RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

 

 

Einde competitie (29 juni)

Nu ook groep 2 is uitgespeeld kunnen we de balans opmaken van weer een historisch seizoen interne.
De Champions League werd een prooi voor Oscar die daarmee voor de 2e keer clubkampioen is geworden. Joost van Ruitenburg is 2e geworden, maar wist wel de Coppa en de snelschaaktitel te pakken. Van de 'oud-toppers' Spaan, Plas en Van Buitenen kon niemand zich in de titelstrijd mengen. Kacper was de verrassing van het seizoen, waar hij pas laat afhaakte in de titelstrijd. De rest van de spelers was goed tegen elkaar opgewassen. De Minorpromotie-groep was behoorlijk sterk met een gemiddelde rating van 1965. Uiteindelijk was het Wim die aan het langste eind trok, met in zijn kielzog Stefan en Milton. De degradatiestrijd was spannend tot het laatste moment. Spelers als Wil en Herman zullen volgend seizoen uit een ander vaatje (vatje!) moeten gaan tappen om weer voorronde CL te gaan halen, "eitjes bestaan eenvoudig niet meer" aldus schaakdeskundige Jaco Koster en zelf speler in groep 3. Groep 2 kende als winnaar Tim Benning. Hij liet weinig steekjes vallen maar verloor opvallend genoeg van Rob Linssen en Bart. Naast de pot pisten Aernout en Bart want Paul Dekker en Pim U bleven hen nipt voor. Pim bleef zelfs ongeslagen, erg knap Pim! Nieuw lid Vincent Braaf wist goed mee te komen en eindigde in de middenmoot. O.a. Wijnand en Ed zullen het volgend seizoen weer in groep 3 moeten gaan opnemen tegen Arnold en kornuiten, we gaan het volgen. Over groep 3 is een paar weken geleden al het e.e.a. geschreven. Door de vele afmeldingen kon een aantal spelers hun 11 partijen niet halen terwijl er toch ca. 18 speelavonden zijn. Winnaar werd uiteindelijk Leon Cornelissen gevolgd door Leo, Arrian en Dik. Zij gaan het komend seizoen in groep 2 hopelijk waarmaken. Heren succes! Al met al een geslaagd seizoen, alle gesloten groepen hebben hun competitie afgerond. Iedereen een goede schaakvakantie gewenst en tot in september.

Promotie Paul Dekker, degradatie Rob vd Lee (29 juni)

Op de slotavond werden er in groep 2 nog 2 belangrijke partijen gespeeld waar promotie en degradatie op het spel stond. Paul Dekker moest Bart een halfje voorblijven om 4e te worden en zo promotie af te dwingen. Reeds geplaatst voor de voorronde CL waren kampioen Tim Benning (10 uit 13), Philip en Pim U. Na een scherp duel en een harde strijd tegen Rob vd Lee wist Bart het volle punt binnen te halen (zie fragment), gevolg was dat Rob helaas gedegradeerd is en volgend seizoen samen met Wijnand en Arnold in groep 3 speelt. Ongeveer te zelfder tijd blunderde Michael Fung in een goede stelling met een pion meer een toren weg tegen Paul waardoor Paul zijn 4e plaats kon behouden en zo promotie afdwong. Een knappe presatie van good-old Paul die we dus terug zien in de CL volgend seizoen. Bart moet het doen met plaats 5.
Groep 2 was een volle groep deze cyclus met maar liefst 14 spelers die in de top en in de staart goed tegen elkaar waren opgewassen. Veel verrassingen vielen er niet te noteren en de eindstand is min of meer verwacht, hoewel Bart en Aernout wellicht hoger hadden kunnen eindigen. Ik ben benieuwd of de ongeslagen Pim komend seizoen potten kan breken in de voorronde CL. Philip en Tim zijn terug waar ze horen. Voor de degradanten geldt snel weer terug promoveren en de aansluiting houden met de sub-top van de vereniging. Let echter op dat het niet altijd soepel gaat in groep 3. Alle spelers bedankt voor hun inzet. (Wim Koster)

Joost van Ruitenburg wint Coppa finale (28 juni)

In de ene zaal heerstte gisteren de chaos van het doorgeefschaak, in de ruimte ernaast de serene rust van een finalepartij. De coppa-finale ging dit jaar tussen jeugdtalent Kacper en de binnenkort niet meer zo vrijgezelle Joost van Ruitenburg. In de schuifschaakarena vond tussendoor uitleg plaats door Stefan en Oscar. De aanwezigen waren het er snel over eens: de partij, een Trompowski waarbij zwart (Kacper) het behoudende c6 speelt i.p.v. het Oscariaanse c5, was saai... Natuurlijk werd het remise. In het eerste vluggertje werd dezelfde uitslag bereikt, zodat een sudden death nodig was. Joost kreeg 6 minuten met wit, maar moest winnen. Bij remise zou Kacper winnen. In tegenstelling tot eerder de avond hielden de doorschuifschakers zich muisstil. In de partij kreeg Joost na de opening optisch snel overwicht, wat er precies mis ging met Kacpers stelling valt moeilijk te achterhalen achteraf, maar Joost wist het secuur uit te spelen. De beker blijft in Nederland, gefeliciteerd Joost!

