RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

 

Kachun Coppa-kampioen (28 juni)
Gisteren werd het schaakseizoen besloten met de Coppafinale tussen Dolf en Kachun. Een vreemde opening/partij kwam op het bord en beide heren gingen diep in de denktank. De toeschouwers analyseerden samen met Oscar de vele varianten die mogelijk op het bord hadden kunnen komen, maar er niet op kwamen. De varianten die er wel op het bord kwamen werden soms meewarig aanschouwd, maar spannend was het zeker tot op het eind toe. Uiteindelijk werd de partij remise en kwam het op vlugger aan. Het vluggeren werd overtuigend gewonnen door Kachun en hij mag zich nu een jaar lang Coppa-champ noemen. Om de partij na te spelen klik hier.

Paul Dekker Schaal gewonnen door voorzitter Joost (27 juni)
Ook dit jaar was de strijd om Paul Dekker Schaal (de supercup) weer spannend. Dit keer ging het tussen de aftredende club- en Coppa-kampioen Oscar en Joost Ruitenburg die een simultaan gaven tegen enkele RSR “vrijwilligers” en tegen elkaar. Het werd een waar bloedbad waaruit alleen Rob vd Plas (zetten Joost mat!) en Michael (remise tegen Oscar) ongeschonden uit kwamen. De rest vocht voor wat ze waard waren...... maar helaas de heren waren scherp en snel. Zo had Rick een mooie stelling die gewoon remise was maar ja de vlag was genadeloos en ook John Spierings had een interresante stelling maar te weinig tijd. Het onderling duel ging naar Joost nadat ook hier de vlag viel. Veel rekenwerk hoefde wedstrijdleider Wim niet uit te voren met al die nullen.....dus Joost kon gelijk feliciteren worden. Tenslotte werd de Paul Dekker Schaal uitgereikt door jawel de mastero himself hulde!

Finale Dolf-Kachun, komt dat zien, vrijdag in het NIVON (23 juni)
Vrijdag 26 juni vindt de Coppa-finale plaats tussen Dolf en Kachun. Beide spelers hebben op de weg naar de finale flink wat tegenstand gekregen. Kachun wist Paul Batenburg, Richard en Peter te kloppen, Dolf wist o.a af te rekenen met Joost van Ruitenburg en Tim. Voor Kachun is het na 2003 zijn 2e finale (verlies tegen Djurre den Heeten), Dolf is nooit eerder finalist geweest. Het zal een mooi gevecht worden tussen 2 spelers met een speciale schaaktechnische stijl, heren we zijn benieuwd.

Grappig om te constateren is dat nog nooit een speler de dubbel heeft behaald en iemand als Oscar nooit de finale behaalde. Cupfighter Rob van der Plas wist 2 coppa's te bemachtingen na 3 finales en ook Joost van Ruitenburg wist 2 coppa's aan zijn erelijst toe te voegen, vorig jaar nog tegen de bijna al vergeten Casper.

Vrijdag zijn jullie allemaal welkom met deskundig commentaar van Joost en Oscar, maar pas nadat zij de Supercup hebben gespeeld. Voor beiden staat er een simultaan van circa 1 uur op het programma tegen de aanwezige RSR-ers en tegen elkaar.

FM Oscar wint Zomerschaak (22 juni)
De onvermijdelijke Oscar pakte zijn zoveelste titel in een niet-regulier kampioenschap. Nu toonde hij zich met 7 uit 8 veruit de sterkste bij het Rapid Zomerschaak 2009. Rob Linssen en Michael eindigden knap tweede met 5½ uit 8, vóór indeler Wim Koster, die 5 uit 8 behaalde. Wat opviel was de vechtlust van Rob Linssen en Michael zelfs in tijdnood gingen ze er nog vol tegenaan. Verder hield Dik Wim makkelijk op remise, had Wim Oscar volledig in de tang maar Oscar wist weer eens te ontsnappen naar een remise. Ging paparazzo Mischa met bier en camera goed van start maar kon geen normale partij meer spelen na 2 SMS'jes van een dame.... Bracht het RSR trio Arnold, Lee en Dob veel geestelijke schade toe en had Sjonnie en zijn T-shirt veel bekijks. Tenslotte Juriaan die tijdens zijn rapidpartij tegen Mark nog even bier ging halen, een jointje ging roken, maar toch nog genoeg tijd over had om de partij te winnen... we bedoelen maar. Voor de complete eindstand, klik hier.

