RSR IVOREN TOREN nieuwsarchief 
Spaan: Koning van Watertoren (28 juni)
Ieder jaar neemt Spaan deel aan het door Steinitz georganiseerde Watertorentoernooi, en ieder jaar komt hij met een goed gevulde beurs thuis. Het aantal Watertoren-titels begint het aantal RSR-titels te naderen. Een remise in de laatste ronde bleek genoeg om Sturm en Richard Ammerlaan van zich af te houden. Harry en Jurriaan eindigden gebroederlijk op 2½ punt, Maarten hield het na 1½ punt voor gezien. Klik hier voor de volledige eindstand.
Winood leeft nog: prijs in DeltaBouwman (27 juni)
De penningmeester zelf doet verslag van het jaarlijkse DeltaBouwman Rapidtoernooi: "Omdat veel schakers nauwelijks van psychiatrische patiënten zijn te onderscheiden, is het ieder jaar weer de vraag welke schakers moeten blijven na het DeltaBouman toernooi bij het Psychiatrisch Ziekenhuis in Poortugaal. Winood, Paul B., Spaan, Peter en Pim mochten uiteraard gewoon het terrein verlaten, maar twijfelgevallen als John van Baarle lopen een behoorlijk risico. Dit toernooi was weer uitstekend georganiseerd, met goede lunch, strakke planning met snel op elkaar volgende rondes, arbiter Arrian, ruime locatie met veel mogelijkheden, gratis koffie, zwarte schaakstukken voor iedereen (om het jaar zwarte en witte) ruim prijzengeld en een busje van en naar de metro. 216 deelnemers in 4 groepen en een goede sfeer. Groep A (>1950) was sterk bezet, met bijvoorbeeld Rick Lahaye op plaats 12. Spaan (4 uit 7; TPR 2284), Paul B. (3½ uit 7; TPR 2110) en Peter (3 uit 7; TPR 2146) waren tevreden. In groep 2 (tot 1950) scoorden paradepaardjes Winood en Pim nog beter, Winood won zelfs € 60 met 5½ uit 7 (TPR 2034) en Pim haalde met 4½ uit 7 zijn (bescheiden) doel, een half punt meer dan vorig jaar (TPR 1981). Winood was vooral tevreden over zijn winst op ex RSR-lid Hans Hollander, die klaagde dat Winood in tijdnood al zette voordat Hans zijn klok had ingedrukt. Volgend jaar weer."
FM Oscar clubkampioen 2004 (26 juni)
De enige meester in ons midden heeft zijn titel waargemaakt: in een zinderend slot van de competitie wist FM Oscar met minimaal verschil zijn laatste concurrenten Wim en Herbert achter zich te houden. De beslissing bleek achteraf zijn overwinning in de voorlaatste ronde op zijn voorganger Wim. In de laatste ronde bood hij in iets betere stelling remise aan tegen Pieter, wetende dat hij bij gelijk eindigen Herbert op SB achter zich zou houden. Pieter accepteerde, waarmee de titel feitelijk al binnen was. Om alle (her)berekeningen onnodig te maken berustte Herbert kort hierna in hetzelfde resultaat in zijn 194e ontmoeting met Spaan. FM Oscar stortte zich vervolgens in het feestgedruis in de Nivon-bar, waarbij alle oranje-feesten compleet verbleekten.
Wim pakt troostprijs met gemak (26 juni)
De dubbel ging door zijn nederlaag tegen FM Oscar aan zijn neus voorbij, maar dat weerhield Wim er niet van zijn laatste kans op een prijs dit seizoen overtuigend te grijpen. Volgens Djurre wilde hij met zijn achtste zet de partij interessant maken, maar hij bereikte alleen maar dat hij na 8 zetten(!) tegen een hopeloze stelling aan zat te kijken. "Dit was helemaal niks", was de treffende samenvatting van de onttroonde Coppa-houder na afloop. Kijk hier hoe Wim het na Djurre's blunder op karakteristiek nauwkeurige wijze afmaakt.
Spaan doet het beter dan Pieter (24 juni)
In het Vastned Open verspeelde Pieter in de laatste twee ronden zijn riante koppositie. Spaan doet het in het Watertorentoernooi beter, want in de voorlaatste ronde versloeg hij Richard Ammerlaan, de man die Pieter in het Vastned Open nog in rouw dompelde. Hij heeft nu aan een remise in de slotronde genoeg voor zijn zoveelste Watertoren-titel. Jurriaan won en mag tot slot tegen Harry, die remise speelde. Klik hier voor de uitslagen, stand en indeling. 
