RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

 

 

Joost van Ruitenburg Coppakampioen (30 juni)

Gisteren werd het schaakseizoen besloten met de Coppafinale tussen Wim Koster en Joost van Ruitenburg. Bloedstollend kan hetgeen er op het bord kwam niet genoemd worden. Wim speelde op z'n Wims, zoals winnaar Joost na afloop liet weten. De toeschouwers analyseerden samen met Oscar de vele varianten die mogelijk op het bord hadden kunnen komen, maar er niet op kwamen. Joost stond na de opening ietsje beter en rond zet 40 waarschijnlijk gewonnen (zie fragment) maar hoe het af te maken? De partij werd aldus remise. Met het eerste vluggertje dat daarop volgde bleef het evenwicht bewaard. In het tweede partijtje won Joost met het voor de hand liggende Pc7! en mag zich een jaar lang Coppa-champ noemen. De Blijdorp kraker Leo-Wijnand werd in de zijlijn gespeeld. Het spektakel eindigde in remise.

Daniel derde op NK (27 juni)

Met vijf overwinningen, één remise en één nederlaag is Daniel Hofer derde geworden op het NK t/m 7 jaar. Een hele knappe prestatie! Hij verloor van Cheryl Looijer (de uiteindelijke kampioene met 6 uit 7) in een hele spannende partij. Deze toppartij werd op een elektronisch bord gespeeld en was zodoende in de aula voor iedereen te volgen. De RSR-supporters Winood, Paul T, Dolf, Nathanaël en Paul B (Wim was iets later) zagen hoe de kansen heen en weer gingen. Eén keer kreeg Daniel de kans op een moeilijke, winnende matcombinatie maar helaas zag hij het niet. Als hij het wel had gezien was hij waarschijnlijk kampioen geworden. Maar als je 41 zetten in zes minuten speelt dan kun je natuurlijk niet alles zien. Jammer maar helaas! Daniel speelde een goed toernooi en kan in ieder geval zeggen dat geen enkele jongen hem heeft verslagen. En omdat RSR trots is op zo'n schaakprestatie kreeg hij van de jeugdleider Winood ook nog een groot kado.

Zomerschaak (24 juni)

De afgelopen 2 speelavonden zijn er 8 ronden Zomerschaak gespeeld. Aan kop gaan Henk Schouten en Paul Tromp die beiden 6 uit 8 gescoord hebben. Vrijdag 29 juni zullen de laatste 2 ronden afgewerkt worden. Daarnaast zal de avond bestaan uit de Coppa finale met commentaar en het gebruikelijke chillen. Wie zin heeft langs te komen is hartelijk welkom.

Kenneth handhaaft zich, promotie voor Joost Broersen (24 juni)

Intern wedstrijdleider Wim Koster bericht: Afgelopen vrijdag wist Kenneth zich te handhaven in groep 2 door een overwinning tegen Martin. Kenneth zorgt er zo voor dat Ed van Doorn verrassend genoeg degradeert. Helaas is in deze groep ook het doek gevallen voor Martin, Arnold, Wijnand en Leo, niet de minsten ! Leo heeft nog 1 partij te spelen maar door onderling resultaat is Arrian de gelukkige. Joost Broersen is weer terug in groep 2 door meer WP te scoren dan Wikash. Joost had dit waarschijnlijk niet meer verwacht maar door het wegblijven van Adriaan greep hij toch zijn kans. Michael, Jurriaan en Rob vd Lee hadden reeds promotie afgedwongen. Met nog 1 openstaande partij, om des keizers baard maar wel interessant voor de supporters van beide spelers, die tussen Leo en Wijnand is de competitie weer volledig gespeeld. Allen weer hartelijk dank hiervoor.

Daniel op de Pupillendag (21 juni)

Supporters van Daniel opgelet! Aanstaande zaterdag 23 juni is het Nationale Pupillendag (= Nederlands Kampioenschap voor de jongste jeugd) in Gouda. Namens RSR speelt Daniel Hofer mee in de H-categorie (tot en met 7 jaar). Met zijn KNSB-jeugdrating van 973 is Daniel op papier duidelijk favoriet. De laatste ronde begint om 16.30 uur en de prijsuitreiking is om 17.30 uur. Alle supporters kunnen hier dus rekening mee houden. Vooral van onze leden woonachtig in Gouda verwachten we veel support. Lokatie: Goudse Waarden, Kanaalstraat 31 2801 SH GOUDA.

