaan - bij het koppelschaak. Bij koppelschaak is het de bedoeling dat je met je koppelgenoot tegen een ander koppel speelt in een "normale" partij, waarbij om de beurt een zet wordt gedaan. Zonder overleg!! De koppels worden op basis van rating samengesteld, zodanig dat de gemiddelde rating ongeveer gelijk is. Hoeveel ronden er gespeeld worden (en dus wat het speeltempo is), hangt af van de opkomst. (Wim & Arrian)

Joost Ruit wint Supercup, en samen met Dolf het doorgeefschaak (26 juni)
De strijd om de Supercup tussen Joost van Ruitenburg (kampioen 2008-2009) en Dolf Meijer (verliezend coppa-finalist 2008-2009) is uiteindelijk beslist in het voordeel van Joost. Over 4 simultaanpartijen wist hij 2½ punt te scoren tegen 1½ voor Dolf. Vooral de tijd (15 min p.p.p.p) ging Dolf parten spelen, waarna hij het niet meer goed kon maken. Voor het publiek zijn dit soort duels altijd leuk om te volgen en het is een misschien een idee om dit vaker tegen elkaar te spelen. Joost, gefeliciteerd met opnieuw een prijs!

Negen koppels waren er gisteren te bewonderen om het doorgeefkampioenschap van de club. Illustere duo's als Wijnand/Rob van der Lee, Herman/Leo van Dongen en Ed/Arnold gingen de strijd aan tegen o.a. Dik/Danielle, Arrian/Michael en Lies/Mischa. Van de bekende 'chill'-favorieten waren Oscar/Richard en Dolf/Joost present waarbij Jos/Wim als koppel wellicht voor een verrassing zou kunnen zorgen.

Dolf/Joost lieten echter niets aan het toeval over. Vanaf partij 1 speelden zij iedereen van het bord en behaalden de maximale score. Een 2e plaats was ingeruimd voor Jos/Wim die in de slotronde Oscar/Richard verdwaasd achter lieten. Met een bombardement aan Jos-pionnen op de 7e rij, was het zelfs voor Richard even te veel. Een mooie middenmootpositie voor Dik/Danielle, waarbij de overwinning opviel van Danielle op Arrian. Ook de overwinning van Herman op Richard wil ik noemen, een stelling die nog enige tijd op het bord bleef staan, vanwege de schoonheid. Wat er verder nog te melden was: de lekkere cakejes van Leo, de overwinning van Spanje op Chili, publiek in de persoon van voetbalkenner Victor en de goede sportieve sfeer in de bar. (Wim)

Eindstand na 8 partijen:

Dolf/Joost      16 (kampioen)
Jos/Wim        14 
Oscar/Richard     11
Dik/Danielle      8
Ed/Arnold       7
Herman/Leo       6
Michael/Arrian     6
Rob/Wijnand      3
Mischa/Lies      1

Oscar wint de Coppa (19 juni)
Er zou in ieder geval een nieuwe naam op de Coppa de Torre komen te staan. Op vrijdag 18 juni stonden Herbert en Oscar in de Coppa-finale 2010. Onder toeziend oog van Arrian werd om de kleur geloot. Oscar trok zwart. In de wandelgangen was vernomen dat Oscar een Spaanse afruilvariant verwachtte. De verrassing was dan ook groot toen Herbert Schots speelde. Het werd een variant die Oscar - evenals beide Joosten en Philip - goed kent. Al snel moest Herbert in de denktank, verloor hij een pionnetje, maar kon de stelling, vanwege de op dat moment zwakke loper van Oscar, nog goed bijeenhouden. Ook Oscars tijd slonk nu snel, want hij wilde natuurlijk nog iets van bijna niets maken. Beide spelers konden vrij rustig de eerste tijdnoodfase spelen, maar juist hier schatte Herbert zijn 34e zet (f5) niet goed in. Het bleek achteraf een blunder, waarna Oscar het witte paard opjoeg en ving. Hiermee won Oscar voor het eerst de Coppa. De publieke belangstelling was niet bepaald overweldigend. Paul Batenburg en Joost van Ruitenburg analyseerden in de bar - tussen de rapidpartijen door - de partij. De cake en de borrelnootjes waren weer door Leo van Dongen verzorgd. In de MPG werd er ook nog een partij afgewerkt, eentje die er helemaal niet meer toe deed, maar waar zowel Dik als Jeroen Hollebrands nog veel van probeerden te maken, én maakten. Dik verkreeg een enorme aanval op de vijandelijke koning, die echter net niet helemaal doorsloeg, waarna de vlag Dik fataal werd. Hulde voor het feit dat deze twee spelers er nog vol voor gingen. Overigens werd donderdag 17 juni in groep 2 de partij tussen Pim en Herman ingehaald; deze partij was nog zeer belangrijk voor zowel de eerste plaats als de bepaling van de laatste degradant. In de woorden van Keet: "Het was een frivool potje met allerlei offers van ....Pim! vanaf zet 5 al. Het leek lang of ik ieder moment mat kon gaan en in de nazit zag het er ook niet best uit, maar met een lange mars naar de damevleugel kon ik toch net ontsnappen." Hiermee werd Alek definitief kampioen van groep 2 en degradeert John Spierings. (Arrian)

