RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief                                        

 

Vrijdag 30 juni laaaaaatste schaakavond (28 juni)

Komende vrijdag bent u voor de laatste keer welkom in het Nivonhuis: daarna gaat de boel voor 2 maanden op slot. Dus hebt u genoeg van de voetballerij, kom dan de derde en laatste ronde van het zomerschaaktoernooi meemaken. Drie partijtjes van 20 minuten pppp in ontspannen sfeer. Vorige week vond de tweede ronde plaats. Alleen Wim bleek in staat om van Joost van Rosmalen een punt af te snoepen. Joost staat dus nog steeds aan kop. Wim volgt op een half puntje en Paul Batenburg is derde. Opvallend is de goede prestatie van Martin Jaspers Focks: hij deed de eerste avond niet mee, maar scoorde vorige week 3 uit 3!

Open Kampioenschap R'dam (25 juni)

Voor Spaan en Paul Dekker zit het Open Kampioenschap Rotterdam er ook weer op. Beide heren hebben het goed gedaan. Paul deed het eigenlijk zeer goed en heeft
steeds meegedraaid in de kopgroep totdat... hij besloot om een paar bye’s te moeten nemen vanwege een welverdiende vakantie. Spaan begon gelijk met een fikse uitglijder en heeft daarna nooit meer echt kans gehad op de “beker met grote oren“. Maar met een gedeelde vierde plaats met 7 uit 10 kan het natuurlijk rotter. De uiteindelijk winnaars van het Open Kampioenschap werden Michiel Besseling en Alexander van Beek. Voor de complete eindstand zie: Open Kampioenschap. Ondertussen draait Gert-Jan al een aantal ronden goed mee in het HSG open te Hilversum, alwaar ook het NK gespeeld wordt. Gert-Jan staat na 5 ronde 9de met 3 punten en won ondermeer van John Raymond Markus (2220) in een krankzinnige Koningsgambiet. Zie voor de details: HSG Open

Bericht uit het Oosten (21 juni)

Trouwe leden (zgn. RSR-Hooligans) moet je koesteren! Aernout bevindt zich al een jaar aan de andere kant van de aardkloot, maar weet telkens weer de virtuele weg naar RSR te vinden. Vanuit het Verre Oosten (was het China? Rusland? India?) stuurt hij het volgende bericht "Ik weet dat ik al een tijdje niet geschaakt heb maar ik had laatst een leuk potje (voor de fun) waar een stelling voorkwam waar ik niet uitkwam, het moet gewonnen zijn weet je wel maar het ging allemaal net niet.... Nu was mijn idee om aangezien het schaakseizoen afgelopen is en er vrij weinig meer te melden is op de site je misschien die stelling op de rsr site kan plaatsen met m'n emailadres (aernoutmarkus@gmail.com) erbij met de vraag wat mensen ervan vinden. Seizoen voorbij maar kunnen ze toch nog een beetje analyseren. Het schaken blijft er toch er beetje inzitten. De stelling was overigens niet van mij maar van mijn reispartner Barry (toekomstig lid! - red) die ik een beetje les aan het geven ben. Ik ben gewoon benieuwd of iemand een directe winst ziet!" Hieronder de stelling met wit aan zet. Er mag over gecorrespondeerd worden. Wie ziet een (snelle) winst voor wit? Aernout: leuk om wat van je te horen: het ga je goed!

Tromp en Joost aan de leiding in Zomerschaak (21 juni)

Het slotaccoord na een druk seizoen is dit jaar weer het Zomerschaaktoernooi. Na de voetbalwedstrijd Nederland-Ivoorkust (op miraculeuze wijze gewonnen door het zwaar overschatte Oranjeteam) wisten slechts een paar spelers het clublokaal te vinden. Ondanks de lage opkomst is de verwachting, gezien de huidige stand, dat komende vrijdag er meer spelers naar het NIVON komen. Er zijn 2 koplopers namelijk Joost van Rosmalen (3-3) en Paul Tromp (3-2½) Maar hoelang nog? Wie gaat hen pootje lichten? Iedereen is welkom aanstaande vrijdag: 3 partijen van 20 min pppp met geruime tijd om tussendoor te socializen. Weer eens wat anders dan de normale schaakvrijdag.

Voorlopige indeling KNSB bekend (17 juni)

De (concept!) KNSB-indeling is bekend. Zie http://www.schaakbond.nl/comp/knsb06a/indeling.htm. Als er niks verandert spelen het eerste en tweede vijf keer thuis en vier keer uit. Het eerste moet naar Breda, Wageningen, Sas van Gent en Oosterhout. Opvallend: wederom Voerendaal thuis (3e seizoen achter elkaar). Het tweede zit weer niet bij Charlois Europoort in de poule maar speelt o.a. tegen illustere tegenstanders als Dubbelschaak '97 en Regiohakkers!

Zomertoernooi RSR (7 juni)

Voor de voetbalhaters onder de schakers heeft RSR Ivoren Toren een zomertoernooi in de aanbieding. 3 vrijdagen achtereen: 16 juni, 23 juni en 30 juni worden er 3 rapidpartijen per avond gespeeld. De indeling is Zwitsers en het toernooi staat open voor niet-leden (ken je nog schakers buiten de club die zin hebben in een partijtje en die ook de sfeer willen komen proeven, nodig ze uit, want nieuwe leden zijn welkom) Aanvang van de eerste partij is om half 9, maar graag rond 8 uur aanwezig zijn in verband met de indeling. Er zijn geen kosten aan verbonden (= gratis) en er is een aantal prijzen in natura te winnen.

Joost en Rob de RSR-kampioenen !!!! (3 juni)

Gisterenavond vond in het Nivonhuis zowel de ontknoping van de Coppa plaatst als de slotstrijd om de hoogste titel: Kampioen van RSR Ivoren Toren. Wim Koster speelde met wit tegen Rob v.d. Plas voor de Coppa-finale en opende verrassenderwijze met c4. Rob verdedigde zich met 2 gefianchetteerde lopers, wachtend op een Plas-uitval. Hij hoefde niet lang te wachten. Voor de ogen van talloze toeschouwers en de commentatoren Richard en Oscar speelde Wim een aantal onbegrijpelijke zetten, zoals LxPf5 en Tb1 (binnenkort op Rob's log). Rob gaf de toren voor het paard op f3 en had goed gezien dat zijn vrijpionnen op den duur de kwaliteit meer dan waard waren! Wim gaf op met enkele minuten op de klok. Gefeliciteerd Rob! De partij Nathanaël Spaan-Joost van Ruitenburg had voor de mindere goden in de commentaarzaal een al even onbegrijpelijk karakter. Joost had aan remise genoeg, maar aan zijn opening te zien speelde hij alles of niets: g5 en kort rokeren, een verdwaald paard op a5. Joost bleek het toch het best gezien te hebben en vlak na de opgave van Wim berustte Spaan in remise en kon het feest voor Joost losbarsten. Zijn tweede kampioenschap op rij: gefeliciteerd! Voor het tevreden publiek was er taart met zoutjes en nootjes, plus het deskundige commentaar van Richard en Oscar. Naast deze twee hoogtepunten werden er nog wat andere belangrijke partijen gespeeld. Bart kwam na een paar zetten een laffe remise overeen met Wijnand: beiden hebben wat zij willen: promotie en handhaving. Linda won van Shekil en plaatste zich ook voor groep 2. In de MinorPromotieGroep won Edwin op het nippertje van Arrian en hield Paul Tromp de hele partij Pim U op afstand, wat betekent dat Jaco zich niet plaatst voor de voorronde CL.