KNSB archief bijgewerkt (20 juni)

Archiefmeister Rob heeft voor dit jaar de KNSB-uitslagen verwerkt en in ons Archief bijgezet. De KNSB-prestaties van dit seizoen staan bijgeschreven en worden bewaard voor de eeuwigheid. Wat zien we? Clubkampioen Wim staat in de totaallijst nog steeds bovenaan met 57 KNSB-punten. Rob met een mindere score heeft de meest KNSB-partijen ooit gespeeld, namelijk 106. Dit jaar deed niemand uit team 1 het buitensporig goed: 4 spelers waren goed voor 4½ punt: de Joosten, Rob en Herbert. In team 2 waren Paul Batenburg en Arno de topscoorders met 5½ punt. In het totaaloverzicht voor team 2 staat Spaan op alle fronten bovenaan. De lijsten zijn te raadplegen via het archief, maar ook door te klikken op totaallijst of dit jaar.

Massakamp onbeslist (17 juni)

Gisteren stond de massakamp tegen Charlois Europoort op het programma. Na maandenlange onderhandelingen met die gasten van Zuid was het eindelijk zo ver: wie is de sterkste club van Rotterdam? Aangezien RSR veruit de sterkste club van Noord is en Charlois-Europoort heerser op Zuid is (het achterland Spijikenisse mag je nauwelijks tot de Rotterdamse regio rekenen) was dit dé match Noord-Zuid! 22 spelers gingen het gevecht aan en natuurlijk dachten wij onze gasten af te kunnen slachten met als troeven Rob, Wim, Herbert en de Joosten. Charlois zetten 3 broertjes de Wit in. De eerste helft van de match ging gelopen. Charlois Europoort won slechts 4 maal en met een paar remises was de stand 13-8 in ons voordeel. Zou het de overmoed (Richard) zijn? Onder(Alek)schatting? Drank(Bart)misbruik? Of was het de inzet van een joker in de persoon van Gerard Kool waardoor Charlois hard terug kon slaan. Het feit was dat de tweede ronde er van alles misging. Rond half 6 stond RSR op 8 punten, het gelijkspel was binnen. Verder zouden we ook niet komen. Spaan verloor voor de tweede keer, Paul Batenburg gaf een stuk weg en daarmee was de einduitslag 21-21. Een gelijkspel, waarmee de revanche een kwestie van tijd is. Volgend jaar treffen we Charlois op eigen grond om deze onbeslistheid voorgoed recht te zetten. Klik hier voor alle uitslagen op een rij.

Spaan aan kop!(13 juni)

Het gaat nu echt spannend worden bij Rotterdam Open. Vanavond gaat de laatste ronde in en zowel Spaan als Wil maken nog een kans op de titel. Waarbij Spaan de beste papieren heeft, hij staat nl. een halfje los van de rest. Dus remise is genoeg voor de beker met de grote oren. Supporters zijn natuurlijk welkom en kunnen dan de grote jongens Spaan en Wil aan het werk zien. Voor de echte liefhebbers zijn er nog “de kleintjes van RSR “ in actie zoals Martin, Leo, en Michael. Dus kom het zien in het buurtcentrum de Oriënt (clubgebouw SO Rotterdam).

WIM KAMPIOEN !!!(9 juni)

Na een bloedstollende finale is gisterenavond Wim Koster bijgezet in de galerij der groten. Hij bleek de koelste en won van Herbert, die waarschijnlijk wel wat kansen heeft laten liggen. Wim had het niet helemaal zelf in de hand. Wanneer Henk zou winnen van Kachun, zou Henk kampioen zijn geworden. Vanuit de analyseruimte (dank aan Joost van Ruitenburg en Oscar) werden na de opening de kansen voor Kachun hoog geschat, later dachten wij dat Henk zo goed als gewonnen stond. Uiteindelijk werd het na 77 zetten remise en was Wim clubkampioen. Beide partijen zijn later vandaag in zijn geheel terug te vinden in het fragmentenarchief. Naast de strijd om het kampioenschap won Edwin van Linda in de MPG, waardoor Edwin zeker is van plaatsing voorronde CL. In groep 2 werd Alek kampioen door Maarten te pletten. In groep 3 won Joost Broersen van Wikash, waardoor beiden gelijk eindigen: de rekenmeesters moeten nu bepalen wie door is naar groep 2.