De zondige week van Pim (23 juni)
Het klinkt als een stripalbum: Penningen Pim in Las Vegas. Hij had nog wat centen over om een verslag te mailen: "Tegenstanders uit Texas, Californië, New Mexico (2x), Illinois en Arizona konden het mij niet moeilijk maken. Maar ik was zelf mijn grootste tegenstander, zoals wel vaker dit jaar, en haalde daarom toch maar 3 uit 6 (tegen gemiddeld 1825 - USCF ratings, dus eigenlijk ongeveer 1700). Volledig gewonnen staan en dan stap 1 fouten zoals gewoon een stuk in laten staan is zelfs op dit niveau fataal. Maar wel een leuk toernooi, goede sfeer, meer dan 800 deelnemers, allen in 1 hotel/casino. Las Vegas is de consumptiemaatschappij in optima forma, de city of sin, een vergaarbak van kitsch, ligt midden in de woestijn en is erg heet (40 graden), maar wel leuk om eens een paar dagen in te verblijven. Reisgenoot Steven van Enk speelde wel goed: 3½ punt in de open groep, tegen o.a. 3x IM en 1x GM." Klik hier voor de eindstand in Pim's groep, tot 2000 rating.
RSR niet in de prijzen bij RSB-rapidkampioenschap (22 juni)
Afgelopen zaterdag werd het Lombardijen Open en tegelijk het RSB-rapidkampioenschap gespeeld. Blijkbaar waren alleen de zogenaamde "toppers" van belang voor de organisatie want er werd bij aanvang een half uur gewacht op Jonkman (die niet op kwam dagen) en de eindstand vermeldt alleen de top-3. De hoogste groep die uit slechts 11 man bestond (+ Peng) werd gewonnen door de Spijkenisser kopman Rick Lahaye, die slechts één remise afstond. Joost en Paul Batenburg konden dit niet verhinderen, zij eindigden op resp. en uit 7.
Vrijdag 25 juni spannendste avond (19 juni)
De ontknoping van het clubkampioenschap is spannender dan ooit. FM Oscar onttroonde in het onderlinge duel eigenhandig Wim als clubkampioen. Volgens de voormalig titelhouder ging het fout op zet 25, waar hij een positionele blunder beging. Daarna maakte FM Oscar het meesterlijk geconcentreerd af. Toch heeft hij nog altijd een concurrent over; Herbert won ondanks een getrokken verstandskies in 15 zetten van Kachun en volgt FM Oscar op een halfje, met nog 1 partij te gaan. Als FM Oscar vrijdag wint van Pieter is hij kampioen. Als Herbert een halfje meer haalt dan FM Oscar (tegen Spaan), brengt SB de beslissing, daar hun onderlinge duels op 1-1 zijn geëindigd. Stand aan kop: 1.FM Oscar 15-21 2.Wim 15-22 3.Herbert 14½-21. Vrijdag aanstaande belooft de spannendste avond van het seizoen te worden, want ook de bekerfinale Wim-Djurre staat dan op het programma! Alle (groot)meesterlijke zetten zullen op het demonstratiebord verklaard worden door niemand minder dan de uiterst succesvolle team-1 debutant Joost. Komt allen!
Spaan beëindigt seizoen met troostprijs (19 juni)
In de Champions League werd hij één-na laatste, extern wilde het ook niet erg lukken, maar op de valreep boekt levende RSR-legende Spaan toch nog een bescheiden succesje. Het jaarlijkse RSR-zomertoernooi schreef hij met 7½ uit 8 overtuigend op zijn naam. Ook het zilver en brons werden in dit open toernooi opgeëist door RSR-spelers, respectievelijk door Paul Batenburg () en Edwin (5). Opvallend was het grote aantal deelnemers dat voortijdig het Nivon verliet (na een nederlaag?), wat dom was omdat er bij de prijsuitreiking nog vele prijzen door organisator Arnold werden verloot. Klik hier voor de volledige eindstand van het RSR rapidtoernooi.
Weer concurrent minder voor Spaan (15 juni)
In de vijfde ronde van het Watertorentoernooi heeft Spaan gewonnen van de altijd en overal aanwezige Pietrov. Met nog twee ronden te gaan staat hij nu gedeeld eerste met Richard Ammerlaan, de man die Pieter vorige week van de Vastned Open titel afhield. Harry verliet de onderste regionen middels een overwinning. Dat geldt niet voor Jurriaan, die verloor van de onvermijdelijke v.d.Kooij. Ook Maarten staat onderin, hij had een bye. Klik hier voor de uitslagen en stand.
Arrian subtopper in Hillegersberg (15 juni)
In het Hillegersbergs Zwitser toernooi (9 ronden rapid) is de enige RSR-deelnemer Arrian gedeeld vijfde geworden met 5 uit 9. Zijn score kwam mede tot stand dankzij drie byes op de eerste speelavond. Klik hier voor de volledige eindstand.