Clubkampioen Joost van Ruitenburg !! (22 juni)
Afgelopen vrijdag moest Dolf winnen om clubkampioen te worden en hij heeft er ook alles aan gedaan. Maar achteraf bezien had hij het voordeel van de witte stukken misschien toch moeten gebruiken door een andere opening te kiezen. Geheel volgens verwachting ontspon zich een spannend en mooi strategisch gevecht tussen twee gespannen schakers. In het late middenspel met ieder drie zware stukken en twee lichte stukken moest Dolf de solide verdediging van Joost zien te slechten. In het bezit van het paardenpaar ging Dolf vol in de aanval. Een offer op d5 hing lang in de lucht, maar bleek niet uitvoerbaar. Ook het openen van lijnen was een hachelijke onderneming tegen het loperpaar van Joost. Het publiek zag Houdini-Joost de partij in wederzijdse tijdnood doen kantelen en in het ontstane eindspel was het eerder de vraag of wit nog remise kon houden. Dolf nam het remise-aanbod aan, wat eigenlijk gelijk stond met capitulatie, want daardoor werd Joost de nieuwe clubkampioen. Gefeliciteerd, Joost! De slotstand (zie inzet-foto met wit aan zet) laat zien dat de partij tot het eind toe interessant was voor liefhebbers van schaak-techniek. Bij correct spel is het remise (zie ook fragment vd week) (D&M&L).

Joost van Ruitenburg clubkampioen!! (20 juni)
Vrijdag 19 juni moesten Dolf en Joost van Ruitenburg in hun onderlinge partij uitmaken wie de clubkampioen 2009 van RSR Ivoren Toren zou worden. Hoewel Dolf het betere van het spel had, toonde Joost zich slagvaardiger in de eerste tijdnoodfase, waarna de partij uiteindelijk op voorstel van Joost in remise eindigde. Joost van Ruitenburg dus clubkampioen!!! Later meer ...

De onvermijdelijke Oscar pakte zijn zoveelste titel in een niet-regulier kampioenschap. Nu toonde hij zich met 7 uit 8 veruit de sterkste bij het Rapid Zomerschaak 2009. Rob Linssen en Michael eindigden knap tweede met 5½ uit 8, vóór indeler Wim Koster, die 5 uit 8 behaalde. Voor de complete eindstand, klik hier.

Schaakthriller (18 juni)
Vrijdag 19 juni 2009 zal in het Nivon de ‘Partij van de Eeuw’ om het Clubkampioenschap gespeeld worden tussen de schaakgrootheden Joost Ruitenburg en Dolf Meijer. Dit is niet zomaar een partij tussen twee schakers, maar een ware prestige-strijd tussen het breed geörienteerde, wetenschappelijke schaak van Dolf en het technisch perfecte spel van Joost. Welk pak draagt Joost? Groeten ze elkaar? Gaat er nog een hand geschud worden? Welke opening kiest Dolf en wat is de repliek van Joost? Hoe vaak gaat Joost Dolf wat te drinken aanbieden? Is de WC vrij van internet-aansluiting? Zullen er vreemde bezoekers vooraan in de zaal zitten met onduidelijke bedoelingen? Kan Arrian het allemaal aan? Een heleboel vragen, maar vrijdag, tijdens het Zomerschaak, weten we waartoe deze schaakthriller zal gaan leiden. Geschiedenis gaat geschreven worden, dus wees erbij !!

2 finales voor Dolf en Rob van der Lee degradeert (14 juni)
Jongstleden vrijdag is het doek gevallen voor Rob van der Lee in groep 2. In een zinderend spektakelduel met Edwin Tol moest Rob het onderspit delven en is degradatie naar groep 3 een feit voor hem. Rob heeft er nog van alles aan gedaan om een resultaat neer te zetten, maar toen eenmaal de tijdnoodfase voorbij was, ging het snel bergafwaarts. Zo ontsprongen de nerveuze Mark en Leo de dans en handhaafden zij zich in groep 2. In groep 3 wist Rick de inhaalpartij tegen Arnold in winst om te zetten en eindigde zo 2de en promotie naar groep 2. Kampioen Wil, Dik en Jeroen waren al zeker van promotie.

Dolf liep in de CL tegen een 0 aan na een wilde partij tegen Cor. Dit betekent dat Dolf zijn laatste partij moet winnen om voor het eerst clubkampioen van RSR Ivoren Toren te worden. Dat zal een lastige opgave worden want de tegenstander is Joost van Ruitenburg. Joost wist vrijdag Joost van Rosmalen te verslaan na een mooie technische partij en is nu koploper met een ½ punt voorsprong. Komende vrijdag zal deze partij worden gespeeld naast het rapid-schaak, waar 4 ronden gespeeld zijn. Oscar is koploper met 4 uit 4 gevolgd door Rob Linssen met 3 punten.

