RSR IVOREN TOREN  nieuwsarchief
 
Leo wint tweede ratingprijs Rotterdam Open (28 juni)
In het Open kampioenschap van SV Rotterdam heeft Leo met 5˝ uit 10 de gedeelde tweede ratingprijs (tot 1750) gewonnen. Met een TPR van 1824 won hij ook nog aardig wat ratingpuntjes. Plas had tot de 9e ronde nog kans op de eindoverwinning maar hij eindigde met twee nullen, resultaat 6 uit 10. Paul Dekker speelde lang niet alle ronden waardoor zijn score wat tegenviel, 4˝ uit 10. Martin scoorde met 4 uit 10 ongeveer wat volgens zijn rating verwacht mocht worden. Klik hier voor de volledige eindstand.
RSR presteert uitstekend in Delta Open (26 juni)
Gert-Jan heeft goede berichten vanuit Poortugaal: "RSR was met zeven clubgenoten goed vertegenwoordigd bij het grote rapid-toernooi in Poortugaal. In groep 3 waren Terence en Andy actief. Andy had zijn dag niet helemaal en eindigde met 1˝ uit 7 onderin het veld. Terence daarentegen streed tot het eind toe mee om te prijzen. Helaas haalde hij het net niet, maar 4˝ uit 7 is een prima prestatie! In groep 1 waren temidden van grootmeesters en meesters zes clubgenoten actief. Alek, die liever spannende en leerzame partijen speelde in groep 1 dan in groep 2 voor de prijzen te spelen, begon met een aantal ongelukkige nederlagen, maar herstelde zich aan het eind van het toernooi. 2˝ uit 7 is geen slecht resultaat in deze groep! Peter had een loodzwaar programma met onder meer twee grootmeesters. Tegen Jonkman kwam hij er niet aan te pas, maar tegen Dgbuadze miste hij volgens de grootmeester een goede kans op remise. Uiteindelijk haalde hij 3˝ uit 7. Reinier begon met een plusremise tegen IM Van Mil. Helaas verloor hij daarna enkele partijen, maar een goede eindsprint bracht hem toch op 4 uit 7. Diezelfde score behaalde ook Kachun, die in de tweede ronde soeverein remise speelde tegen GM Jonkman (17 minuten tegen 8 en een betere stelling!), maar helaas later in het toernooi een gewonnen stelling vergooide tegen IM Carlier. Gert-Jan speelde het toernooi van zijn leven. Twee nipte nederlagen tegen de IM’s Bosboom en Peelen, remise tegen IM Van Mil en overwinningen tegen onder meer Quist en in de slotronde Van Baarle brachten hem op 4˝ uit 7 en een TPR van 2332! Spaan tenslotte was tot het eind toe in de race om de prijzen. Hij liet drie remises volgen door twee overwinningen en speelde daarna moeiteloos remise tegen GM Jonkman. Een overwinning op GM Dgbuadze had hem op het podium gebracht, maar dat bleek helaas teveel gevraagd: na een lange en spannende partij won de grootmeester uiteindelijk." Klik hier voor de sitre met alle uitslagen en standen. 
Joost clubkampioen, Spaan wint Coppa (25 juni)
In tropische omstandigheden vielen op de laatste clubavond van het seizoen de belangrijkste beslissingen. Joost van Ruitenburg moest minimaal remise spelen tegen Dolf om voor het eerst RSR-clubkampioen te worden. Dolf deed zijn sportieve plicht, sloeg een eerste remise-aanbod af, maar het eindspel met vier torens hield Joost simpel remise, waarmee hij de titel veilig stelde. De Coppa finale, tussen de oudgediende Spaan en Plas, leverde een zeer spannende wedstrijd op waarin Spaan beter stond in het middenspel, en Plas in het eindspel. Het eindspel met gelijke lopers wist Spaan net remise te houden, waarna hij de verlenging in de vorm van snelschaak overtuigend won. Ondertussen was het voor de overige leden in de bar een feestelijke avond. De jarige Herman trakteerde op gebak, Coppa-capo Leo had verkoelend ijs geregeld, en de aftredende club- en Coppa-kampioen FM Oscar en Wim gaven commentaar op 2 demonstratieborden. Omdat hun website-partij om de Paul Dekker schaal in remise was geëindigd, moest er nog een beslissing komen. Als uitsmijter van de avond speelde ieder een kloksimultaan tegen 5 tegenstanders, met 10 minuten voor de simultaangever en 5 voor iedere tegenstander. FM Oscar versloeg nog wel de kersverse clubkampioen, maar kwam in hevige tijdnood en verloor de minimatch met 2-3. Wim was een stuk sneller, verloor alleen van Pim van Geest en won dus met 4-1. De eerste Paul Dekker schaal is voor hem, volgend seizoen gaat die strijd dus tussen Joost en Spaan.