Voor aanvang van de eerste verlenging

Nathanaël en Philip doorschuif-kampioenen (28 juni)

Gisterenavond vond naast de laatste partijen intern voor groep 2 en de Coppa-finale ook het reeds traditionele RSR-doorschuifkampioenschap plaats. Teams hadden zich al wekenlang bij Meister Leo kunnen inschrijven; om half 9 echter moesten de meeste koppels nog gevormd worden. Leo voegde tenslotte maar onverbitterlijk mensen samen tot een team, wat combinatie als Harmen & Herman en het wonderduo Jurriaan-Robin opleverden. Eén team had zich wel terdege voorbereid en werd uiteindelijk kampioen: dat was het koppel Spaan-Philip. Volgens ingewijden hebben zij onlangs een trainingsessie gehouden om dit jaar toch nog 1 prijs te kunnen pakken. Dat is hen dus gisteren gelukt in een sfeer die het best omschreven kan worden als een varkensstal: tafels vol chips en cake, schreeuwende schakers, bier, zweet en tranen van het brullend lachen. Kortom, een waardige RSR-afsluiting van het seizoen. Voor uitslagen en standen klik hier.

Coppa en de RSR doorgeefschaak-kampioenschap (23 juni)

Vrijdag 27 juni is de laatste clubavond en dit sluiten we dan ook met een heus spektakel nl het RSR doorgeefschaak-kampioenschap en jawel de Coppa finale! De Coppa finale gaat dit keer tussen FM Joost van Ruitenburg en onze jonge schaakgod Kacper. Tussen het doorgeefschaak kunnen we deze finale volgen via de demostratieborden plus het deskundige commentaar van Rob, Stefan en Oscar. Het doorgeefschaak staat ook dit keer weer onder leiding van onze Nationale Arbiter Arrian Rutten en Chill chef Leo. Dus zoek een schaakpartner er zijn geen beperkingen, mocht je toevallig Kasparov tegen het lijf lopen, gewoon vragen en elk team is welkom. Geen partner? Geen nood. Dating bureau RSR vindt een serieuze partner, 100% garantie!

De Leukste Competitie Ter Wereld (22 juni)

Zoals gebruikelijk ontwikkelde de MPG zich weer als een thriller die Hitchcock niet had kunnen bedenken. Torenhoog favoriet Wim moest duidelijk wennen aan zijn debuut in een groep waar iedereen elkaar respectloos naar de strot vliegt. Dankzij een moeizaam begin bleef de titelstrijd spannend tot de laatste ronde. Wim had genoeg aan een bliksemremise tegen Winood, maar wilde met een goed gevoel de zomer in gaan en won gewoon. Zijn eerste MPG-titel! Onderin maakten Winood, Herman en Linda hun favorietenrol volledig waar; zij degradeerden zonder slag of stoot. Wil verloor een cruciale partij van Paul Tromp en kon toen niet anders dan zich bij de losers voegen. Als medicijn gaat hij deze zomer 46 toernooien spelen. De hoofdrolspelers van de krankzinnige strijd om de minst gewilde plek, net onder de streep, waren Alek en Sjoerd. Tot een paar dagen voor de finish had Alek alles nog in eigen hand. Linda had eigenlijk niet zoveel zin meer in het inhaalduel maar toen er toch nog een datum werd gevonden ging ze er gewoon voor en won nog ook. Zelfs Leo Beenhakker had Alek er mentaal niet meer bovenop kunnen krijgen binnen twee dagen, en dus mocht de volgende Ammerlaan het definitieve nekschot geven. Een grote bedanktaart van Sjoerd schijnt onderweg te zijn! Alek wilde over zijn drama alleen maar kwijt: "90% van wat er de afgelopen dagen is gebeurd zal nooit naar buiten komen". .