Verder speelt Dolf op 26 juni de Coppa finale tegen Kachun, een Coppa-partij waar ik volgende week nog uitgebreid op terug kom in een voorbeschouwing. (Wim)

Programma zomerschaak (11 juni)
A.s. vrijdag start het zomerschaak weer. Dit betekent rapidschaak op de avonden 12 en 19 juni, als de tijd het toelaat 4 ronden Zwitsers per avond.Op 26 juni wordt de Coppa finale gespeeld tussen Dolf en Kachun met uitgebreide analyse en ook de Super-Cup tussen Oscar (kampioen seizoen 2007-2008) en Joost van Ruitenburg (Coppahouder seizoen 2007-2008) zal dan gespeeld gaan worden. Het zomerschaak staat ook open voor niet-leden, dus neem een collega, een kennis of je buurvrouw mee en kom lekker schaken.

Spaan wint weer !!!!
Het Open kampioenschap van SO Rotterdam zit er weer op en was zoals altijd een gezellig en goed georganiseerd. Het toernooi werd dit keer overtuigend door Spaan gewonnen met score van 8 uit 10! Blijkbaar is Spaan “extern” in bloedvorm eerst Watertorentoernooi en nu Rotterdam, petje af! Verder mag Wil zeer te tevreden zijn met een score van 6 uit 10 (plek 10) maar of die dat ook is blijft de vraag. Ook Dik ging als een trein en scoorde heel wat ratingpunten en een ratingprijs. Tenslotte waren Mark en Leo lekker bezig met zoals altijd pieken en dalen. Klik hier voor einduitslag.

Eindfase van de interne (6 juni)
Gisterenavond stonden er slechts enkele partijen op het programma, maar wel hele belangrijke! In groep 3 was nog niemand 100% zeker van promotie. Omdat de meeste spelers niet alle avonden gespeeld hebben en zelfs een paar kanshebbers de laatste weken niet present waren, was het rekenwerk gisteren minder moeilijk. Jeroen plaatste zich door met moeite van Jurrian te winnen. Jurriaan begon met wit zoals gewoonlijk een helse aanval met pionnen op d4,e4 en f-4. Het leek een kwestie van tijd, vooral omdat Jeroen nog maar 3 minuten had. Op dat moment liet Jurriaan een toren slaan op f1 en gaf (wellicht te snel) op, waarmee Jeroen dus gepromoveerd is. Robin en Arnold speelden remise, waarmee de promotiekansen voor Arnold zijn geminimaliseerd. Arnold speelt nl. nog een inhaalpartij tegen Rick volgende week. Dezelfde Rick was gisteren niet opgewassen tegen het geweld van Wil en moet dus tegen Arnold minimaal remiseren om zich te plaatsen (ten koste van Ed). Wil leidt nu in groep 3 (is hij nog in te halen door Rick?) en verdient het citaat van de week; vlak voordat hij won: "zoals gewoonlijk sta ik goed, maar dit zegt niets over de uitslag". Een minuut later gaf Rick op. In groep 2 was vooral het gevecht tegen degradatie interessant, want Edwin won met pionnenovermacht van Maarten: beiden zijn gepromoveerd naar de vooronde CL. Spannender ging het toe bij de partij Jaco-Wouter. Al snel in de partij had Jaco zijn toren in de zwarte stelling binnengemanouvreerd. Wouter verdedigde zich taai op de koningsvleugel maar kwam wat zetten te kort om de witte aanval af te slaan. Jaco speelt volgend seizoen in groep 2, Wouter in groep 3. Cruciaal (voor de zwartspeler!) was het Blijdorptopduel Wijnand-Leo. Op zet 27 deed Wijnand een chocolade-aanbod (doping?!) dat werd afgewezen door Leo. Wellicht door deze verstoring wist Leo met het kwaliteitsvoordeel niet te winnen. Of zou het aan de sterke pionnenmacht van Wijnand hebben gelegen? Kortom, genoeg stof voor paranoia-roddel in het Blijdorpcircuit waarover in de komende Schakelaar (het chocolade-incident) meer! Het werd dus remise. In de CL speelde Dolf een dubbelteller (Coppa) tegen Tim. Dolf kreeg een triple-pion op het bord. Wellicht mede hierdoor was de stelling moeilijk in te schatten, maar Tim liet er na afloop geen twijfel over bestaan: "zwart stond slechter". Dolf doet dus goede zaken op weg naar het kampioenschap. Het duel Wim tegen Oscar ging om de derde plek. Wim offerde een stuk voor 2 pionnen en kreeg een karakteristieke aanval. Oscar wist zich eruit te wurmen en leek eenvoudig op winst af te stevenen. Toen Wim dit van omstanders te horen kreeg zei hij: "nu ga ik echt vechten!" Helaas voor hem rondde Oscar het professioneel af en staat derde. In de bar was het ook de hele avond zeer spannend. Met de thema-opening: g4-Pf6, g5-Pd5 werden de wonderlijkste stellingen op het bord getoverd, waaronder de 7-pionnenvariant en de gespiegelde Aljechin in de nahand
, een kolfje naar Mischa's hand.