Chill Dinsdagavond gaat op experimentele toer (7 juni)

Aanstaande dinsdag 12 juni zal voor het eerst éénrichting-doorgeef-doorschuif-doordraai-snelschaak gespeeld worden. Een catchy naam (bijvoorbeeld roltrap- of rupsschaak) moet nog verzonnen worden. In het kort is het doorgeefschaak op een rij met meerdere borden waar de stukken maar naar een kant worden doorgegeven. Op het eerste bord wordt gewoon gesnelschaakt maar op de opeenvolgende borden worden de geslagen stukken ingezet (op het laatste bord kunnen dat in theorie een heleboel zijn). Na elke ronde schuift iedereen een plaats op (beginplaats wordt geloot) totdat iedereen aan beide kanten van elk bord heeft gezeten. Met een oneven aantal spelers komt dan (volgens de hogere wiskunde) iedereen tegen iedereen te spelen. De individuele resultaten bepalen uiteindelijk de winnaar. Iedereen is welkom maar we beginnen wel stipt om 20.00 uur. Laatkomers kunnen omdat het een geloten competitie betreft niet instromen. Als je mee wilt doen met dit experiment of nog vragen hebt over de spelregels laat dat dan aanstaande vrijdagavond aan Leo of Oscar weten.

Open Rotterdam voor RSR? (5 juni)

Het Open Rotterdam begint nu echt spannend te worden. Nog twee rondes te gaan en dan weten we of er een RSR’er met de hoofdprijs vandoor gaat. Zowel Nathanaël ( 6.5 uit 8) als Wil ( 6 uit 8) zijn nog kanshebbers. Beide heren zijn lekker bezig met scherp spel. En mogen morgen er weer vol tegen aan. Zo moet Nathanaël tegen Logmans, liever had hij tegen vrouw in vorm Daniëlle Talmon gewild maar ja daar mag Wil tegen. Behalve deze twee heren doen Leo, Martin en Michael het ook wel aardig. Waarbij vooral Michael positief opvalt als "beginneling". De score van Michael had dan ook hoger kunnen uitpakken, als die niet een paar keer van gewonnen naar remise ging...... Voor Martin en Leo is het zoals vaak een toernooi met meer downs dan ups. Veel fouten, dubieuze openingen (Leo) en eerste klas blunders. We zijn dan ook benieuwd wat er woensdag in de Oriënt (clubgebouw SO Rotterdam) gaat gebeuren.

Nieuwe aanwinst (4 juni)

Vrijdagavond heeft jeugdscout Winood 2 Poolse jongens gecontracteerd: Kacper en Konrad Drozdowski. De jongste, Konrad blijft bij de jeugdafdeling. De oudste, de 11-jarige Kacper heeft een officieuze rating van 2029 maar liet door een zegenreeks van achtereenvolgens Martin-Jurriaan-Winood-Tim-JoostRui en als toetje Reinier Feiner zien dat hij minimaal 2200 heeft. Deze 11-jarige Poolse kampioen (zoon van een raketgeleerde die om de hoek woont en een werkvergunning heeft van ESA) kan volgend seizoen meedraaien in de CL en 1e team! Kacper spreekt alleen Engels en leert Nederlands op een Internationale school op zaterdag (maar hij mag spelen voor de KNSB!). Hij heeft al een tournooi in Bussum gespeeld en volgende week speelt hij mee voor het open kampioenschap van Utrecht. We verwachten veel van Kacper. Vrijdag de 15de juni is hij op de club.

Coppafinale Wim-Joost van Ruitenburg (3 juni)

Vrijdag heerste er een ontspannen sfeer op de club; er werd volop gebabbeld tot een uur of negen alsof er niets meer op het spel stond. Maarrrr, de 2 coppa-halve finales werden gespeeld. Spaan verloor geruisloos van Joost van Ruitenburg en wilde er na afloop niet over praten. Ook Oscar zei na zijn verliespartij tegen Wim, toen er van redactiewege om commentaar werd gevraagd alleen maar: "ik ben goed in karate!". Deze reacties begrijpen wij ten volle, want wat is er prestigeuzer voor een RSR-er dan de cup met de bolle ogen. De finale zal gaan tussen Wim en Joost. In de MPgroep ging het er heftig aan toe: de strijd is nog lang niet gelopen. Linda won verrassend van Peter en heeft nog kans op plaatsing in de voorronde CL. Paul Tromp versloeg Edwin en zit ook nog in de race. Groep 2 heeft 5 kanshebbers voor 4 plekken voorronde CL: Alek en Bart zijn al zeker. Sjoerd en Maarten deden vrijdag goede zaken door te winnen van respectievelijk Alek (zie fragment) en Wijnand. Winood is de laatste kanshebber, maar dan moet hij nog wel van Kenneth winnen: altijd moeilijk. Tenslotte won Jurriaan vrijdag in groep 3 van Ramin en werd daarmee kampioen in deze groep.