Net geen eeuwige roem voor snelschaakteam (14 juni)
De bende van vier, bestaande uit FM Oscar, Djurre, Pieter en Joost, vertegenwoordigden RSR op het NK snelschaken voor clubteams. Joost vertelt hoe de dag verliep:  

"Om 9 uur hadden Djurre, Oscar, Pieter en ik op CS afgesproken. Alleen Pieter en ik waren er. Zijn gegaan in veronderstelling dat Djurre en Oscar al in trein zaten. Op Den Haag CS zagen we geen van beiden. Djurre gebeld, bleek een paar treinen achter ons te zitten, van Oscar geen spoor. In speelzaal dus maar Oscar op bord 1 opgegeven. Bleek even later dat hij van Djurre gehoord had dat we om half 9 verzamelden en was er dus al lang.

Het ging erg goed. Oscar verloor eerste 2 partijen, maar won volgende 6. Pieter en Djurre (beiden 5½ uit 8) waren ook op dreef. Alleen ikzelf deed het slecht met maar 4 punten. Onder andere BIS, LSG en Utrecht 1 werden vernederd. Omdat vaak echter met 2½-1½ werd gewonnen en 2 keer gelijk werd gespeeld stonden we ongedeeld 1e! De stand was nl op matchpunten en met 7 stonden we een volle overwinning los.

Toen werden de lange nachten van Djurre en Oscar hen echter teveel en ook Pieter zat er redelijk doorheen. Aangezien ik maar 1 van de 4 punten kon scoren, kon ik de volgende 2 nederlagen niet voorkomen en in de laatste ronde mocht ik bij een 2-1 achterstand met een toren achter geen eeuwig schaak houden. Daarna miste ik zelfs nog winst en was de 4e plek een feit. Het toernooi duurde dus 3 rondes te lang, anders had RSR zich gewoon beste club van Nederland mogen noemen."

Drama compleet voor Pieter (13 juni)
Acht ronden lang ging Pieter soeverein aan de leiding in het Vastned Open toernooi, en alle sterke tegenstanders had hij al gehad. Toch ging het in de laatste 2 ronden nog helemaal mis. Druk, vermoeidheid, hoofdpijn, hoe dan ook, hij verloor van twee (op papier althans) mindere tegenstanders, Martin Noordijk en Richard Ammerlaan. Het kostte hem de titel en een paar honderd euro. Bij de gedeelde nummers twee had ook Spaan zich nog kunnen voegen, maar hij geloofde het wel en speelde remise tegen Noordijk. Ook Leo remiseerde en haalde zodoende net geen 50% score. Dat werd wel bereikt door Paul Dekker, die daarmee precies volgens zijn rating presteerde maar daarbij moet worden aangetekend dat hij lang niet alle ronden heeft meegespeeld. Klik hier voor de uitslagen en eindstand.
Titelstrijd naar ongekende climax (12 juni)
Het lijkt wel of de voornaamste kemphanen om de titel, Wim en FM Oscar, geen kampioen willen worden, zoveel punten verliezen ze de laatste weken. Wim verloor zelfs sinds lange tijd, in een positioneel gevecht van Joost, die deze cyclus wat laat op gang is gekomen. FM Oscar stond zeer bedenkelijk tegen Plas, maar toen deze een kwaliteit wegblunderde berustte hij meteen in remise. Als FM Oscar volgende week van Wim wint gaat hij de regerend clubkampioen definitief voorbij (op onderling resultaat), echter door het vele puntverlies moeten ze plotseling met een schuin oog de verrassende Herbert in de gaten blijven houden, de derde en laatst overgebleven kampioenskandidaat. Stand aan kop: 1. Wim 15-21 2. Plas 14½-22 3. FM Oscar 14-20 4. Herbert 13½-20. Wordt vervolgd! 
RSR-cracks aan kop op eigen rapidtoernooi (12 juni)
Onder de bezielende leiding van Arnold is vrijdag de eerste van twee avonden van het jaarlijkse RSR-zomertoernooi gespeeld. Uit de vier rapidpartijen wist alleen Spaan de volle score te behalen. Pieter, Paul Batenburg en Djurre staan gedeeld tweede op 1 verliespunt. Daarachter het eerste deelnemende niet-lid, Gert-Jan van Vliet, wiens zaakwaarnemer Winood eerder deze week de onderhandelingen betreffende een contract voor drie jaar met RSR succesvol afrondde. Met 26 deelnemers is het toernooi prima bezet, volgende week volgt de ontknoping. Klik hier voor de stand halverwege.