De prijzen zijn verdeeld (16 juni)
Met nog enkele partijen te spelen is voor de meerderheid van de spelers duidelijk wat zij volgend jaar gaan doen: voorronde CL, groep 2 of de RSR-kelder-groep 3. Kampioen is, zoals al enkele weken te verwachten was, Joost van Ruitenburg geworden. Joram heeft hem niet van de ereplaats kunnen afhouden. En ook Oscar kwam wat punten te kort. In de MPG is Jos de terechte winnaar geworden. Philip leek lange tijd op het kampioenschap af te stevenen, maar hun onderlinge partij eindigde vorige week na een langdurig gevecht toch in remise. Ook bij de op een na belangrijkste cup, de Spaanremisecup, kwam hij net wat halfjes tekort. Oscar werd hier verrassenderwijs kampioen en liet ook Peter en Ros achter zich. De groep waar het tot het einde toe echt spannend blijft is groep 2. De 4 promotieplekken zijn bekend, alleen wie is de winnaar? Pim is uit het niets de laatste weken omhoog geschoten en versloeg vorige week zelfs Leo de Jager. En hij heeft nog een partij te spelen...of niet? De geleerde wedstrijdleiders en bestuursleden zijn er nog niet uit. Ik hou het er maar op dat ikzelf (Alek) de enige echte kampioen ben. Maar we wachten het af. In groep 3 waren de beslissingen vorige week al gevallen: het kwartet Arend, Paul, Hans en Leo gaat het volgend jaar in groep 2 proberen. Succes!

Programma vrijdagen 18 en 25 juni (16 juni)
Op vrijdag 18 juni wordt de Coppa-finale tussen Herbert en Oscar gespeeld. Paul Batenburg en Joost van Ruitenburg zullen de analyse verzorgen van deze partij en publiek is natuurlijk van harte welkom. Mocht het je willen schaken, er kan ook rapid worden gespeeld onder leiding van Arrian.

Op vrijdag 25 juni vindt het Clubkampioenschap Doorgeefschaak plaats. Daarnaast zal de Supercup tussen Joost van Ruitenburg (clubkampioen 2009) en Dolf Meijer (verliezend finalist Coppa 2009) worden gespeeld. Wie wil deelnemen aan het doorgeefschaak kan zich per duo opgeven bij Wim per e-mail. (Wim)

RSR's Big Five domineert KNSB-ranglijst aller tijden (14 juni)
In het RSR-archief is het huidige seizoen alweer toegevoegd. Geniet na van het topseizoen van Dolf in team 1 en Arno in team 2. Ontdek verder dat team 2 veel minder invallers nodig had dan team 1, die echter wel veel beter scoorden! Ook het totaaloverzicht is bijgewerkt met de laatste cijfertjes. Zo is te zien dat het leeuwendeel van de KNSB-resultaten is behaald door RSR's eigen Big Five: op volgorde Wim, Dolf, Plas, Herbert, Spaan. Wim is al jaren topscorer van team 1, in team 2 is Spaan voorbijgestreefd door Philip en - tegenwoordig supersub - Victor. Bekijk al deze en nog veel meer zinloze feitjes op het KNSB totaaloverzicht. (Plas)

Fischer Joost Ruitenburg beste Fischer-schaker! (13 juni)
Het jaarlijkse Fischer-Random-Chess-RSR-Ivoren-Toren-clubkampioenschap is gewonnen door Joost van Ruitenburg. Weliswaar verloor Joost in de laatste ronde van Joram, maar door het onderling resultaat tegen Oscar werd Joost de winnaar. Bij Fischerschaak is de beginstelling iedere keer anders. Het voordeel hiervan is dat er te veel beginstellingen zijn om openingstheorie uit je hoofd te leren (voor sommige duidelijk een nadeel!) en het dus aankomt op inzicht. Uiteindelijk zochten 19 spelers moeizaam hun weg door exotische openingen, verrassende openingsnieuwtjes (1 Pb3!?) en originele middenspelsituaties. Er was al gauw kopgroep van de Joosten, Wim, Oscar en Joram. Na Nathanael Spaan (2009) was het dit keer dus Joost van Ruitenburg die de titel greep. Wie verder opviel was Arnold Rijken die ook voor een podiumplaats ging. Voor de meeste RSR’s wat het zweten. Gelukkig kunnen zij vrijdag weer gedachteloos volgens de theorie spelen! Verder liep de avond soepel en smakelijk dankzij cateraar Leo & wedstrijdleider Oscar. De top zes eindstand na 7 ronden is: Joost van Ruitenburg ; Oscar; Wim en Joram 5; Joost van Rosmalen ; Arnold Rijken 4!