FM Oscar clubkampioen (22 juni)

Gisterenavopnd is het clubkampieonschap beslist in het voordeel van Oscar. In een zinderende finale tegen Joost van Ruitenburg bleek hij de sterkste! Hij mag zich voor een jaar de clubkampioen van RSR noemen. Twee maanden geleden leek hij al bijna zeker van de titel, maar vanaf dat moment heeft Joost geen punt meer laten liggen: beiden stonden voor aanvang van de wedstrijd op 17½ uit 21. Bij remise zou Joost kampioen zijn, dus Oscar moest winnen. De afgelopen weken is Oscar de boeken ingedoken en was dus uitermate goed voorbereid met de Trompowsky. Hij kreeg een huisvariant op het bord en Joost liep achter de feiten aan. Oscar gefeliciteerd! Na zijn overwinning kreeg het toegestroomde publiek natuurlijk een rondje van de kersverse kampioen. En met de Turkse feestvreugde (Arnold juichtte alsof hij zelf de Turkse nationaliteit had aangenomen) kon het feest niet op. Natuurlijk waren er ook losers deze avond: naast Joost wist in de minorpromotie Alek niet te winnen van Stefan. Hij verloor dus 2 maal in drie dagen van een Ammerlaan en degradeert naar groep 2. Aangezien Sjoerd in een woeste Draak tegen Joost van Rosmalen tot remise was gekomen was voor Alek remise niet voldoende en vocht hij zich dood. Wim won met enige moeite van Winood: het door Winood op remise geschatte eindspel wist Wim vakkundig om te zetten naar winst. Hiermee is hij, met een halfje meer dan Stefan, de nieuwe Minorkampioen. In groep 2 'kozen' Paul Dekker en Maarten ervoor met een halfje genoegen te nemen (voor plaatsing voor de voorronde CL resp. voor handhaving in groep 2). Of dit voldoende is moet allemaal volgende week blijken in de razendspannende laatste ronde voor groep 2. Groep 3 is reeds uitgespeeld, maar veel groep 3-spelers waren wel aanwezig voor een rapidpartijtje en natuurlijk om het topduel te mogen aanschouwen. Onder hen het kakelverse lid Mischa van Vlaardingen, ooit begin jaren tachtig de RSB onveilig gemaakt via Spangen-Ommoord, nu weer terug aan het schaakfront. Mischa welkom op deze leukste van Rotterdam.

De beker met de grote oren! (20 juni)

Jawel morgen staat het te gebeuren. In de sterkste competitie van de RSB staat het clubkampioenschap van RSR Ivoren Toren op het programma. Dit keer gaat het kampioenschap tussen FM Joost en FM Oscar. Volgens kenners de droom finale. Historie gaat er geschreven worden en dit mag niet gemist worden. Morgen zullen we het weten wie de beker met de grote oren mag vast houden. Ook voor de mindere goden staat heel wat op het spel, zo gaan Sjoerd en Alek de strijd tegen degradatie aan. En wie gaat de minor winnen Wim, Stefan of Milton? Zo ook groep 2 gaat Maarten het redden ten kosten van Rob van der Lee en wie gaat de groep winnen en jawel wie plaats zich voor de schaak walhalla die de Champions League heet. Kortom een avond om bij te zijn en voor de mensen die uitgespeeld zijn is er natuurlijk zomerschaak met tussendoor wijzen lessen via demostratieborden van verschillende partijen met natuurlijk de topper Joost en Oscar!

Gekkenhuis in het Nivon! (12 juni)

Ondanks het voetbal was het in het Nivon een broeierig sfeertje. Zo stond de risico-wedstrijd Keetbaas - Joost op het programma. Enkele sfeertekeningen voor de wedstrijd: “ik was tot de tanden toe gewapend” “ Carokann zat er wel in en ik wist hoe hij het zou spelen“Joost naar groep 2 spelen” “Joost was nerveuzer” De wedstrijd begon stip om 8 uur en Spaan en Rob vd Lee gingen om de beurt de wave inzetten....gekkenhuis dat was het en ja na 10 zetjes in overbekende, maar ingewikkelde Panovstelling geef Keetbaas na Kuyt's goal pardoes een stuk weg. Na afloop vd wedstrijd: “Overgeconcentreerd” “ We zaten alleen in de grote zaal en er klonk geen gejuich door“de schaaksfeer was toch wel heel ver weg” " ik had me niet goed voorbereid, want ik wist niet dat je Carokann speelt" "nu moet ik me nog in Team 1 spelen tegen Sjoerd". " ik blijf niet de hele avond voor 4 nerds drankjes schenken!" "ik kan het niet zien, mag het geluid harder" "nee, en we blijven zeker tot 12.00 uur" "we betalen geen contributie voor Jan Lul en die is inclusief bediening". Maar na de 4-1 had de barlady haar jas al aan en was Joost verdwenen. Waar is respect voor de schaaksport en de schakers gebleven........ zinneloos autogetoeter en HOL-landgeblaat is wat ons rest.........

Zomerschaak voor de voetbalhaters (12 juni)

Vrijdag zal er voor de echte schakers een heuse rapid-competitie worden gehouden. Dit onder leiding van de-altijd-grote-Spaan of te wel het zomerschaak gaat van start! Dus denk je die prijs heb ik nog niet en voetbal kijken is voor mietjes. Spoed je dan morgen naar het Nivon en ga helemaal los.