Strijd om de Remise Cup is loeispannend (3 juni)
Met nog een paar speelavonden te gaan kunnen we alvast een blik werpen op de tussenstand van de Michael Fung RemiseCup.  De spanning is te snijden voor deze velbegeerde Cup. Als we naar de top 10 kijken zie we een paar  verrassende namen: Richard, Tim, Plas en Herman. Dit zijn normaal toch de spelers van alles of niks of ieder geval lekker aanvallend,  zoals het bij RSR hoort ….maar ja al 13 remises. Verder zien we weer Arrian, ja geen verrassing  maar als je bedenkt dat die maar de helft vd interne heeft gespeeld…...geeft te denken. Maar met het eind in zicht gaat de strijd waarschijnlijk tussen de trotse cup houder Michael Fung, RichardTim en Spaan. Waarbij Spaan alleen aan kop staat maar uitgespeeld, Tim nog twee wedstrijden te gaan heeft en Michael en Richard nog ëen. Kortom alles is nog mogelijk en Arrian Rutten heeft nu al slapenloze nachten bij een gelijke stand…..want waar is het reglement!  Klik hier voor de stand en hier voor de RSR statistiek.

Arno scoort 10 uit 10 en Wijnand blundert toren weg (3 juni)
Afgelopen vrijdag was een rustige avond tijdens de interne. Nu het einde van de competitie nadert en er al leden met vakantie of reeds uitgespeeld zijn, is het aantal partijen beperkt en dus goed te volgen. Arno heeft in groep 2 maar liefst 10 uit 10 gescoord, een zeldzame score. Zelfs sterke spelers als Ed en Paul Tromp konden hem niet tegenhouden, proficiat Arno. In deze groep is er verder nog weinig beslist hoewel Wijnand door een blunder Jeroen aan een punt hielp en voor degredatie moet vrezen. Leo is de enige reddingsboei van Wijnand door hem in een rechtstreeks Blijdorps duel te verschalken, komt dat zien ! In de MPG wist Pieter Sturm het Stefan erg lastig te maken maar in het eindspel werd toch de vrede getekend. Herman en Pim eindigden ook in een draw, na een zeer late rokade van (typisch) Herman, iets voor Tim Krabbe? Door enkele afmeldingen had Sjoerd geen partij waardoor de degredanten nog onbekend zijn, hier zullen de laatste partijen de doorslag gaan geven. In de CL wist Joost Ruit Spaan zeer snel op te knopen. Na een Pirc wist Nathanael het blijkbaar niet meer en stond om 21.30 uur reeds met een sigaar, rugzak en een 0 buiten. Tim kwam snel een pion achter die Harmen om zaterdag 0.00 uur verzilverde: Harmen gaat duidelijk voor een plaats in team 1, hij heeft lekker zitten spelen dit seizoen.
Paul B kan na zijn nederlaag tegen Wim rustig (nou ja...) naar Brazilie op vakantie, waar hij de voetbalwedstrijd Brazilie - Paraguay gaat volgen. Goede reis en voetbal ze Paul. In groep 3 kan nog van alles gebeuren want de koplopers wisten allen te verliezen. Dik tegen Rob Linssen, Wil tegen Jeroen Hollebrands en Ed tegen Arnold. Hoe dat er uiteindelijk gaat uitzien is onduidelijk, vrijdag weten we meer. De coppa is gevorderd tot de halve finale. Jaco en Peter speelden een taaie partij waarbij Jaco het onderspit moest delven. Peter nu tegen Kachun en Dolf tegen Tim voor een plaats in de finale.