Jos: King of Watertoren (10 juni)
Het traditionele Watertorentoernooi, georganiseerd door Erasmus is dit keer gewonnen door Jos van der Kaap. In de laatste ronden waren er drie topfavorieten titelverdediger Nathanaël Spaan, Jos van der Kaap en mister Rokado Rick Ensering. Aan de eerste twee borden streden dan ook Spaan tegen Jos en Rik tegen Frank van Zutphen. In beide partijen maakten Fritz overuren; zo was er een simpele mat in één maar ook een mat in vijf (voer voor de Schakelaar?). Uiteindelijk won Jos in de tijdnood van Spaan een stuk en ging Frank voor eeuwig schaak. Zodat Jos de verdiende winnaar werd met 6 uit 7 en kon cashen. Totslot kwam Leo de Jager tot een voor hem magere 4 uit 7, maar speelde niet alle ronden mee. Klik hier voor de complete eindstand.

Fischer Random op Chill vrijdag (7 juni)
Komende vrijdag gaat het heuse RSR Fischer Random, oftewel Chess 960 gehouden worden. Dit onder deskundige leiding van Fischer-kenner Paul Tromp en Chill chef Leo. Wie gaat het Oscar moeilijk maken! Of zal hij het weer weten te winnen? We zullen het vrijdag pas weten maar een beetje oefenen kan alvast geen kwaad! Het begint om acht uur; rond 23:30 uur zal het afgelopen zijn. Iedereen is welkom, dus de kans voor nieuwe leden om alvast wat sfeer te proeven! Meer weten over de regels klik dan hier en hier.

Ruime winst RSR IT in massakamp tegen Charlois Europoort (5 juni)
Vooraf was er de gebruikelijk polemiek over en weer. Wij drukten Charlois Europoort in de favorietenrol, en CE liet zich dat in duidelijke bewoordingen zeer welgevallen. Op een zonovergoten zaterdagmiddag 5 juni traden de twee Rotterdamse clubs met de sterkste interne competities voor het eerst in drie jaar weer aan in een massakamp. Drie jaar geleden lieten we thuis in het NIVON een 13-8 voorsprong na de eerste ronde nog geheel verdampen. Nu werd dezelfde massakampformule gehanteerd, dat wil zeggen 21 spelers (toevallig hetzelfde aantal) die een keer met wit en een keer met zwart tegen elkaar spelen met een speeltempo van 1 uur p.p.p.p. De locatie was dit keer het speellokaal van Charlois Europoort, De Passage, in de volksmond ook wel de Groene Hel genoemd. RSR kwam in de eerste ronde al snel op een 1-0 voorsprong, doordat CE-er Lennard den Boer klungelde in de opening tegen Leo de Jager. Echter, donkere wolken pakten al snel samen over de hoofden van de RSR-ers. De lage borden lieten het vrijwel helemaal afweten, zodat we halverwege de eerste ronde tegen een forse achterstand aankeken. De hoogste tien borden verkeerden echter in bloedvorm; ze wonnen in de eerste ronde met maar liefst 9-1 - met daarbij een werkelijk schitterende overwinning van Oscar tegen John van Baarle - waardoor RSR de rust inging met een 11½-9½ voorsprong. Met verwisselde kleuren probeerde CE van alles om dit gat te dichten, en halverwege de tweede ronde riep CE-voorzitter Cor de Wit trots om dat de stand weer gelijk was. Dat bleek echter niet voor lang. Onze lage borden haalden dit keer wel veel punten binnen (onze jonkies Peter Alexander en Lola wisten nu wel te winnen van een tegenstander met veel meer schaakervaring), waardoor de tweede ronde met maar liefst 13½-7½ in ons voordeel uitviel. De eindstand werd derhalve 25-17 in ons voordeel. Volgens de CE-site mogen we ons "massakampkampioen RSB 2010" noemen. Alle lof voor de organisatie van CE-zijde, met name in de persoon van Herman van Malde. Van onze zijde was Wim de grote initiator, met ondersteuning van Arrian. Zoals in het slotwoord werd gezegd, tot over drie jaar, of toch maar eerder ... en om hetzelfde te eindigen als het CE-verslag ... en we misten Joost van Ruitenburg, en Joram op den Kelder, en ... etc. De volledige statistiek is hier te bekijken. (Arrian)

De jeugd van tegenwoordig (2 juni)
Onder bezielende leiding van coach Angelo, ook wel de Louis van Gaal van RSR genoemd, zijn we weer een beker rijker. In de laatste ronde van de Groene Hart Jeugdcup wist het team van RSR Ivoren Toren haar poule te winnen. Het team bestond ditmaal uit Bart Versluis, Alexej Kiritchenko, Leonardo Ayala en Nikita Prodan. Alleen tegen Moerkapelle (altijd lastig) werd gelijk gespeeld, van de rest simpelweg gewonnen. En of dat nog niet genoeg was, eindigde onder toezicht van RSB-jeugd-voorzitter Hermjan Barneveld onze Bart als beste jongen. Leonardo werd de op-één-na best scorende jongen, terwijl Lola den Dunnen de prijs kreeg voor killer-lady. Lola speelde aan het vierde bord van het traditiegetrouw ijzersterke team van Klim-Op, dat ook dit seizoen weer de Groene Hart Jeugdcup won. Een sterk RSR-getinte prijzenregen dus. Dat geeft hoop voor de toekomst! Onderstaande foto’s met dank aan 3-Torens.