Spaan lichtpunt in zwarte RSR-dag (10 juni)
De vierde ronde van het Watertorentoernooi verliep voor vrijwel de gehele RSR-delegatie dramatisch. Harry, Jurriaan en Maarten verloren alledrie. De eer werd gelukkig gered door meervoudig toernooiwinnaar Spaan, die mede-ex-RSB-kampioen Sturm versloeg. Hij staat nu gedeeld eerste samen met Pietrov en Richard Ammerlaan. Er zijn nog drie ronden te gaan.
Zaterdag weer nieuwe markt festival (9 juni)
Het onlangs gehouden Nieuwe Markt festival werd onder leiding van een enthousiaste Wijnand natuurlijk een doorslaand succes, zoals onderstaande foto bewijst. Zaterdag aanstaande staat het vervolg van deze happening gepland; komt allen!

Keet, Wim, Arnold, Leo, inspirator Wijnand en enkele aspirant-leden vermaken zich op het Nieuwe Markt festival. Maar zijn die schaakstukken niet erg plat?!

Pieter maakt het nog even spannend (8 juni)
In de voorlaatste ronde van het Vastned Open toernooi heeft Pieter verrassend zijn eerste nederlaag geleden tegen good old Martin Noordijk (ex-RSR). Hij staat nog wel ongedeeld eerste, maar bij winst zou hij al verzekerd zijn geweest van de titel. Mocht hij de laatste ronde, die voor woensdagavond gepland staat, ook verliezen (waar we natuurlijk niet van uitgaan) dan kan o.a. Spaan, die namens Pieter wraak kan nemen op Martin, hem nog bijhalen op de ranglijst. Paul Dekker verloor helaas van Rob Brunia, en Leo maakte de club ten schande door van oud-lid Brian van Kanten te verliezen. Klik hier voor de uitslagen, stand en indeling voor de laatste ronde. 
KNSB archief helemaal up-to-date (6 juni)
Met twee teams in de KNSB is het extra genieten voor de statistici onder ons. Alle uitslagen, percentages enzovoorts van het huidige seizoen zijn vanaf heden beschikbaar op de site. Maar er is meer: Alle KNSB-seizoenen zijn getotaliseerd zodat alle brandende vragen kunnen worden beantwoord, zoals wie is clubtopscorer aller tijden?, wie speelde de meeste KNSB-wedstrijden?, wie scoorde percentueel gezien het hoogst?, wie zat gemiddeld aan het hoogste bord? enzovoorts. Antwoorden van deze vragen en meer zijn te vinden via de rubriek Archief.
Beslissingen in MPG en Groep 2 (5 juni)
In de Champions League bleef FM Oscar in de race om het kampioenschap door heel simpel te winnen van Dolf, die blij zal zijn dat zijn seizoen erop zit. Het kampioenschap der Minors is beslist; Arno won na een lang gevecht de topper tegen Aernout en is onbereikbaar geworden voor de concurrentie. Joop! speelde zich veilig tegen Sjonnie en nu is Paul Tromp de pineut, hij verloor in de langste partij van de avond van Herman en is gedegradeerd. In groep 2 streden Jurriaan en Arnold in een directe confrontatie om de vierde promotieplek. In een partij waar letterlijk de stukken vanaf vlogen ging Arnold uiteindelijk mat, zodat Jurriaan zich plaatst voor de voorronden CL.
Trio RSR in middenmoot Bussum (2 juni)
De drie RSR-musketeers Philip, Paul Tromp en Claudia benutten hun pinksterweekend om hun krachten te meten in het jaarlijkse Bussumse (BSG) weekendtoernooi. Philip presteerde relatief nog het beste door in de A-groep met 3½-7 ongeveer 100 punten boven zijn eigen rating te presteren. Paul Tromp ging voor de prijzen in de B, maar moest genoegen nemen met een plaats in de subtop, 4½-7 was volgens zijn TPR een normale score. Claudia leverde punten in door slechts 2½-7 te scoren. Klik hier voor alle uitslagen en standen.
Djurre niet altijd even snel (1 juni)
Menig GM werd al verslagen door ons snelschaakkanon Djurre, maar ook hij is geen garantie voor succes. In het zaterdag gehouden Lightning chess kampioenschap (2 minuten p.p.p.p.) wist hij geen finaleplaats te bemachtigen. Sterker nog: ook de tweede groep van 18 bleek te hoog gegrepen. Brons in groep 3, in totaal dus 41e van de 176 deelnemers, was het voor zijn doen magere resultaat. De donderspeech van Wim en Arnold afgelopen vrijdag had blijkbaar een averechts effect... Klik hier voor alle eindstanden.