Pappa Coppa roept allen op: kom vrijdag! (21 juni)
24 juni de dag om……..de risico-wedstrijd van het jaar te volgen: Rob vd Plas - Spaan om de Coppa De Torre. Deze beker finale wordt voorzien van hilarisch/sardonisch commentaar van het komisch duo Wimpie en Ossie. Dit duo zal ook verslag doen van Joost tegen Dolf om het club kampioenschap en of dit alles nog niet genoeg is, zal nu eindelijk eens de RSR supercup (Paul Dekker Schaal) partij uitgelegd worden. Deze slachtpartij met vele offers werd in het begin van het seizoen gespeeld en eindigde vreemd genoeg in remise. Het hoe en waarom kan natuurlijk alleen door de heren zelf uitgelegd worden. Maar om toch de Paul Dekker Schaal uit te kunnen reiken zal er een bijzondere snelschaaksimultaan gegeven worden, waarbij RSR leden zich in kunnen loten. Verder vieren we met ze alle Hermans verjaardag (Schakelaar en gebak ?!!) en kan de emotionele schaker op deze laatste schaakavond afscheid nemen van al ze (schaak)vrienden en hun pas weer op ALV in september terug zien. Kortom een dag om er bij te zijn en nooit meer te vergeten!!! 
Geen titelprolongatie voor Spaan (21 juni)
In het traditionele Watertorentoernooi, georganiseerd door SV Steinitz, is titelverdediger Spaan met 5 uit 7 op de gedeeld derde plaats geëindigd. Een nederlaag in de vijfde ronde tegen de uiteindelijke winnaar van Zutphen maakte hem kansloos voor de titel, die hij al meerdere malen veroverde. Harry stond na ronde 5 zelfs boven Spaan, maar twee nederlagen in de slotronden deden hem toch in de middenmoot eindigen. Jurriaan kwam tot een voor hem magere 3 uit 7, maar speelde niet alle ronden mee. Klik hier voor de complete eindstand.
Team 1,3,5 verslaan team 2,4,6 (18 juni)
Voor het eerst(?) in de RSR-geschiedenis stonden gisteren alle RSR-teams tegenover elkaar. In een dubbelrondige rapidwedstrijd mochten de even teams proberen te bewijzen dat zij hoger, of de spelers uit de oneven teams lager ingedeeld horen te worden. Het vijfde versloeg met minimale cijfers het nog op te richten zesde: 4˝-3˝. Het derde won een stuk overtuigender van het vierde, met maar liefst 11˝-4˝. Zeer opvallend was wel dat de beide topspelers van het derde, Alek en Philippe, de vier nederlagen lieten noteren! Laatsgenoemde plaatste zich overigens en passant voor de voorronden CL, doordat Pim van Geest zijn laatste partij tegen Maarten niet wenste te spelen is hij de vierde degradant. Team 2 begon ontketend tegen het vlaggenschip, na de eerste turnus stonden zij maar liefst met 4˝-2˝ voor! In de terugwedstrijd kon het eerste de zaken ternauwerdood rechtzetten: 7˝-6˝ voor team 1. Organisator Wim had gebak geregeld en alle teamleiders / lijders kregen een presentje als dank voor bewezen diensten, het is immers de zwaarste functie bij RSR.
Voorlopige RSB-indeling ook bekend (14 juni)
Na de bekendmaking van de voorlopige KNSB-indeling voor komend seizoen kon Arrian natuurlijk niet achterblijven. Inmiddels is voor alle RSR-teams, behalve het nog op te richten zesde, de voorlopige indeling bekend. Arrian zette alles hier (let op: update 17-6)voor U op een rijtje. Zelfs de speeldata kunt U vast in de agenda zetten, maar denk eraan dat er nog wijzigingen mogelijk zijn!
M&M top en tob in Utrecht (13 juni)
Razende reporter Maarten bericht: 
"Afgelopen weekend hebben Maarten en Martin meegedaan aan het weekendtoernooi in Utrecht. Martin viel daarbij vooral op door 2 keer op het podium te staan met de snelheidsprijs voor de snelste partij, maar dan wel tot 2 keer toe aan de negatieve kant van de medaille. Een mooie overwinning in de laatste ronde waarin hij een stukoffer pareerde en daarna het mooi afmaakte redden zijn toernooi nog een heel klein beetje, maar met een score van 1˝ uit zes en een tpr van 1446 mag hij natuurlijk niet tevreden zijn. Maarten begon met een dramatisch slechte partij in ronde 1, en een moelijke remise in ronde 2. Daarna 3 punten op rij waarbij vooral de laatste partij een plaatje was. met 2 goede overwinningen op 1800+ spelers, een tpr van 1938 is het toernooi voor hem wel geslaagd. Het toernooi werd overigens gedeeld gewonnen door Erwin l'Ami en Ventzislav Inkiov. Voor de volledige eindstand in groep 2 klik hier."