Leon King van groep 3 !! (8 juni)

Gisteren was de laatste speelavond voor groep 3 met als gevolg een volle bak en strijd! Met zes kanshebbers om te promoveren en niemand was nog zeker. Toch al snel kon Leon de champagne ontkurken door een overwinning op Hans. Hans net terug uit Parijs maakte het wel heel erg bont, negen paarden zetten na 14 zetten......de franseslag opening of zo. Niet lang daarna bood Arrian remise aan tegen Jaco. Na heel lang aarzelen nam Jaco het aan. Hierdoor werd hij afhankelijk van de uitslag tussen Leo en Dik. Deze heren waren in een zeer ingewikkelde stelling met Dik in de aanval maar ook in tijdnood. Helaas raakte Dik na de tijdscontrole het spoor helemaal bijster, gaf in gelijke stelling op met de overtuiging dat het helemaal verloren was. Gelukkig waren er nog heel wat clubgenoten om hem daarop te wijzen....kortom Dik's eerste plek ging in rook op en waarschijnlijk ook zijn nachtrust. Hierdoor bleek Leon groepswinnaar met een half punt voorsprong op de rest. De WP punten bepaalde uiteindelijk dat Leo 2de werd gevolgd door Arrian en Dik. Voor Jaco (op WP) en Joost dus geen promotie. Ook in de andere groepen volop strijd. In groep 2 zijn er nu vijf degradanten bekend, alleen wie nr'tje zes wordt ....het zal er spannen. Want vechtend tegen degradatie deed Maarten goede zaken door Philip op remise te houden en ging Vicent met het punt aan de haal tegen Aernout. De strijd om promotie is alleen de vierde plek nog open , hierbij gaat het tussen Paul Dekker, Aernout 66 en Bart. Ook in de minor is het spannend. Zo stond het degradatie duel Paul Tromp tegen Sjoerd op het programma. Paul ging helmaal los met een moordaanval zodat Sjoerd het nu heel moeilijk krijgt. Totslot de Champ League: de heren Oscar en Joost maakten geen fouten zodat het onderlinge duel de beslising gaat brengen wie zich clubkampioen RSR Ivoren Toren 2008 mag noemen.......20 juni weten we meer!

Wim Super !! (3 juni)

Maandag was het hard “werken”voor de heren Joost Ruitenburg en Wim Koster. De kloksimultaan om de supercup was zwaar en lang. Zo gaf Joost zomaar een dame weg tegen Vincent en was bij Wim Sinterklaas soms in het land. De uiteindelijk winnaar werd Wim. Want na twee rondes simultaan had deze 8 punten op de teller staan een halfje meer dan Joost. Ook de onderlinge score was met 1 ½ - ½ in het voordeel van Wim. Kortom een verdiende overwinning en een mooie Paul Dekker Schaal rijker en dit jawel uit handen van de Paul Dekker. Wat wil een mens nog meer....... Verder viel op dat Joost Rosmalen onverslaanbare bleef, de chaos-stellingen van Rob vd Plas, Dik heel dicht bij de eeuwige roem was, de eindspelen van Herman en heel wat claims op vlag.

Finale CL: Joost van Ruitenburg - Oscar (1 juni)

Afgelopen vrijdag is het dan eindelijk gebeurd: Kacper heeft zijn eerste partij in de interne verloren! Joost van Ruitenburg, als de enig overgebleven kampioenskandidaat naast Oscar is het gelukt een vol punt tegen hem te scoren. Een maand geleden leek Oscar op zijn sloffen kampioen te worden, maar nu gaan we ons dus opmaken voor een finale thriller op 20 juni tussen Joost en Oscar. In de MPG won Wim vrijdag van Harmen en heeft de beste papieren voor het Minorkampioenschap. Hier zijn al vier degradanten bekend, maar die vijfde.... In groep 2 is er een duidelijke kopgroep. Pim heeft hierin de leiding genomen door Bart te verslaan. In deze groep krijgt Aernout het moeilijk om zich voor de voorronde CL te plaatsen, Paul Dekker won nl. van Ed. Verder heeft Maarten problemen om zich uberhaupt te handhaven: hij verloor van Vincent. In de derde groep lijkt nog alles mogelijk, ware het niet dat volgende week de laatste ronde is. Jaco, Leo (stond vrijdag al na 6 zetten verloren tegen Arnold), Arrian (won vrijdag wederom!), Leon en Dik (vrijdag remise tegen Jurriaan) staan in het groen, maar ook Joost Broersen heeft nog een kans: na 6 juni zullen we het weten.