Training, rapid en serieus schaak (11 juni)
In de Champions League greep Plas de allerlaatste kans op de titel door tegen Richard een pluspion te verzilveren. Hij is geëindigd met 16˝ punt, evenveel als Joost maar die heeft nog een partij tegoed tegen Dolf. Op de laatste speeldag op 24 juni, tevens Coppa-finaledag, valt de beslissing. In de MinorPromotieGroep kwam Philippe niet verder dan remise tegen de reeds gedegradeerde Pim Uytdewilligen. Door dit resultaat is handhaving voor Maarten onbereikbaar geworden. De laatste degradatieplek is voor Philippe of Pim van Geest. Indien Pim volgende week wint van Maarten vliegt Philippe eruit, anders Pim. Voor de overige RSR-ers verliep de avond een stuk minder serieus, maar wel leerzaam. Peter Torczynski legde aan een groep leergierigen de fijne kneepjes van het koningsindisch uit, Wim onderwees RSR's supertalenten en Leo. Verder werd er onder leiding van Arnold enthousiast rapid geschaakt.
Nu al indeling volgend KNSB-seizoen (9 juni)
De zomerstop moet nog beginnen, maar toch is de voorlopige indeling al bekend voor het volgend KNSB-seizoen. Het eerste zit gewoon in dezelfde poule als het afgelopen seizoen, alleen zijn de twee degradanten vervangen door de promovendi Pion Roosendaal en D4 Oosterhout, en degradant uit de meesterklasse Utrecht vervangt promovendus Stukkenjagers. Het tweede zag een verzoek om niet weer in de RSB regio te worden ingedeeld, afgewezen. Het valt uiteindelijk nog mee: alleen Messemaker 2 is een RSB-tegenstander. Op 24 september reizen beide RSR-KNSB-teams gezellig naar Utrecht om daar tegen het plaatselijke eerste en derde team aan te treden. De eerste thuiswedstrijd is op 15 oktober, tegen D4 (team 1) en DD 2 (team 2). Klik hier voor de voorlopige indeling van het eerste, en hier voor het tweede team.
Spectaculaire ontknoping Groep 2 (4 juni)
Hitchcock had het niet beter kunnen bedenken. Groep 2 was de thriller van de avond, met in de hoofdrollen Arrian, Ed en Herman. De Keet walste over de al gepromoveerde Alek heen en eindigde dankzij zijn lange eindsprint op 7 uit 10. Arrian had alles in eigen hand en greep die kans door van Jurriaan te winnen. Naast Herman en Paul Tromp verscheen plotsklaps een derde acteur ten tonele: Ed van Doorn versloeg meedogenloos zijn oude strijdmakker Wijnand en eindigde ook op 7 punten. Op WP pakt hij de vierde promotieplek en mag hij zich de hele zomer gaan verheugen op een hernieuwd optreden in de voorronde Champions League. In de Minor is het onderin nog altijd zeer spannend. Pim van Geest pakte een belangrijk halfje tegen Arno. Philippe ging vol voor de winst en slaagde daarin tegen directe concurrent Maarten. Pim Uytdewilligen is definitief gedegradeerd na een snelle nederlaag tegen Paul Dekker, die hem vergezelt naar Groep 2
Oproep aan de jeugdspelers (4 juni)
Gert-Jan is al druk bezig de dodenlijn te halen: "Oproep aan alle jeugdspelers die ook bij de senioren spelen: Als je een leuke partij gespeeld hebt en die ook aan de rest van de club wilt laten zien, wil ik je vragen de notatie van je mooiste/beste partij van het jaar (in word of gewoon in mail) naar mij toe te sturen. Als je wilt, mag je er ook commentaar bij zetten. Ik maak er dan wel een stukje voor de Schakelaar van over onze schaaktoekomst. Dat zijn jullie immers!"
Dodenlijn scherper dan ooit (1 juni)

De redactie van de Schakelaar legt zichzelf een welhaast onmogelijk taak op: de laatste Schakelaar van dit seizoen zal verschijnen op 24 juni. De dodenlijn is scherp als een mes: 14 juni tot 12 uur ’s avonds kan er kopy ingeleverd worden via de bekende adressen: Leo, Herman of Alek. Gelukkig weten wij dat vele leden staan te trappelen om een prachtartikel in te leveren. Er is voorlopig geen voetbal meer op de teevee, dus aan de slag. Het thema is dit maal: TOEKOMST. We noemen maar: de toekomst van het bestuur, de toekomst van de website, de toekomst van de jeugd en is er een toekomst voor team 6? En natuurlijk de toekomst van diverse leden als Harry (stemt hij voor of tegen?), Jaco (vader en dan?), Rob (Ajax?) de Keet (huwelijk?), Paul B. (nog meer huwelijk?) Joop(?) en Jurriaan (…) Genoeg stof voor een visionair nummer, dachten wij.